Отговори
# 45
  • София
Точно. Ественият интелект какви вреди е причинил на човечеството, на Земята...

# 46
Ако прочетете за индустриалната революция, ще си дадете сметка, че е довела още по-радикални промени в обществото и масовия начин на живот, защото преди това голямото мнозинство от хора са живеели от земеделие и са обработвали земята със собствен ръчен труд. Не знам някой сега да казва "не ми се живее с прогреса на индустрията". За бъдещето не знам, но е факт, че преди индустриалната революция хората са били масово невежи и бедни, а привилегированите богати са били една малка част. Излиза, че прогресът е дал много на много хора, не знам защо сега всичките ви прогнози са толкова черногледи.

# 47
  • София
Точно за индустриалната революция се сетих и аз - преди и след.

# 48
  • Тра-ла-ла
Говори се за някаква заплата, която ще се получава от всеки, за да може да живее когато настъпят време без работещи. Нещо като майчинството, но ти плащат да живееш😄 В белите държави може да стане, но ние ще духаме супата
Безусловен базов доохд се казва идеята. Те тези пари все от някого трябва да бъдат взети, за да бъдат дадени на други. И въобще не си мислете, че пари се дават току така, ще са достатъчно и ще се юрнем да живеем. Слушкаш - имаш пари. Не слушкаш - нямаш пари. Малък доход - не можеш да плащаш наем, ипотека, лизинг = оше по-голяма зависимост

# 49
Защо някой ще има наем, лизинг и ипотека, ако ще има осигурен доход?
Ще взима заеми, за да трупа имоти и коли?

# 50
  • Тра-ла-ла
Защо някой ще има наем, лизинг и ипотека, ако ще има осигурен доход?
Ще взима заеми, за да трупа имоти и коли?
БАЗОВ доход.

Ти, ако няма къде да живееш - как би решила този проблем? Наем или ипотека. Или ще разпънеш палатка?

# 51
Имаме различни разбирания за това, какво означава базов доход. Когато заговориха за това, ставаше дума за доход, достатъчен за нормален живот, а не за социални помощи. Освен това ставаше дума, че който иска да работи и да получава и заплата, ще има възможност.

# 52
  • Тра-ла-ла
Звучи много яко. Никой няма да бачка и ще получава колкото бъхтещите се. Парите ще ги късаме от дърветата, защото все отнякъде трябва да се вземат. Или ще обложим  богатите с огромни данъци, за да има за бедните?! Или ИИ ще ги печата??

Нормален живот е субективно понятие.

# 53
Въобще не знам какъв е планът и не ме интересува, тъй като не съм икономист. Когато се заговори за това, ставаше дума, че може да се изпробва в някоя държава (не съм сигурна коя - май се споменаваше Швейцария) и че хората ще имат гарантиран доход (не минимален - такова нещо никой не е казвал). И че щяло да е социален експеримент, защото е интересно да се види дали хората масово ще започнат да напускат работа и да се занимават с хобита.
Едва ли някой би се изкушил да напусне работа, за да виси на помощи, на ръба на нищетата.

# 54
Пълна недомислица е това. Максималното, което е възможно, е някакъв вид социална помощ, нищо повече.....колкото да не умре някой от глад. То и това не е ясно дали ще е възможно. И сега социалната система издиша при все, че хората на помощи не са мнозинство.

ИИ е прекрасен като замисъл, но дали ще се справим с него, да ни е само в полза...??!?
Създадено е нещо в пъти по-умно от нас. Помислете си дали ще сте ок маймуна да ви нарежда....дори и да ви е създала.

# 55
Мисля, че по време на ковид в някои щати са раздавали толкова високи помощи, че хората нарочно са стояли безработни.
Има държави, които раздават пари на гражданите си - примерно в Кувейт май има такова нещо - не постоянен доход, а големи парични бонуси.
Но, да - и според мен са само приказки и не може да се осъществи.

# 56
Ей, не четете и не гледате антиутопии. Хората отдавна са го предрекли, дано само да не ни се случва в действителност.
Много богата върхушка от шепа хора, за които работи малък процент средна класа – лекари, техници, полицаи, военни и т.н. Останалото го вършат роботи, включително и отглеждането на екологично чиста храна. Това е на върха на айсберга.
Отдолу обаче са останалите хора. Живеят в гето от безплатни коптори, получават някакви дневни дажби вода и синтетична храна под формата на таблетки и безвкусна каша. Почти никой не работи, само такива, които ги обслужват – лекуват, учат деца и т.н. с полунелегален статут, защото образованието не се поощрява. Повечето хора живуркат, като единственият стремеж в живота е да се докопат до някакви пари, за да си купят алкохол и наркотици. За целта не се гнусят да продават дори собствените си деца. И много банди, които се занимават с производство и разпространение на алкохол, наркотици, секс роби. Бандите воюват непрекъснато помежду си, тайно ръководени от върхушката, като по този начин се възпрепятства евентуалното им обединение, което би предизвикало проблеми нагоре. И въпреки това тук-там избухват протести и бунтове, бързо и кърваво потушавани от полицейските и военните части.
Не ви ли харесва? И на мен, но това е напълно възможен вариант на бъдещето, ако човечеството допусне това да се случи.

# 57
М да.....за съжаление е напълно възможно. Някакъв такъв филми имаше с Мат Деймън - богатите живееха на нещо като кораб в орбита, а останалите умираха в нищета.

Всички подобни филми са възможни - Терминатор, Матрицата, ИИ и т.н.
ИИ се развива с невъобразими темпове. Помислете само за 30 години какво развитие претърпяха компютрите и ИИ. А след още 30...?
Човечеството е започнало цивилизовано развитие преди около 4 хил. г. Цялото знание на света е поднесено за секунди на ИИ, който е способен не само да го усвои, а и да го развие. Няма да видим заплахата, докато не е късно. Единственото, което си мисля е, че може да е достатъчно интелигентен, за да не се занимава с нас, а да се развива в посока научни изследвания и открития, което би било чудесно.
Иначе спор няма, голямо развитие има на технологиите, на медицината и други научи, благодарение на ИИ и компютрите.....

Да видим накъде ще задуха вятърът. Интересни години ни чакат и вярвам, че не са далеч.....

# 58
ИИ няма причина да се занимава с нас. Но хората, които стоят зад него – да. Той е само инструмент, който може да се използва за добри или лоши цели, да облекчи живота ни или да ни унищожи. Всичко зависи от човека.

# 59
Интересно как оня чат е накарал събеседника си да се самоубие, аз моя няколко пъти го питах за това какво мисли за Матрицата и подобни концепции и е страшно незаинтересован.
Все едно си говоря с банкомат или нещо подобно, как ще ме манипулира...

Общи условия

Активация на акаунт