Тапети или боя – кой е по-добрият вариант в дом с малки деца?

• 1 229
  • 49
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, впуснахме се в основен ремонт на жилище и трябва да вземем решение как да направим стените. Финансовият фактор е в полза на тапетите – при боята трябва да платим за груба шпакловка, фина шпакловка, да боядисваме сами (вероятно некадърно) или да платим за боядисването - тези услуги излизат доста по-скъпо от това да си налепим сами едни качествени тапети (планирам тапетите да ги лепим без да шпакловаме предварително стените).

Досега, години наред сме били с боя – първоначално беше супер, докато нямахме деца; след появата на трите деца боята на места е надрана от допирането/блъскането на столове, играчки и други неща до стените, нашарена от мърляви детски пръстчета, изрисувана на места без възможност да се почисти добре (боята не е висок клас, вероятно в момента има доста по-добри и издържливи на почистване), на места е напукана от годините (сигурно и едно-две земетресения са допринесли за пукнатините).

Сега (от позицията на родител на 3 малки деца) ми се струва, че може би тапетите ще се чистят по-лесно, по малко ще се нараняват и дългосрочно ще изглеждат по-добре.

Харесвам едноцветни стени, т.е. много ми допада визията, която боята дава на помещението, но допускам, че тази визия може да бъде постигната и с едноцветни тапети, ако ги залепим добре, така че да не личи къде се съединяват.

Имам следните въпроси и ще съм благодарна на всеки, който сподели опита си:

-   Боята или тапетите смятате, че са по-практични в дом с малки деца (под по-практични разбирам по-трудни за повреждане, по-мърсоустойчиви, по-лесни за почистване и за дългосрочно поддържане в добър вид, по-рядко нуждаещи се от смяна)? Има ли по-практични варианти за покритие на стените от стандартните боя/тапет (примерно ламинат или други плоскости на някоя стена)?

-   Кой вид боя или какъв тип тапети бихте препоръчали за жилище, в което се вихрят малки деца – целта е да се запази добрият вид след ремонта максимално дълго, т.е. покритието на стените трябва да е миещо се, без да се стига до замацване на боята или разкъсване/замацване на тапета, да не се наранява лесно, ако се блъсне предмет върху него?

-   Тъй като ще сменяме и дограмата, ще правим и изолация, което доста „херметизира“ жилището, се опасявам да не се появи мухъл – има ли решения, които възпрепятстват появата на тая гад – може ли нещо да се нанесе по стените по време на ремонта преди поставянето на боя/тапети, за да се предпазим от мухъл впоследствие, или пък някакви анти-мухъл тапети/боя (редовното проветрение, да не се сушат дрехи в стаите и т.н. са ясни)?

-   Смятате ли, че тапетите са соц, демоде, недостатъчно съвременно изглеждащи – струва ми се, че повечето хора предпочитат боя?

-   Допада ли ви комбинацията от два вида тапети или два цвята боя или комбинацията боя/тапет в една стая или намирате за по-красиво всички стени в помещението да са с едни и същи тапети / една и съща боя?

# 1
Според мен гледайте най-евтиния вариант, докато децата са малки. А после ще ги сменяте.
Нашите деца, като бяха малки, то имаше какво ли не по стените, като започнеш от червена яхния, маркери, рисунки и стигнеш до откъснати парчета от тапетите - чоплеха ги и дърпаха. Строшиха стъкло на вратата, возейки се на табуретка. Просто нямаше спасение и се бяхме примирили. Гледахме само да са здрави.
Плесените са опасно нещо. Най-добре е редовно проветряване и влагоуловител.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 22:17 от Diorela

# 2
  • София
Личното ми мнение - не харесвам тапети. Не си мислете , че хубавите тапети са евтини. Можете да си наоравите боята сами. Аз лятото си ремонтирах коридора сама като си направих пясъчна мазилка, не е голяма философия.

Има страхотни мазилки, които се почистват лесно.
Иначе си вземете влагоабсорбатор при борбата с влагата. Има и соециални грундове, които са за помещения с висока влага.
Друг вариант са ви панелите. Има такива на добра цена. Монтират се като паркет със сглобка, мият се лесно, издръжливиса и не трябва да се шпаклова, ако няма драматични неравности

# 3
  • Sofia
И ние сме с три деца.
В хола сложихме още преди да се появят децата тапети (от винил), които могат да се "мият". След като се появиха децата, направихме основен ремонт на детските стаи, коридор и кухня - навсякъде с шпакловка и боя (като много се ровихме за цветовете - да са такива, онакива... а бе...). И стана много хубаво.

След децата.... всичко що беше боя (с ония хубавите цветове) сега е омазано с пръстчета, тук-таме разни моливи или пръски от боички... гнус ме е да го гледам направо. Ама на ремонт не се решаваме - малкото е на 2г и 9м.
Тапетите в хола - не са мръднали!

От мен един глас ЗА тапети (но миещи се).

# 4
Ние избрахме боя,понеже сме с един разбойник на 2г. Тапет имаме само в детската и то само на едната стена,който вече е скъсан,а няма месец откакто сме новодомци.  Останалите стаи са с боя, много по-лесно е всяка пролет да боядисам,отколко да свалят тапети и да лепя нови. И в трапезарията исках само за акцент на една малка част тапет да сложа и не съжалявам. Той ще унищожи и него 😂 Като порасне ще си направим дизайнерските неща,сега не е времето просто. Успех

# 5
Добре, било е преди боя, защо тогава груба шпакловка, фина шпакловка. Боядисвате върху старата боя.

# 6
  • Най-красивата страна
Преди да се роди детето сложихме тапети.Но преди това беше шпакловано.
И след като дъщеря ми проходи,тапетите бяха малко надрани, после нарисувани...и след още една година ги махнахме и боядисахме.....

# 7
Категорично боя, като предполагам имате предвид латекс.
Преди да се нанесем в сегашния ни апартамент, трябваше да свалим няколко слоя  тапети в 4 стаи, хич не беше фън. Боядисахме с латекс навсякъде, и когато децата бяха малки рисуваха къде ли не, основно в тяхната стая на една стена. След като поотраснаха, пребоядисахме без особени драми. Накратко, боя върху боя е по-лесно, отколкото тапети върху тапети, или пък свалянето на няколко слоя тапети.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 22:39 от Без цел

# 8
  • София
Добре, било е преди боя, защо тогава груба шпакловка, фина шпакловка. Боядисвате върху старата боя.
Жилището, което ремонтираме, е друго - не настоящото ни, където сме на боя. Във въпросното жилище в някои от стаите имаше тапети, при свалянето на които падна тук/таме част от замазката, но се надявам едни плътни тапети да покрият голяма част от несъвършенствата, а при нанасяне на боя шпакловането няма как да го пропуснем. Някои от стаите са боядисани, но шпакловката е правена още при построяването на блока преди 30-35 години и видът е доста компромисен, ако не прешпакловаме.

# 9
Ако сега сложите тапети, то след време, когато се наложи освежаване, а то неминуемо ще се наложи, или пак трябва да слагате тапети, или да ги "отлепите" преди да боядисате.

# 10
Направете това, за което ще стигнат парите. НЯМА как да се отгатне кое ще е по-доброто. Едното ми дете късаше тапетите за разнообразие, другото гризеше боядисаните дървени части на кошарата. И двете ще заминат след време, няма вечни неща. Принципно, боята е по-дългосрочна. Ама да правиш мръсен ремонт с три малки деца, не е оферта. Едни хубави тапети 5-10 г ще изкарат

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 23:22 от rumka833

# 11
Един глас за боя. Моята дъщеря много обичаше да чопли тапетите (имахме само акцентна стена, разказа ѝ играта). По другите стени - рисуваше, цапаше, но с едно измиване и няколко движения с мечето ставаше като нова.

П.П. Ако жилището е празно в момента, без значение дали слагате тапети или боя, задължително сложете добра шпакловка, щом старата е зле.
След време, когато вече сте се нанесли и решите да правите нов ремонт, ще е пълно с мебели и ще ви е много трудно.

# 12
Повярвайте ми, тапети се свалят много по-лесно, отколкото стара латексова боя, която започва да се пука и лющи.
Случи ни се в кухнята. И ние така боядисвахме много пъти да освежаваме, че е по-лесно и макар и правилно боядисване, с достатъчно разредена боя, от многото пластове започна да се лющи. Свалянето е направо кошмар.

А в едната стая бяхме сложили много красиви релефни тапети. Като остаряха, се чудихме какво да направим и накрая решихме да ги минем отгоре с латексова боя. Заради релефа стана много красиво. Когато са залепени добре, няма проблем да се боядисят отгоре.

Ако слагате тапети и стената отдолу не е равна, залепете няколко пласта вестници и с тях първо изравнете и тогава лепете тапети.

ПС Добре изрисувана и оплескана латексова боя, като тръгнеш да търкаш и миеш, направо се измива на места и стига до гола стена. И това са местата, до където стигат  децата да плескат и рисуват.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 23:32 от Diorela

# 13
  • София
Ако не сте грундирали преди боядисване е нормално да се лющи.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 00:00 от CruellaDeVil

# 14
Грундирана, запечатана , по всички правила. И въпреки това се лющи заради многото пластове, които станаха с годините.

ПС , Моля, махни цитата, или поне го сложи в скрит текст. То е ясно на кого отговаряш.

Общи условия

Активация на акаунт