ЕДИНАДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 33 682
  • 705
  •   1
Отговори
# 30
  • Русе
ЛИС - литературно интерпретативно съчинение.

# 31
Kally May, благодаря за темата, в която да споделяме поредни размисли и страсти! Flowers Hibiscus

Нашият момък, както вече съм споменавала, е от ранно ориентираните за бъдещето си и не желае и да чуе за друга специалност, както и за чужбинско учение - европеистика в БГ. Ние смятаме, че има добри правни заложби, но той твърди, че не би учил право с отдаденост и с удоволствие, та не настоявам много, много...Но, трябва да наблегне на БЕЛ.
В момента чете Тери Пратчет, но през учебно време чете по-малко извънкласна литература.
Дъждец, сутрешните часове при Йонова са от 8 - щом нашият мързел се нави да ходи, значи не е нечовешки ранен часа, но все пак зависи и от коя част на града се пътува.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 23:44 от marini

# 32
  • у дома с любимите си хора
ЛИС - литературно интерпретативно съчинение. Втората част от матурата по БЕЛ изисква ученикът да пише или ЛИС, или есе като досега мненията са,че ЛИС се оценява по-високо( предполагам заради това,че има определена структура, по която се пише, въпреки че и при есето има определен брой аргументи и също има структура, но дава поле за повече изява и свобода на изказ - напр. позволени са риторични въпроси)

# 33
  • София
Тъй, благодаря. Не разбирам какво точно е това. Като ученичка мразех отговора на литературен въпрос. Хем четях много книги, хем изпитвах ужас от това какво е искал да каже автора. . И сега чета, ама тези неща и есета не ги умея. Сложно ми изглежда Simple Smile

# 34
  • София
Психология с пет по БЕЛ няма да го огрее, но още не ми вярва...
Ако английският му е достатъчно добър, може да се яви на кандидат-студентски изпит по АЕ за психология в СУ, като в балообразуването му ще влезнат оценките от дипломата за БЕЛ и АЕ, без да се гледа ДЗИ-то по БЕЛ. Това ще му осигури Коефициент 3 за кандидат-студентската надпревара и е абсолютно възможно да измести кандидати, чиито резултат от ДЗИ по БЕЛ е по-висок от неговия.

# 35
  • София
Кали, той е с испански и италиански. Не вярвам да има шестици по езиците в дипломата. По БЕЛ очаквам пет (5.50 е утопия, но все пак има още време), а по езиците с тези безброй модули - ще е над пет, но под шест.
Уви по история се очертава същото положение ...
А всички са потенциално балообразуващи - то право, психология, философия, история, международни отношения, логопедия, че даже НАТФИЗ... Май не съм изброила всичко

# 36
  • В светлината на слънцето
А моят е твърдо решил ДЗИ2 да е история. Пляс по челото. Навивам го да се яви по АЕ, който му е много силен като език - нямал нужда. Grin

# 37
Тъй, благодаря. Не разбирам какво точно е това. Като ученичка мразех отговора на литературен въпрос. Хем четях много книги, хем изпитвах ужас от това какво е искал да каже автора. . И сега чета, ама тези неща и есета не ги умея. Сложно ми изглежда Simple Smile

Catty_m, тази вечер нашият момък разяснява този въпрос пред публика, защото днес имаха класно върху това. Та, темата е била "Пътят на пробуждането в "Железният светилник" и от тях се очаквало да опишат моментите в произведението, които очертават и показват събитията, водещи до пробуждането на народа. В този вид съчинение се предполага и изисква перфектно познаване на произведението, за да може да се цитират пасажите, подкрепящи темата. Разбира се, имало е и хитреци, въоръжени с ChatGPT, но и за това си трябва подготовка... 😆

# 38
  • София
А у нас вероятно второто ДЗИ ще е италиански език - като най-малко вероятно да потрябва някъде.
С каката ми беше толкова лесно - два изпита, оценката се утроява + матурата по БЕЛ, която тежи 1/7 от оценката и тя знаеше какво прави... Няма дипломи, няма оценки,  получени от N модула, няма младеж, който се рее в пространството като балон с хелий...

# 39
  • Русе
Наборката казва, че в техния клас масово по всички предмети на контролните, и на класните се преписва с  ChatGPT.

# 40
  • България, София
Kally Mayу, благодарности за новата тема Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

И аз като теб имам усещане за лежерност в 11 клас поради отпадане на разказвателни предмети, част от тях силно  недолюбвани. Не че няма за учене и правене. Наборката все нещо трябва да рисува. Но някак по - леко ми се струва.

Още не сме обсъждали с девойката есе или ЛИС е по - добре да предпочете. То и доста време има.
Ако ще е второто - трябва да наблегне на произведенията. "Железният светилник" прочете през лятото. Сега уж чете "Ноев ковчег", но не мисля, че е отлепила много от началото.
Какво друго чете - трудно ми е да кажа. В къщи книги - бол. Тя си купува и на АЕ. Чете и от телефона. Та не мога да проследя дали и какво чете освен задължителната литература.

Идея за кандидатстване още няма. Знае, че иска да се занимава с танци. Това е засега.

За ползването на ChatGPT - учителите хващат, когато се ползва.

# 41
  • София
С каката ми беше толкова лесно - два изпита, оценката се утроява + матурата по БЕЛ, която тежи 1/7 от оценката и тя знаеше какво прави... Няма дипломи, няма оценки,  получени от N модула, няма младеж, който се рее в пространството като балон с хелий...
И при мен така. Брат й от 10 клас знаеше какво иска, подготви се и го приеха. А при девойката е пълен хаос. Нямам идея дали ще й трябват оценките от ДЗИ - та и по тази причина аз смятам (тя може и да е на друго мнение) да я запиша на курс по БЕЛ за всеки случай.

# 42
  • София
Ох, а при моя тази година е  "тежката".  При добри резултати и малко късмет, ще има яснота за прием още ноември. Но изпитите се взимат тази година и успех също от сега гони. Успокоява се, че ако станат нещата, цялата следваща година ще е "чил". Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 20:07 от aunt Ogg

# 43
  • София
Стискам палци, aunt Ogg, следващата година на набора да е "чил" Flowers Four Leaf Clover

На всички други, които не знаят какво и къде - да ги осени идеята вече /включая и моят синковец/ Joy

# 44
Ог, стискам палци и аз.
За книгите за момче според моята девойка може би The Great Getsby; Lord of the Flies; Warcross- екшън, virtual reality, video игра и мистерия ; No Longer Human- лесно се чете, кратка, депресарска; The Book of Lost Things-хорър с приказни елементи; Shadow and Bone -фентъзи и лесно се чете.

Общи условия

Активация на акаунт