Какво мислите...

• 2 635
  • 70
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Целта е да плюем хората, които купуват неща извън чергата им.

Да направим разбор:
Минка взима 2000лв заплата.
Минка си купува телефон за 3000лв.
Пенка я пита " А, когато сняг забръска...:
Минка ѝ отговаря - веднъж се живее.

И всъщност е точно така. Никой няма да извади пари да плати на Минка телефона, тя ще си изгладува парите, направила си е сметката.

Темата започва и свършва тук, но не трябва да наричаш някой "евтин", първо, защото не е възпитано, второ говори много за казващия го.

Това, че си беден материално не те прави беден духовно.
И бедните не си купуват скъпи вещи. Купуват си стари коли, реплики, телефон на изплащане, техника на изплащане - все неща, които могат да си позволят. Това са базови нужди и ги покриват.

Истински финансово скъпите неща са недостижими за тях, че и за много от нас.

# 31
  • Пловдив
Минка понякога не си прави сметката и после мрънка жално или опитва да тарикатее. Друг въпрос е, че това си е нейна работа, а не на Пенка, и трети въпрос - че ако Нонка си е купила същия телефон, правейки си добре сметката, това не прави нито телефона по-евтин, нито купувачите му.

Не мога да се сетя за коя марка дрехи, световна и май скъпа, бях чела изказване, че това не е марка за богати хора, а за хора със средни възможности, които искат да се почувстват богати. Но и в това няма нищо укоримо.

Всеки пише нещо негово си - точно тема за кандидат-студентско есе, ехеее, забравили сме ги тия неща вече. Wink

# 32
Специално за дрехи и аксесоари до един момент по-скъпото означава по-качествено, факт, но отвъд този праг вече плащаш за името, маркетинга, престижа на бранда, социалния статус, който върви към него.

Та е добре да разбираме как се случва ценообразуването, ако ни е важно само качеството, а не името, и не ни се изливат стотици и хиляди в канала за едното лого.

Има един много готин Ютюб канал на майстор-кожар, който разпарчетосва маркови чанти и ги тества за качество: https://youtu.be/ZnrNtD8OBMw?si=dU6_kSdsgR5r3eIJ

Често изводът му е, че не си заслужават парите и чанти с такова, че и по-високо качество, може да се намерят в малки работилници и брандове за 200-500 долара/евро. Човекът обяснява колко реално струват суровините, материалите, часовете труд (адекватно заплатени в Европа и Северна Америка, не в Бангладеш или Мароко). Интересно е.

# 33
Всеки има различна представа.
Много пъти ми се е случвало някой да каже, че нещо е много скъпо и да се окаже че нямо общо с това, което аз мисля.
Парадирането с марки и кой колко е похарчил е простащина.
Миналата година бяхме на гости на едни роднини на ММ. Бях с един суичър и го съблякох в една от стаите. На тръгване домакинята ми го подаде и видях как се опитва да види коя марка е. Аз обаче изрязвам всички  етикети от вътрешната старана Grinning.

# 34
Въпрос на избор е кой за какво би платил по-висока цена. Обикновено средно-статистическите хора компенсират - едно по-скъпо за сметка на нещо, с чието качество може да се направи компромис и е по евтино, както и откровени глезотии за сметка на нещо друго, което ще отложиш във времето.

Това гледане на етикетите наистина не го разбирам. С каква цел се прави? Искат от същото или правят някакво сравнение на финансов статус, съдейки по дрехи?

# 35
  • София
Скъпото за мен има защо да е скъпо и си струва цената. Важното е дали ще я дам.
За памучна тениска 200 евро не бих дала, за телефон 3К + одма.
Прекалено скъп автомобил не бих си купила, защото за мен колата е просто по- голяма дамска чанта и щенията ми спират до това, да ме откара от точка до точка Б. Нито ме впечатляват коли, нито мога да ахна от такава. В гаража имам три.
Обаче за качествени обувки харча с размах, защото ми е особено важно.

Въобще съм една симбиоза на спестовност и разточителство, че не знам каква роля ще играя в есето Laughing

# 36
  • Другата България
Целта е да плюем хората, които купуват неща извън чергата им.

Скрит текст:
Да направим разбор:
Минка взима 2000лв заплата.
Минка си купува телефон за 3000лв.
Пенка я пита " А, когато сняг забръска...:
Минка ѝ отговаря - веднъж се живее.

И всъщност е точно така. Никой няма да извади пари да плати на Минка телефона, тя ще си изгладува парите, направила си е сметката.

Темата започва и свършва тук, но не трябва да наричаш някой "евтин", първо, защото не е възпитано, второ говори много за казващия го.

Това, че си беден материално не те прави беден духовно.
И бедните не си купуват скъпи вещи. Купуват си стари коли, реплики, телефон на изплащане, техника на изплащане - все неща, които могат да си позволят. Това са базови нужди и ги покриват.

Истински финансово скъпите неща са недостижими за тях, че и за много от нас.
Тя целта е ясна, но кой определя кой е евтин и кой “скъп“?
Или респективно - кое е скъпо и кое евтино, и за кого?
Риторични са ми въпросите, разбира се, но иначе доста добре казано - духовната бедност и нищета са много по-голям бич за голяма част от обществото, защото много хора смятат финансовото благополучие и просперитет за мерило. Някакво. За нещо.
Съгласна съм и с другото - базовите нужди всеки /си/ ги покрива както намери за добре, и това няма връзка с финансовото състояние на същите - понякога по-богатите хора живеят по-скромно от по-.....малко богатите.

# 37
Веднъж работих за истински богат човек. Един път за цялото време се появи на обекта за половин час. Никога не бих познала, че той е шефът, беше с бяла тениска, някакви панталони и гуменки, скромно поведение и любезни обноски (може и мафиот да е бил и да измъчва длъжници в мрачни мазета за удоволствие, но това няма как да го знам). Шофьорът и бодигардът му бяха хиляда пъти по-богаташки облечени. 
Имам познат, който държи да се фука с всякакви материални неща и поведението му изглежда доста нелепо. Всички хора бягат от него, защото е жалък, няма за какво друго да говори и всъщност ефектът от фукането му е обратен, хората не припадат от завист, а си казват "ега си смотаняка, фука се с нещата, които татенцето му е купило".
Предполагам за такива неща иска да говорим авторката на темата.

# 38
  • София
Точно така е. Истински богатите хора имат друг вид, други цели и отношение към парите.

Парвенютата са друга бира, ние имаме повече от тях.

# 39
  • София
Така зададена темата, ми звучи доста сиромахомилска.
Някой си купил нещо скъпо, значи е "евтин човек", каквото и да значи това. Абе, не е стока със сигурност, щом е дал 1000 лева за обувки, примерно. Това е много криво и завистливо мислене.
И, да, истински богатите хора не парадират. Сериали като "Наследници" показват стилно облекло, но без лога, бляскави емблеми и огромни бижута. "Тихият лукс", както му казват. Само че обикновената бяла тениска едва ли е от Пепко, макар и да няма емблема на нея...

# 40
Какво мислите по въпроса, че евтините хора си купуват скъпи неща /дрехи, вещи и тн/? Трябва ли да се парадира с марките?

Да нямаш предвид,че бедните хора си купуват скъпи за тях стоки и парадират с това? Че и аз не разбрах точно какво се пита....
На мен лично не ми пука кой какво носи или си купува,парадиращите са ми смешни,без значение дали са бедни или богати.
Имам една позната,свързват ни децата,която непрекъснато ми се хвали какво е купила на детето си и винаги умишлено преувеличава цената. Например,взела му някакво куфарче с инструменти,което струва 30лв,тя ми го презентира за 130лв 😂Смешното е,че същото нещо купих за сина си,от същия магазин ама понеже не се хваля,няма от къде да знае. Ами смешна история,но някои хора ги влече. Някакви комплекси се избиват според мен.

# 41
  • София
Аз пак да попитам - какво значи да се парадира? Simple Smile

Петканка, съпругът ѝ работи в чужбина и е намерил колекция от миналия век дънки на Армани, подарил ѝ ги е. Петканка си харесва дънките, да няма доходите всичките ѝ дънки да са такива, но тия си харесва, радва се и се хвали на приятелките си от подаръка на мъжа си. -> За мен това не е парадиране.

Драганка, работи за 15 К заплата, щото е успешна и всичките ѝ дрехи са от класа на дънките Армани. -> ЗА мен също не е парадиране.

Стоянка - няма пари да се усмихме, накупила си е ментета от пазара, пълни с всякакви надписи. Разбира се, качеството на въпросните е като на нисък клас стока от пазара. -> Не е парадиране, защото това може да си позволи. На никого не хрумва, че това са оригинали.

Иванка - пазарува маркови дрехи от втора употреба, това може да си позволи. - > Също не е парадиране.

Но ако Стаменка, кара на солети всеки обяд, щото пести да си купи чанта Фурла, занимава всички с бъдещата си чанта, а като я закупи я навира в носа на всички да я показва и после реве, че няма пари и муфти цигари - ей това бих го приела като парадиране.

Имената са случайно подбрани, моля ако има дами, които ги носят да не се засягат, със сигурност не искам да обидя никого.

# 42
Ако знаете колко е трудно да се намери мъжки суичър без лого или някаква шарения... Изнамерихме начин обаче - евтино, с добро качество и никакви шарении в магазините за работни облекла. От там половинката намери мъжки дънкови карго бермуди, каквито нямаше никъде по магазините - без скъсано, изкривено, изтъркано, провиснало... И на умерена цена. Баща ми си купуваше пък зимни обувки.

# 43
Това е сентенция, която не съм я измислила аз. Досега не бях я чувала, но за няколко дни, я чух от различни хора. Стана ми интересно как го тълкувате вие.
Е, тази "сентенция" е от серията Фейсбук мъдрости и един като я подхване, набира популярност. Ами това е просто нечия мисъл, не е закон, не е обективен факт, не е безспорна истина.
Няма лошо всеки да си купува каквото му е на сърце, стига да не парадира с това, в смисъл да не тръби наляво-надясно, особено пред хора, които не могат да си го позволят, макар че мен и това не ме дразни кой знае колко. Като се кефи човекът, да си го казва, не ми пречи.
Второ - за теб може да е скъпо нещо, което си е купил някой милионер, но за просяка от подлеза скъпо е нещо, което си си купила ти. Това прави ли те евтин човек?
Друга е темата за свръхконсуматорството на съвременните хора, вещоманията и материализма. Виновни сме.

# 44
  • Другата България
Joy
Темата останала със заглавие : “Какво мислите......“. Joy
За кое, последно?

А иначе, по темата за скъпо и евтино - всеки да си харчи парите както намери за добре, без да се взира в чуждия избор и да го коментира. За някой скъпото може да е евтино, и обратно.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 19:53 от Merri_An

Общи условия

Активация на акаунт