Какво мислите...

• 2 631
  • 70
  •   1
Отговори
# 15
Скъпите дрехи обикновено са по-безвредни за носене от евтините, скъпата кола може да ти спаси живота, а скъпият квартал дава по-голяма безопасност на семейството ни. А дали консумацията и хваленето пред околните трябва да са смисъл на живота ни, вече е друг въпрос. Хората са го казали отдавна, по дрехите посрещат, по акъла изпращат.

# 16
  • София
За кои "неща" се отнася изводът?
Аз например от години държа да си взема флагман за смартфон, вместо бюджетните серии. Пък нека после някой ми каже, че съм "евтина", понеже имам скъп телефон. Примерно.
"Евтиното излиза скъпо" за мен важи за почти всякаква битова техника.
Редица неща - обувки, връхни дрехи, официални облекла, бельо - е по-добре да са скъпи. По-хубави кройки, по-хубави материи, по-дълъг живот.
В една тема преди време го имаше този спор - аууу, ама как жена щяла да даде 4 бона за палто или за чанта, това били простотии...

# 17
  • София
Скъпо и евтино са много относителни понятия. На всички не им стигат парите - на едни за хляб, на други за яхта.

Абсолютно не съм съгласна с тази сентенция, между впрочем!

Повечето качествени стоки са скъпи. Ако искам качество, то трябва да се бръкна по-дълбоко, това е положението.
Ако си купя маркова тениска, често я нося 5-6 години, не е мръднала. Ако я купя от масовката - след второто пране е добила спираловиден вид, не може да се облече и прилича на макарон. Да не говорим и, че след 3-4 пране вече е толкова избеляла, че почти не става за носене. Съжалявам, но фактът, че искам да ползвам качесвени неща не ме прави евтин човек.

Ако човек може да си позволи висок клас стоки и качество, за мен това означава, че е достигнал даден стандарт, при който може да си позволи лукс. И често, от завист, се обяснява, че такъв човек е откраднал, е връзкар, парадира, демонстрира и каквото още се сетите, защото коментиращият не може да си позволи, а иска.

Извинявайте, ама дори поговорката е Сиромах човек - жив дявол Simple Smile Състоятелните хора не са евтини, просто работят, рискуват и печелят, а после се ползват от благата на труда си. Това не прави състоятелните хора евтини, демонстриращи и т.н., защото това е просто техния стандарт. Не зная в какъв контекст е казано, но изглежда отстрани като чиста завист.

# 18
Преди няколко години (май 5 вече) си купих зимно яке за 300 евро (беше намалено на 300 евро Simple Smile ), понеже живея на място, където вали 230 дни в годината и целта ми зимата е да остана сух. Якето с нищо не показва, че е на определена скъпа марка. Има само едно малко лого на ръкава и яката. Обаче аз вече 5 години всяка зима съм си сух, а мой познат, който ми се смееше за това яке, смени през това време 4 различни якета, които в крайна сметка сигурно пак станаха около 300 евро.
Това яке сега скъпо ли е, аз евтин ли съм? Къде е границата?

# 19
  • у нас
По-скоро ми се струва, че този израз е насочен към хора, които нямат култура, възпитание, задръжки и тн, а се хвърлят на скъпото, като си мислят, че когато си купят нещо скъпо, ще ги направи по-стойностен и уважаван човек. /Не искам да обидя някого./

# 20
Чудесна тема за есе на приемен изпит хахаха. Мисля, че авторката имаше нещо друго предвид - много хора се хвърлят на скъпото - дрехи , телефони коли , защото попълват дефицити в живота си. Имам приятели накупили си Кайени и БМВта ,нищо че едвам свързват двата края и после на бензиностанцията Сипи за 20 лв. Да на говорим за поддръжка - има два такива паметника отпред на паркинга пред блока.  Те не са ги купили за повече сигурност на пътя, взели са ги да имат и те. За дрехите е същото, колко по-безопасна тениска е Филип Плейн в сравнение на Уайкики ?

# 21
  • София
Аз пък останах с впечатление, че темата е за тези, които носят едни огромни "маркови" надписи по дрехите си и пилят гуми на коли, които си купуват, карайки на солетки.

# 22
Честно казано тъпа тема. Все едно някой е видял някъде някаква сентенция и давай тема. Ама какво значи "евтини хора"? Какво значи скъпи неща? Има нужни скъпи и качествени неща, има ненужни само за фукане, а и изобщо кое е скъпо? И ако човек е изкарал пари защо да не си купи?  Някак недобре дефинирана тема, да не е лов за "полезност" за набиране на  точки по лоялната програма?

# 23
  • Пловдив
Евтините хора коментират цените на нещата, които другите си купуват.
Човещина е и това. Grinning

____

Ефектно звучаща и лошо дефинирана сентенция, да.

# 24
Аз продължжавам да не разбирам, кои са евтини хора?

# 25
  • София
Явно от нас се очаква да направим литературен разбор.

# 26
Явно от нас се очаква да направим литературен разбор.
Много е вероятно.

# 27
Въпросната "сентенция"Laughing е половничат и некоректно преписан цитат от книгата на Силвия Кристъл "Поривите на плътта". Та, цитата е "Евтините хора се впечатляват от скъпи неща. Стойностните - от безценни".

А авторката на темата да си прочете книгата и да си направи литературния разбора сама.

# 28
Аз не виждам смисъл да се купуват маркови неща. Да не говорим, че във втори употреби като Remix вече е пълно с маркови дрехи. Можеш да се сдобиеш с яке за 500 лв., например за 50 лв. Тъй, че и да имаш маркови неща, то това не означава, че си богат. А дали само евтините хора си ги купуват не мога да кажа. Защо стойностен човек да не се поглези с обувки за 1000 лв от втората употреба за 100 лв. Като цяло няма значение дали са ти евтини дрехите или не. Първо, защото няма как да се докаже за колко си ги купил и второ самият човек е важен.

# 29
  • София
След като си пуснала тема, дай насока накъде да се развива, иначе може всяка една сентенция или поговорка да тълкуваме, но какъв е смисълът.
Обясни каква е целта.
Конкретни хора, които познаваш, ли визираш? Самата мисъл ли те вълнува? Или самата ти се опитваш да разбереш кое е евтино и кое скъпо?
Иначе темата просто ще отиде назад и няма да има стойност. Ще е поредната, да перифразирам, евтина тема.

Общи условия

Активация на акаунт