Редно ли е да се предоставят облекчени работни места на хора с ТЕЛК, ако са пушачи?

• 2 095
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Акцизите от кога не са вдигани сериозно.. от години. В България цигарите са си евтини.

За съжаление няма и много кампании, в които да се насърчава борбата със зависимостта. Щеше да е добре ако наистина част от парите отиваха и за превенция, за насърчаване на пушачите да откажат цигарите. Но като цяло то здравната система има толкова проблеми, това е само единия аспект.

В някои фирми в чужбина мисля, че имат политика за непушачите - малко повече отпуск, заради честите почивки за цигара на пушачите.

# 16
То всъщност е задължително 1% от акциза да отива за превенция и лечение, та не е "ще е добре, ако се прави", понеже не правенето на това е нарушение на закона и престъпление.

# 17
  • Melmak
То само това да беше проблема…

# 18
Ако ограничат пушенето на някои места ще има ефект. В заведенията още се допуска пушене, което за мен е недопустимо; пуши се по детски площадки, което е още по-ужасно

# 19
Благодаря ви за коментарите. Наистина от ръководството зависи. Но явно и те си гледат интереса/таргета. За производство става дума, но не за някакви тежки условия, напротив, бих казала отлични. По-тежките неща се местят/вдигат от мъжете. Колежката е тип многострадална Геновева, все охка и все нещо я боли. На думи, за да е на най-леката работа.
Дразня се лично, защото е доста по-млада от мен и не е моя вината, че тя си е съсипала здравето с липса на воля и желание за някакъв режим. И аз съм пушила, но съм преценила, че от цигарите полза няма, спряла съм ги отдавна и не губя нито време, нито пари за тях.
Ако живея по начина, по който тя и много други като нея живеят, ще съм същата, 100 кила, тотал щета.
Затова не съм съгласна лошият избор на живот да бъде толерирано и да се ползват облекчения. Не сме санаториум, всички трябва да работят еднакво, след като парите са еднакви.
А коментирам пушенето, защото то се вижда. Бих добавила и затлъстяването, защото и там са пак подобни претенции. Ох, аз съм пълна, не мога стоя права, краката ме болят и т.н.
Алкохол и дрога не коментирам, на работа е се консумират. Но цигарите се виждат. Кой си вреди на здравето. Не, че тя пуши по-дълго време. Почивките са регламентирани. Но за там бърза, нищо не я боли и не охка.
А че си е до човек, да. И други колеги имаме с ТЕЛК, работят наравно с останалите. Дали пушат, не ме бърка, ако си вършат работата съвестно.

# 20
Има си хора за които това е просто начин да привличат внимание. Няма как всички да работят еднакво, въпреки че това би било най справедливо. В повечето случаи ако някой работник се опитва да следи за това всички да работят еднакво, колективът го нарочва или просто започва да го избягва. Най-лесно ми се струва в случая да се поставят лични граници и ако накарат теб да работиш на кофти мястото отказваш. Щом е кофти място, няма да е трудно да посочиш причина (ако се налага). Оттам нататък мениджмънта да си решава кой друг да пита или да сложи там, или да въведе ред.

# 21
Проблемът не е лично мой. Вече е взето решение всеки да работи навсякъде, иска, не иска, това е положението. Но аз се замислих конкретно по отношение на ТЕЛК, редно ли е да се дават препоръки за облекчен режим на работа, ако сам вредиш на здравето си.

# 22
Deva, а на вас къде ви е мястото за пушене? В сградата на фирмата или извън нея?
Защото според мен работодателят може да забрани пушенето в сградата на фирмата, ако реши.

# 23
Проблемът не е лично мой. Вече е взето решение всеки да работи навсякъде, иска, не иска, това е положението. Но аз се замислих конкретно по отношение на ТЕЛК, редно ли е да се дават препоръки за облекчен режим на работа, ако сам вредиш на здравето си.
Не само режима и е облекчен, тя ползва и повече платен отпуск и плаща по- малко отдръжки, нея по-трудно могат да я освободят, така, че свиквайте.

# 24
Благодаря ви за коментарите. Наистина от ръководството зависи. Но явно и те си гледат интереса/таргета. За производство става дума, но не за някакви тежки условия, напротив, бих казала отлични. По-тежките неща се местят/вдигат от мъжете. Колежката е тип многострадална Геновева, все охка и все нещо я боли. На думи, за да е на най-леката работа.
Дразня се лично, защото е доста по-млада от мен и не е моя вината, че тя си е съсипала здравето с липса на воля и желание за някакъв режим. И аз съм пушила, но съм преценила, че от цигарите полза няма, спряла съм ги отдавна и не губя нито време, нито пари за тях.
Ако живея по начина, по който тя и много други като нея живеят, ще съм същата, 100 кила, тотал щета.
Затова не съм съгласна лошият избор на живот да бъде толерирано и да се ползват облекчения. Не сме санаториум, всички трябва да работят еднакво, след като парите са еднакви.
А коментирам пушенето, защото то се вижда. Бих добавила и затлъстяването, защото и там са пак подобни претенции. Ох, аз съм пълна, не мога стоя права, краката ме болят и т.н.
Алкохол и дрога не коментирам, на работа е се консумират. Но цигарите се виждат. Кой си вреди на здравето. Не, че тя пуши по-дълго време. Почивките са регламентирани. Но за там бърза, нищо не я боли и не охка.
А че си е до човек, да. И други колеги имаме с ТЕЛК, работят наравно с останалите. Дали пушат, не ме бърка, ако си вършат работата съвестно.
Значи жената пуши само в регламентираните почивки и не нарушава работния процес?  Как по-точно това пречи?

# 25
У дома си значи може да си разрушават здравето с литър ракия на вечеря, наркотици и боклукчива храна, няма да им повлияе на ТЕЛК? И как въобще ще докажеш, че нещо е заради нездравословен начин на живот? Примерно, някой обича да прави анален секс (не от най-здравословните дейности) и има хемороиди. Те заради нездравословния начин на живот ли са?

# 26
Аз имам колежка, която в момента драпа за ТЕЛК , но мисля, че няма да ѝ се получи.
Планирам скоро да сменям работата, защото ме натоварва общуването с нея.
За изминалата година има 4 месеца болничен , за три години е сменила четирима лични лекари.
Попадна ми дебела папка , в която акуратно беше преснимала всяко направление, изследване и тн, само цирей на д… нямаше като диагноза.
Това е човек, който работи най- малко пт всички, скатава се от всякакви разходи , но държи да получава най- големите бонуси, като стига до саморазправа с началството и даже води мъжа си за подкрепа.
След като се върна от един дълъг болничен, редовно закъснява с час- два за работа, лъжейки, че е на процедури .
Началството си е патило с проверки, предизвикани от нея и затова позволява всичко, включително да ползва платен отпуск от днес за утре. Разбира се, избират се дни,  в които има някаква допълнителна работа.
В счетоводството не са наясно за диагнозите ѝ, нито подлагат на съмнение болничните листове.
Това е втора колежка , която злоупотребява с болнични, преди години имах такава и колкото и да ме е яд, чак им се възхищавам как си планират “ почивките” и ще си се пенсионират на гърба на другите без особен зор.

# 27
Тук проблемът е по-скоро в ръководството, което допуска това. Бонусите са изцяло дискреционни и могат да ги спрат изцяло без да се налага да се обясняват.

# 28
  • София
Според мен пушачите трябва да плащат по-високи осигуровки, ама нейсе…

И тези, които ядат вафли и банички също. И тези, които пият алкохол. Според веганите сигурно и месоядните.
Според мен - тези, които се осигуряват на МРЗ.

Дева, това, че колежката е избрала да живее не според твоите стандарти, не я прави лош работник. Проблемът си е друг, а ти го "оцветяваш" през твоята палитра.

# 29
Според мен колежката просто злоупотребява със здравословното си положение. В ТЕЛК решението й пише какво не трябва да прави по време на работа. В моя ТЕЛК пише, че не трябва да извършвам тежък физически труд и не трябва да работя в йонизираща и канцерогенна среда. Ако в нейното Телк решение пише да не работи права, трябва да се съобразите с това.
Не завиждайте на хората с Телк, не всички са симуланти, макар че сигурно има и такива. Допълнителният платен отпуск се дава, за да се ходи по прегледи. За последния профилактичен преглед и пет скенер ползвах два дни отпуск. Няма как да прескочиш до скенера и да се върнеш на работа.
За пушенето не са й дали привилегия да пуши когато си поиска, значи нищо не нарушава. Това, че е болна и пуши, засяга само нея. Не сте виждали май болен от рак как притреперва и няма търпение да свърши системата, че да хукне да пуши. Това е много по-силно от всичко, от страх, от болест явно. Аз не съм пушач и не знам какво усещат, ама всички са много бързи когато им се пуши. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт