Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 490
  • 765
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе/Germany
И аз бях върл противник на плъзгащите врати, НО в на малката стаята сложихме такъв, амиии доволна съм. Като знам кое къде стои, не ми е било нужно никога да ми трабват и двете врати да са отворени вече 4 години. Виждала съм също отворени гардероби с телескопична пръчка отгоре и хубаво перде, но не е моето.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 01:48 от Babydream©

# 46
Дори стъклени матирани с подсветка стават, само да не е без нищо.Аз съм пускала в темата моя дрешник как прилича на битака.

# 47
По въпросите с моя гардероб (ъгловия)- врати ще има със сигурност. Колебая се още за цвета- бял или черен ( не венге). И осветление ще сложим, но вътрешно. От икеа имат вариант за лампи, които стоят отгоре на гардероба като прожектори, но не ми допадат...
 Относно видовете врати, виждам че коментирате. Харесвам и двата варианта на затваряне. За детската стая определено ми е по-практично вратите да са плъзгащи се. В момента в детската гардероба е с нормално затварящ и се и направо се чудя как още държат пантите...
 Първоначално мислехме да правим дрешник, но на стая 18кв.НС преценихме, че много ще запушим пространството, ако обособим дрешник със стена. И все пак ако си бяхме направили нямаше да слагаме врати. Ако е отделна стая- дрешник е окей да има врати, но при съвсем малко пространство, в което едва има място да се завъртиш ми се губи тотално идеята да има врати. В този случай по-добре нормален гардероб.
П.С ако някой като мен има чуденка дали да си направи в спалнята дрешник- преди време ми попадна една архитектка, която обясняваше, че има смисъл подобно начинание, само ако квадратурата, която може да се отдели за дрешник е не по-малка от 1/2 от цялата квадратура на помещението.

# 48
....има смисъл подобно начинание, само ако квадратурата, която може да се отдели за дрешник е не по-малка от 1/2 от цялата квадратура на помещението.
..може ли да поясниш, аз не разбрах логиката

# 49
Никаква логика.Моят дрешник е доста голям и въобще не е на 1/2 от спалнята.Трябва да го измеря, че съм забравила, но е поне 6кв.м:

# 50
  • София
lola92, като говориш за плъзгащи врати за детска стая - на колко години е детето? До 14-15г възраст на дете, не е особено подходящо гардероба да е с плъзгащи врати. Просто не пазят и не внимават, а това си е сериозен механизъм.
Най-удачно е нормално отваряеми врати, но с панти със забавено затваряне.

# 51
В къщи сме на мнение, че колкото по- малко багаж, дрехи, гардероби в спалните, толкова по- добре.Апартаментът ни е малък, но  имаме обособена гардеробна- като дълъг коридор от 7 крила, с нормално отваряеми врати. Толкова багаж побира и дрехи и независимо от манията ми на тема чистота и това че има врати,( отделно има и врата към коридора) когато правя почистване излиза егати и праха от там. Представям си ако нямаше врати.

Да ви попитам, знаете ли това долу в стените первази ли са, какво са, как се наричат, слагат и всякаква информация ще ми е полезна.

# 52
Не са первази, специално заложени профили са при изработката на стените тези ниши.Иначе има первази:
https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%B2%D … bile-gws-wiz-serp

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 10:27 от ДХ3

# 53
Иска ми се да няма никакви первази.Тоест да разбирам, че се прави в стената предварителна подготовка-издълбава се и се слага някакво осветление?

# 54
Скоро обсъждахме тази тема.
Первазите са необходимо зло, слагат се за да пазят стената от ритане, прахосмукачка, моп и т.н. и за да скрият дилатационната фуга на настилката.
Затова е тази дупка под стената, осветлението е бонус.
Според мен, не се издълбава, а по-скоро предварително се слага профил и тогава се довършва. Този ръб който се образува със сигурност трябва да е подсилен, иначе ще се изкърти бързо.
Абе, сложно е и с колеблив резултат, по-добре нормални первази😆

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 10:30 от Чи лу

# 55
Первази са, но се ползват на стенни обшивки (гипсокартон, панели…), не се дълбаят в тухла.

# 56
И аз в началото помислих, че е под гипсокартон.

# 57
Не, в нишата под него е, той не стига до земята.

# 58

Ето какво представлява такъв перваз - Г-образен алуминиев профил, който се монтира преди да се сложи гипсокартона. От долната страна на профила може да има вградена ЛЕД лента, ако искате да свети, но не е задължително.
В момента работя над един обект, където ползваме такива первази и имаме предвиден и втори вариант - същият алуминиев перваз, но плосък, за малкото местата, където няма да се прави обшивка, защото не предвиждат да копаят тухла и бетон заради первазите, дори и за съвсем къси стенички.

# 59
Барби, в бг биха казали профил на това изделие.Перваз е точно предпазната бленда.

Общи условия

Активация на акаунт