Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 90

• 30 498
  • 765
  •   1
Отговори
# 690
Виждала съм, но в един генгерлик, иначе райско кътче.
Не съм съгласна ,че се обслужва лесно, а аз не съм глезла, освен ако не е някое чудовище с автоматични ключове.
Иначе, практически не е нужна инсталация.

# 691
  • тук и там
Майбах,с коя програма правиш визуализациите?

# 692
Да напиша и аз за НС на *TeddyBee*. Не бих се занимавала с термопомпи при положение, че имам ТЕЦ. Винаги бих направила подово към ТЕЦа. Има много добри инсталатори и чудесно се получава като се изгради правилно. Разходът няма нищо общо със система с радиатори. В колекторната кутия се залага да подава 30 градуса, а не 50 както се ползва стандартното отопление и винаги ще е по-евтино по този начин. Още повече, че сградната инсталация винаги върви. Като разход определено няма да е като да се изгради такова с термопомпа, която пък при големи студове става не толкова ЕЕ. За излизането на свободния пазар на тока за битовите потребители няма да коментирам какви изненади може да има с цените. А място за тази система излишно изгубено?!
За лятото просто бих сложила висок клас климатици. Тук в темата са покзвани и такива вградени в стените.

За мощен проточен бойлер ви трябва трифазен ток. Имам опит с малък в кухнята и мога да кажа, че като се пусне водата на тънка струя му се включват защити и постоянно изключва, а като усилиш струята, водата не е така топла и в кухнята ми е проблем. Нашият кухненски е 8 кВ на Бош https://vimax.bg/boileri/protochni/protochen-boiler-bosch-tr4000-8-et.html и като работи е супер ама понякога често трябва да се рестартира.

За килера да кажа и че за мен е много важен.  Не бих го направила да се влиза странично обаче, защото се губи много място пред шкафовете, уредите или каквото е там вътре. Трябва си една пътека от 70-80 см минимум. Ако е като на първата схема, с плъзгащи врати откъм хола, то тогава дълбочината може да е само колкото да побере шкафовете и другото си остава въздух в дневната. Лично аз направих един апартамент преходен, за да махна безсмислени склад с размер 90 на 200 см, защото реално в него можеше да се сложи нещо само в дъното срещу вратата.

# 693
Използвам като подложка вашия проект, за да се видят промените (в съвсем суров вид).

Скрит текст:

Съображения:
Увеличава се килера, за да се постигне ергономичност (удобно преминаване), да се разположат прибрано в нишата уредите и да се изтегли стеничка към дневния тракт за TV. Влизането в килера - от дневната.
Ъгловата диванна композиция е с лице към общата кубатура (в седнало положение се отваря широта на погледа, а не се забиват очите в стената).
Кухнята започва с колона с фурна, разменят се местата на мивката и котлоните, които се изтеглят малко по-близо до фурната.
Остров (чист плот без уреди) и маса за хранене - обединени на следния принцип:

Плотът на масата е подвижен - в изтеглен вид се трансформира за 8 седални места.

# 694
Използвам като подложка вашия проект, за да се видят промените (в съвсем суров вид).

Скрит текст:
Скрит текст:

Съображения:
Увеличава се килера, за да се постигне ергономичност (удобно преминаване), да се разположат прибрано в нишата уредите и да се изтегли стеничка към дневния тракт за TV. Влизането в килера - от дневната.
Ъгловата диванна композиция е с лице към общата кубатура (в седнало положение се отваря широта на погледа, а не се забиват очите в стената).
Кухнята започва с колона с фурна, разменят се местата на мивката и котлоните, които се изтеглят малко по-близо до фурната.
Остров (чист плот без уреди) и маса за хранене - обединени на следния принцип:

Скрит текст:

Плотът на масата е подвижен - в изтеглен вид се трансформира за 8 седални места.

GeryGG  Flowers Hibiscus много ми харесва снимката ! Думите ви са все едно моите прочетени мисли Smile хубава дневна, с изчистена кухня и килер и всичко. Трябва ми малко време, за да осмисля какво всъщност ми казвате. Трудно се ориентирам в смешния ми чертеж, че да проумея идеята ви, какво и как всъщност да се получат нещата по вашия начин !
ПП: много съм руса    Smiley

drago_2008, явно тук имате телепатични умения и четете мисли ! След верашните коментари, момичетата ме накараха да си задам въпроса "Защо" и "За какво" търся под воля теле с това подово и ТП !?! Апартаментът е пълен юг, вярно е че е почти изцяло външен, но нито е партер, нито последен етаж. Точно по един климатик му трябва и проточен бойлер (мн съм упорита, не се отказвам, бойлер, та бойлер Smile ) Има 3-фазен ток в апартамента за предостатъчно мошност.
Килерът ... и аз като че ли клоня към вариант достъп с врати от дневната. Приемам идеи за вратите, дали хармоника, тапетни, плъзгащи и за каквито не се сещам
Просто ми трябва малко време да осмислю идеята на GeryGG, трудно ми е да си го представя, но описаното с думи ме грабна

# 695
Там ще имаме един метър стена, като гледам, а повечето телевизори са доста по-големи.
Колко е ширината на този килер?Не помня имаше ли данни?

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 11:27 от ДХ3

# 696
*TeddyBee*, ако ти харесва моят проект (аз се занимавам професионално с архитектура и дизайн) и решиш да си го разчертаеш - за уредите в килера оставяш 1,3м (2х60см пералня+сушилня + 10см резерва) и стеничка между килер и дневна 12см: за TV-то ти се образува 142-145см. Ако имаш въпроси и неясноти - питай.

# 697
Гери, колко е ширината? Мислех си за твоя вариант, че
може да се направи ниша(ще трябва повече от 1.30), но не на 60 дълбочина, а по-плитка.Обаче поне 1.50, за да се образува стъпаловидна стена след вратата.Така ще може да се сложи по-голям ТВ, а преходът ще е плавен.Ще може да се сложи шкаф отдолу, (около него) който да не стърчи към помещението и да отнема пространство.Я го начертай, моля.
С по-плитка нища ще се увеличи мястото пред уредите( пералня миялна), но в същото време да се влиза толкова в хола.Отделно ТЕ ще може да се центрира по-добре спрямо дивана и със стойка да се обръща към масата.Вече има електрически стойки.
На твоята схема как ще се гледа от дивана, ако не се завърта?

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 18:23 от ДХ3

# 698
TeddyBee, аз имам подобна холокухня и имах абсолютно същите драми. Направих мокрото да се влиза откъм хола, но и интериорната врата на хола е на същата стена. Нещо не ми хареса като ми обясни мебелиста за тапетната врата до интериорната . При теб ще стане добре, защото може да си е облечена цялата стеничка.
Аз размислих и при всичко готово, реших да местя вратата откъм коридора и да преместя стената още 10 см навън към хола, а тя беше наблъскана с кабели. Каква беля си хванаааах, колко мръсотия и пари струваше, не ми се говори, така че обмисляй внимателно.
До онзи ден се колебаех дали да сложа телевизора там където ти показва Гери, макар че всички жици са на стената, където ти си сложила тв. Готова бях да копая, пак да викам майстори и т.н., но в крайна сметка го оставих където си е, защото от толкова прозорци, няма място за никакви шкафове и там поне ще сложа.
Вече имам диван и трапезна маса и правих експеримент- от нея не е удобно да се гледа телевизорът, ако е на малката стена. Въртящите стойки са недостатъчни за голям тв и не можеш да го обърнеш хубаво към масата, но моята май е по-далече.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 18:41 от Чи лу

# 699
Аз като четох какво мисли да държи TeddyBee, хич не разбирам защо вратата трябва да е в хола. На мен ми се струва изключително неудобно за всички да трябва да разнасяш чисти и мръсни дрехи вместо директно към пералнята, ами през дневната.

# 700
Защото вратата, ако е откъм тясната страна се губи много използваема площ, която обикновено е супер ценна в такива помещения.
При TeddyBee ще се похаби и мястото за гардероб в коридора.
Аз лично изхабих най-много енергия и размишления точно с две такива сервизни нищо и никакви помещения в които искам да набутам 1000 неща😆

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 08:06 от Чи лу

# 701
Сега погледнах чертежа. По късата страна, вратата може да е само на едно място, заради комините. Следователно, уредите може да се сложат един до друг или един върху друг на стената, която е обща с антрето на съседния апартамент, като след комина да се направят рафтове/шкафове, дълбоки 50см, колкото е коминът. Така или иначе, ширината на помещението е 130 макс, трудно ще сложат шкафове и по двете дълги страни. Но би могло да се сложат някакви закачалка за моп, за дъска за гладене, за безжична прахосмукачка, които са плитки и високи, а пак заемат много място. Аз така съм направила в нашето мокро, което е горе-долу същите размери. В коридора гардероб с дълбочина 50 може да се завърти на стената, която е 167.

# 702
Скрит текст:
*TeddyBee*, ако ти харесва моят проект (аз се занимавам професионално с архитектура и дизайн) и решиш да си го разчертаеш - за уредите в килера оставяш 1,3м (2х60см пералня+сушилня + 10см резерва) и стеничка между килер и дневна 12см: за TV-то ти се образува 142-145см. Ако имаш въпроси и неясноти - питай.
Гери, успях да разбера какво се опитваш да ми кажеш с разчертаното на моята скица. Вярно, отне ми 2 дни докато "стопля", но мисля, че разбирам. Предложението ти е да се затвори по-голяма част от дневната по линията на стената "кухня", за да се оформи повече място за килер и ТВ мебел. Съвсем реалистично е и при влизане в дневната няма да "личи" какво има зад стеничката, дали е килер или съседен апартамент, видимо ще е просто стена. Развеселиха ме думите ти "ако реша да го разчертая". Мога да си решавам колкото искам, просто резултатът ще е плачевен. Със сигурност бих се възползвала от предложението да помогнеш в определен етап Flowers Hibiscus
Скрит текст:
Гери, колко е ширината? Мислех си за твоя вариант, че
може да се направи ниша(ще трябва повече от 1.30), но не на 60 дълбочина, а по-плитка.Обаче поне 1.50, за да се образува стъпаловидна стена след вратата.Така ще може да се сложи по-голям ТВ, а преходът ще е плавен.Ще може да се сложи шкаф отдолу, (около него) който да не стърчи към помещението и да отнема пространство.Я го начертай, моля.
С по-плитка нища ще се увеличи мястото пред уредите( пералня миялна), но в същото време да се влиза толкова в хола.Отделно ТЕ ще може да се центрира по-добре спрямо дивана и със стойка да се обръща към масата.Вече има електрически стойки.
На твоята схема как ще се гледа от дивана, ако не се завърта?
ДХ3, размишлявам над думите ти, ще ми отнеме малко време докато ги осмисля Smile че съм много бавна. Сигурно имаш право. Моите намерения за килера са само уреди и шкафове в един ред, с място пред тях, колкото да има приличен достъп, нищо повече.

Satine, вратата (достъпът) към "килера" остава през дневната. Разнасянето на дрехи, не ми пречи, нито ми е неудобно, а и срам нямам. Все по-често виждам хората имат перални, вкл и свободно стоящи, направо в кухнята, насред дневната.
Препоръката ти за гардероб във фоайето, с дълбочина 50, на стената 167 е привлекателна !

Чи лу, сестро Smile много добре те разбирам с "обмисляй внимателно" ... научих си урока по трудния начин. При всичко готово, местих 4.5 м стена, за да "спечеля" 20 см към дневната, за сметка на 1 спалня Smiley
Тапетни врати, мисля не съм виждала "на живо". Може би затова съм по-склонна на врати "хармоника" или подобно, които просто да затварят "елегантно" килера.
Виж по прозорци, едва ли някой може да ме бие, целият юг и запад са с френски врати и прозорци, от горе до долу, докъдето ти стига погледа. Да, красиво е, просторно и светло, само че като чета в темите за пердета, корнизи, осветление и т.н страх ме хваща Simple Smile

Живи и здрави да сме! Справяме се, благодаря ви за подкрепата и предложенията Flowers Hibiscus
Продължавайте с коментари и критики, моля ви Heart

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, мили Жени Heart

# 703
Аз откраднах 40 см от хола в полза на една спалня. Не къртих, предварително го казах, но сега не знам какво да сложа там😆
Пердетата защо те притесняват? Те се слагат от тавана до пода. Ще ги разделиш на няколко части, ако са прекалено много метри.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 09:50 от Чи лу

# 704
Ако ще е в хола( а аз не бих я сложила там) вратата, нека е тапетна.Може да се измаже с мазилката на стената, да се боядиса в нейния цвят или да се налепи с тапет, за да е май-малко видима.

Общи условия

Активация на акаунт