Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 11 942
  • 361
  •   1
Отговори
# 75
Счетоводител, което ще рече габровка. Бравос! Ами значи, че в семейството ти всички са високи и слаби. Купувайки каквато и да е дреха, тя залепва по тялото и не се нуждае от ремонт. Бравос, рядко има такива семейства.

# 76
Здрасти Електричар, изчетох доста по темите за машини и шиене щото ми се е загнездила една мисъл да си купя шевна машина и да се уча да шия за домашни занимания. вече съм пенсионер и имам много свободно време за губене, макар че жената хич не е съгласна с мен. Та понеже гледам тука са повече жени и все към теб се обръщат и аз барабар Петко с жените да питам Загледал съм тези машини :
https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini-and-ko/shevni-m … ina-janome-5060dc и другата
https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini-and-ko/shevni-m … 0qdc-457-operacii
Искам да купя качествена машина, а не някоя с пластмасови колелца,пък
като се понауча на елементарните неща може и оверлог да си взема напук на жената дето мрънка. Simple Smile

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 19:11 от piron45

# 77
Здравей piron45! Радвам се, че мъжкото шивашко войнство се увеличава с още един войн! Когато жената каже нещо, правиш обратното и само тогава си на прав път. В този случай, по-скъпата машина печели по много показатели. Вече си чел мои пасквили и трябва да си разумял, че колкото и скъпа да е домашната машина, тя не обича да шие краварските потури на янките. Ако парите си ги кътал стотинка по стотинка, след време ще си кажеш, че не е имало нужда да даваш толкова. Ако парите са бол, тогава не съжалявай! Ако парите са кът, тогава по-доброто решение е добра електромеханична машина плюс оверлог, ако ти е здрава кратуната и не се бои от точилката на благоверната. Но така или иначе, че ще се купува оверлог, то си е предначертано от кармата, още преди да си се родил. Защо е добре когато една мужчина си купи машина? Защото мъжкото ухо чува неща, които женското напълно игнорира. Мъжкото ухо чува, че машината крещи:
  -- Спри бе идиот, не чуваш ли, че умирам! Стига си натискал този педал като ненормален!
Тогава той немедленно спира, търси, намира и отстранява причината за канския рев. Прочиташ инструкцията, плат на два ката и прошиваш доста от шевовете! Ако напрежението където живееш не е стабилно, а ту се качва, ту спада, добре е да имаш или UPS или реле за свръх напрежение, заради електрониката. Такива машини са с мотор на ниско постоянно напрежение. Те са толкова мощни, че ако закачиш лебедката, ще изкара джипката от калта. Предполагам има електроника която следи тока. Представи си, че шиеш американски потури и стигнеш до страничен шев. Дали с педала или без него, но шиеш на много ниски обороти бод по бод. Когато стигне страничният шев, токът на мотора се покачва, но електрониката подава газ така, че иглата продължава да пробива всичките тези десетина ката плат. Така не чупиш игли, което е много важно за всяка машина. Представи си, че без да видиш, машината налапа конец и започва да го навива вътре в себе си. Има такива случаи. Моторът се тормози и вдига газта. Електрониката издържа примерно два ампера, а в този случай е около 4 ампера. Какво става? Изгаря транзистор на електрониката. Купуваш, похвалваш се тук, черпиш цялата околия, шиеш, не ти харесва, снимаш налице и наопаки и получаваш немедленно инструкции.

P. S. Няма такава съвременна многооперационна машина, която да няма пластмасови колелца. Електромеханичната машина има един мотор, валове, зъбни колела или ремък. Тази скъпата, за всяко нещо си има малко сервомоторче. Вдигането на крачето на моята машина, става с такова с диаметър колкото един лев и с ширина 5 - 7 мм. Има такова за движение на зъбите, друго премества на зиг заг иглената бара, за увеличаване стегнатостта на конеца на иглата ако не е механично. Тези моторчета завъртат пластмасови зъбни колела. Има пластмаса бол. Совалката и тя е пластмасова. Има машини само с прав шев като на мадам, които нямат пластмасови зъбни колела, но струват доста над 2000 пари. Не се чуди, нали знаеш, че живеем в бакелитово-тенекиената епоха.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 06:48 от elektrichar

# 78
Здравей piron45! Радвам се, че мъжкото шивашко войнство се увеличава с още един войн! Когато жената каже нещо, правиш обратното и само тогава си на прав път. В този случай, по-скъпата машина печели по много показатели. Вече си чел мои пасквили и трябва да си разумял, че колкото и скъпа да е домашната машина, тя не обича да шие краварските потури на янките. Ако парите си ги кътал стотинка по стотинка, след време ще си кажеш, че не е имало нужда да даваш толкова. Ако парите са бол, тогава не съжалявай! Ако парите са кът, тогава по-доброто решение е добра електромеханична машина плюс оверлог, ако ти е здрава кратуната и не се бои от точилката на благоверната. Но така или иначе, че ще се купува оверлог, то си е предначертано от кармата, още преди да си се родил. Защо е добре когато една мужчина си купи машина? Защото мъжкото ухо чува неща, които женското напълно игнорира. Мъжкото ухо чува, че машината крещи:
  -- Спри бе идиот, не чуваш ли, че умирам! Стига си натискал този педал като ненормален!
Тогава той немедленно спира, търси, намира и отстранява причината за канския рев. Прочиташ инструкцията, плат на два ката и прошиваш доста от шевовете! Ако напрежението където живееш не е стабилно, а ту се качва, ту спада, добре е да имаш или UPS или реле за свръх напрежение, заради електрониката. Такива машини са с мотор на ниско постоянно напрежение. Те са толкова мощни, че ако закачиш лебедката, ще изкара джипката от калта. Предполагам има електроника която следи тока. Представи си, че шиеш американски потури и стигнеш до страничен шев. Дали с педала или без него, но шиеш на много ниски обороти бод по бод. Когато стигне страничният шев, токът на мотора се покачва, но електрониката подава газ така, че иглата продължава да пробива всичките тези десетина ката плат. Така не чупиш игли, което е много важно за всяка машина. Представи си, че без да видиш, машината налапа конец и започва да го навива вътре в себе си. Има такива случаи. Моторът се тормози и вдига газта. Електрониката издържа примерно два ампера, а в този случай е около 4 ампера. Какво става? Изгаря транзистор на електрониката. Купуваш, похвалваш се тук, черпиш цялата околия, шиеш, не ти харесва, снимаш налице и наопаки и получаваш немедленно инструкции.

P. S. Няма такава съвременна многооперационна машина, която да няма пластмасови колелца. Електромеханичната машина има един мотор, валове, зъбни колела или ремък. Тази скъпата, за всяко нещо си има малко сервомоторче. Вдигането на крачето на моята машина, става с такова с диаметър колкото един лев и с ширина 5 - 7 мм. Има такова за движение на зъбите, друго премества на зиг заг иглената бара, за увеличаване стегнатостта на конеца на иглата ако не е механично. Тези моторчета завъртат пластмасови зъбни колела. Има пластмаса бол. Совалката и тя е пластмасова. Има машини само с прав шев като на мадам, които нямат пластмасови зъбни колела, но струват доста над 2000 пари. Не се чуди, нали знаеш, че живеем в бакелитово-тенекиената епоха.

Здравей отново, благодаря за бързия отговор. Цял живот съм се занимавал с техника от най различно естество, дори като прекъснал студент преди 45г бях техник на шевни машини за няколко месеца - професионални Текстима. Тогава съм правил проби за шиене колкото за проба на ремотирана машина. Понеже техниката ми е слабост обичам да си купувам , но качествена та дори и по скъпа. Но понеже съм далеч от шевните машини и напредъка в тая област ще се почудя известно време в проучвате на параметри и т.т данни. Видях още една дето ме дърпа с възможност за комбинации с шевовете и запаметяване, не знам доколко, щото описанието ми е постно.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&path=111&product_id=260

И ако избирам между тия трите според теб коя ще е по надеждна , а и по функционална. По късно ще обсъдим и оверлозите.

# 79
Определено скъпото Janome  е по-добро. Те имат най-добре работещите грайфери. А Текстимата наистина е звяр. Тя е такава, защото е много подобна на модел на Пфафф. Не вярвам да напреднеш с шиенето до такава степен, че да шиеш всекидневно и да те е страх, че машината ще се амортизира тотално. Е как така, чак сега ще купуваш машини? Шил си на Текстима и не си искал такава техника досега? Срам и позор!

# 80
Прав си, заслужавам да си посипя главата с пепел. Ама живота така ме завъртя, че се занимавах доста години с електроника, след това минах на машини за производство на безалкохолни, сокове и вода и то стана време за пенсия. Накупил съм заваръчна техника за черни и цветни метали, но това е занимавка за топлото време в гаража, но за студените дни ми писна да стоя пред компа и ТВ и те така се насочвам към шиенето. Ако ми потръгне с практиката поне да си правя разни неща за в къщи, а и да науча внучката.Тя е на 9г и рисува непрекъснато рокли, иска да става дизайнер поне за момента. Та може и нея да я запаля по шиенето, да се учим заедно.

# 81
Здравей piron45 , искам да ти споделя нещо интересно, което разбрах за моделите, които разглеждаш, Janome 605 и 607 са същите като  Bernette 37 и 38. Сглобяват се в една и съща фабрика с еднакви части, разликата е само в дизайна, защото едните са по поръчка на Janome , а другите на Bernette.
На мене мъжат ми подари преди време Janome 605 от Турция, но много ме е ад, защото можех да си взема Bernette 38 хем на по-ниска цена, хем с 3 год гаранция, хем с осигурен серзиз от България.
elekrichar, исках да те попитам за препоръки за ножица, тк имам една на Фискарс , после си взех една на Солинген, но дъвчат някои материи и не съм доволна. Исками се да намеря някоя стабилна ножица, като на баба ми от едно време ...

# 82
kati.bogdanova, Janome мисля ги сглобяват в Тайван, а Bernette уж са швейцарски дизайн с китайска сглобка. Всъщност от няколко дни се ровя из сайтове за шевни машини и стигнах до извода, че това, което се продава в БГ е сътворено от жълти човечета под една или друга форма. Въпроса опира до качеството на изработка, вложените материали и електрониката , ако има такава.
Между другото след обстойно проучване с помощта на DeepSeek, взех че си поръчах една от тези:
https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini-and-ko/shevni-m … 0qdc-457-operacii
оказа се че в момента нямат налични, та ще се наложи да поизчакам около месец. Тъкмо ще използвам времето да прочета една книжка за шев и кройка дето си поръчах. Така да се каже да навляза в материята Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 14:42 от piron45

# 83
Piron45, щом има бодра смяна, тогава си заслужава да се бръкнеш по-дълбоко. Да не си мислиш, че и с оверлога всичко ще свърши? Ами покривна машина? Важно е, че девойчето има мерак. Електрониката на Janome е изпитана и е японска. В Тайван се правят машини с добро качество, а тези машини засега още ги правят там. Всичко се прави в далечният изток, защото ако го прави человек от Дойчланд, ще струва двойно. Точно поради тази причина, в Германия и западните страни вече е почти невъзможно да намериш техник на шевни машини. Веднъж си изнесоха производството на изток и втори път нямат шивашки цехове, защото цените на индийски, китайски, виетнамски дрехи са в пъти по-евтини. За профилактика на оверлог в западните страни искат 150 евра, а той  струва 200 евра. Форумите на Германия, Великобритания, Франция за шевни машини са смешни и трагични. Всеки пита, никой не отговаря, ще носят машина в сервиз само защото трябва да стегне малко конеца на иглата. Казват, че машината е пълен боклук, но въобще не разлиства инструкцията, която описва точно техния проблем.

Кати, колкото и да не ти се вярва, в ЛИДЛ от време не време пускат много качествени комплекти от 4 ножици. Малка, средна, по-голяма и най-голяма. Първият комплект който си купих беше с невероятно качество. Дори малката реже идеално. Голямата спокойно става за кроене. Вторият комплект си го купих, за да имам кадърна ножица на работа. Най-голямата се случи такава, че в средата дъвче. Ако пуснат пак, купуваш със широко затворени очи! За 6 пари са идеални. Има групи във Фейсбук, които продават понякога кроялни ножици, но са скъпи. А аз си мислех, че като са Солинген, само като погледнат плата и ще го режат. Вече има акумулаторни дискови ножици за към 150 пари.

# 84
piron45, аз вече минах по този път и също се заблуждавах.
Сега ще ти обесня по-подробно - моя роднина се купи bernette 38, аз лично проверих информацията по кашоните и инструкциите , (ших даже с нея, даже е по-тиха от моя janome) -  и двата модела се произвеждат в една фабрика в Тайван. А по-късно в интернет намерих информация, че цялата 30-та серия на bernette се сглобяват във фабриката на elna и janome.

# 85
  • FRANCE
kati.bogdanova, Janome мисля ги сглобяват в Тайван, а Bernette уж са швейцарски дизайн с китайска сглобка. Всъщност от няколко дни се ровя из сайтове за шевни машини и стигнах до извода, че това, което се продава в БГ е сътворено от жълти човечета под една или друга форма. Въпроса опира до качеството на изработка, вложените материали и електрониката , ако има такава.
Между другото след обстойно проучване с помощта на DeepSeek, взех че си поръчах една от тези:
оказа се че в момента нямат налични, та ще се наложи да поизчакам около месец. Тъкмо ще използвам времето да прочета една книжка за шев и кройка дето си поръчах. Така да се каже да навляза в материята Simple Smile

Идвай в темата на шивачите тогава. Ако поназнайваш руски , горещо препоръчвам този сайт https://korfiati.ru/
Каката освен че дава готови кройки за принтене, има и много уроци кое, как. Успех.

# 86
Благодаря, с руския се оправям щото съм от старото поколение Simple Smile с удоволствие ще се възползвам от линка. Тъкмо се канех да питам от къде мога да се възползвам от готови кройки, че докато се науча ще мине време. За сега само гледам клипове докато ми дойде машината. В Pinterest има много интересни неща, направо главата ми се замая какви неща правят хората.

ПП Хайде работата утече Simple Smile  понеже съм от нетърпеливите, докато чакам шевната да дойде реших да взема Оверлога дето някъде го препоръчваше Електричаря. А именно:
 https://www.emag.bg/overlog-mashina-gritzner-788-100-w-1300-boda … 788/pd/DHV1ZWMBM/
 Днес или утре трябва да се появи. Замислих се къде да си настаня новите машини. Ако ползвам холната маса жената или ще ме убие или ще избяга вече , щото съм напълнил къщата с каква ли не техника. Имам и един чисто нов масажен стол дето се опитвам да го разкарам, че не го ползвам и само стои, а е в гаранция. Пък заема много място. Както и да е , днес си поръчах и едно масивно бюро дето да издържа двете машини и да има място за прибиране на разни пособия и платове за шиене. И те така те Simple Smile
Май жената ще се окаже права, че не съм в ред, похарчих до тук 2300лв, които никога няма да компенсирам с шиене. Но какво пък кеф цена няма Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 12:14 от piron45

# 87
В късна вечер най после куриера докара оверлога :
https://prikachi.net/image/IMG-20250227-195245.FhI0E
Снимката уж си беше права в телефона и на сайта, а от линка излезе настрани.
От утре ще се занимавам с него. За съжаление се оказа, че книжката е на немски, а от него нищо не разбирам. Ще трябва да седя отгоре и с телефона да си превеждам. Веднага възникна въпрос към Еректричар, виждам че има контейнерче, вероятно за изрезките. Обаче не можах да видя на първо четене къде се слага. Иначе машината изглежда стабилна , тежичка.Съжалявам, но е късно за торта Simple Smile утре ще почерпя.

ПП. Видях положението на контейнера. Simple Smile

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 20:20 от piron45

# 88
Piron45, честито! При теб няма тън мън. Аз предлагам да изгледаш видеата за тази машина:
https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%BE%D0%B2%D0%B5% … D%D0%B5%D1%80+788
Особено има една немска мома (пак немски), която нагледно показва какво да правиш. Тъй като всички оверлози са с почти еднакво устройство, пращам ти инструкцията на български на оверлог Сингер, с любезното съдействие на Мунчо, който го преснима. https://dox.abv.bg/download?id=1d9b0fe2fd
Изтегли го и го запази! За да няма точилка в кратуната, тази вечер изпълнявай всякакви желания на булката! Тази машина иска конци. Колкото повече, толкова по-добре. На иглите можеш да поставяш макари, но двата грайфера
(пак немска дума) иска бобини, защото си ги папа доста. Да не вземеш да ми махаш игли и да се пишеш по-габровец от моя милост?! Новите машини вече почти никой производител не ги смазва. Като си купих второто бижу покривна машина, като натиснах педала и се уплаших. Ярмомелка. Отворих я немедленно и я смазах. Такъв приятен и мек звук, че е приятно на техническото ухо. Не прави експерименти да поставяш много тънки игли! Виж какви са оригиналните и си карай само с такива, дори да са №90! Ако все пак искаш да шиеш с 3 конеца, счупи една игла и я остави. Така няма да се развие и падне малкото болтче и отвора няма да се напълни с мъх. Ако се шие доста, между зъбите се натрупва много мъх и с времето става плътен като кече. Чисти! Ако не ти харесва шева, снимай налице и наопаки и ще ти кажа какво да стегнеш и отпуснеш. За идеален шев, всичко е от значение, вдяването, разплитането на конците, стягането. Много лесно смазването става с вазелиново масло на спрей с дългата тръбичка. Зъбни колела се смазват с вазелинова, или още по-добре силиконова смазка. Най-добрата смазка е Molykote, но е безбожно скъпа. Всичко което се трие, върти и плъзга се смазва. Накрая завърташ  регулаторите за дължината на бода и диференциален транспорт и ще видиш какво да се смаже. Достатъчно е да имаш една или две бобини №120, за да ги направиш 4. Тръбичка 12 или 14 мм. с дължина 10-12 см. я поставям в патронника на настолна бормашина. Пускам я на най-бързите обороти и навивам, като местя конеца нагоре-надолу.  За себе си можеш да зачистваш с каквито конци имаш, но си е друго да е ушито със същия цвят. Може на тръбичка фи 16 мм., но трябва да поставиш вътре шпилка, която да влезе в патронника. Щом нещо те затрудни, немедленно питай, а не да мълчиш и да използваш мръснословия матерни!

# 89
Електричар, благодаря ти за добрите съвети и за инструкцията. Няма опастност жената да вземе точилката, щото аз боравя с нея. През ден, два меся по нещо. В неделя ще докарат и бюрото, та холната маса може да я ползвам само за разкрояване, като стигна до там. А немския го намразих още в училище, може ли една дума да се пише на цял ред и да се превежда на половин страница 😂, иронията е че малкия син завърши в Германия и живее там от 17г.

ПП. Днес направих сефтето на машината. Не знам как трябва да изглежда шева и дали е добър, щото нямам представа от такива машини.Направих една торба набързо от някакъв парцал на жената.Ето снимки
https://prikachi.net/image/IMG-20250228-113848.FQwgC
https://prikachi.net/image/IMG-20250228-114047.FQaE9
https://prikachi.net/image/IMG-20250228-114056.FQuxv
Снимах шева от двете страни, няма контраст че са заредили само с бял конец. Моите конци още не са дошли, а в момента не съм способен да обикалям по магазините, че ме е натиснал гаден ишиас. Поръчвам всичко по интернет.
А и имам пак въпрос към знаещите, тия резервни крачета за какво трябва евентуално да ги ползвам, че преводача ми изкарва някакви смехории.
https://prikachi.net/image/IMG-20250228-114329.FQaO0
Има една бяла ръчка до ножа с букви N и R . Мести пластината върху която се заплита конеца. N вероятно е нормално положение, но не знам другото състояние за какво е.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 14:07 от piron45

Общи условия

Активация на акаунт