Паническо разстройство - 64

• 24 953
  • 784
  •   1
Отговори
# 150
Работата е там, че той вече беше в психиатрията за месец и влезе по собствено желание. Излезе в същото състояние. Пи хапчета, които можеше и навън да пие. В коя болница е лежал? Дали може да говорим за биполярно разстройство?  В Пловдив сме посетили Марков, Аролска,, Мантарков в болницата. В София - Замфирова, доц.Тони Дончев, сега Марко Ганчев. Не знам вече къде да го заведем и той не иска да ходи никъде повече.

# 151
  • София
Може да не го водите на прегледите. Съобщавате оплакванията и какво е приемал.

# 152
  • България
Здравейте, да попитам с АД Дуксет, мога ли да пия нурофен, че усещам, че настивам? Или по-добре парацетамол? 🙄

# 153
Работата е там, че той вече беше в психиатрията за месец и влезе по собствено желание. Излезе в същото състояние. Пи хапчета, които можеше и навън да пие. В коя болница е лежал? Дали може да говорим за биполярно разстройство?  В Пловдив сме посетили Марков, Аролска,, Мантарков в болницата. В София - Замфирова, доц.Тони Дончев, сега Марко Ганчев. Не знам вече къде да го заведем и той не иска да ходи никъде повече.

Ако приемате съвети: последните двама лекари : доц. Тони Дончев , специалист с огромен опит в психиатрията .
и док. Марко Ганчев също е прекрасен и опитен лекар.
Преди години карах стажа си с тях, в психиатричното отделение на ВМА.  Възприла съм ги като лекари, на които може да се има доверие.

сега малко разсъждения по темата, но имайте предвид, че аз не съм лекар, а психолог, затова не се доверявайте напълно на моите разсъждения. Използвайте ги като допълнително знание:
 Това, че синът ви не се повлиява от антидепресанти и има тежко и хронично безсъние, със задълбочаваща се депресия, наистина може да насочва към друга диагноза, различна от първоначално предполаганата депресия.

Липсата на реакция към антидепресанти (или дори влошаване) е често срещана при биполярна депресия.
Ламиктал (Ламотригин) е стабилизатор на настроението, който се използва специално за биполярна депресия.

Ако биполярността е вероятна, монотерапия с антидепресанти без стабилизатор на настроението може да влоши състоянието.
Ако антидепресантите не са помогнали, но биполярността е съмнителна, Ламиктал е логична стъпка. Ако има психотични симптоми – антипсихотик може да е по-добър вариант. Работата върху съня с поведенчески методи също е критично важна.

Ако момчето ви има налудности, разпад на мисленето, слухови халюцинации или неадекватни убеждения, възможно е да става въпрос за депресия с психоза или шизоафективно разстройство.
В такъв случай антидепресантите сами по себе си няма да помогнат – необходими са антипсихотици като оланзапин, кветиапин или арипипразол.

Ако основният симптом е тежко безсъние, е възможно да има и хиперактивност на ХПА оста (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна ос).

Разбирам ви колко е сложно и трудно да сте в тази супер изтощителна ситуация, но  не се крийте от диагнозата.
Доверете се на лекарите.
 След време , когато се завърне сънят и се стабилизира настроението , можете да стартирате и с когн.пов.терапия- може да има значително въздействие върху съня, независимо от психиатричната диагноза.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 19:08 от Serendipity*

# 154
За съжаление не искат така да назначават лечение и да поставят диагноза.
Nelly.es как се чувстваш от този антидепресант. Този е , който е най подходящия според теста.

Sarendipity,  не знам дали безсънието и непрекъснато работещият мозък може да говори за биполярност. Други симптоми на еуфория и тем подобни не имал. По-скоро през цялото време е имал депресия. Налудности халюцинации и разстройство на мисленето няма .движенията му станаха по бавни и мудни , по- бавен е и летаргичен. Съня е горе долу овладян с 1 ремирта и 1/4 клонарекс от 2 гр. Спи по 5-6 часа. Аз не искам да се скрием от диагнозата. Напротив искам да е ясна и да получи адекватно лечение но самите доктори не са сигурни в нея и искат просто да пробваме с това или онова. Кветиапин и оланзапин пробва и пи за съня . Абилифай не му понесе. Дончев му го изписа, но не можа да го пие.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 19:25 от Incantrix

# 155
За съжаление не искат така да назначават лечение и да поставят диагноза.

Крайно нехуманно би било да се съгласят.
Най- малкото защото етичните стандарти и законовите изисквания не позволяват назначаването на лечение без среща с пациента.
Психиатричната диагноза изисква пряка клинична оценка – наблюдение на поведение, мимики, реч, афект и когнитивни процеси.
Допълнително разказите на близките могат да са субективни, емоционално оцветени или непълни.

Изключение би могло да се направи при остри психотични състояния, тежка мания или суициден риск.

# 156
Какво е правилното лечение при БАР? Антидепресант + стабилизатор на настроението ли е? Ганчев ни каза все пак ако не ни подейства антидепресанта, който пием в момента, а той не му действа да го сменим с Дулодет и ламиктал.

# 157
Какво е правилното лечение при БАР? Антидепресант + стабилизатор на настроението ли е? Ганчев ни каза все пак ако не ни подейства антидепресанта, който пием в момента, а той не му действа да го сменим с Дулодет и ламиктал.

Терапията винаги е индивидуална, зависи от фазата на заболяването , както и от самия пациент и неговите потребности към момента , затова е важно да се назначава от психиатър според конкретния случай.

Сега ви копирам директно от лекциите ми в психиатрията, които биха ви били интересни по темата Simple Smile
Скрит текст:
Биполярната депресия е депрес. фаза на БАР.
 характеризира със силно изразени депресивни симптоми, които се редуват с епизоди на мания или хипомания (по-малко интензивни маниакални състояния).
Основни характеристики на биполярната депресия
Тя не се различава много от основната депресия, но има специфични особености, които се обясняват с цикличния характер на БАР:

Дълбока тъга, безнадеждност и песимизъм – чувството, че нищо не може да се подобри.
Загуба на интерес към дейности, които преди са били приятни (анхедония).
Промени в апетита и теглото – намаляване или увеличаване на апетита.
Нарушен сън – безсъние или прекомерен сън (хиперсомния).
Липса на енергия и физическа изтощеност – усещане за умора дори при малки усилия.
Трудности в концентрацията и вземането на решения.
Чувства на безполезност и самообвинение, възможни мисли за самоубийство или самонараняване.
Специфика на биполярната депресия
Въпреки че депресията е основният симптом, този тип депресия е част от по-широкото биполярно разстройство, което означава, че пациентите с биполярна депресия може да преминават от периоди на депресия към мания или хипомания (повишена енергия, радост, импулсивност).
Няма ясно разграничение на депресивните епизоди от тези на мания – симптомите могат да се проявят при различни степени на тежест.
Лечение на биполярната депресия
Лечението обикновено включва комбинация от стабилизатори на настроението (като ламотригин или литий) и антидепресанти, но е важно да се внимава с използването на антидепресанти, тъй като те могат да предизвикат маниакален епизод, ако не се комбинират с подходящ стабилизатор.

колко дълго може да се остане в депресията при бар:

Продължителността на депресивния епизод може да варира значително в зависимост от различни фактори, включително тежестта на симптомите, наличието на лечение, както и индивидуалните особености на пациента.

Средна продължителност на депресивния епизод
При необработен БАР, депресивният епизод може да продължи от поне 2 до 3 месеца, като някои случаи могат да траят и по-дълго – дори до 12 месеца или повече.
При подходящо лечение, депресивният епизод може да бъде намален по продължителност и интензивност, но все пак има риск от повторение на епизоди.
Какво влияе на продължителността?
Наличие на лечение

Без медикаментозно лечение или терапия, депресията може да се задълбочи и да продължи много по-дълго.
Стабилизаторите на настроението (като литий, ламотригин) и антипсихотиците могат да съкратят продължителността на депресията и да намалят риска от бъдещи епизоди.
Психотерапия (например когнитивно-поведенческа терапия ) също играе важна роля в краткосрочната и дългосрочната стабилност.

Колкото по-рано се започне лечение, толкова по-кратък и по-лесно контролируем е депресивният епизод.
Наличие на мания или хипомания

При наличие на биполярни колебания между депресия и мания, епизодите могат да се редуват, като понякога депресията може да премине в мания или обратно, което влияе на общата продължителност на заболяването.
Индивидуални фактори

Генетика, съпътстващи психични заболявания (като тревожност),
начин на живот (стрес, липса на сън, злоупотреба с вещества) също могат да влияят на дължината и тежестта на депресивните епизоди.

При продължителна депресия, е възможно да се развие хронична депресия или депресивни епизоди, които се редуват с мания/хипомания, което създава по-големи затруднения в живота на пациента.
Поради високия риск от суицидни мисли и поведение, продължителната депресия изисква внимателно медицинско наблюдение и лечение.
При БАР е много важно да се получи подходящо лечение и подкрепа, за да се намали продължителността и интензивността на депресивните епизоди.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 21:14 от Serendipity*

# 158
  • България
Incantrix, добре се чувствам от него. Единствено, че при първия прием ми дойде цикъла на 15-ти ден. Пия го 20 дни. Но на втората седмица усетих ефекта, потуши тревожността. След 20 дни съм на преглед, но забравих да попитам лекаря дали мога да пия други лекарства от сорта на нурофен, парацетамол или аналгин.

# 159
Чувство за потъване и треперене на краката също така и една топла вълна те лъха и сърцебиене.. паник атака ли е ?

# 160
Има ли някой от вас, който получава сутрешно  притеснение. Все едно някакви физически симптоми ви будят. Реално от 4 седмици пия Золофт, има някакво подобрение, но има на къде още.
Принципно казват, че антидепресанта може да започне да работи до 12 седмици след началотл му, но кога усетихте, че почувствахте подобрение и моментално ли се почувствахте добре или градивно?

# 161
Естествено, че не е моментално. Това да не са хапчета за глава. Аз се стабилизирах трайно след около 4 месеца прием.

# 162
Момичета аз съм на ципралекс вече година и половина, но качих едни 15 кг. На всеки 3 месеца ходя на ендо, щитовидната, инсулин, захар и липиден профил са прилични, но аз продължавам да качвам. Не искам да спирам АД страх ме е да не се върне всичко, някой успял ли е да намали теглото? Надявам се да ме посъветвате нещо

# 163
И аз така с килограмите. Решение нямам, всъщност има- глад но не ми се удава.

# 164
Според вас какъв е периодът ,който трябва да дадем шанс на антидепресантите да подействат, преди да се сменят с друг вид. Сина ми пие в момента стимулатон от три месеца и половина ,като последните 10 дни е на четири хапчета достатъчно ли е ,за да разберем че няма да подействат? Следва смяна с Дулодет ( няма го в аптеките и взехме Дуксет).

Общи условия

Активация на акаунт