Паническо разстройство - 64

• 24 987
  • 784
  •   1
Отговори
# 225
Incantrix, моето мнение също е да не си самоназначавате лечение, защото да навредиш е по-ужасно чувство от да не може да се помогне.
Електрошок в този вариант, в болнична среда ми звучи по-приемливо.
Аз съм доволна от д-р Кръстникова, давам ви още едно име за консултация, ако прецените.
Извън стандартното лечение интересувала ли сте се от семейни констелации. В определени моменти може да даде отговори. Паралелно с назначаването на правилно лечение. Радвам се, че момчето има такава подкрепа във ваше лице и пожелавам закрепяне и последващо оздравяване.

# 226
Да бе, електрошок, това звучи ужасно...

# 227
препоръчано е от лекар, както и да звучи има своето място в лечението...

# 228
А тъй като направихме генетичен тест / лекаря каза може да пише всичко, но не става така както пише в него, с една дума дали сте си парите на празно/, от седмица е с Дуксет 30/ Дулодет изписа, но го няма по аптеките/ и Ламиктал 2*25. Искам да пробваме и с Литий. Чета за тежки случаи , на които помага.
За генетичния тест лекарят е прав, дали сте си парите напразно. Нищо не показва този генетичен тест, една измама е, колкото да ти вземат парите. Ако беше толкова хубаво, то всички психиатри щяха да правят генетичен тест, да уцелват още от първия път правилните АД и всичко щеше да е цветя и рози, но не е така.
Колкото до лития - да, той е т.нар. "златен стандарт" в психиатрията, при лечението на депресии и мании. В смисъл че при него няма празно, винаги действа и оправя нещата. Обаче, има едно голямо обаче - не може да се пие извън болнично заведение, абсурд е лекар да предпише литий и да ви прати вкъщи да го пиете.
Литий се изписва само в психиатричните болници, под непрекъснато лекарско наблюдение и нагаждане на дозата. При лития няма стандартна доза, всичко е нагаждане спрямо конкретния пациент и това как той реагира на лечението. Много малко лекари могат да работят с литий и всичко е въпрос на проба, грешка и то само в психиатрична болница, а не каква да е болница.
Ако е толкова зле положението и нищо не помага, то помислете за прием в болница. Лития и електрошока със сигурност действат и са последните средства да се овладее дадено състояние ако абсолютно нищо друго не помага. И двете обаче само в психиатрична болница, никъде другаде.

# 229
Здравейте!Отново съм аз.Изпитвам ужас да се срещам с хора дори близки и познати.Пия си назначеното лечение,но явно не ми помага.Съгласна съм да постъпя в болница и на контролния преглед ще обсъдя с психиатъра възможностите за постъпване.Въпросът е как само с хапчета ще се премахне това усещане?Какви други методи мога да използвам?Имам среща с приятелка и направо се разтрепервам...Вдигнах кръвно от притеснение.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 13:34 от woman_in_white1

# 230
Аз бях по същия начин дълго време, в крайна сметка спрях да се насилвам, и когато се почувствах готова, тогава започнах да излизам.
Покани я вкъщи, ще си по-спокойна там. Не се пресирай, не всичко е на всяка цена.

# 231
Аз бях по същия начин дълго време, в крайна сметка спрях да се насилвам, и когато се почувствах готова, тогава започнах да излизам.
Покани я вкъщи, ще си по-спокойна там. Не се пресирай, не всичко е на всяка цена.
Благодаря за отговора.Страх ме е че ако аз не направя нещо по въпроса никой няма да направи и че колкото повече се изолирам задълбавам в състоянието си.Затова се чудех не трябва ли да се насилвам за да изляза от тази дупка...

# 232
Разбира се, че трябва да полагаш усилия, но ако излизането ти представлява толкова голям дискомфорт, пробвай на първо време да поканиш гости вкъщи. Може да се разходите някъде близо до вас, или да поседите на пейка. Мисълта ми е да е не си даваш зор, да обиколиш целия град, само защото “така трябва”. С малки стъпки към победата се върви. За да стигнеш крайната цел, не е нужно да бързаш, а просто да не спираш. Ще се справиш, обещавам!

# 233
Литий се изписва само в психиатричните болници, под непрекъснато лекарско наблюдение и нагаждане на дозата. При лития няма стандартна доза, всичко е нагаждане спрямо конкретния пациент и това как той реагира на лечението. Много малко лекари могат да работят с литий и всичко е въпрос на проба, грешка и то само в психиатрична болница, а не каква да е болница.

Благодаря за отговора. Само с едно не съм съгласна - в групата за БАР е пълно с хора, които пият литий от години . Няма как да бъдат постоянно в болница. Просто стриктно следят показателите.

# 234
Благодаря за отговора. Само с едно не съм съгласна - в групата за БАР е пълно с хора, които пият литий от години . Няма как да бъдат постоянно в болница. Просто стриктно следят показателите.
ОК, няма да спорим за това. Ако толкова много държите, можете да кажете това на доктора, който ви лекува в момента: "Докторе, в една фейсбук група, е пълно с хора които пият литий с години, моля да ни изпишете и на нас литий" и да видите дали ще го убедите да ви изпише литий. Да не говорим, че литий по аптеките в България няма много отдавна, никъде. Мисля, че си го купуват от Турция, само там има.
Напълно съм сигурен, че няма да намерите лекар в България, който да ви изпише да пиете литий за домашно лечение. Но вие ако сте решили че трябва да пиете литий, никой не може да ви спре, стига да успеете да се снабдите с него от Турция.
Тези дето пият литий от години, със сигурност са започнали лечението в клиника под наблюдението на лекар и в продължение на месец, два са напасвали дозата до достигане на оптимални нива на литий в кръвтта. И тогава може да останат на тази доза продължително време и след изписването от болницата.

# 235

Вашите думи звучат ужасно. Разбирам какво искате да кажете, но може би ако си бяхте запазили мнението за вас си , щяхте да бъдете по- полезна на дамата.

ЯМР е правен. Симптомите са на дълбока депресия, стреса беше на лице като отключващ фактор. Предполагам множествената се вижда на ЯМР с контраст.

от това , което съм чела от вас, синът ви няма нито един симптом на МС.

Разбирам, че ЕКТ Ви звучи страшно, но всъщност е доказано безопасен метод с по-малко дългосрочни рискове в сравнение с някои медикаменти като лития.
Литият може да бъде опасен, ако не се следят нивата му в кръвта, и в дългосрочен план може да увреди бъбреците или щитовидната жлеза.
 ЕКТ няма такива дългосрочни рискове и често дава по-бързо подобрение при тежка депресия..
има временни странични ефекти като краткотрайна загуба на памет или обърканост, но не уврежда органите и няма дългосрочен токсичен ефект върху тялото.

Лично аз имах пациент, с когото работех като стажант във ВМА, момче на 26 или  28 години с биполярна депресия.
беше преминал през дълъг период, в който никакви лекарства не му помагаха, беше напълно изолиран, не можеше да работи, нямаше никакъв  социален живот, в момента , в койтп аз го заварих , беше слаб като  листо....буквално чезнеше
Стартита курс ект  и  започна да се подобрява още след първите няколко процедури, един път седмично имаше терапия. Беше лежащ в клиниката. . Много други пациенти  минаваха също през това.
До края на лечението беше възвърнал напълно способността си да функционира, започна работа и се върна към стария си живот. Спорадично се срещам с пациенти във вма , той се беше върнал само веднъж , с някакви съвсем леки оплаквания, за да коригират дозата на лекарствата , които приемаше

Не се страхувайте толкова от ЕКТ. А аз присъствах на всяка от ЕКТ на пациента , за когото ви разказах.
Днес тя се извършва под пълна анестезия и с мускулни релаксанти, така че пациентът не усеща болка и няма гърчове като в миналото, не е като по филмите.  
Целият процес е медицински контролиран, лекарите ще бъдат до него през цялото време , ще следят състоянието муи  ще направят всичко възможно той да се почувства по-добре.
Не сте сами в това – има кой да поеме грижата за сина ви.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 18:35 от Serendipity*

# 236
  • София
Последно кой доктор го лекува момчето, кой предложи електрошок? Защо другите АД не помагат, по колко време ги е пил?

# 237
Последно кой доктор го лекува момчето, кой предложи електрошок? Защо другите АД не помагат, по колко време ги е пил?

Има едно състояние, което се нарича  Резистентна депресия
Това е състояние, при което пациентът не реагира на поне два различни антидепресанта от различни класове (например Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина - SSRI, и Трициклични антидепресанти - TCA).
Та така някои депресии са резистентни на лечение, защотоантидепресантите не успяват да регулират невротрансмитерите, не могат и да прекъснат руминативните мисли или да възстановят мозъчните структури като хипокампуса. Генетични фактори, възпаление и прекомерна активност на мозъчни мрежи за саморефлексия също могат да намалят ефективността на медикаментите.

Затова когато антидепресантите не помагат, причината често е по-дълбока невробиологична дисфункция, която изисква директна стимулация на мозъка – именно това прави ЕКТ толкова ефективна, защото може да предизвиква  бързи неврохимични промени – повишава серотонина, норепинефрина и допамина,
потиска прекомерното самонаблюдение и руминативните мисли.
Стимулира неврогенезата – възстановява атрофиралия хипокампус, който може д ае смален , поради депресията и влошаване на настроението и когнитивните функции.
Действа по-бързо и по- щадящо от антидепресантите – подобрение може да настъпи след 3-4 сеси

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 18:14 от Serendipity*

# 238
А добре, ясно. Извинявам се, че така реагирах, просто ми прозвуча като нещо страшно, явно в някои случаи се налага.

# 239
А добре, ясно. Извинявам се, че така реагирах, просто ми прозвуча като нещо страшно, явно в някои случаи се налага.
То си звучи  страшно , няма съмнение в това. Особено , ако сме гледали филми по темата.
И аз се извинявам за грубоватия си тон, не беше нужен Simple Smile

И за да не е пълен спам, ето още безлекарствени методи за лечение:
в САЩ използват иновационни методи за лечение на депресия, не че много ги зная , но съм чувала за  дълбоката мозъчна стимулация (DBS),. Иммплантира се електрод в определени области на мозъка, ( за който иска подробности, цитирам записки )  
Скрит текст:
за депресия, например, електродите най-често се поставят в пределните зони, като:

Субталамичното ядро (STN): Това е една от основните области, използвани за лечение на двигателни симптоми при болест на Паркинсон, но също така се използва за депресия, когато други методи за лечение не са ефективни.

Вентралната медиална префронтална кора (vmPFC): Това е ключова зона, свързана с емоционалното регулиране и настроението. Стимулацията на тази област може да помогне при депресия, като възстанови нормалната активност на мозъка и подобри симптомите.

Нуклеус акамбенс (NAc): Тази структура е важна за мотивацията и удоволствието и често се включва в изследвания, свързани с депресия, особено в контекста на анхедония (неспособност за усещане на удоволствие).
Използва се главно при пациенти с тежка депресия, които не са реагирали на традиционни лечения като медикаменти и психотерапия.
Вграждат малка пластина с електроди в мозъчната област и тя изпраща малки електрически импулси към мозъка, които могат да помогнат за нормализиране на мозъчната активност, а съответно и за облекчаване на симптомите на депресия.
Това вече си е инвазивна техника и обикновено се разглежда като последна инстанция при пациенти с хронична депресия, които не са се повлияли от други методи.

Друга е  вагусовата нервна стимулация (VNS) метод, при който се имплантира малко устройство в гърдите, свързано с електрод, който стимулира вагусовия нерв. Това е нерва , който играе централна  роля в регулирането на емоциите и настроението ( Той има противоположно действие на симпатиковата нервна система, като се свързва с релаксацията и възстановяването на организма след стресови състояния, затова напоследък е така модерно "да стимулираме блуждаещия нерв")
И така, като го стимулират, се наблюдава облекчаване на депресията и паник атаките  

Има и едни устройства, които предлагат неинвазивна вагусова нервна стимулация. Машинки, които са за домашна употреба, не зная многонза тях, но имах една пациентка с поне 20тина жестоки вагусови кризи на ден, тя си беше взела от Щатите някакво такова устройство и да ви кажа, спря да ме търси Simple Smile
За съжаление обаче, не съм пряко запозната и не мога да дам повече информация къде и как се намират.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 19:53 от Serendipity*

Общи условия

Активация на акаунт