Редки и изчезнали парфюми - 2 част

• 17 660
  • 268
  •   2
Отговори
# 225
  • Чукарландия
Реформулираният Ноа на Кашарел няма нищо общо с предишния Ноа, който помним, трайност - почти никаква, клоняща към нулева.
Слаб и немощен е върху кожата ми.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 12:45 от BBeLLa

# 226
Не сте сами в разочарованието си, дами. Редовно си мрънкам в другата тема и в ФБ групите за пълната липса на индивидуалност и миризмите на синтетика. И от "амбродеревяшките" има добри попадения, малобройни, за жалост. В момента вървят няколко "уклона", общи за супер надценените дизайнерски и масово употребявания ниш. Затова нося непопулярни марки. Никой от сегашните не е на нивото на Коромандел или Сортилеж от 2014. С голямо желание поръчах Ма Гриф Карвен около 8 март, бач от 2013, но ми е ужасно ретро. Нямам идея как е реформулиран Волюпте на Оскар де Ла Рента  преди 30 г. ми беше много любим.

# 227
Аз имах Ма гриф преди повече от 30 години, но ми беше много слаб като аромат и трайност. Тогава нямаше ментата, а и ми беше донесен от чужбина, бил си е 100% оригинал. Ясно му помня аромата, но не бих го купила.
Също имах един дамски Ягуар, от нашия Кореком, страхотен беше. Все го търся из сайтовете, но на Ягуар срещам само мъжки парфюми.

# 228
Волюпте на Оскар де ла рента е велик парфюм- произведение на София Гройсман (авторката на Трезор и на много много наши любимци). И между другото, някога съм имала интервю с нея- много скромен човек е в живота.

Колкото до доматения треволяк, аз го показвах по- рано, но пак го снимах. Живанши имат един по- популярен парфюм с доматена трева- Extravagance d’Amarige, който също продадох за съжаление. Кензо има 2 парфюма с доматена трева - “ca sent beau” и “Le monde est beau”. Незабравими! До моя доматен свежак снимах един стар парфюм на Карвен. Не е Ма Гриф, но е вероятно на подобна възраст. Пробвах някога Ма гриф в концентрация чист парфюм в бутика за редки парфюми в Монреал и помня, че беше страхотен.  Моят е “Robe d’un soir”.  Много,  много алдехиден! Ако сте пробвали новия Байредо Бланш който е версия Абсолю, ще имате представа какво е- сякаш си полят със сапун.
Ако не се лъжа това е парфюм от 1847 година. Леле Боже, представяте ли си? 😳

# 229
Анка, върнала си времето с век назад Simple Smile годината на тази Вечерна рокля е 1947. Мари-Луиз Карвен е родена на същата дата като мен (всички "съдатнички" си ги колекционирам Simple Smile ). И да, новият парфюм на марката го оприличават на Байредо Бланш.
Не се разбирам с алдехиди, за съжаление. Шанел, Юбиган, Карвен, не и не.

# 230
Анка, върнала си времето с век назад Simple Smile годината на тази Вечерна рокля е 1947. Мари-Луиз Карвен е родена на същата дата като мен (всички "съдатнички" си ги колекционирам Simple Smile ). И да, новият парфюм на марката го оприличават на Байредо Бланш.
Не се разбирам с алдехиди, за съжаление. Шанел, Юбиган, Карвен, не и не.

О да разбира се 1947 😂  Запитах се какво ли са представлявали парфюмите още век по- рано…😂

Аз обожавам алдехиди, харесва ми лятото да ходя “ сапунена” сякаш току- що излязла от банята. И са много освежаващи. Имам стара Шанел N5 edt, в която все още се чувстват цветята от прародителката ( помня прекрасно чистия парфюм от една време). Днешните петици просто нямат нищо общо. И алдехиди нямат.
Но в тази вечерна рокля сякаш нищо друго освен сапун няма. Характер няма. Трябва да пробвам да я смеся с нещо.

# 231
  • на терасата
Много ме радвате в тази тема Heartpulse
В тон с нея си пръснах Chanel N°5 Eau Premiere. Още съвсем малко ми е останало, но пробвах няколко пъти Chanel No 5 Eau Premiere (2015) и мнението ми е, че е много хубав и подходящ за лято. Както е споделила Анка2025 и аз обичам алдехиди през лятото. Топлото време ги разгръща отлично на моята кожа.

# 232
Живанши имат един по- популярен парфюм с доматена трева- Extravagance d’Amarige, който също продадох за съжаление.
С цялото ми уважение, но в цитирания парфюм няма доматени стъбла или листа, нито в първообраза
https://www.fragrantica.com/perfume/Givenchy/Extravagance-d-Amarige-1967.html,
нито в новия вариант https://www.fragrantica.com/perfume/Givenchy/Les-Parfums-Mythiqu … Amarige-1973.html Може би се бърка с невена (новия) или невена и туртата (тагетес) в стария.
Между другото преди 2-3 години го продаваше starcorp, откъдето го и закупих, за новия става дума.

# 233
А то в нито един няма официално заявен доматен лист. Но явно се усеща.

Не съм сигурна за нишовия, може би е заявена- Rue Madame Flor de Glace. Може да проверите.
Но някога тази нота не се споменаваше официално. Но пък се обсъждаше непрекъснато.

# 234
Напротив, има https://www.fragrantica.com/notes/Tomato-252.html.

# 235
  • София
DKNY свеж доматен лист барабар със стеблото. Чуден за жега.

# 236
Напротив, има https://www.fragrantica.com/notes/Tomato-252.html.

Е сега вече я споменават като нота, сега колкото по- шантаво, толкова по- любопитно. Но преди не беше така. И сами виждате колко им е беден още списъка и във Фрагрантика. Реално парфюмите с тази нота са много повече. Особено сред винтажните- някога тя беше хит.
Аз наскоро в работата усетих в шлейфа на колежка точно доматена трева и бях много учудена да чуя Pleasures Estee Lauder. Никога не съм го мислила за такъв, но факт, в шлейфа само това усещам.

# 237
DKNY свеж доматен лист барабар със стеблото. Чуден за жега.

DKNY woman e един от най любимите ми за последните години . Не знам колко е за лятото , и за зимата е чудесен !
За тези унисекс и аз да се изкажа - не ми харесват , повече си приличат на женски - сладникави са ( аз съм фен на свежарските ) , добавят им аромат на кожа или нещо друго  да ги правят мъжки ( или поне на мен така ми миришат , защото съм подарявала на мъжа ми мъжки парфюми с аромат кожа ) , за мен са отврат .Пробутвам ги на мъжа ми за ежедневието , той няма претенции ( има проблем с носа на капки за нос е от години , сигурно не ги помирисва както трябва Stuck Out Tongue Winking Eye ) Имах наскоро РД и получих Делина ( бил унисекс , не знаех ) , знам ,че е скъп , но не ми хареса ( особено като разбрах ,че е унисекс Grinning ) , но не е моят , и той отиде в неговата колекция .

# 238
Аууу… Делина унисекс?😳😂 Кой я каза тази глупост? Принципно, официално, всички нишови парфюми се водят унисекс, но на практика не е съвсем така. Пълно е, разбира се със шантави парфюми - нито мъжки, нито женски, но и сред нишата си има чисто женски и чисто мъжки композиции. Роза с личи просто няма как да не стои смешно на мъж- не пускайте мъжа си да се разхожда с Делина.😂  Азмного я обичам между другото. Днес съм с Дама Бианка, но в чантата си имам и травъл на Делина.♥

# 239
  • София
Делина за мен е 100% дамски аромат. Не го виждам на мъж.

Общи условия

Активация на акаунт