СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 525
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Ако някой очаква детето му да научи занаят в професионална гимназия, ще остане много, много разочарован. Даже училище като СГСАГ не дава  знанията,  нужни за  практикуване на професията после. В такива техникуми влизат деца, с родители в бранша и ако научават нещо, то е от родителите повече, отколкото от училище. Ако детето няма предварително понятие какво животно е професията, която ще учи в професионалната гимназия, може да ви сполети тотална катастрофа при челния му сблъсък със специалните предмети, даже да се стигне до момент да откаже. Имам опит с познато дете, записано в Джон Атанасов, което ходеше буквално с отвращение на училище. Не е хубаво да се хвърля човек на сляпо. И архитектура, и счетоводство се учи в университет от нулата без проблем и после като почнат да работят така или иначе ще разберат, че нищо не знаят, практиката ще ги научи.
Друг е въпроса с художествените, приложните и музикалните училища, те са друга бира. Тези таланти са изявени още от млада възраст и е ясно какво иска едно дете. И пак, аз лично отклоних моята от кандидатстване в художествено училище, защото там съвсем ще се разхайти и ще постигнем обратния ефект. Защото и да рисуваш се иска усърдие и много труд да правиш това, с което не всеки път си на кеф и ти коригират хора, с които естествено, не винаги си съгласен. Няма проблем да се отиде в художествена академия след обикновена гимназия, тъкмо детето ще е пораснало и ще има повече самодисциплина

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 10:57 от Априлски душ

# 121
Зависи от детето, разбира се, но принципно професионалните гимназии дават много добра подготовка, която е хубава основа за университет после.

# 122
  • Отвъд алеята зад шкафа
Чак някакви мега предимства, които да не могат да бъдат наваксани, не мисля, че има. Дъщеря ми е в НТБГ и покриват материал от Стопански факултет в 1 курс. Миналата година беше помогнала на едно момче, гадже на нейна приятелка, 1 курс в УНСС и му написа въпроса по микро или макроикономика за изпита, не помня в конкретика. Беше тръгнала на лекции в СУ, но й беше доскучало, защото каза, че тези неща вече ги е учила. Това, което забелязвам е, че знае терминологията на АЕ и няма никакъв проблем да чете специализирана литература на АЕ. Има подложка от знания за основите на икономиката. Оттук нататък има огромна база за награждане, да кажем, че тя е 1-2 стъпала по-напред в икономическите дисциплини, но пък някое дете с профил мат вероятно ще е по-напред като започнат висшите математики.

Накратко, за нея това се оказа много добър избор, предстои да видим как ще се справи с университета, вече е приета и записана.

# 123
В УНСС висшата математика не е нищо, което не може да бъде разбрано и от някой без профил мат. Учат се две части първата година. Да - интеграли, транспортни задачи и още няколко вида, които дори съм забравила какви бяха, но не е нищо извънземно.
Ама като почне статистиката, ела и гледай.....

Разбира се, че всичко може да се научи и навакса. Просто споделям опит, че професионалната гимназия дава добра основа, ако детето учи старателно.

# 124

Любословие е тежко състезание, мисля, че е над трудността на НВО. Моят синковец го отказва това състезание от години, дъщеря ми - също.
[/quote]
Хм, пак ще го загледам. Защото на пръв поглед ми се стори доста сходно като модел.

# 125
  • София
И аз така мисля, професионална гимназия е добре за дете, което има конкретни интереси, ако не е профилирана гимназия по-добре, за моята девойка ще търсим профилирана, ще видим план приема, но тенденцията е да се увеличават професионалните, да намаляват профилираните паралелки, да удовлетворяват уж исканията на работодателите, но децата не искат тези професионални паралелки, дано тази година няма големи промени в София

# 126
Чудесно е едно дете да знае какво иска и да се стреми към него. Моята, като я наблюдавам, не е за търговска гимназия, нито за строителна, няма да издрапа там изобщо и ако я запиша, както много родители правят, за да не се хабял бал и защото е добро училище, ме чака голяма трагедия в гимназията
Ние ще търсим езикова гимназия или паралелка, докато разбере какво иска от този живот, поне да научи език, да обогати малко общата си култура и в 10 клас ще мисли пак

# 127
  • София
Да, аз се притеснявам от професионална паралелка, ако няма детето изявено желание да не стане трагедия гимназията

# 128
Според мен, ако детето има конкретни интереси, записва училище, където профилът е гарантиран. Профилите се избират по интереси.
Иначе не хабиш бал, записваш СМГ, Испанската и после, леле няма биология.

# 129
  • Отвъд алеята зад шкафа
А, аз въпреки, че съм много доволна от избора на каката, за малката това не е подходящо училище, защото тя няма никакъв интерес към подобни специалности. Така че за различни деца, различни училища са подходящите. Това важи и за избора на специалност в университета. Двете са напълно различни в амбициите, характера, желанията и интересите.

# 130
За мен ЕГтата са за деца, които нямат ясни интереси още в 7. клас или за такива като голямата ми дъщеря, която в 5-7 клас учеше в МГ, но каза, че не иска да профилира информатика (още от 5. клас я мразеше) и не си заслужава да прави компромис с информатиката, защото за да си останеше с нейния клас трябваше да продължи с английски. Избра ЕГ, за да научи по-труден език от английски, който ако се наложи ще продължи на курс и ще си запише профил математика след това, за да има възможност да се ориентира какво точно ѝ се учи след гимназията (има и информатика и информационни, които пък ѝ харесват за разлика от информатиката), т.к. е силна по математика, но пък литературата ѝ е в кръвта и не може да реши кое повече ще ѝ трябва в един момент.

# 131
  • София
И това го има като проблем, профилът в гимназията не е гарантиран, но дори да го има сега 25-та година, след три -четири години, когато са в 11 клас, може да го няма.

# 132
Това с "хабенето" на бал простоооо...... В 7 клас са достатъчно големи, за да изберат сами с малко разяснения от родителите.

# 133
Ако си паралелка "природни науки", изборът ти за химия и биология е гарантиран, струва ми се.

# 134
Защо просто не отворите миналогодишните таблици с одобрения прием и не видите всичко. Че тука много гадаене…
Паралелките с ЧЕТИРИ профилиращи предмета в общия случай означават че след 10 клас профилите са твърди. Напр:

На някои след 10 клас ще предложат избор ИЛИ каквото могат, във втория вариант избора е направен предварително

Общи условия

Активация на акаунт