СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 536
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Лошото е, че профил математика не е гарантиран. Химия и биология почти навсякъде има, ако не навсякъде

# 136
  • София
Защо просто не отворите миналогодишните таблици с одобрения прием и не видите всичко. Че тука много гадаене…
Паралелките с ЧЕТИРИ профилиращи предмета в общия случай означават че след 10 клас профилите са твърди. Напр:

На някои след 10 клас ще предложат избор ИЛИ каквото могат, във втория вариант избора е направен предварително

За конкретното училище не знам дали ще спазят профилите или ще дадат възможност в 10 клас да променят избора, но например във Втора АЕГ и първа АЕГ ( имаше и там по едно време от 8 клас влизане в конкретна паралелка със заложени 4-те профила) в 10 клас им дават да избират наново 3 и 4-ти профил.

# 137
  • София
Защо просто не отворите миналогодишните таблици с одобрения прием и не видите всичко. Че тука много гадаене…
Паралелките с ЧЕТИРИ профилиращи предмета в общия случай означават че след 10 клас профилите са твърди. Напр:

На някои след 10 клас ще предложат избор ИЛИ каквото могат, във втория вариант избора е направен предварително
Не съм сигурна, че е гарантиран, освен двата езика в езиковите. На моя колежка дъщеря ѝ е в езиково училище. При приема по мой спомен имаше още 2 профила, които след това в 10 клас изобщо не бяха такива, избираха всички, при това безумно в комбинации. Ще я попитам пак, за да не ви подвеждам. Може след нейния набор да са започнали да пишат само по два профила, но не съм се интерсувала. Хората се учат в движение след 2016-та.

# 138
Познато дете си е със същите профили, които е избрало при кандидатстване, но не в топ училище.

# 139
  • София
Познато дете си е със същите профили, които е избрало при кандидатстване, но не в топ училище.
Да де, ама това практически не навсякъде се случва. На моята приятелка детето е в училище от нивото на цитираното 32-ро. В 10 клас отново ти предлагат профили да си избереш и понякога не се събира група за "твоя" профил. Или няма учител, подготвен да преподава определен профил. Това е тъпотията, че може да избереш паралелка по профил и после да не ти го предложат. Аз мога да кажа как стана в НПМГ за първия випуск по новата програма. Беше изключително благоприятно, попитаха и родители, и ученици, вкл. колко профила искат. Избрахме да са три общо, а не 4. Там децата така или иначе предварително имат 2. Около мен чувам, че нямат такъв избор. Почти навсякъде са 4. В НПМГ тогава всички можеха да избират всичко, освен информатиката, която е много тегава за нематематици. Сега не знам как е, но се надявам да разбера Wink

# 140
И профилите не са чак такава голяма драма. Ако иска математика, а няма профил, учители и учебници има колкото искаш. Голямата беше в езикова с профил мат и има 99.5 точки на мат ДЗИ-ПП, като тези точки НЕ са заслуга на учителите в профила, които се сменяха през месец.
Така че, споко, важното е детето да е спокойно, да ходи с желание и най-вече, да попадне на възпитани деца. Защото голямата  учеше в топ училище с умни и амбициозни, но невъзпитани и доста агресивно-конкурентни и също не беше добре. Сега в университета учи с деца от всякакви училища, елитни и силно неелитни, професионални, всякакви, от София и от провинцията и се чувства прекрасно.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 12:38 от Априлски душ

# 141
  • София
В 35то влезлите с профил природни науки, имат право да си изберат друг профил, т.е. нищо не е гарантирано.

А за задачите в 73то, дето биха затруднили деца от СМГ, не ми се вярва .
То понякога задачите в учебниците изобщо не са си на мястото, а да не говорим, че в СМГ влизат и деца с много висок бал, без да са математици. А може и преподавателят в 73то да се е изхвърлил.
Pouh, може ли пример за такава задача? Прирешаваме ми се нещо интересно.

# 142
Ами да, СМГ го опропастиха с това НВО. Беше различно училище преди, с отделния изпит. Сега влизат деца, които са просто внимателни, последователни, концентрирани и трудолюбиви, но не задължително добри математици. Сега, изброените качества са много важни и са почти винаги гаранция за успех, но все пак би трябвало да се търси математически талант.
Както и да е, седми клас не е краят на света, живот трябва да има и после

# 143
  • София
Каква е заболеваемостта в София, очаква ли се грипна ваканция?  Щерката кашля от вчера, днес не е на училище.

# 144
Обявиха грипна ваканция за София от 27.01 до 06.02. https://stolica.bg/oshte/uchilishtata-v-sofiya-izlizat-v-gripna- … UFt-1WRnJGnAMrqmA

# 145

Това е много съмнително. Никъде в страниците на РЗИ не го пише.. И според мен новината е била от 2020.

# 146
  • София
Странно, сега страницата не се отваря, преди малко я прочетох, явно още го мислят

# 147
В нашия клас днес половината отсъствали

# 148
  • София
В 35то влезлите с профил природни науки, имат право да си изберат друг профил, т.е. нищо не е гарантирано.

А за задачите в 73то, дето биха затруднили деца от СМГ, не ми се вярва .
То понякога задачите в учебниците изобщо не са си на мястото, а да не говорим, че в СМГ влизат и деца с много висок бал, без да са математици. А може и преподавателят в 73то да се е изхвърлил.
Pouh, може ли пример за такава задача? Прирешаваме ми се нещо интересно.
Грета, не мога да ти дам, тъй като не пазя нищо, а синът ми вече е 12 клас, но имаше моменти в 9-10 клас, когато консултираше с познати деца от СМГ и от него съм го чувала. Коментирала съм го и с частна учителка, която в 10 клас го пое за допълнителна помощ и която твърдеше, че задачите от тестовете са на ниво, по-високо от изискванията за 10 клас, ЕГ. На мен и тези от 7-ми са ми трудни.
В класа на сина ми има няколко деца с по 100 т. на НВО по математика и повече от половината клас е профил с математика, възможно е и да са качили летвата, но и от други познати деца, извън випуска му съм чувала, че в 73-то нивото е високо.

# 149
Да, статията не се отваря вече. Ще видим какво ще измислят

Общи условия

Активация на акаунт