СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 439
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
Не мен ми е ясно, че са от ФУЧ и ИУЧ допълнителните часове. Не ми е ясно, защо се ползват за математика само в две училища. 8 паралелки на 12 хиляди деца.
Разбира се, не очаквам нещо да се промени скоро.

# 496
Почва да не ми харесва как щерката все търси оправдания за незнанието си. Днес на пробната по БЕЛ имали да посочат кой цитат от кое произведение е - сега тя не знаела разказите наизуст. "Мисля си кой е този изпаднал германец" написала че е от Под игото - Представлението, а то е от Серафим.

# 497
Аз пък се чудя, разпознаването на един такъв цитат, който няма пряка връзка с основната идея на произведението, за да може то да бъде разпознато,  а дори е подвеждащ, каква точно информация дава.
Право е детето ви, може ли да знае разкази, повести и романи дума по дума, изречение по изречение.

# 498
  • София
Нали ти дъвчат тези произведения и в час и в школите? И ги четат на глас. Важните цитати се научават.

# 499
Важните се научават, този е подвеждащ. По-скоро насочва към произведенията на Алеко Константинов.
Пък и Серафим са го дъвкали в 6 клас. Колко хора помнят миналата година по това време с какво точно са се занимавали?!

# 500
Няма как да има "изпаднал германец" в "Под игото" и при Алеко няма как да има.....но за това трябва поне малко да знаеш и история.

# 501
По-скоро може някой да не знае какво означава "изпаднал германец". Отдавна не го бях чувала този израз.

# 502
Определено изразът "изпаднал германец" трябва да е ключът, но колко деца биха се сетили какво означава, ако изобщо е обсъждано това в час. Абсолютно подвеждащ въпрос е това.

# 503
  • София
Не мен ми е ясно, че са от ФУЧ и ИУЧ допълнителните часове. Не ми е ясно, защо се ползват за математика само в две училища. 8 паралелки на 12 хиляди деца.
Как тези часове ще се разпределят, зависи от гласуването на Педагогически съвет. Изборът е на училищно ниво.

# 504
Няма как да се дават лесни за всички въпроси. Всички ще изкарат 100 т. и тогава кво пра'им? Wink

# 505
  • София
Кой да го промени? То си е решение на училищата. Защо няма повече паралелки с такъв хорариум, както казах, можем само да спекулираме. Може училищата да не разкриват математически паралелки, защото смятат, че няма особен интерес към такива, извън СМГ и НПМГ. И ако се съди от приемните балове, вероятно са прави. В 31-во например, едно от малкото училища, които имат математически паралелки, приемният бал за тях е значително по-нисък от този за езиковите им паралелки. После, може тези, които все пак са разкрили по някоя и друга математическа паралелка, да нямат достатъчно учители по математика, които да покрият допълнителен хорариум от ИУЧ и ФУЧ, а пък да не им е рентабилно да наемат нови учители, защото с 1-2 математически паралелки няма да могат да им запълнят норматива на тези учители. Или да имат трети, четвърти, пети съображения.

# 506
Цитатът с изпадналия германец е много подвеждащ и напълно безсмислен. Децата трябва да знаят, че изпадналите германци се появяват след Първата световна и да свържат периода с произведението, което за тях е невъзможно. Серафим е от късните разкази на Йовков, който е участвал във войната, и всичко това ако го знаеш, ще уцелиш цитата. Но децата по история дали са учили за Първата световна не знам, аз вкъщи учебника по история не го отварям, за да не се нервирам. Другият вариант е да го знаят наизуст, а Серафим е от шести клас. Гнусна, гнусна забивка е това
Още повече, че това е много стар лаф и вече не се употребява, защото германците отдавна не са изпаднали и децата не знаят. Моята онзи ден попита какво е чеп за зеле. Чепът и зелето били по повод, че един от учителите писал двойка на едно дете и му казал, че чеп за зеле не ставало от него. При което децата нищо не разбрали. А голямата преди време ме е питала какво значи думата ортак.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 00:25 от Априлски душ

# 507
Няма как да се дават лесни за всички въпроси. Всички ще изкарат 100 т. и тогава кво пра'им? Wink
Няма шанс за подобно нещо, виж статистиката. Граматиката ни е достатъчно сложна, така че матурата спокойно може да оценява базова грамотност и знания на различно ниво. Пък и лексиката доста куца в днешно време, защото не четат достатъчно.
Използването на израз, който е изпаднал от употреба, с цел разпознаване на произведение е неуместно, освен ако не става дума за някакъв лайкмотив. Ако приемем, че са тълкували израза в час, когато е правена характеристика на героя, след това може да се провери дали учениците помнят какъв е неговия смисъл. Такива въпроси има често в тестовете и това е резонно, особено за архаизмите, които сега учат.

# 508
  • София
Но децата по история дали са учили за Първата световна не знам, аз вкъщи учебника по история не го отварям, за да не се нервирам.
В 7-ми клас учат и Първа световна и Втора световна война. Знам, не защото гледам учебника им, а защото вкъщи дъщеря ми често се включва в разговори с мнение. Но аз вече съм споменавала за прекрасния учител и метод на преподаване по история.

Описанието на Серафим е много съществено и е предмет на анализ на произведението. За конкретния цитат ми стана интересно и смятам довечера да го пробвам с дъщеря ми, да видим дали ще го познае.

# 509

То целта е да покажем колко са ни умни децата и колко добра образователна система имаме. Всяка година се облекчават НВО. Всички със 100/100 съм съгласна, ама да има и приемни изпити за най-желаните училища. Wink

Много пъти сме разисквали темата, едва ли нещо ще се промени. Със сигурност не и тази година...

Общи условия

Активация на акаунт