СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 065
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Не говоря да е собственик на бизнес, а работник в шивашка фирма. Иначе разбира се, че това е чудесна професия, просто казвам, че не е предпочитана от децата не е модерна.

# 661
  • София
За моята шивачка съм сигурна, че си докарва доста добра сума месечно, както и фризьорката ми. Просто не е за всеки, трябва си талант и желание.

# 662
Мила, на работник в шивашка фирма не му трябва техникум. В Индия шият 5 годишни деца.

Това се опитах да обясня, идеята на МОН не е да подобри професионалното образование, а да затвори високобалови паралелки, за да прати деца по частни училища.

# 663
  • София
Частните гимназии не страдат от липса на деца, защо да са нужни такива сложни схеми...

# 664
Ами като се каже "безплатно", очаквам да е безплатно, не 150 лв. на 1-ва родителска среща. А с пари за материали се започва още от детската градина...Проблемът не е плащането, а некоректното използване на думи.

Химикали имам безплатни от рекламодатели, но ако вземат че свършат, знам към кого да се обърна Satisfied

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 12:44 от Mur

# 665
Доста деца от частни училища отиват в испанската, в СМГ, в НЕГ. Моята дъщеря имаше в класа няколко такива. Искат, може би, да им намекнат да не бягат
Не виждам друга логика. Сега има професионални училища, които седят празни. Защо са нужни повече? А професионалните сега са в ужасно разпадащо се състояние, СГСАГ го ремонтират трета година, Ломоносов също е в ужасно състояние. Защо не говорят за това и как ще привлекат деца, като нямат база и ги подритват по чужди сгради? А учители?  И такива нямат.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 12:04 от Априлски душ

# 666
Частно образование има в София. А закриването на паралелки се планира за цялата страна. Просто отново в София ще има някакъв избор, бил той и платен, а за останалата част от страната, както дойде. Или отново влизаме в омагьосания кръг, обезлюдяване на част от страната в търсене на по-добри перспективи и ето че отново сме като хамстер, който върти колелото безспир и седи на едно и също място.

# 667
  • София
Ами не са празни... Най-нискобаловите и с лоша слава може да имат свободни места, но свободни места има и в езикови паралелки по разни непредпочитани училища. Ако направят още една икономическа гимназия едва ли ще стои празна. Или още две паралелки архитектура. Доколкото знам няма къде да се учи авиотехника.

# 668
  • София
А аз срещам деца от различни гимназии и най-много ме впечатли дете от професионална гимназия, в която никой не иска да учи детето му. Според него който иска, учи, другите просто присъстват.

Дайте да не обръщаме темата в политическа.

# 669
Така е, ако открият още две архитектура, но нямат кадри. За това пък имат кадри за паралелка брокер на недвижими имоти, ала бала
 Стигаме до извода, че ако е добро едно училище, няма значение дали е професионално или не, рейтингът му скача. Което още повече прави действията на МОН странни

# 670
Цитат
Поне до тази година беше така, както и учебниците след 8-ми клас. Сега има някаква тенденция "да е безплатно", но  колко ще се запази това е друг въпрос.

Учебниците в осми клас СА безплатни!
В осми клас се получава и 300 лв помощ, независеща от дохода, на два транша по 150.
Ако го обръщаме на политика, може да си говорим и за множество други неща, които тук СА добре.
А че ПЧМГ ще строи нова сграда в хубав и достъпен район не е непременно свързано с целенасочена дейност на министерството:-)

# 671
Доколкото знам няма къде да се учи авиотехника.

Има, в Хенри Форд. Обаче е непредпочитано по ред причини....

# 672
Мила, на работник в шивашка фирма не му трябва техникум. В Индия шият 5 годишни деца.

Това се опитах да обясня, идеята на МОН не е да подобри професионалното образование, а да затвори високобалови паралелки, за да прати деца по частни училища.

Частното гимназиално образование си има свойте клиенти. И те са изключително малък процент от децата гимназисти. Идеята на МОН няма нищо общо с това.

Доста деца от частни училища отиват в испанската, в СМГ, в НЕГ. Моята дъщеря имаше в класа няколко такива. Искат, може би, да им намекнат да не бягат
Не виждам друга логика. Сега има професионални училища, които седят празни. Защо са нужни повече? А професионалните сега са в ужасно разпадащо се състояние, СГСАГ го ремонтират трета година, Ломоносов също е в ужасно състояние. Защо не говорят за това и как ще привлекат деца, като нямат база и ги подритват по чужди сгради? А учители?  И такива нямат.

Никой от никъде не бяга. Това не е социа - почваш една работа и векуваш на нея Simple Smile
Избора на децата идва от предлагането. Няма частна немска гимназия, в СМГ пък има поголям брой ученици от ПЧМГ. И ако ние примерно сме плащали ЧУ за да може дете да бъде карано от бус, да бъде хранено адекватно и да има допълнителни знания за които да не го развозваме из цяла София, то за гимназията изискванията ни бяха съвсем различни.

"Професионалните" ни училища не предлагат адекватни професии за пазара. Защо паралекта логистика в Красна поляна се пълни с деца на първо класиране след 7 клас? Защо "фризьорското" в Изток е толкова желано? Защото ако предлагат адекватни професии, подплатени с качествени учители и по другите предмети, нещата ще се случват. Но за това трябва време за промяна.

# 673
Е, ако за да си шивач, не е нужно да си завършил техникум, тогава за нищо не е нужно да си завършил такъв. Както и да е, задълбахме излишно, всеки си има мнение, базирано предимно на лични наблюдения, а моите са такива, че една от причините (една, не единствената) да няма интерес към професионалните паралелки е, че просто не са модерни и на никой не са му първо желание. Така и никой от тук списващите не ми отговори кой готви детето си за кранист, стругар, строителен работник, шивач, въпреки че професиите са си хубави? Нека сме честни и да си кажем, че всички искаме децата ни да са лекари, юристи, архитекти, айти, графични дизайнери. А от другите професии има нужда и са много хубави, ама ако може друг да ги практикува.

# 674
Дори фризьорското в изток в момента го дострояват.

Общи условия

Активация на акаунт