СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 065
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Дори да остане, ще и съм нови съученици.
Знанията са според упражненията, поне по математика. Всеки ден решавайте задачи от някой сборник. Малко по малко, ще напредне.
Математика се учи до 12 клас, не може да се откаже сега.

# 646
  • София
Значи, първо трябва да се изясни дали държавата е лош стопанин или не е. Нещата вече са доста объркани. Когато единствено държавата беше работодател имаше държавни поръчки за кадри. Във висшето и в средното образование. Тогава се знаеше какви работници и специалисти ѝ трябват и си ги планираше. Сега в тази държава върви само алъш-вериша и дървената философия. А честно казано на държавата никакви специалисти не ѝ трябват, защото освен на администрацията, пожарната и полицията тя не е работодател на никого. Значи да се грижат тия, на които им трябват кадри. Да се възползват от дуалното обучение, ама не искат. А държавата всякак е на загуба, защото е част от една донорска система. Обучава безплатно деца, които след това отиват да работят извън нея. Та в тоя ред на мисли се чудя защо хем нищо да не е държавно, че държавата била мащеха, хем като опрем до пари трябва да ги дава държавата. Ако оставим на капиталиста (модерно наречен "бизнеса") да вади пари от джоба си и да обучава децата ще затънем в тотална неграмотност. Така че нека не се оплакваме, който има пари си обучава децата, който няма да яде пасти и да мете улиците. Държавата не ни е длъжна, след като мисленето е, че ние не сме ѝ длъжни с нищо. Това искахме, това получихме.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 12:10 от Vache

# 647
Селесте, обясни ѝ че това че сградата ще е същата не значи, че и останалото ще е такова, каквото го знае. Децата ще са други (по-добре по някоя дружка, която има други цели да се води); учителите от прогимназиален етап не винаги преподават и в горните класове, ако има ден на Отворени врати в някоя от гимназиите я заведи да види че не е толкова различно и страшно. Дет' се вика, манипулирай ако трябва, в седми клас е като на война - всичко е позволено 😂

Наборката ме предупреди да очаквам четворка по математика, да видим Школо какво ще ми съобщи 🤣

# 648
  • София
Така е, Vache. Възмутих се колко са нахални работодателите, да намаляват профилираните паралелки, по едно време искаха държавата да обучава професионални шофьори, с всичките сертификати за товари и тн. Няма да ги оправим, да си гледаме децата и това е.
Ядосвам се с моята, хващам я, че ме лъже.

# 649
...Сега в тази държава върви само алъш-вериша и дървената философия...
 ...А честно казано на държавата никакви специалисти не ѝ трябват, защото освен на администрацията, пожарната и полицията тя не е работодател на никого...
...Обучава безплатно деца...
Само с първото изречение съм съгласна.
На държава, която иска да просперира, всякакви специалисти и трябват, независимо че тя не им е "работодател".
А образованието отдавна не е безплатно.

# 650
Те сега не могат да запълнят професионалните, още ще откриват. А езиковите са пълни, но ще ги закриват. Мирише ми на скрита цел да насочат повече високо балови деца към частното образование. Там има келепир, а нашите управници винаги работят за келепир, добрия стар ориенталски келепирец. Та, седнали, тарикатите, бутнали им под масата и ще отделят месо за частните гимназии. Защото сега от много частни училища след седми клас отиват в държавни гимназии и това на някого не му харесва. Но може да се окажат пак с криви сметки, защото много частни училища в чужбина са даже с по-ниски такси от тук и пак ще им избягат клиентите

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:27 от Априлски душ

# 651
А образованието отдавна не е безплатно.

Образованието все още е безплатно за ползващите го. Друг е въпросът, че всичко идва от нашите данъци, ако това имаш предвид.

Ако не беше безплатно, 50% от хората нямаше да могат да си  позволят децата им да учат, щяхме да се върнем във времената от преди 100-200 години.

# 652
Нагласите на самото общество също са решаващ фактор за това колко (не)предпочитано ще бъде професионалното образование. Нека не се лъжем, на никой в днешно време не му се работи мръсна и тежка работа, освен ако не е крайно наложително. Всички искат да са айти-та, ютубъри, психолози, финансисти, икономисти, юристи, инфлуенсъри... Няма лошо в това, за мен е нормално, просто такива са фактите според мен. Ако някой родител тук ми каже, че няма нищо против дъщеря му да стане шивачка, а синът му стругар, доста ще поизлъже. Всички напираме за максимални резултати на децата, юркаме ги на уроци по математика и по чужд език още от първи, втори, трети клас; дори по бел от пети-шести клас, което за мен е странно, но го и разбирам от друга страна. Та нали не се заблуждаваме, че правим всичко това, за да отидат после децата ни в техникум, така де - професионална гимназия? Изобщо - и децата, и родителите сме подвластни на много влияния, които не ни позволяват просто ей така с голяма готовност и радост да приемем децата ни да станат просто бачкатори.

А че ги правим и емигранти от ранна възраст, е много вярно, но какво да се прави, всеки е свободен да си търси щастието и мястото под слънцето.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:40 от Мила Атова

# 653
Безплатно образование няма. Всички си плащаме скъпо и прескъпо и получаваме подигравки накрая. Целта на скапаното държавно образование е да бъде скапано, за да плащаме за частно. Това прави и МОН сега с тези промени, опитват се да натикат повече хора в частните училища. Хората теглят кредити само и само да не попадне детето им в някое лошо училище, където и средата и условията се под нивото на затворите в някои нормални страни. Ето, ПЧМГ ще се разширява в нова сграда с хиляда ученици, Ами откъде ще дойдат тези деца. Тези деца биха останали в държавните, ако бяха нормални условията.

Мила,
изобщо не става на въпрос, че е лошо професионалното образование, или че хората не искат да са стругари или шивачи.  Искат, но у нас не им плащат. Ти ще шиеш ли на машина за минимална заплата по осем часа, да нямаш пари ни за наем, ни за добра храна, да те подритват и да ти се подиграват? Няма да се хванеш, сигурна съм, но пък лесно се философства

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:39 от Априлски душ

# 654
Безплатно образование няма. Всички си плащаме скъпо и прескъпо и получаваме подигравки накрая. Целта на скапаното държавно образование е да бъде скапано, за да плащаме за частно. Това прави и МОН сега с тези промени, опитват се да натискат повече хора в частните училища

Кое ти е платеното в държавните училища?  Издръжката на един ученик е около 10 хил. на година, може и повече вече.
Това, че се налага да си купиш няколко помагала, много хора го правят на въпрос, но е все едно нищо на фона на издръжката на учениците.

Не мога да разбера как, като идете на лекар, сте склонни да давате хиляди левове без въпроси, въпреки че сте здравноосигурени, но не ви се дават 20 лв. за тетрадка или сборник....

# 655
Ако беше безплатно, нямаше да плащаме една камара работни тетрадки и помагала. Поне до тази година беше така, както и учебниците след 8-ми клас. Сега има някаква тенденция "да е безплатно", но  колко ще се запази това е друг въпрос. Образованието се свързва по-добре с дума като "реформа", но в негативен аспект, не като нещо обмислено и адекватно, което води до положителна промяна.
Така или иначе, не бих залепила етикет "безплатно" на това, в което се е превърнало образованието.  

Не знам защо се противопоставят плащане за лекар и за образование. И за двете си плащаме, и за двете не е въпрос на избор, а на необходимост.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:45 от Mur

# 656
Плащаме го с данъците си, бе Соулче. Нали си икономист. Къде в икономиката има нещо безплатно, кажи? И понеже го плащат всички, а държавата се разпорежда, резултатът е лош, защото това е нашата държава, огледало на нашата култура
На държавен лекар по каса ми дадоха час за очен след месец, дотогава мога и да съм сляпа. На частно е утре.

# 657
Ако беше безплатно, нямаше да плащаме една камара работни тетрадки и помагала. Поне до тази година беше така, както и учебниците след 8-ми клас. Сега има някаква тенденция "да е безплатно", но  колко ще се запази това е друг въпрос. Образованието се свързва по-добре с дума като "реформа", но в негативен аспект, не като нещо обмислено и адекватно, което води до положителна промяна.
Така или иначе, не бих залепила етикет "безплатно" на това, в което се е превърнало образованието. 

Прочете ли мнението ми преди твоето?

Може би искаш и химикалките някой да купува на детето ти?

Плащаме го с данъците си, бе Соулче. Нали си икономист. Къде в икономиката има нещо безплатно, кажи?

Ясно написах - "за ползващите го". Иначе да, нищо безплатно няма, нито дори пътищата по които ходим....

# 658

Мила,
изобщо не става на въпрос, че е лошо професионалното образование, или че хората не искат да са стругари или шивачи.  Искат, но у нас не им плащат.
Ти лично колко души познаваш, които искат? Твоето дете би ли искало, дори да е добре заплатено? Ти искаш ли това за твоето дете? Ама честно.

# 659
Естествено, че бих искала, не бих имала против, детето ми да е шивач със собствен бизнес и клиенти. Много шивачи, ако професията им беше ценена, биха искали. Това е една хубава и достойна професия, с която се изкарват пари. Но. Не у нас, в България. И няма да се научи да шие в български техникум, просто няма да я научат.

Познавам шивачи, които избягаха в чужбина и са си супер, роднини са ми. Но там, на запад, има еснаф. Тук няма еснаф, тук има тарикати

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:57 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт