СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 456
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Защо децата са на училище от 8 до 18? Моето е от 7:30 до 13:10. Всичко друго му и по желание.
И моето е на училище от 8 до 14 ч., а един ден в седмицата до 13:10 ч. Два пъти в седмицата е по час и половина на частни уроци и това е. А, и един час в седмицата работим заедно по бел. На спорт и хоби вече ходи само когато иска и когато има време. Така че време му остава за всичко - излиза, цикльори на компа, когато благоволи, ходи и на тенис и на рисуване, през уикенд сме някъде извън града.

А че не искали да учат допълнително извън училище и частните уроци... Е то пък бивало и извън тези занимания пак това да правят. Ми то няма да им остава време до тоалетната да отидат. Нищо допълнително не изисквам да прави. Нали затова ходи на частни уроци - това му е допълнителното.

# 481
Има ли яснота дните на НВО за 7 клас дали ще са учебни за останалите ученици, както бяха обявени. Някак не ми се струва ок децата да са на изпит, пък другите да имат часове - звънци, шумове и т.н.

# 482
Предполагам че ще ги оставят учебни, защото сметката за брой учебни дни няма да излезе, но се надявам на по-прецизна заповед от министъра относно неприсъствието на други ученици в училището. Въпросът е ако се разпореди онлайн обучение дали ще има достатъчно квестори?

# 483
Има ли яснота дните на НВО за 7 клас дали ще са учебни за останалите ученици, както бяха обявени. Някак не ми се струва ок децата да са на изпит, пък другите да имат часове - звънци, шумове и т.н.

Извинявам се, че се намесвам във ваша тема, но този въпрос ще ме касае и мен следващата година.
Значи това безумие го въведоха тази година, като беше включено в проекта на заповед на МОН с учебните дни и ваканции за 2024 и 2025. Идеята на това е, че на Галин Цоков му се видяха много неучебните дни на децата Sad

Аз категорично възразих писмено, в рамките на общественото обсъждане, пред съответните чиновници в МОН дните на НВО 7 клас да бъдат учебни дни. В тези най-критични за седмокласниците дни да бъдат разсейвани от звънци, викащи деца по коридорите, да чакат на опашка за тоалетна и т.н и т.н.
Това, обаче, не беше взето под внимание и към момента не съм чула да са неучебни.

Надявам се да отпадне, ако се вдигне нужния шум още за вашите деца - все пак имаме ново управление в МОН, а догодина - и за нашите.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 15:16 от a blue-eyed girl

# 484
При нас на родителска казаха, че мислели да бъде учебен, но неприсъствен ден

# 485
  • София
При нас е ОУ- другите класове ще са завършили вече по това време.

# 486
  • ПЛОВДИВ
В училището на набора ситуацията е следната
2 дни имат по 6 часа и са от 8 до 13:10
2 дни имат по 7 часа и са от 8 до 14:00
1 ден имат по 8 часа и са до 14:50

В същия ден е на урок по математика - 2 астрономически часа

При вас как е организирана разширената подготовка?  Знам, че са 3-4 часа допълнително.

Втория срок ще имат - 2 часа математика, 1 час БЕЛ и 1 час КМ

Нямахме право на избор

# 487
  • София
4 дни до 13.50 по 7 часа, един ден 8 часа до 14.40. През седмица нямат последните два часа в понеделник, защото по информатика са на групи.

# 488
  • Бургас
Момичетата са натоварени, но повечето извънкласни са си по тяхно желание: 4 дни имат по 7 часа от 8:00 до 13:45, 1 ден - 6 часа от 8:00 до 13:00; понеделник и сряда тренировки по хадбал към училищния отбор - от 14:30 до 15:30; вторник - английски от 14:30 до 17:00; събота и неделя преди обед са математиката и българския. Отделно, едната играе народни танци в понеделник и петък, а другата модерен балет в петък, събота и неделя!

Така, като го чета - незнам, как издържат Laughing

# 489
Кое не е така? СМГ имат задължителни часове математика /раздел А/ - 3 в 8 и 9 клас и 2 в 10-ти. Точно както и всички останали училища. Всичко останало са часове ИУЧ и ФУЧ. Просто си ги ползват максимално тези часове, каквато възможност имат и останалите училища, но не я използват. Учебните планове са качени в сайта на училището и могат да се видят.
Не се ползват само за математика, обясних. 37 часа този срок, 9 са математика (ооп, фуч и иуч, но за разлика от другите училища, не се прави разлика между часовете).

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 17:34 от Spensa

# 490
  • София
Sanaka го е обяснила точно.
Какво визирате под " не се прави разлика в часовете "?
Да, материалът си върви,  но имат отделни оценки по ООП и  ИУЧ.
Навсякъде е така.
С тези допълнителни часове има опция за решаване на по-сложни задачи и надграждане. Учебната програма по ИУЧ и ФУЧ  се определя от учителя (визирам 1  гимназиален етап).
Във втори гимназиален етап учебната програма по избираемия модул се определя от учителя.

# 491
Няма разлика в сложността на задачите. Поне според детето.

# 492
  • София
Кое не е така? СМГ имат задължителни часове математика /раздел А/ - 3 в 8 и 9 клас и 2 в 10-ти. Точно както и всички останали училища. Всичко останало са часове ИУЧ и ФУЧ. Просто си ги ползват максимално тези часове, каквато възможност имат и останалите училища, но не я използват. Учебните планове са качени в сайта на училището и могат да се видят.
Не се ползват само за математика, обясних. 37 часа този срок, 9 са математика (ооп, фуч и иуч, но за разлика от другите училища, не се прави разлика между часовете).
Аз не съм казала "само", а "основно". И именно от тези часове идва хорариумът от 9-10 часа. Мисля, че се изразявам ясно и всичко което казвам си е баш така. Разлика в сложността на задачите между часовете ооп /ЗЧ/, иуч и фуч никъде не се прави, просто има отделни оценки, а по фуч няма оценки. Навсякъде. За какво всъщност спорим?

# 493
И аз това се чудя Simple Smile.
Доколкото си спомням, включих се с това, че ми се ще в периода 8-10 клас да има повече паралелко с 9-10 часа математика.

# 494
  • София
И аз това се чудя Simple Smile.
Доколкото си спомням, включих се с това, че ми се ще в периода 8-10 клас да има повече паралелко с 9-10 часа математика.
И аз затова обясних, че този хорариум идва от часовете ИУЧ и ФУЧ и няма никакво нормативно ограничение и всяко друго училище да го предлага, нито му трябва някакво външно разрешение от МОН, РУО и който и да е било друг. Т.е. дали ще има и други такива паралелки зависи само и единствено от волята на конкретните училища. Защо не го правят можем само да спекулираме. Ама ти каза, че не е точно така. Joy Както и да е, мисля, че вече стана ясно.

Общи условия

Активация на акаунт