СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 5 - Новата година мина, първи срок почти замина....

• 30 437
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Имам ги вече - ще ги кача довечера

# 526
Добре, по химията. Относителната атомна маса е числова стойност която показва усреднена стойност от всички маси на всички изотопи(варианти) на този елемент. Другата е конкретната маса посочена в случая. Съотношението в тази формула според мен е само математическо. Масата на конкретното се отнася към масата на другото конкретно КАКТО относителната на едното към относителната на другото
Според мен е това, мноооого отдавна не съм отваряла никаква химия.

# 527
  • София
Аз също мисля, че е някакъв вид пропорция, която е в същото съотношение,  но аз не съм наясно какво означават тези съкращения в дясната част на уравнението.

# 528
Без да имам претенции за достоверност и според мен е чисто математическа логика на базата на същността на дефинициите за масова част и относителна атомна маса.

# 529
  • София
Порових се и да ви кажа, аз също разсъждавах за отношенията. Обаче забелязах в останалите решения, че някъде взимат индексите във формулите, а някъде не. От едно клипче си обясних нещата Simple Smile)) Използват моларни отношения. За всяко химично съединение или уравнение може да се направи моларното отношение Simple Smile)) (Химия 8 клас) Оттам идва и отношението на масата към относителната атомна или молекулна маса. При това съотношенията са различни за различните случаи. Оттам идва разлика в индексите.. Сега ще трябва да го сдъвча и за детето, за да може да го прилага без излишна информация. Ужас!
И аз се въртях около масовата част, но към тази формула тя няма никакво отношение и всъщност това ме обърка. В задачата се ползва, но после, след като намериш масите на всички неизвестни.

# 530
Здравейте, чета Ви редовно, но не пиша. Да ви кажа честно , леко се потискам , всички пишат за 90 и нещо точки на пробните , ние сме с 50 и нещо. Боря се колкото мога, но това е . Говоря , обяснявам ,но...
Успокоявам се , че в София има училище за всеки. оммм

# 531
  • София
В khan академия няма ли някакви уроци? Ти имат за природните науки за математика на български, на английски.
Също някой ИИ - може да се качи задачата да му се каже реши задачата и обясни решението стъпка по стъпка. Може да се пита и на български, може да разчете сканиран текст, Chat GPT има и други

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 11:20 от milka22

# 532
  • София
В khan академия няма ли някакви уроци? Ти имат за природните науки за математика на български, на английски
Аз намерих клипове на Десислава Цокова. Вероятно е учител по химия. Чудно обяснява. Само дето моларните отношения са в Химия за 8 клас в уча.се Wink Аз с моето инженерно образование все пак успях да се справя с логиката на нещата. Реално в учебника по химия няма отношения за моларен обем и маса. от тях се извежда всичко. Тамън като за олимпиада де...

# 533
  • София
Пробвай и чата, невероятни възможности има особено за образование, наскоро се включих в един безплатен курс, решава задачи, пише есета, може би да не казваме отсега на децата, в гимназията да се научат да го  използват

# 534
Чата не е добре с математиката и прави грешки. Възможно е да изкара други сметки накрая

# 535
  • София
Здравейте, чета Ви редовно, но не пиша. Да ви кажа честно , леко се потискам , всички пишат за 90 и нещо точки на пробните , ние сме с 50 и нещо. Боря се колкото мога, но това е . Говоря , обяснявам ,но...

Няма нужда от потискане. При нас също варират точките, особено по математика. Има време и за по-висок резулатат.

# 536
  • София
Благодаря на всички за подкрепата. Разбрах задачите и ще ги обясня на детето. Сега реших едната олимпиада и всичко е точно.

# 537
  • София
Моят  е с 69 точки по бел пробно, няма смисъл да се подтискаме. Дъщеря ми на пробните изкарваше по 60 точки, на изпита изкара 83 точки.

# 538

Хич не се подтискай. Тук не пишат всички, повечето четат. Аз мисля, че тези с 50/60 + ще избухнат във важните моменти😉. Така ми е по-лесно да гледам напред. И да, училища ще има за всички и за всяко дете ще е точното, надявам се. Горе главата.

# 539
Със сигурност резултатите от ПИ са ориентир. Но не означава, че на НВО ще бъдат толкова. Големият син преди 2 години на пробните по мат. /и на трите/ изкарваше по 83-85 т., а му беше силна математиката. На НВО - 95 т. По БЕЛ на пробните 75т. на първия пробен, на другите два - трагедия почти - 60-65.  На НВО  - 85 т. Просто последните два месеца много тестове, упражнения и доста от грешките ги изчисти тогава. Затова и сега съм спокойна. Пък и каквото стане в крайна сметка.

Общи условия

Активация на акаунт