Бюро по труда - тема 8

• 17 526
  • 517
  •   1
Отговори
# 75
Ами, ако се внасят в нап необходимите осигуровки и данъци за вас, какъв е проблемът с проверки?

# 76
Проблемът е че тя говори за фиктивно назначаване, а не да започне работа там наистина. Т.е. действително си е нарушение и ако тя изобщо не ходи на работа, това може да се установи евентуално.

# 77
Аз разбрах, че говори за фиктивно назначаване. Но, ако работодателят внесе в нап всички необходими данъци и осигуровки за нея, какъв е проблемът? Нап ги интересуват парите, а те ще са внесени. Какви проверки да има?

# 78
Проверките идват евентуално от НОИ когато се подадат документи за обезщетение. Говори се последно време ,че след доволно примери на кратки договори последвани от право на пълно обезщетение са се светнали и опитват да осъществяват някакви проверки и контрол. Проблемът е в евентуални документи за трудово правоотношение, срещу които не стои реално положен труд. Не е нужно да обяснявам защо това е проблем нали.

# 79
Да де, но един частен работодател може да си назначи и човек на длъжност шофьор, ако няма такъв и да не го кара нищо да работи, сам да си кара колата . Това е проблем на работодателя. Дето се казва, мъж ми ако има фирма и аз съм без работа, не виждам нищо нередно да ме назначи във фирмата, може и като чистачка, защо да не ме назначи, та дори и нищо да не върша, е може и да чистя. Фирмата е негова. Нали затова се коментира, че държавната администрация е раздута и има хора, които нищо не работят, назначени на измислени длъжности,  а получават заплати от всички други работещи в частните фирми и не се притесняват, та в частната фирма ли да се притесняват?  Те и депутатите са ни много и излишни повечето, пък за реално положен труд знам ли, но си получават солидни заплати.
Имам позната, назначила я беше свекърва и, която има малка фирма. 4, 5 месеца докато си намери работа. Ходеше във фирмата, правеше кафета, беше се захванала и разучи дейността.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 23:43 от laurentin

# 80
Ами тя пак е ходила, ако тръгнат да питат други дето са били там, няма да кажат че не са я виждали и не знаят коя е тая жена.
Подлежи си на проверка, пък вече от там нататък те да си преценяват.
Но това че ти не виждаш нищо нередно в назначаване само на хартия, не значи че не е нарушение...

# 81
НОИ са пределно наясно с тази схема за получаване на пълна борса и правят проверки.

# 82
Така е. И аз съм в същата ситуация, в близките дни трябва да реша дали да напусна срещу обезщетение или да си ползвам пълна борса. Не е лесно в една малка частна фирма да назначат човек за месец-два фиктивно и да го освободят после. Нали като не назначат друг на неговото място, при последващата проверка ще трябва да доказват необходимостта от човек само за това време и защо е отпаднала. Ако пък реално имат нужда, за този месец-два фиктивно назначение си блокират възможността да вземат работник, който ще работи наистина. Аз бих посъветвала тези, които искат да се възползват от този вариант, да търсят някаква работа, която си е временна, например, ако някой магазин търси още един продавач за определен срок покрай някой празник. Аз лично нямам такива намерения. Ако ми излезе оферта за работа, ще си взема обезщетението и ще си работя. Ако не, отказвам, отивам на борсата и ще се запиша на някакви курсове за повишаване на квалификацията и поне първите няколко месеца няма да търся активно работа.

# 83
Здравейте, вчера ми е била датата за подпис, аз съм забравила Disappointed Relieved и днес ми се обадиха,че ако не отида до 14ч спират обещетението.Така ли е найстина, няма ли толеранс, аз ще се опитам,но до 14ч не знам дали ще успя😅

# 84
Нещо бях чела за 2-3 дни възможно закъснение, намерих това:
https://www.az.government.bg/faq/
Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:
-не се явят на посочените дата и час в писмената покана от поделението на Агенцията по заетостта или в срок три работни дни след получаване на поканата;

Скрит текст:

Моят коментар по темата. Бюрото не могат да ти спрат обезщетението, защото не го отпускат те, а НОИ. Могат при определени условия да ти спрат регистрацията, което пък води до спиране на обезщетението. Отделно явно има 3 дни толеранс. Плашат гаргите, не знам защо го правят така агресивно, да се почувстват полезни в тази иначе безполезност... Отиваш, цитираш им всичко това, пък да видим. И пак колкото по-рано по-добре.

# 85
Благодаря ти, и аз имам спомен,че има 3 дни.
Ами бързам на там иначе, да те не могат, но ще пуснат към нап инфо.
Още веднъж благодаря.

# 86
Miss_Kaprisse Неявяването на подпис няма нищо общо с поканата, а е свързано с неизпълнение на сроковете в плана за действие. По закон няма толеранс, всичко е по усмотрение на служителя в Бюрото по труда.

# 87
Bella а кое е покана?
При мен мина безпроблемно, няколко пъти каза, че са ми се обадили без да са длъжни и трябва да си следя.
Подписах се,че съм била на семинар,представящ работни места и ми дадоха дата април месец.
Да разбирам,че ако не се явиш на деня, могат да прекратят рагистрацията?

# 88
Покана е всяко повикване извън датата на подпис. (Пр. Среща с работодател)
И да, ако не се явиш на деня за подпис, могат да ти я прекратят, освен ако не им занесеш болничен от лекар.

# 89
Разбирам, благодаря за разяснението,ще го имам впредвид.

Общи условия

Активация на акаунт