Бюро по труда - тема 8

• 17 293
  • 516
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Няма как да те принуди държавата. Тя има сметка да бъхтиш дългго, да не вземаш пенсия - така ще има повече за мързеливите.
Зловещо е, но погледни некролозите по улиците - колко хора не са успели да вземат пенсия. Или са я вземали малко време. А са им удържали към 40 г.

# 16
Здравейте.
Имам ли право на обезщетение при следните обстоятелства:
6 месеца бях на трудов договор, освободиха ме при изтичане на изпитателния срок, в полза на работодателя. По члена, по който съм освободена имам право на платена борса, но преди това бях самоосигуряващо се лице, тоест внасяла съм си осигуровките, тъй като имах бизнес. Не знам дали самоосигуряващите се лица имат право на борса? Благодаря!

# 17
  • Балчик
Здравейте.
Имам ли право на обезщетение при следните обстоятелства:
6 месеца бях на трудов договор, освободиха ме при изтичане на изпитателния срок, в полза на работодателя. По члена, по който съм освободена имам право на платена борса, но преди това бях самоосигуряващо се лице, тоест внасяла съм си осигуровките, тъй като имах бизнес. Не знам дали самоосигуряващите се лица имат право на борса? Благодаря!
Имате право на регистрация в БТ, но по отношение на получаване на обезщетение ще имате право на 4 месеца само според мен, тъй като преди 6-те месеца сте била сол,  а те не се осигуряват за фонд "безработица".

# 18
Да, разбирам. Те самоосигуряващите се лица се третират като безработни в България. Благодаря Ви за мнението! 💐

# 19
  • Балчик
Да, разбирам. Те самоосигуряващите се лица се третират като безработни в България. Благодаря Ви за мнението! 💐
Много се съгласявам с вашето мнение, но логиката е друга. Свързана е с полагане на наемен труд.

# 20
Така е, както предположихте, с тази разлика, че изобщо нямам право на обезщетение. Нищо, здраве да е, дано скоро успея да открия моето ново работно място.
Благодаря за мненията още веднъж!

# 21
  • София
Много се съгласявам с вашето мнение, но логиката е друга. Свързана е с полагане на наемен труд.
Не е само това. Самоосигуряващите се нямат вноска безработица, няма откъде да им се плати.

# 22
  • София
До колко дни излиза известието от НОИ?

# 23
Здравейте отново,
регистрирах се в БТ, от НОИ ми излезе разпореждането за отпускане на обезщетение ( отне им 10 дни) от 1.01 до 31.12.25. Проблемът е, че има възможност да се възползвам от обезщетението от работодател по чл 222 ал.1 , понеже ме съкратиха и да ми изплатят една брутна заплата. Притеснява ме, дали няма да стане проблем, ако взема това обезщетение от работодателя , а имам регистрация за получаване на обезщетение за безработица към НОИ. Какви може да са последствията, да не ми спрат обезщетението?

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 17:56 от Краси235

# 24
Е те не издаваха ли в такъв случай две решения - едното е да се отпусне обезщетение, другото е да се спре за там един месец ли беше това от работодателя и чак след него започва да тече това обезщетение от НОИ. Т.е. то е нормално да го спрат но това е само за времето на обезщетението от работодателя, а не че губите това от НОИ. Отлага се, но нищо не се губи. Обърнете се към тях, няма да ви откажат и те информация какво се иска да се предостави, ако изобщо се иска нещо допълнително от ваша страна че май по едно време нищо не се правеше.

# 25
До колко дни излиза известието от НОИ?
Роки, мисля, че това е по твоя въпрос. И дните може и да са работни.

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2019 г., в сила от 14.05.2019 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2020 г., в сила от 18.08.2020 г.) Паричното обезщетение за безработица се отпуска, отказва, изменя, спира, възобновява, прекратява и възстановява с разпореждане на длъжностното лице, на което е възложено ръководството на осигуряването за безработица или друго длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на НОИ, или на упълномощено от него длъжностно лице. Длъжностното лице се произнася в 14-дневен срок от подаване на заявлението или от настъпване на съответните обстоятелства.

НОИПОБ (НАРЕДБА ЗА ОТПУСКАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА)

# 26
Е те не издаваха ли в такъв случай две решения - едното е да се отпусне обезщетение, другото е да се спре за там един месец ли беше това от работодателя и чак след него започва да тече това обезщетение от НОИ. Т.е. то е нормално да го спрат но това е само за времето на обезщетението от работодателя, а не че губите това от НОИ. Отлага се, но нищо не се губи. Обърнете се към тях, няма да ви откажат и те информация какво се иска да се предостави, ако изобщо се иска нещо допълнително от ваша страна че май по едно време нищо не се правеше.

Не, само едно е разпореждането, написали са тези мотиви към него.

# 27
Аз имах право на обезщетение от работодателя. Няколко дни след като се регистрирах в Бюрото по труда, от НОИ ми се обадиха по телефона и ме извикаха в техен офис (офис не е точната дума, но ми бяга в момента). Там ми обясниха, че имам право на обезщетение от работодателя, ако не си намеря работа в рамките на месец, след като ми е прекратен трудовия договор. Казаха ми на какво основание и че аз трябва да си го поискам. Предупредиха ме, че ще ми спрат обезщетението за този месец и че ще имам още две разпореждания. Едното, с което ми спират обезщетението и второто за възстановяването.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 12:14 от Minnie.Mouse

# 28
  • София
Здравейте отново,
регистрирах се в БТ, от НОИ ми излезе разпореждането за отпускане на обезщетение ( отне им 10 дни) от 1.01 до 31.12.25. Проблемът е, че има възможност да се възползвам от обезщетението от работодател по чл 222 ал.1 , понеже ме съкратиха и да ми изплатят една брутна заплата. Притеснява ме, дали няма да стане проблем, ако взема това обезщетение от работодателя , а имам регистрация за получаване на обезщетение за безработица към НОИ. Какви може да са последствията, да не ми спрат обезщетението?
Няма да е проблем, защото ако имаш право на обезщетение от работодател, те ще ти пуснат разпореждане за прекратяване на обещетението на това основание. След един месец ще ти пуснат друго за възстановяване. Не ги интересува взела ли си или не си обезщетението от работодателя.

# 29
Здравейте, при освобождаване по чл.71, ал 1 преди изтичане на изпитателния срок има ли право на обезщетение. Лицето е с непрекъснат стаж от 20 години и не е ползвало борса до сега

Общи условия

Активация на акаунт