Бюро по труда - тема 8

• 20 049
  • 571
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,

имам въпрос, относно мой близък човек. Уволнена е на 1 Октомври и е заличена, като прокурист на фирмата на 15 Октомври. Изплатена е една допълнителна заплата и са платени осигуровки за Октомври месец. От кога има право да се регистрира на борсата?

# 556
  • БГ
Регистрацията в БТ е 7 дневен срок от прекратяването. Т.е от датата на заповедта. В следващите 3 месеца може да подаде и към НОИ за обезщететние. Срока не е пожелателен, а задължителен. По късното регистриране орязва последващия срок от обезщетението, ако има такова.

# 557
  • София
Ако прекъсването в трудовия договор е от 1 до 3 месеца струва ли си да се подават документи в бюрото по труда?

# 558
Регистрацията в БТ е 7 дневен срок от прекратяването. Т.е от датата на заповедта. В следващите 3 месеца може да подаде и към НОИ за обезщететние. Срока не е пожелателен, а задължителен. По късното регистриране орязва последващия срок от обезщетението, ако има такова.

Благодаря за отговора. А ще има ли проблем, че е изплатена една допълнителна заплата един месец след прекратяване на договора.

# 559
Не, това си е съвсем отделно право по член 222, не пречи на получаване на обезщетение от НОИ. То може да започне най-рано от месеца, след този, за който е получено обезщетение от работодателя.

# 560
  • БГ
Не е проблем обезщетението по чл.222. Те НОИ си го следят. Ще отпуснат и платят обещетението след този месец, но следва да е вписано, че е изплатено и евентуално наистина да е. Иначе лицето ще си остане с 1 неплатен месец.  По принцип обезщ. по чл. 222 може да се иска в срок до 3 години от прекратяването, та НОИ не са много в правото си, но се случва дори БТ да дават указания първо то да се иска и тогава да се ходи в НОИ, но пък БТ не са институцията от която зависи.
С регистрацията в БТ може да се изпрати служебно и искането към НОИ, но не е задължително. Регистрацията към НОИ може отделно и по-късно да се направи. За нея срока е 3 месеца. Но задължително първо БТ, в 7 дни след прекратяването.  От регистрацията в БТ зависи в последствие обезщетението от НОИ.
Ако лицето има ПИК най-лесно може да си провери конкретните дати, прекратяването точно от коя дата е. Но ако е в октомври, вече доста е пропуснало.

# 561
Здравейте, ако срока на обезщетението ми е изтича до края на месеца, можели до 15 число на следващия да почна нова работа без да изпусна съответните изплащания на 15?

# 562
Да, можете

# 563
Нямат нищо общо двете неща, на 15ти изплащат за вече минал период.

# 564
Здравейте! Бях рег.в бюрото по труда от м. юни тази година, обезщетението ми беше отпуснато за 12 м., но се отвори възможност и от нач. на октомври започнах работа, която е по заместване. Т.е. обезщетението е прекъснато, но по всяка вероятност скоро отново ще си подновя регистрацията в БТ. Въпросът ми е - размерът на обезщетението същият като начално определения ли ще е, или ще се изчислява отново, включвайки месеците на работата по заместване?

# 565
Привет! В петък се регистрирах в бюрото по труда, на място. Попълниха каквото трябва, дадоха ми дата за следващо явяване през януари, но като попитах за обучения или предложения за работа ми казаха, че към момента няма нищо. Другия път щели да кажат. Добре, края на годината е, а у.. ОТвън прегледах на бързо няколко страници с кодове, обаче като попитах  как да получа повече информация за фирма, адрес и тн, трябвало да вляза и да ми кажат те какво що. Да, обаче с бебе, нямах опция (вече бях цял час престой там) да чакам още и да ровят тепърва кой код с професията и позицията и да ми дават тепърва данни за контакт. Попитах има ли къде онлайн да проверя кодовете и данните, но нямало. Доколкото разбрах първата колонка е кода на бюрото, към която е обявата, втората колонка е май кода за информация за контакти, в самата колонка с позицията има код към самата професияата, и тн. но дали има онлайн да проверя на дадената позиция коя е фирмата, къде й е адреса? Струва ми се безумно, ако трябва пак да чакам по час и отгоре, после примерно като съм запазила да кажем 10тина кода, докато получа инфото...Та аз по-лесно и бързо вероятно ще намеря работа по фейсбук групите... КАто цяло повече се регистрирах за някой полезен курс или надграждане на степен по професия, но не съм сигурна дали ще има нещо полезно, чувам че са били отчайващи курсовете и даже пращали по други градове, та нямам много надежди. Прикачвам снимка на страница от техните папки с обявените позиции, за всеки случай за питанката.

# 566
Рали Размерът ще е същият

# 567
Момо, не предлагат ли онлайн курсове? Аз съм в малък град, но в началото на годината като идваха от бюрото по труда в старата ми работа, в която предстояха масови съкращения, освен присъствени се предлагаха и много онлайн курсове. Мисля, че на страницата на Агенция по заетостта можеше да се проверява за онлайн курсове, ще се опитам днес следобяд да потърся линка.                            Бела, това за същото обезщетение след прекратяването на временния трудов договор, не беше ли в случай, че той се прекрати до година след започването?Ако се надвиши този срок, май изобщо се губеше правото на обезщетение. Та Рали трябва да следи сроковете, да не се случи заради 10 дни повече, да остане без нищо.

# 568
Да, накрая им зададох въпроса и ми отговориха да следя на сайта, сега към края на годината нямало започващи групи и тн, да чакам януари. Rolling Eyes

# 569
Курсовете ще са след април.

Общи условия

Активация на акаунт