Перилни препарати и омекотители - 77

• 44 458
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
Roonie, а каква е връзката с ниската температура? Използвайте си 60 градуса. За доп.изплакване и омекотитетели са писали. Аз навремето ползвах Тео бебе.

# 61
И аз ще кажа същото, пране на високи градуси и допълнително изплакване. Също вижте дали не предозирате препарата, спазвайте указанието на опаковката.

# 62
Скрит текст:
Здравейте! Първо да започна с оправданието 😅 - последвах линка с темата “Какъв препарат ползвате”, но е от 2009 и е заключена.
Имам казус относно кожата на моя син - 7-месечно бебе - затова се включвам с молба към други мами за препоръка.
На бебчо му излезнаха лишеи, съветът на педиатъра беше да сменим козметиката (до момента използвах Мустела, вече е с А-Дерма), както и перилния препарат. Използвам Тео Бебе с лавандула. Щом свърши опаковката, ще купя друг. Какъв обаче?
Скрит текст:
Чета с изчистен състав били Friendly, Planet Pure, Fairy, Frosch… и още много. Пазарът е наситен, а аз колкото повече чета, толкова повече се обърквам.
Стигнах и до съществената част. 😅
Вие от кой “чист” перилен препарат сте доволни?
Важно за мен е да щади кожата на детето и същевременно да изпира отлично на ниски температури.
Благодаря предварително за отделено време от всяка, споделила своя опит! 🫶
И моето дете, когато беше бебе, получи някакъв проблем по кожата (вече не помня) от Мустела. Смених с козметиката с тази на Юриаж, без да променям останалите рутини и проблемът изчезна.

Не бих ползвала Тео бебе. Купете си хубав прах, перете на висока температура, дълга програма и допълнително изплакване.
В Тео бебе само името е “бебе”. Няма специална разработка за бебета, на нито един перилен препарат или омекотител. Бебетата по снимките и присъствието им в името на препарата е търговски трик.
Ако ползвам Тео бебе най-много и аз да се изрина + недобре хигиенизирано пране.

Тъй като последната публикация е моя, допълвам:

Вчера купих един панталон на Zara (бърза мода, с неособено качество). Няма навика да пазарувам от този магазин. Реши, че ще го пера по мой тертип — ако оживее, добре, ако не — остава за домашно облекло. Цената му не си заслужава треперене.
Днес изпрах панталона, даже не съм погледнала и каква материя е, на 60 С, програма Памук, 2:06 ч., с препарат за цветно пране.
Последващо го пуснах в сушилнята с останалото пране на Памук — нито е избелял, нито се деформирал, нито се е смалил.

Мисълта ми е, че основен фактор за избеляване и/или смаляване на дрехите не са ниските градуси или толкова качеството, колкото уредите, в които се третира. Факт, доказан многократно от личния ми опит с перални във ваканционни имоти.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 14:14 от Djordja

# 63
А кои брандове имат разработки? (за бебешките препарати)

# 64
  • оттам, откъдето започва България
Djordja, от моя опит мога да споделя, че избеляването не е от пералнята. Черни и цветни дрехи, прани през годините в различни перални, но при еднакви условия - с прах, минимална температура 40 градуса, центрофуга максимум 1000 и без сушилня, голяма разлика има. Едни, уж скъпи и качествени, си избеляват на първо пране, черна тениска, купувана от сергиите едно време - не е мръднала. Та, според мен, не е от пералнята.

# 65
А кои брандове имат разработки? (за бебешките препарати)
Никои.
Вземете си качествен прахообразен — Ариел, Персил, а ако ви се дават малко повечко пари — Миле.
Перете на 60С + допълнително изплакване, дълга програма — за да може препаратът да се разтвори и подейства адекватно и дертове няма да имате.
Не ползвайте омекотител.

Djordja, от моя опит мога да споделя, че избеляването не е от пералнята. Черни и цветни дрехи, прани през годините в различни перални, но при еднакви условия - с прах, минимална температура 40 градуса, центрофуга максимум 1000 и без сушилня, голяма разлика има. Едни, уж скъпи и качествени, си избеляват на първо пране, черна тениска, купувана от сергиите едно време - не е мръднала. Та, според мен, не е от пералнята.
Перални (доста ниски и средни класове съм ползвала по летните почивки) са ми разваляли материите — бялото захабено, материите — заваляни и деформирани…

# 66
Избеляването зависи от багрилата,които са използвани при боядисването на тъканите.Една приятелка работеше във фирма за боядисване на дрехи,шити на ишлеме,дадох й цяла торба черни дрехи,които пребоядиса при тях-е, не избеляват и не пускат цвят няколко години вече! Та,тя ми каза тогава,че не препарата за пране,а багрилото и качеството на боядисване са от значение,за да не избеляват дрехите с времето.

# 67
Roonie, а каква е връзката с ниската температура? Използвайте си 60 градуса. За доп.изплакване и омекотитетели са писали. Аз навремето ползвах Тео бебе.
Всичките му дрехи са с допустима температура на пране 30•, именно заради това пускам програма за деликатни тъкани с предпране, след края на цикъла ги пускам още веднъж на изплакване.
Някои от тях слагам в сушилнята, други, на чийто етикет е обозначено, че не издържат сушене в сушилня съответно простирам на сушилник.

И аз ще кажа същото, пране на високи градуси и допълнително изплакване. Също вижте дали не предозирате препарата, спазвайте указанието на опаковката.
Съобразявам указанията на препарата спрямо количеството дрехи, които пера.

# 68
Но нали детето е 7 месечно бебе? Купувайте му дрехи от памук, той издържа 60 градуса, естествена материя, не дразни кожата.

# 69
При вас колко време трае опция допълнитено изплакване?

# 70
  • до най-прекрасния мъж
Но нали детето е 7 месечно бебе? Купувайте му дрехи от памук, той издържа 60 градуса, естествена материя, не дразни кожата.
+1. Винаги дрехите на детето съм прала на 60°С. Като бебе от хигиенична гледна точка. Като порасна, за да излизат петната. Не робувам на дрехи, така или иначе ги израстват за нула време.

# 71
Скрит текст:
Всичките му дрехи са с допустима температура на пране 30•, именно заради това пускам програма за деликатни тъкани с предпране, след края на цикъла ги пускам още веднъж на изплакване.
Някои от тях слагам в сушилнята, други, на чийто етикет е обозначено, че не издържат сушене в сушилня съответно простирам на сушилник.

Скрит текст:
30 грдуса си е студена вода. Телесната температура е 36 градуса. В карая на краищата детето е най-важно, а не някакви дрехи, които за месец-два му стават малки.
Бебешките дрешки се перат на 60 градуса и особено тези, които се допира до телцето-бодита, пижамки, клинчета и т.н.
Прахообразен препарат, без омекотител и по-възможност без аромат или с минимален такъв. Никакви течни сапуни. Това от дерматолог го знам, понеже сме патили.
За измиване най-добре това-без сапуни и аромати:
https://remedium.bg/atoderm-sapun-150g-bioderma-112679/p

# 72
При пране на тази температура най-вероятно и перилният препарат не се разтваря напълно, остава по дрехите и създава проблеми.
Не знам сегашните материи за бебета и по-големи деца какви са, но на сина ми дрехите като бебе съм прала на 90 градуса навремето, нито една няма увредена. Сега да не е на 90, но поне на 60 трябва да се перат. Аз имам памучно бельо с бие и презрамки от естествена коприна - и на него пише 30 градуса, ама го пера на 60 и си е добре.   

# 73
  • до най-прекрасния мъж
Нищо им няма, на по-некачествените им падат щампите. Дрехите ширпотреба, тип Пепко, Синсей и Лидл изобщо не ги мисля. За 5 лв тениска и клин как ли няма да ги жаля. Кожата на детето е по-важна.
При пране на тази температура най-вероятно и перилният препарат не се разтваря напълно, остава по дрехите и създава проблеми.
Не знам сегашните материи за бебета и по-големи деца какви са, но на сина ми дрехите като бебе съм прала на 90 градуса навремето, нито една няма увредена. Сега да не е на 90, но поне на 60 трябва да се перат. Аз имам памучно бельо с бие и презрамки от естествена коприна - и на него пише 30 градуса, ама го пера на 60 и си е добре.   

# 74
100% памук са повечето, единствено изключение са комплектите на Майорал те са 95% памук и 5% еластан. Именно те са въпросните, които не слагам в сушилнята.
Първите също са с обозначение за пране на 30•, въпреки 100-процентовото си съдържание на памук. Не съм залагала на евтини дрехи и незнайни материи, напротив.
До момента съм използвала препарати, които са създадени за студено пране.

Скрит текст:

Скрит текст:
30 грдуса си е студена вода. Телесната температура е 36 градуса. В карая на краищата детето е най-важно, а не някакви дрехи, които за месец-два му стават малки.
Бебешките дрешки се перат на 60 градуса и особено тези, които се допира до телцето-бодита, пижамки, клинчета и т.н.
Прахообразен препарат, без омекотител и по-възможност без аромат или с минимален такъв. Никакви течни сапуни. Това от дерматолог го знам, понеже сме патили.
За измиване най-добре това-без сапуни и аромати:
https://remedium.bg/atoderm-sapun-150g-bioderma-112679/p
За тялото му купих това, което педиатърът ни препоръча, а именно https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030008426
От душ олиото съм изключително доволна, след 3-тото къпане всичко по кожата му се изчисти. Вече няма и помен от тези петна.

При вас колко време трае опция допълнитено изплакване?
Допълнителното изплакване е 22 мин на моята пералня, марката е Bosch 6-та серия, ако това има въобще някакво значение.

Като цяло проблемът с лишеите изчезна за отрицателно време, благодарение само на душ олиото, но съм твърдо решена, че и Тео бебе си заминава.
Колебая се между три перилни препарата:
https://amalina.eu/prah-za-prane-prepara-za-petna/
.
https://www.ozone.bg/product/friendly-organic-kontsentriran-gel- … -1-57l-lavandula/
.
https://www.ozone.bg/product/bebo-eko-techen-perilen-preparat-su … tsentrat-1080-ml/

Тук по-скоро става въпрос за личен избор или всъщност проба-грешка. Кое ще изпира по-добре от друго.
Една дама коментира, че единственото бебешко в перилните препарати е сниманото бебе отпред, може би и аз клоня към тази хипотеза.

Общи условия

Активация на акаунт