Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 792
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
  Ето този комплект сега е намален и цената му за качеството е повече от прилична:  https://aiko-bg.com/product-56867020049?rlv_rid=b317cec9-b67f-47 … 140001&rlv_rpos=3
Ползвам два такива комплекта и нямам никакви забележки. В тенджерите готвя абсолютно всичко, включително запържвам и нищо не залепва. Дори варя мляко (домашно).
  Здравейте! Виждам, че споделяте, че нямате никакви забележки за комплекта, но все пак да попитам. Тази силиконова част променя ли се с времето и в процеса на употреба? Още умувам, кой от двата комплекта да си взема, този който вие имате или  този https://aiko-bg.com/product-56867020048. Видях ги и двата на живо. Определено вашия модел ми допадна повече, но ме притеснява силиконовата част, а за другия комплект не открих  и отзиви. Няма го и в сайта на WMF.
Нищо й няма на силиконова част. Имам го от 10 г.

# 211
Благодаря, наклонихте везната в желаната от мен посока!

# 212
Тъй като темата е и безвредни съдове за готвене, гледам да избягвам всякакви силиконови уплътнения, които се нагряват. Ако са на капака, водата кондензира и капе от него обратно в ястието. А при нагряване се отделят много повече микропластмаси, които поглъщаме. Опитвам да си ги спестим от каквото е възможно. Все повече изследвания излизат за опасностите от тези микропластмаси, които поглъщаме и които навлизат и в кръвта ни, а чрез нея в органите и организмът ни не може да се пребори с тях. Наскоро имаше отново филм за тях по DW, който излъчиха по Нова нюз, съветите на учените бяха, да се избягват по възможност всякакви пластмаси - опаковки, бъркалки, картонени кутии, обработени вътре и всичко, свързано с храна по какъвто и да било начин. Даваха изследвания за това, че не са безопасни.
Всеки си знае какво да избере, но според мен, пластмасите не са безвредни в такива съдове, търпящи нагряване, колкото и да са устойчиви във времето. Предпочитам само метал и стъкло, като и металът трябва да е от безопасните. Това беше и едно от съображенията ми, заради които се колебаех дали да взема тенджера с керамично покритие.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 13:25 от Diorela

# 213
На същото мнение съм. Спрях да използвам и силиконовите шпатули, имах и силиконова щипка, сега съм поръчала метална.

# 214
  • Варна
Микропластмаса се отделя и от синтетично бельо с потта и при загряване, но хората ходят с гащи. По дрехите е пълно с такива влакна, а те се вдишват и чрез дробовете отново попадат в кръвоносната система.  При чистене с прахосмукачка у дома също е страхотия според информацията, която съм чел.
На практика може да влияете върху количествата, които имат досег в организма ви, но не и да се предпазите. Дори като отворите прозорец да проветрите идват неканени.
Силиконовото уплътнение е само едно на ръка, но разликата е с това каква храна слагате в тенджерата си, как е съхранявана, какво количество микропластмаса има в нея. Поне не пълните с храна пластмасовите си кутии за обяд както се подразбира Simple Smile

От микропластмаса не ме е страх! С години майка ми ме е хранила, режейки месо и зеленчуци на пластмасова дъска, която изглеждаше като драна от котки. Изхвърлих я. Трябваше вече всички да сме болни, но не сме, а дозите пластмаса несъмнено са по-притеснителни от това, което силиконовото уплътнение може да ви даде за целия си експлоатационен ресурс. Simple Smile

Аз се бях замислил за шварц машините, изливайки гореща вода в пластмасовото отделение с кафе-филтъра. Човек и един чай да не си направи от такава машина! Готовите пакетчета с чай и те не били читави... Еспресо машините имат пластмасови детайли, които влизат в досег с горещата вода. Също и има силикон и пластмаса в дюзата за пара/капучино. Пластмасата в организма оказва негативен ефект върху хормоните.

Аз без гащи мога и да не ходя, но кафе ще ми е по-трудно да откажа - свикнал съм му и ми е краста.

# 215
Всеки си преценява, от какво да се притеснява.
Като гледам как някои хора си слагат силикон в телата, а и други неразградими вещества, ми се струва че въобще и не мислят.

# 216
Чихинц, напълно си прав, микропластмасата е навсякъде. За съжаление, вече сме замърсили цялата природа с нея - вода, почва, всичко. Но това не я прави безопасна и е добре поне да опитаме да я намалим, доколкото ни е възможно. Например можем да държим храна в хладилника в стъклени съдове, да държим и купуваме вода в стъклени бутилки и т.н. Ако имам избор, предпочитам неща без пластмаса в тях. Малко е, но все пак е нещо.
Може би затова има толкова болни и затова болестите се подмладяват много. По DW казаха, че поглъщаме 5 грама, т.е. колкото кредитна карта микропластмаса се разхожда в организма ни, поета от кръвта. Ако теб не те плаши това, аз не съм на същото мнение, напротив, плаши ме. И то за децата ми.

ПС Има дрехи от естествени материи и са по-комфортни, не запарват, вкл. и памучни гащи.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 15:47 от Diorela

# 217
Вие тенджерите Quality One на WMF ли визирате? Силиконът е от горната страна и от външната страна на тенджерите, нещо не схванах как попадна в храната?! Кондензираната вода как точно през стъклото поема микропластмаса, като между капака и силикона има и метал и то отгоре.
Силиконът прекъсва термомоста между 2 метални части!

# 218
Аз написах какво визирам,  не съм говорила за марка тенджери. Има капакци със уплътнения, които влизат в досег с изпаряващата се, кондензираща и капеща вода. Ако са някъде отвън, естествено, че не влизат в тази категория.

ПС От снимките, не виждам добре къде е точно този силикон на капака и какъв термомост там прекъсва. Виждам силикон на дръжките. Не говорех за такива. Макар, че и от тях, при миене, се отделят микропластмаси в природата. Всичко отделя микропластмаси - найлоновите торбички и опаковки, кофичките за кисело мляко, водопроводните тръби, всичко, което се сетите и има пластмаса в него.  

Аз изумях каква вода ползваме. Наскоро при авария, ММ ми донесе отрязък от тръбата за топлата вода. Като пъхнеш пръст вътре в нея, той позеленява силно от разпрашените микрочастици на пластмасата на тръбата, която е остаряла и се разгражда. А са сменяни преди около 15 години.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 16:49 от Diorela

# 219
Драго вече е написала, но и аз да споделя, че след 5-годишно ползване нищо им няма на уплътненията на съдовете.
Значи, казваш, Драго, да не се каня да си купя новички тенджери след още 5 години Simple Smile

# 220
Силиконовите прибори и уплътнения не отделят микропластмаси. Освен това контактуват за твърде кратко време и при сравнително ниски температури, че да отделят нещо в храната.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 19:43 от The_Third

# 221
Аз написах какво визирам,  не съм говорила за марка тенджери. Има капакци със уплътнения, които влизат в досег с изпаряващата се, кондензираща и капеща вода. Ако са някъде отвън, естествено, че не влизат в тази категория.

ПС От снимките, не виждам добре къде е точно този силикон на капака и какъв термомост там прекъсва. Виждам силикон на дръжките. Не говорех за такива. Макар, че и от тях, при миене, се отделят микропластмаси в природата. Всичко отделя микропластмаси - найлоновите торбички и опаковки, кофичките за кисело мляко, водопроводните тръби, всичко, което се сетите и има пластмаса в него.  

Аз изумях каква вода ползваме. Наскоро при авария, ММ ми донесе отрязък от тръбата за топлата вода. Като пъхнеш пръст вътре в нея, той позеленява силно от разпрашените микрочастици на пластмасата на тръбата, която е остаряла и се разгражда. А са сменяни преди около 15 години.
Сори ама не стана ясно, поне за мен, затова зададох и въпроса Wink ! Някак постът се появи точно след тенджерите, които имат силикон и на капака и това ме провокира да коментирам.

# 222
  • София
Момичета, не е точно съд за готвене... но пак касае здравословното готвене. Каква дъска за рязане ползвате? Искам да си взема иноксова или гранитна за рязане на сурово месо. Някой ползва ли такава? И ми е проблем, че не намирам читава иноксова. Гранитна ще ми направят, ама удачна ли е?

# 223
  • Варна
Гранитната няма ли да затъпява по-бързо остриетата на ножовете? Няма ли вариант да имате добра бамбукова само за месо? Мият се и се дезинфекцират лесно, не се разкисват от вода. Издръжливи във времето... Гранитна дъска ми звучи като идея да режете на гранитен плот.

Не разбирам, но очаквам да ви предложат вид дървен материал. В кулинарните канали, в които  преобладаващо се приготвят месища, а зелениите са само да не е без хич, все виждам, че режат на дървени дъски.

# 224
За мен дървото е най-добрият вариант. Всичко друго или затъпява ножовете или си режеш пластмаса в яденето. Мия си ги с гъба и веро на чешмата. Като са нови ги импрегнирам, като намазвам с олио.

Общи условия

Активация на акаунт