Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 832
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
И аз правя точно както Prime е казала.

# 226
За сурово месо използвам стъклена.За всичко останало имам дървена(от черница).

# 227
  • София
Да, има го този момент със затъпяването на ножовете.  Ама сега имам 3 дървени... една за зеленчуци, една за сурово месо и една за ... колбаси и сирена. Правя им дезинфекция със сода и лимон, ама ми се искаше да ги редуцирам тези 3 броя. А дървото все пак е поресто и не знам до колко го дезинфекцирам. Май много го мисля... благодаря за мненията. Бях си "навила на пръста" за иноксова...

# 228
Дървена разбира се. Тези метални, стъклени и гранитни са ужасни, дори и бамбуковите затъпяват ножовете. Най-добре да е end grain, хем е по-издръжлива, хем по-малко затъпява. Първата илюстрация е на end grain, а втората на нормална дъска с надлъжно разположени дървесни нишки.

# 229
  • София
Дървена разбира се. Най-добре да е end grain...

Да, ама я намирам от различна дървесина... бук, дъб и още нещо беше... има ли значение каква е?

# 230
Бук, дъб, черница, орех все е добре.

# 231
Бук, дъб, черница, орех все е добре.
Пак научих нещо ново Simple Smile
От къде да намеря такава дъска?
Иначе за дезинфекция изобщо не се втелясвам за нищо аз. Режа всичко на една дъска. Майка ми също. Оцеляли сме цялото семейство за сега 😁

# 232
Дървените дъски нямат нужда от дезинфекция, самото дърво унищожава микробите, а и не им позволява да се развиват на повърхността. Достатъчно е измиване с топла вода и препарат за съдове, периодично омасляване и толкова. В къщи откакто се помня са се ползвали дървени дъски  (вероятно са букови, не съм сигурна) и са си в безупречно състояние години наред. И аз на свой ред съм купила няколко и съм посъбрала 7-8 броя с различен размер и форма - всяко нещо си иска неговата дъска. 

# 233
Как се омасляват дъските?

# 234
  • Варна
Как се омасляват дъските?

Едни омасляват със слънчогледово олио, други със зехтин. От Банско си купих предните години дървена дъска като за мераклийски мезета. Човекът каза, че ги е обработил със зехтин. Моята дъска в случая е от крушово дърво. Стои ефектно. Периодично я омазнявам отново, за да се освежи . Слагам малко зехтин и го втривам добре по цялата повърхност. Нужното количесто попива в дървото, а ако някъде стои мазно забърсвам с хартия.

Ако имате стара и/или надрана дървена дъска може да я освежите с шкурка за дърво, избърсвате я много добре от прахоляка и я омазнявате.

# 235
  • София
Като Кубратова и аз знам, че "Дървените дъски нямат нужда от дезинфекция, самото дърво унищожава микробите, а и не им позволява да се развиват на повърхността"

ИКЕА имат масло, което е за дърво което е в контакт с храна.
Аз със зехтин или с Икейско омаснявам дъски за сервиране, дървени чинии и купички (бук, череша, орех, маслина) , както и холната си маса (естествена сурова дървесина).
Дъските ми за рязане са букова не ги омаслявам. Основно ползвам едната. Просто хубаво измивам между различните продукти, ако се захаби я почиствам и полирам както отнемам част от слоя дърво.

Акация и бамбук не ползвам имат миризма, която не ми харесва.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 06:24 от Desem

# 236
Аз омаслявам с масло на Икеа. Омаслих и старите букови веднъж, но честно казано, преди моя милост никой не ги е омаслявал и специално при тях не намирам особена разлика и нужда от такава поддръжка - и преди омасляването си имаха безупречен вид, а и нямат абсолютно никакви белези на остаряване, захабяване или замърсяване, въпреки че са ползвани много години преди мен, отделно от мен. Сякаш много си зависи от материала - при свекърва ми има дъска, която е чак вдлъбната (явно от някакво меко дърво), на резки и със захабявания. Не се ползва редовно, но си стои, ако потрябва за някакви специфични цели.   

# 237
Добре де, ами не миришат ли на гранясало дъските след омасляване?

# 238
  • Варна
Добре де, ами не миришат ли на гранясало дъските след омасляване?

Никога не са ми имали такъв дъх на гранясло. Бих казал, че се усеща аромат от самата дървесина. Аз в случая втривам с пръсти. Може да си приготвите малко количество зехтин на дъното на подходяща купичка в зависимост от големината на дъската. Примерно 1-2 супени лъжици. При нужда ще добавите. Имайте до вас предварително откъсната кухненска хартия или салфетки, за да избършете излишното количество мазнина от дъската, което не попива, както и да забършете все пак мазните си пръсти. Дъската придобива съвсем друг облик, когато е поддържана. Тази процедура съм правил и за купени като сувенир дървени чинийки, купички, дървена мелачка за черен пипер, дървени лъжици и лопатки... Имам една такава любима дървена купичка, която ползвам да си сипвам ядки. Обработвал съм я по същия начин. Не я мия с вода. Предпочитам да ползвам нея, отколкото в случая от друг материал. Свързвам я с добри спомени от разходка до Мадарския конник, като купих нея и още неща от мястото за плащане на билетчето. Сувенир с приложение.

# 239
Не миришат. Аз също се питах преди да започна да ги омаслявам.
Но ползвам специализирано масло на Икеа, за други мазнини не мога да кажа кое как...

Общи условия

Активация на акаунт