Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 543
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Леми, благодаря! Щом си усетила разлика, ще внимавам.
Скрит текст:
За прешлена - от падане е, още преди 10 години - с времето вече е изместен почти изцяло (четвърта степен) и на моменти ми е трудно, но в интерес на истината общо взето засега си живея нормално, само избягвам да вдигам тежко (то и не мога) и други неподходящи физически дейности, мразя също така градски транспорт, веднага ми се отразява. Затова и толкова се чудя за чугуна - хем ми се иска, хем не ми стиска Simple Smile   

# 646
  • Deutschland/HE
Кубратова, аз не бих дала тези пари са точно тази тенджера. Следи промоциите в сайтовете и вземи Staub или Le Crueset. От Амазон ще ти я доставят дори безплатно.

# 647
Аз също ползвам помощ за изваждане от фурната на глиненият гювеч, а този чугунен съд сигурно е още по-тежък, та.....не зная, трябва винаги да има някой до теб, като го ползваш. На мен това ми е страшно изнервящо.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 17:28 от Lemy

# 648
Някой с мнение за този тиган, изцяло неръждаемия вариант. Като, че ли друг път не съм го виждала да го пускат в лидл. Интересува ме дали е от качествената стомана и не прекалено плитък.
https://www.lidl.bg/p/silvercrest-tigan/p10046823

# 649
  • София
Някой с мнение за този тиган, изцяло неръждаемия вариант. Като, че ли друг път не съм го виждала да го пускат в лидл. Интересува ме дали е от качествената стомана и не прекалено плитък.

Стоманата си е стомана - почти една и съща е във всички тенджери. Качеството на съда се определя от дебелината на стените и дъното, както и от начина на изработка.

При по-скъпите тигани дръжката се закрепва с нитове, което ги прави по-надеждни, но пък при лепената дръжка миенето е по-лесно.

Според мен, за ~30 лв. изобщо няма какво да се обмисля - или го взимате го и ползвате, колкото издържи, или предвиждате 70-100 лв. за марков тиган.

В марковите съдове с дебело дъно се готви малко по-приятно, защото то се нагрява по-равномерно и температурните промени при смяна на степента на котлона не са така резки. В тях е по-лесно да контролирате температурата и да не ви прегаря, а и шансът да го прегреете и изкривите дъното е по-малък.

# 650
  • София
Гледах ги тиганите и тенджерите...дебело дъно, тежки най-вече тиганът. Малката тенджера не се сещам освен за варене на яйца други приложение..
Имаше и стоманени ножове по 7лв...много се замислих за 20см или 14см. Сравними ли са със Smeg (15-20лв Била)?

# 651
  • София
Ако бях аз - малката тенджерка доста щях да я ползвам, най-малко за яйца - всякакви неща като киноа, булгур, елда, просо и т.н., малък качамак и още куп неща щях да варя в нея. Но аз много ползвам такива за салати или други ястия като добавки.

# 652
  • София
Гледах ги тиганите и тенджерите...дебело дъно, тежки най-вече тиганът. Малката тенджера не се сещам освен за варене на яйца други приложение..
Имаше и стоманени ножове по 7лв...много се замислих за 20см или 14см. Сравними ли са със Smeg (15-20лв Била)?
Скрит текст:

Тенджерите изглеждат много добре като качество и за тази цена си заслужават. Кой от какви размери има нужда и за какво ще ги използва, това вече е друг въпрос. Но е факт, че за едно малко домакинство, 3 тенджери с различен размер покриват основните нужди.

Не е нужно всяка тенджера да има много приложения, но когато потрябва за нещо, трябва да я има. Яйцата все пак трябва да се варят, а ако нямаш малка тенджера, къде ще го правиш? Освен това, в малката тенджера може да се кипва вода за чай, отвари и други подобни, за да не се пълни кухнята с отделни чайници, термокани и пр. Освен това, тя може да се използва и за съхранение на храна в хладилника.

Ножовете не са лоши като изработка, но онези от Билла са от по-хубава стомана, която и доста по-скъпа.

Всъщност, дойдох в темата, за да споделя една добра оферта от Амазон - намалили са комплекта Comfort Line на WMF (онзи с кухите дръжки):
https://www.amazon.de/Induction-Saucepan-Cromargan-Stainless-Sta … ble/dp/B0BBW3391D

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 01:42 от Vilemina

# 653
Това черното отвътре, не е ли някакво незалепващо покритие?🤔
Иначе моите лидълски тенджери, които купих миналата година и които хвалих тук, на външен вид са същите като тези сега, но са Ернесто, не зная дали нямат разлика.

# 654
Има и без покритие и тя пита за него.

# 655
Имам икейски ето този https://www.ikea.bg/products/sensuell-tigan-za-parzhene/60324544 … ign=last_seen_bar

За лидълския се бях навила, защото ми изглеждаше и по-дълбик от моя, но на живо го видях и са ми еднакви по размер - диаметър и височина.

# 656
  • София
Имам икейски ето този https://www.ikea.bg/products/sensuell-tigan-za-parzhene/60324544 … ign=last_seen_bar

За лидълския се бях навила, защото ми изглеждаше и по-дълбик от моя, но на живо го видях и са ми еднакви по размер - диаметър и височина.

Този от ИКЕА е много хубав и е от съвсем друг клас, с по-скъпа изработка. Бюджетните тигани като този от Лидл са от тънка стомана, със залепени отдолу пласт алуминий и пласт стомана. Много тигани от високите класове обаче са изцяло трипластови (стомана-алуминий-стомана) и затова по-добре разпределят и задържат топлината. Такъв е и този от ИКЕА. Дръжката му също е измислена и направена много добре, подобаващо на нивото и цената, и е здраво закрепена с големи нитове.

# 657

Моля да се изкажете за тези Simple Smile добро качество ли са и струва ли си цената

# 658
Подкрепям казаното от Вилемина за тигана на Икеа - много добра и стабилна изработка, с дебело дъно и удобна дръжка. Не съм гледала на живо тези на Лидл, но ако са тънки, не си струват. 

# 659
  • София
Скрит текст:

Моля да се изкажете за тези Simple Smile добро качество ли са и струва ли си цената

Мисля, че качеството е прилично и си заслужават цената, особено комплектът на Рьосле. Такъв комплект по принцип струва повече, например в Амазон същият се продава за 140+ евро, така че 85 е отлична оферта.

Фислер е по-класната марка, но евтините им серии като тази са напълно сравними с тези на останалите фирми. Офертата не е кой знае какво, в Амазон цената на този комплект дори е по-добра, но за мен по-важното е, че на цени около и под 140 евро има много голям избор на комплекти от различни марки, сред които смятам, че има и по-добри от него.

Двата комплекта са с различна конфигурация - единият има тиган, а другият - една тенджера повече. Според мен, водещото при избора трябва да бъде това какви съдове са ви нужни, а оферти все ще се намерят.

Ето една - прекрасен комплект на Zwilling, с конфигурация, подобна на Fissler Palermo, но с по-хубави, масивни дръжки и по-модерна конструкция с широко дъно, за около 100 евро:
https://www.amazon.de/-/en/Zwilling-Cookware-Essence-Silver-5-Pi … 0-1578052-1395151

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 02:17 от Vilemina

Общи условия

Активация на акаунт