Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 8

• 37 437
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Цитат
Още не съм пробвал дали ако ползвам стъклена купа с капак ще има същият ефект
Аз понякога готвя едно и също ястие в йена с капак и керамичен гювеч, не намирам особена разлика във вкуса, не знам как би било в чугун. Знаеш, аз не ползвам, макар и много да ми се иска и да ги заглеждам напоследък, направила съм си даже списък, но чакам ММ да остане в къщи и да се върти около полата/тенджерата ми Simple Smile
Нямам май останали тефлонови съдове, освен два прибрани почти нови, които не ползвам (не стават за индукционен плот), но имам хлебопекарна на Мулинекс, която не си знае годините и въпреки това контейнерът е в безупречно състояние - няма драскотина дори, явно са произвеждани качествено навремето, сега не знам как са.
Апропо, купих миналия ден тавата на WMF от Айко, за която даде линк Драго (Благодаря, Драго!), но още не съм я ползвала, по-късно ще дам отзиви.

# 91
И на мен еър фрайерът ми беше много удобен. Това ни е третият пореден. Заради тефлоновото покритие го държа и ползвам на терасата, само за пържени картофи, които приготвяме много рядко. Тигани с тефлоново покритие отдавна не ползвам. Ако имате домашен любимец папагал или друга птица, трябва да знаете, че съдове с такива покрития могат да убият или сериозно да разболеят птиците, тъй като при висока температура или при ниска, дори и с минимална повреда на покритието се отделят токсични изпарения, които са пагубни за птиците. За хората вредите от такива съдове са известни на повечето от нас.

# 92
Кубратова, и ние имам хлебопекарна Мулинекс, но тя е по-лесна за почистване, защото не е с решетки като фраера, а и при хляба няма такова количество мазнина, както при нещата които се пекат във фраера.

# 93
Ползвах линка даден от потребителката. Там пък пише само това и съответно тази информация коментирам, няма да се ровя из нета грешки да търся.... Че са Durado пък въобще не съм писала Wink .

Material: Cromargan rustproof 18/10 stainless steel. PTFE non-stick coating. Low-fat, health-conscious frying without sticking. Heat-resistant up to 260 °C, oven-safe up to 70 °C.

Дописвам се:

По продуктов код от Амазон ми излезе това в Емаг. Надолу има чудесно описание https://www.emag.bg/komplekt-tigani-wmf-the-devil-pan-2-chasti-2 … 299/pd/D1BT7JMBM/

За по-лесно го вадя:
"Тиганите с незалепващо покритие са издръжливи и устойчиви на износване. Тиганите Devil имат PTFE или керамично незалепващо покритие и не съдържат PFOA " -Тези в Амазон са описани като PTFE и съответно до 260 градуса.

Пак цитирам: "Устойчив на топлина от 260° - 400°C (в зависимост от слоя)"

На снимката няма как да се подведеш, че покритието на снимания тиган е керамика. Като собстевник от километри го различавам - няма блясък, а е типичният матов ефект на тефлона.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 10:30 от drago_2008

# 94
Значи аз не изпадам чак в такъв буквализъм. Първият ти линк просто е за друга серия съд и той не е като на тези от Амазон, това коментирах. Какво пише за тях прочетох в Амазон и в линка от бг сайт, който дадох аз, и на който са същите съдове като в Амазон.
Емаг за мен не е еталон за сайт с добра и вярна информация за предлаганите стоки. Претенции към вида на покритието нямам, по картинка не се наемам да правя заключения.

# 95
Значи аз не изпадам чак в такъв буквализъм. Първият ти линк просто е за друга серия съд и той не е като на тези от Амазон, това коментирах. Какво пише за тях прочетох в Амазон и в линка от бг сайт, който дадох аз, и на който са същите съдове като в Амазон.
Емаг за мен не е еталон за сайт с добра и вярна информация за предлаганите стоки. Претенции към вида на покритието нямам, по картинка не се наемам да правя заключения.
Вие сериозно ли? Четете ли въобще?
"Допускам само, че е значително по НЕ устойчиво от керамичното, което коментирахме преди няколко странички" и слагам линк на онзи продукт, ако иска жената да сравни, моля четете...

И продължавате да твърдите, че Амазон продава керамично покритие, къде го видяхте това написано, може ли да цитирате?
В Емаг не са си измислили, а са копирали инфо от производителя Neutral Face

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 20:44 от drago_2008

# 96
Нито смятам да влизам в обяснителен режим, нито ще отговоря на подобно агресивно убеждаване в нещо. Всеки има глава на раменете и е свободен да направи своя избор.

# 97
Интересна история. В Амазон пиче, че са с тефлон, а на сайта на производителя, че са с керамично. Освен пък да има и с едното и с другото, ама ме съмнява.

# 98
  • Варна
Излизаха ми клипове в YouTube, в които отново разобличават такъв вид керамични покрития, но не съм ги заглеждал подробно, защото към момента нямам такива съдове. И за различни видове безопасни тефлони има видеа, че будят подозрение. И за така наречените безопасни пластмаси също.
При готвене избирайте разумна температура (не усилвайте котлона, за да пестите време. Ако искате да имате по-дълъг живот с повече време в него, не ползвайте тънки алумиеви съдове с тефлон, а заложете на неръждаема стомана) и не ползвайте съдомиялна!

Lemy  В книжката на моя фрайър Instant пишеше да измивам решетката и кошницата след ползване, докато са топли, за да не се натрупва тази залепнала мазнина. Успявам да го измия много лесно, може би защото ми е доста нов и почти не съм го ползвал.
Разгледай предложенията за почистване на кошниците и прецени кое работи най-добре за теб и е най-щадящо за покритието:

https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+clean+air+fryer+basket

Иначе казанчето на хлебопекарната ми е лесно за поддръжка, като оставя изпечения хляб да постои към 30 минути, за да започне да изстива и да се образува пара между хляба и казанчето. После накисвам с вода да постои, за да се размекнат остатъците. Ползвам и клечка за зъби и мекото на гъбката. Най-големият бонус за лесно почистване е да хвана моментът с последното омесване преди печенето, докато тестото е най-лесно да се извади с мокри ръце. Бъркалките се вадят и се поставят в купа с вода да се накиснат. И тях ги чистя с клечка за зъби. Виждат ми се с доста изтъняло покритие. С оставени бъркалки в тестото при печене има доста повече за чистене, а и понякога излиза по-трудно целият хляб.

Казанчето ми има обелено на 2-3 места, а съм го пазил и на всичкото отгоре.  Затова печене на хляб в чугунена тенджера като в другата тема за хляб с квас.

# 99
  • София
Апропо, купих миналия ден тавата на WMF от Айко, за която даде линк Драго (Благодаря, Драго!), но още не съм я ползвала, по-късно ще дам отзиви.
[/quote]

Може ли линк, моля, Кубратова.

# 100
Скрит текст:
[/spoiler]
[/quote]
Това е тавата: https://aiko-bg.com/product-56867030012?rlv_rid=b317cec9-b67f-47 … 137620&rlv_rpos=3

Миналата година купих тази: https://aiko-bg.com/product-56867030005
Тя е доста дълбока и при това с капак, много съм доволна от нея. Сега е и намалена.

# 101
А колко е дълбока втората тава(с капака)?

# 102
  • София
Скрит текст:
[/spoiler]
Това е тавата: https://aiko-bg.com/product-56867030012?rlv_rid=b317cec9-b67f-47 … 137620&rlv_rpos=3

Миналата година купих тази: https://aiko-bg.com/product-56867030005
Тя е доста дълбока и при това с капак, много съм доволна от нея. Сега е и намалена.
[/quote]
Много благодаря.
Дълбоката е идеална. Отивам към Айко.

# 103
Подсетихте ме, че и аз имам една такава тава с капак от Айко, купувана преди години. Трябва да я извадя да ми е пред очите, и да си я ползвам.

# 104
Подсетихте ме, че и аз имам една такава тава с капак от Айко, купувана преди години. Трябва да я извадя да ми е пред очите, и да си я ползвам.
Имам подобна тава на WMF, само че моята се води уред за готвене на пара. Има приставки и термометър на капака. Термометърът може да се маха, за да се слага съдът с капака и във фурната. Моят капак е с гумено уплътнение и издържа до 180С.

Аз я ползвам за стандартно готвене на котлон (по-бързо готви), но ако реша, че искам последващо запичане на ястието във фурна за завършек — допичам вътре.

Ястието, приготвено на котлон, има вкус, на готвено във фурна. 
Уникално вкусно готви, но в момента виждам, че се предлагат такива съдове, но само с правоъгълна форма. Моята е купуване преди около 4 - 5 години.

Общи условия

Активация на акаунт