Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 708
  • 771
  •   1
Отговори
# 255
Въобще не ме интересува кой си взима болничен. Това е проблем на мениджмънта, не мой. Чак пък толкова да гледам в чуждата градина.

Докато самата ти не паднеш от преработване защото колегите ти "кръшкат" все около празниците, за да могат да съберат повече почивни дни (например). Тогава това ще стане твой проблем.

# 256
  • София
Ариел, ти не обмисляше ли да вземеш фиктивен болничен?
Според мен, тези почти нерегламентирани платени и дълги болнични трябва да се ограмичат до 10-15  дни.
В Германия са 6 седмици. После може още 72 от застраховката.

# 257
Няма как да се случи, не работя на място, което ще спре да функционира ако един човек го няма. Или двама. А и честно казано, нямам лични наблюдения за такова масово взимане на болнични, главно са майки, които ги разбирам. При нас около празниците винаги има желаещи за работа, та не е болка. За мен това  е лоша организация на фирмата, а не голям проблем с болничните.

# 258
  • София
В БГ е проблем, защото си е източване на пари от осигуровки. В Германия ги плаща работодателя, доколкото знам.

# 259
И в БГ първите два дни болничен се плащат от работодателя. Но много работодатели правят проверки на болничните и могат по тяхна инициатива да ги оспорят. Също така знам и за оспорване на болнични от страна на НОИ.

# 260
Сега погледнах, да, 6 седмици явно имат платени от работодателя. Ама пък получават болнични в пълен размер. В България са 80%, само първите три са от работодателя? Не съм сигурна. Сега е моментът да си призная, че през живота си не съм взимала болничен, ама никой не ме е похвалил. Grinning

# 261
  • София
Да, само първите три. Промениха го преди няколко години.

# 262
  • София
Даже вече първите 2 са 70% от брутото, последващите са от НОИ и са на на макс 80% от максималния осигурителен праг. Т.е хора над прага нямат файда да взимат фалшиви дълги болнични.

# 263
Ариел пък искаше да чопли чужди болнични, че не били бърнаут.

Разлика от небето до земята - в конкретния случай виждах, че няма никакъв бърнаут, а нежелание за работа защото с тоя номер се излизаше постоянно. И другото което е като работодател нямаш право да научаваш диагнозата на работника си (поне в Германия е забранено). Аз мога всичко да му кажа пък реално да съм със сополи, които за три дни да минат. Виж друго си е да идеш при личния лекар и да поискаш един месец болничен понеже те "тормозят". Как лекарят ще реши дали си симулант или не? Точно никак.

Значи ти виждаш, диагностицираш ги правилно, а пък лекарят не е в състояние да ги диагностицира?

# 264
Даже вече първите 2 са 70% от брутото, последващите са от НОИ и са на на макс 80% от максималния осигурителен праг. Т.е хора над прага нямат файда да взимат фалшиви дълги болнични.
Ще добавя, че и тези по малките фирмички нямат файда, където работят при тарикати, които няма и да им платят първите дни.

# 265
  • София
Да, така е за БГ. Но не са и много хората с много над максималния осигурителен праг.

# 266
Ще добавя, че и тези по малките фирмички нямат файда, където работят при тарикати, които няма и да им платят първите дни.

Те за това и в Германия спекулират защото след пробният период много трудно могат да те изгонят.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 20:18 от Arielle

# 267
  • София
Да, така е за БГ. Но не са и много хората с много над максималния осигурителен праг.

Не са много, но всички са в темата. Grinning

# 268
  • Melmak
Нее хубаво да се коментира кой какви болнични си е взел. Аз пиех кортикостероиди по едно време и бях болна всеки месец. Не ми минаваше, бях зле. А съм човек, който в нормално състояние боледува веднъж на две години. И си представям, че отстрани можеше да изглежда като скатавка, всеки месец болничен по седмица. Но имунитет нямах направо, това беше около 6 месеца.

И колегите ми взимаха и смените през уикенда, какво да се прави. Наложило се е. Но напълно съм наясно, че може да изглежда като злоупотреба. За това не съдя хората без да знам.

# 269
  • София
Разбира се, че понякога се налага. Просто трябва да има механизъм за ограничаване на злоупотребите.

Общи условия

Активация на акаунт