Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 685
  • 771
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Именно, не всеки си развява проблемите. Някои хора от тщеславие, аз включително донякъде, колкото по- сериозни проблеми имат, толкова повече стараят фасадата да е ОК.
Представям си някой да ми шушука зад гърба и да мисли, че се скатавам.

# 271
Именно, не всеки си развява проблемите. Някои хора от тщеславие, аз включително донякъде, колкото по- сериозни проблеми имат, толкова повече стараят фасадата да е ОК.
Представям си някой да ми шушука зад гърба и да мисли, че се скатавам.

Ние като колеги никога не сме коментирали, но виж шефовете са били твърде дебелокожи да казват в лицето на работника си, че "спекулира и си взема болничен, за да не работи".
Ако си мислиш, че на колегите ми им е пукало от този факт се лъжеш - напротив, даже още по-нагло продължаваха с болничните. И както казах - понеже не можеш и да го уволниш седиш и чакаш сам да напусне.

# 272
  • София
Тези, които не се осигуряват на реална заплата, също нямат много сметка от фалшив болничен. Оказва се, че има все още много фирми, които дават заплати под масата?!

# 273
  • София
Ариел, няма начин да няма начин. Можеш да уволниш служител, стига да имаш основания.

# 274
Аз не съм засичала или не знам да съм имала колеги, които взимат болничен баш по празниците. Или пък да взима болничен, за да иде на море. Чувала съм за такива случаи, но не ми се е случвало да видя такова нещо около мен. Иначе съм споделяла, че колежка е ходила на плаж по време на ХО. В старата работа пък имах колежка, която беше явно близка с личния си и той й даваше болничен, когато поиска. Знаем за случаи, когато е взимала болничен да гледа сина си. Сина й е 20/22+ годишен. Та ей такива по-куриозни случаи сме имали. Иначе пък в още по-стара работа, в която част от заплатата беше в пликче, много колеги идваха болни на работа, за да не си вземат болничен и да не ги резнат, а не искаха пък да си пускат отпуска. Тогава и ХО не беше популярен, че да си си останеш поне вкъщи и да не пръскаш бацили.
Иначе на мен винаги ми е било хубаво да работя между празниците (по празниците почиваме), защото София се изпразва - ако шофираш, стигаш бързо, ако си с градския, пак се усеща една лекота. В офиса няма много хора, работиш бавно и спокойно, лежерно и даже може да си тръгнеш по-рано. Разбира се, зависи от сферата, но като цяло пак са повече плюсовете на това да се работи по празници или между празниците.

# 275
  • Melmak
Ох, тази със сина на 22 😁 тя направо е за свекървенската тема, не за тук.

# 276
Не мисля, че ще стане свекърва. Този няма кой да го вземе просто. Абсурд.

# 277
Някои вземат болнични за да работят нещо друго през това време.

# 278
извън корпорациите, свестният мениджър затваря фирмата
ние така бяхме между Коледа и нова година две седмици
няма болнични, няма отпуски, ясно е за какво става въпрос

# 279
  • София
Как е оформено това документално за служителите? Стана ми любопитно

# 280
Документално вероятно никак - с устна договорка.

# 281
чао на 20ти декември и ще се видим на 6ти януари
с 'извън коропрациите' започнах

# 282
  • София
Звучи супер. Един от първите ни мениджъри направи това - не си пускайте отпуска, до следващата година.
В "корпорация"

# 283
Болнични е неизгодно да се вземат и от работници и служители, които имат бонус присъствие, защото той се губи в месеца на болничния. Изненадах се, че при повечето ми познати всъщност е така. Не става въпрос за укриване на данъци и осигуровки, просто заплатата е плаваща основно възнаграждение + бонуси, които понякога са повече от сумарното.                 Иначе и аз съм от тези, които нямат против да работят в работните дни между празниците, не пътувам за Коледа и Нова година, посрещам празниците с близки, които са си в града и не са ми нужни толкова дни. Но обикновено фирмите затварят в тези дни и те канят да пуснеш от платения си отпуск. Гледах една обява за работа, в която пишеше - платен отпуск 20 дни, две седмици задължително се ползват първата половина на август и две седмици покрай Коледа и Нова година. Това значи, че ти остават 4 дена макс по желание. Ами кога ще си направиш ремонт - майсторите обикновено почиват август? Ние ходим на море в началото на септември, мразя жеги. Сестра ми и племенниците си идват в България веднъж в годината -месец юли. А нали се налага понякога да отидеш на профилактичен преглед например. Интересно ми е как се справят тези хора, неплатен ли пускат. Става въпрос за работно време 8-17, в индустриална зона, така, че е трудно да го съчетаеш с някакви други ангажименти в делничните дни.

# 284
Може да е странно, че се взимат болнични за.гледсне на пораснало дете, но всъщност е напълно легално. Точно колежката ми взима за сина си, който е на абсолютно същата възраст и има малко по-сериозно заболяване. Предпочита да е с него по лекари и изследвания, за което я разбирам. Това със здравословното състояние е малко деликатна тема - не е необходимо целият офис да знае, че са ти правили колоноскопия, примерно. Крайно време е и в България да спрат да пишат диагнози в болничните листове.

Общи условия

Активация на акаунт