Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 514
  • 771
  •   1
Отговори
# 600
Е, те където са конкурси със списък изисквания за допускане изобщо до участие, се прилага диплома или там с каквото се доказва че ги покриваш, там няма как. Но в никакъв друг случай не се сещам къде някой си подава СВто с все копия от дипломите и сертификатите.

# 601
в линкедин много ме дразни един тип контактване, в което ти пишат колко си хипер- трипер подходящ за тяхна позиция
прескачаш, прескачаш и в един прекрасен ден отговаряш…
и се започва - ама каква ви е квалификацията, с какво ще сте полезни на фирмата, какво очаквате…
ей, вие кажете какво оферирате

линкединът ми е супер подробен, цък и е ясно какво мога, къде и какво съм работила
не го използвам за търсене на работа, използвам го за наблюдение на нови практики в професията, супер тясна ми е квалификацията, 70% от другарчета там са по интереси, извън БГ и извън зона на интерес за обща работа
обмяна на опит го наричаха едно време

# 602
  • София
Хаха да, и мен така ме чейсваха за позиция, която е даже малко по- долу от моята. И накрая на интервюто - защо много искаш да работиш при нас. Ъъъ, не искам, вие искате (не го казах, разбира се). Но няма лошо, няма да им падне нишанът. Понякога работодателят има повече нужда, понякога служителят. Не може винаги да се стремиш да поставиш кандидатстващия в по- ниската позиция.

# 603
Знам че не трябва, но почвам да се отчайвам вече.
Прилагам CV по европейски стандарт, диплома, която не е с нисък успех, сертификати за език и допълнителни квалификации...все си мисля, че не е достатъчно.
Ако ме извикат на интервю - нищо след него. А след няколко седмици обявата е пусната отново.
Щом се стига до интервю, значи проблема не е в CVто (или поне главния проблем). На интервю се канят само тези минали филтъра по CV и ако има някакви съмнения по нещата в CVто те се адресират на първото интервю. От там нататък от представянето на интервюто зависи всичко.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 12:53 от bboiko

# 604
Дразнещо е, когато човек отиде на интервю и тепърва на интервюто интервюиращия извади СиВито и започне да чете. Даже ми се случвало да си стоят 5 минути и само да четат.

# 605
+ и да питат какво работят родителите ви. Кой и как слага такива хора на такива позиции...

# 606
Мдаа... ти кандидатстваш за еди каква си длъжност, а те все едно кандидатстват свекърва да ми стават Grinning Рядко е само един въпрос толкова неуместен де, обикновено е голям цирк щом има такова нещо.

# 607
Като кандидатствах за първи път за работа, като учител, ми поискаха дипломата за висше образование и аз снимах корицата с основните данни и я пратих. И ми върнаха отговор да съм снимала и останалото, да видели и оценките. Много странно ми се стори.

# 608
Трябва да се напише книга наръчник за HR "Как да не се държим на интервю и какви въпроси да не задаваме на интервюираните".

# 609
Дразнещо е, когато човек отиде на интервю и тепърва на интервюто интервюиращия извади СиВито и започне да чете. Даже ми се случвало да си стоят 5 минути и само да четат.

О да! И на мен ми се е случвало!
Ужасно е! Значи аз ще съм проучила всичко за фирмата и ще съм се подготвила, а те тепърва ще четат.
Страшно неуважително!

# 610
  • Melmak
+ и да питат какво работят родителите ви.
Хахаха, това ме разби! Сериозно ли някой пита такова нещо?

Какви отговори очакват?

-родителите ми са пенсионери
-родителите ми са покойни
-родителите ми са милионери
-нямам родители
-майка ми е шеф на банка

Диплома никога не съм пращала като кандидатствам, не са ми я искали освен при започване на работа.

Разбирам, че за държавната администрация е задължителна. Но в останалите случаи за мен е абсурдно да се изпраща със св.

# 611
Ти се чудиш но лошото е че тя не се шегува Grinning Моята аналогия със свекървата също не беше шега, за съжаление, на мен също ми се е случвало такова разпитване все едно ще синът им иска да се жени за мен.

# 612
За съжаление не се шегувам. Миналата седмица сестра ми беше на интервю в голяма фирма не знам до колко известна на някои, но достатъчно за околностите и хвалена уж. Занимават се с производство на важни компоненти, където се иска отговорност и т.н и т.н и не стига че имаше час за интервюто, ами чака може би половин час да приключат с жена, която преди нея е отишла просто ей така да пита за работа. Отделно и това с този въпрос, викам си щяха ли да се почувстват неудобно, ако нямаше родители... Друг въпрос е бил смята ли да работи дългосрочно там, което ме учуди, защото това е фактор, който не зависи само от нея, хаха. Предвид заплатата, която са ѝ обявили, ако не я актуализират или няма шансове за растеж в компанията едва ли млад човек да им се задържи.

# 613
Въпросът за родителите е от категорията на тези за наем, ипотека, и пр. Опитват се да разберат доколкото си зависим от работата, съответно колко ще си склонен да им търпиш измекярщините.

# 614
  • София
Щом е юрист и не е от СУ, предвид въпроса, не съм изненадана от него. Колкото и да хейтя българското образование, все пак ако трябва да избера юрист от СУ и юрист от БСУ, еми първият ще е. И оценките няма да му гледам.

Общи условия

Активация на акаунт