Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 925
  • 771
  •   1
Отговори
# 585
Със CV по европейски формат бих кандидатствала само за образователна/общинска институция.

# 586
  • София
Европейският формат е силно остарял и в модерни частни фирми не се гледа с добро око на него, само в държавните структури все още го изискват. Смени формата на CV-то и ако имаш нужда от мнение, чувствай се свободна да ми драснеш ЛС.

/Не съм ЧР, уточнявам, но мисля, че имам представа как трябва да изглежда/.

# 587
И аз за държавна институция си помислих но не толкова заради формата колкото заради това че пише че прилага още отначало диплома, сертификати и прочие. Ако правилно съм разбрала де.
За мен е по-нормално само да ги изброя в СВто, а не да ги изпращам заедно с него. Евентуално ако са критерий за допускане до конкурс или от сорта - тогава е разбираемо. Но пък пише за интервюта...

# 588
В училище и университета все ни обясняваха, че трябва да спазваме европейския стандарт. Въобще си нямах представа, че остарял формат. Но аз съм и от скоро на пазара на труда.
Прави ми впечатление, че някои хора си ползват/принтират CV директно от Jobs.bg, но винаги ми се е струвало някак несериозно.
А относно сертификатите и другите документи - винаги съм мислела, че трябва да се подават заедно със СВто, независимо къде кандидатстваш. Разбира се, може да съм с грешно разбиране.
Иначе допреди няколко месеца работех в общинска администрация.

# 589
Въпросът е за какви позиции кандидатстваш - форматът и съдържанието на CV-то се съобразяват спрямо тях.

# 590
Кандидатствам за юрист, а документи подавам при работодатели в частния сектор.

# 591
Имаш ли някакъв предходен опит?

# 592
Почти две години като като експерт "Обществени поръчки".
Повечето пъти кандидатствам за позиции, за които не се изисква опит.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 16:59 от Springer

# 593
  • София
Е да, за юрист не може да е много джиджано CV-  то.

# 594
Никога не съм прилагала дипломи и сертификати. Пишеш ги, че ги имаш и ако ти ги изискат, ги пращаш.

# 595
Не бих пратила диплома. Само при започване на работа.

Успехът ти от дипломата нищо не значи. Гледат се опит и умения.

# 596
  • Somewhere far away
Това с показването  на дипломи е страшна глупост. разбирам за някаква работа в община или подобни, но дори и тогава е адски остарял и непрактичен метод и пълна загуба на време.

# 597
  • София
При служителите на някои чужди държави в Linkedin-а има оценката или GPA

Но там оценките не се пишат 5 за 4 и има доста практическа част. И разбира се, че дава поглед, когато става дума за млади хора, тръгващи по кариерния си път.

# 598
  • София
Аз не бих си размятала диломата с личните данни наляво-надясно на всяка фирма, в която кандидатствам. Описвам и при започване на работа представям.

# 599
  • София
Да, диплома се иска при кандидатстване само в държавните структури. Там е набор от документите. Или поне беше

Общи условия

Активация на акаунт