Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 503
  • 771
  •   1
Отговори
# 630
Щом е юрист и не е от СУ, предвид въпроса, не съм изненадана от него. Колкото и да хейтя българското образование, все пак ако трябва да избера юрист от СУ и юрист от БСУ, еми първият ще е. И оценките няма да му гледам.
Ами това би показала само ниско ниво при вас... Много отдавна дипломата няма значението което е имала някога. Да не говорим, че образованието в България е толкова зле, че може да се завърши всичко и на всякъде с минималния усилия или дори никакви. СУ лежи на стари лаври, сега се сещам и за преподавателя по право който искаше сексуални услуги от мъжете студенти.. Добрия специалист може да провери кандидата с 10-минутен разговор и дори без да погледне дали изобщо има диплома. Оценки никой не гледа, дипломата се иска само при започване на работа в 99% от случаите.

# 631
  • София
Не лежи на стари лаври. Просто не ви изнася. Съгласявам се с Хелен. Право в друг университет е като балет в техническия.

# 632
  • Melmak
Специално адвокат, юрист без диплома ще е трудно! 😁

Работя лично с двама адвокати. По мои дела, не служебни. Честно казано са големи професионалисти. Когато наемаш на работа е едно, но когато наемаш някой по личен въпрос е сто пъти по-трудно. Ясно ми е, че са се скъсали от учене и то се вижда. Без диплома, адвокатския изпит и прием в колегия адвокат как се става? Ама да не ви се налага да стигате до такива услуги!

# 633
  • София
Специално адвокат, юрист без диплома ще е трудно! 😁
И недай си Боже лекар.

# 634
  • Melmak
Аз вече и на козметик не ходя ако не е завършила колеж. Съжалявам, обаче с 1-2 курсчета нищо не става.

# 635
Не лежи на стари лаври. Просто не ви изнася. Съгласявам се с Хелен. Право в друг университет е като балет в техническия.
А на какво лежи? На модерна база? На световни проучвания? Дори сайта им е един и същ от поне 15 години.
Нямах в предвид, че може юрист без диплома хахаха... Не разбирайте нещата буквално. В ерата на технологиите и информацията сме, това с дипломата и гаранцията са успех е било по времето на комунизма... Сега зависи и от много други фактори. В случая не защитавам БСУ, нямам идея дори какъв е, просто не обичам да се генерализира.

# 636
  • Melmak
Аз два пъти завършвам СУ с различни специалности. Имало е толкова ядове, бюрокрация, проблеми с администрация и т.н. Обаче оценки не са ми подарявали. Имах колежки, отидоха да учат магистратури в разни университети с далеч по-ниско реноме. Буквално преподавателите им даваха отговорите на теста предварително, преди изпита. На много места просто се действа като машина за пари.

Дипломата не е гаранция за нищо. Не може и да бъде. Просто човек е съвкупност от качества, които трябва да развива. За някои професии може да не е нужно висше от СУ, Медицинския или ТУ. Обаче аз не пиля нокти и не подстригвам коси, нито продавам банички на пазара. Нищо лично към нито една професия, просто за тези не е нужно висше.

# 637
  • Somewhere far away
СУ му трябва модернизиране, иначе не е лош уни. Просто доста остаряла база, кофти администрация, тромави процедури, всичко е тромаво и бавно - това е истината.

# 638
Аз виждам огромна разлика в хората завършили университети в чужбина и тези в България.... Тук за добър се счита този в който преподавателя "къса всички и трудно се минава, ако назубриш учебника му", а за мен добър е този който дава възможност за групови проекти, модерна база и актуален учебен план, учи те да мислиш критично и т.н.. Може би Американския е Благоевград е нещо такова в България, но не си заслужава таксата. НБУ има идеята и потенциала, но изпълнението е лошо.

# 639
Не всеки иска да учи в София и в Софийски, въпреки репутацията на университета. Завърших във Велико Търново и смятам че подготовката ми е също толкова добра, колкото тази на колегите, които са завършили в СУ.
Не съм смятала, че ще ми зададат такъв въпрос на интервю, но явно за всичко си има първи път. Повече ме учуди това, че въпросът беше зададен от хора, които със сигурност също са завършили ВТУ, тъй като беше за работа в Търново, където около 85-90% от хората с висше са завършили именно този университет.
Мисля си, че въпросът е бил по-скоро с цел да ме провокира, за да видят как ще реагирам Thinking.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 18:09 от Springer

# 640
Според мен университетът е само базата, вече от мотивацията на студента зависи доколко ще се усъвършенства и повишава качествата си като специалист в дадена област.  В повечето университети в България базата е остаряла, лекциите са от преди 40-50 години и няма реална практика в повечето специалности, само остаряла теория. Може би има 2-3 университета тук, които са с модерна база и актуален учебен план. На интервю с подходящите въпроси веднага се вижда кой как разсъждава и какво може. Гледането на университета не би трябвало да е водещо, все пак винаги има изключения -- хора, завършили обикновен университет тук, които са интелигентни и такива, завършили в чужбина, на които не им се занимава. От такава гледна точка университетите не трябва да са основно мерило при кандидатстването за работа.

# 641
Като юрист мога да кажа, че образованието и университетът, в който е получено, имат някакво значение единствено в първите 2-3 г. от кариерата на човек. След това важен е единствено практическият опит и сферата на работа. Този занаят не толкова се учи, колкото се краде.

# 642
Не всеки иска да учи в София и в Софийски, въпреки репутацията на университета. Завърших във Велико Търново и смятам че подготовката ми е също толкова добра, както тази на колегите, които са завършили в СУ.
Не съм смятала, че ще ми зададат такъв въпрос на интервю, но явно за всичко си има първи път. Повече ме учуди това, че въпросът беше зададен от хора, които със сигурност също са завършили ВТУ, тъй като беше за работа в Търново, където около 85-90% от хората с висше са завършили именно този университет.
Мисля си, че въпросът е бил по-скоро с цел да ме провокира, за да видят как ще реагирам Thinking.

Ти, ако имаш желание, хъс и амбиция, и в ПАТКА ще се научиш. Но такива са малко и затова тежи нивото на средния випускник. Неслучайно Айви лигата или Оксбридж отварят вратите към най-добрите позиции.
И нищо чудно не виждам, че са те питали такива хора - нали там са учили и си знаят колегите.

# 643
Здравейте, искам да споделя опита си в търсене на нова работа и да си кажете мнението. Бях на интервю за работа, за която нямам опит, но имам подходящо образование (не е точно 1:1 каквото искат, но е доста близо). Харесаха ме, поканиха ме за няколко часа да видя как се случват нещата в действителност и как тече работният ден и аз мисля, че мина добре, макар да нямам представа от нещата и през голяма част от времето само да наблюдавах, мисля, че демонстрирах желание. Където можех и ми беше в компетенциите дори се включвах. Отделно си говорих с някои от служителите там и те също споделиха, че са почнали без опит и са се учили в движение. Стори ми се, че всичко мина супер, бях супер развълнувана, но вече се минаха 3 дена и никой не ми звъни. Мисля да се обадя и да попитам дали ще започна или да продължа с търсенето, и ако ми откажат, да попитам над какво да поработя, за да се представя по-добре на следващото място, удачно ли е да се пита такова нещо?

# 644
По-скоро не, те не са кариерни консултанти за да дават такива съвети. Също така, това че те не са се харесали, не означава непременно, че трябва да променяш нещо, защото всеки работодател има свои специфични изисквания и можеш да паснеш другаде.

Общи условия

Активация на акаунт