Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 436
  • 771
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Соулче, и да и не.
Има фирми, за които е по-евтино да са през аганция - не поддържат специалисти по назначаване и подбор. Или такива с изнесен отдел ЧР извън България.

За Хед хънтинг - имах личен опит с една такава агенция - ужас и безумие. Мен ме тормозеха само по Линкед ин, ама колега му бяха намерили от някъде служебния тел и направо го побъркаха. То и това си е изкуство - да откраднеш качествен кадър, но не са много агенциите, които го могат.

А, Хечи ме е изпреварила, писали сме заедно.

# 721
  • София
Аз веднъж само съм се занимавала с агенция - човек от агенцията ме контактна в Linkedin, говорихме, съгласих се да се видя с ЧР и мениджър от компанията, говорихме, всичко 6, трябваше да ми пратят тест, но така и не го пратиха. Това беше в разгара на Ковид зимата на 2020, вкъщи семейството беше болно и изобщо забравих, че говорихме да ми пратят тест. След като всички вече бяха добре (може би 2 седмици след интервюто), писах на младежа от агенцията (само негов контакт имах), след което някаква гневна мендижърка от компанията ми се обади да ми се скара как така чак сега се сещам, че трябвало да правя тест, много несериозна съм била и някакви такива неща. Все пак ми пратиха теста и го направих, но не ми се обадиха пак (не страдах, бях ги отписала). Някъде година по-късно, пак в Linkedin ме контактва ЧР от същата компания да ме рекрутва (дали за същата позиция, дали за малко по-висока, не помня вече). Съгласих се да се чуем, беше много любезна, обясних и какво е станало година по-рано, увери ме, че това е било недоразумение и че тогава всички са били под много голямо напрежение и заради ковид, и заради някакви закучени проекти и ми каза, че пак трябва да направя теста. Обясних и, че вече съм правила тест, но тя настоя, че е различен, няма общо с предния и о, чудо - прати абсолютно същите задания. Върнах и това, което бях направила предния път и пак не чух нищо от тях. Преди 2 години бях решила да сменям работата, кандидатствах по обява на компания, която не бях чувала (т.е. не предходната, за която ме рекрутваха 2 пъти) и о, чудо - същата ХРка, същите мениджъри, същият тест. Интервютата минаха супер, всичко беше 6 и месец и половина мълчание - реших, че явно с тия няма да ме бъде, приех друга оферта и изненадващо един ден се включват с доста примамлива оферта (малко по-висока от тази, която бях приела вече). Е, не приех, това не е сериозно.

# 722
На мен досега най-добрите ми оферти са били през агенции - Bulwork и Minds. С други не съм работила, но и от други хора съм чувала, че има доста плява.

# 723
При проучване на кандидат за работа,
задължително ли е той да бъде предупреден, че ще се потърси информация за него от бившия му работодател?

# 724
Ако потенциалният работодател спазва базова професионална етика - да. Законово задължение обаче няма, освен ако не се разсъждава в контекста на GDPR.

# 725
Благодаря. За законово задължение се интересувах. Професионалната етика определено липсва в доста фирми. 😐

# 726
Благодаря. За законово задължение се интересувах. Професионалната етика определено липсва в доста фирми. 😐
То тя не съществува никъде в България, всичко е само на хартия...

# 727
По принцип, според GDPR и съответно превода му в закона за защита на личните данни, са длъжни да ъи поискат съгласие, не просто да те информират.

# 728
  • Melmak
Това са някакви бизнес отношения и не бива да има драматичност никаква. Тука описаното е като индийски сериал, представих си те как гледат, той как гледа…

Сещам се за 2 идентични случая от преди години. Почнах първата си корпоративна работа, която ми беше ясно, че е просто временна, за да натрупам опит и да пробвам в по-добра фирма. Казах на прекия си ръководител, че напускам, естествено опит да ме разубеждават, това им е работата. Напуснах си, след месец моята бивша вече шефка дойде да работи във фирмата, в която аз. Същото се случи още веднъж с друг мениджър. Служителите си гледат интереса, без значение от това на каква длъжност са. И е нормално, няма място за драматичност. Някой не ви е взел на работа, чудо голямо, не е било вашето място и толкова!

# 729
Задачка - закачка...
Стоката, която продаваме е поскъпнала с 30%, приблизително, за последната една година.
С колко би трябвало да ми увеличат заплатата сега, след годишното оценяване?

# 730
  • Melmak
Поскъпването на стоката не ти гарантира никакво увеличение. То може да е на базата на твоето представяне. Не на финансовите резултати на фирмата. А и вероятно суровините са поскъпнали (ако е физически продукт), партньорите и всички по веригата са вдигнали цените си.

# 731
  • София
С николко, нали? И си ядосана от тоя факт?

# 732
Не би ли следвало заплатата да се увеличава всяка година?

# 733
То само вашата стока да беше..... за две години цените са двойни, някъде тройни. Заплатите в най-общия случай 5 до 10%. Ако искаш.....

# 734
Да допълня, че вдигането на цената на стоката съвсем не означава, че печалбата на компанията се е вдигнала. Тя всъщност може и да е намаляла.

Общи условия

Активация на акаунт