Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 441
  • 771
  •   1
Отговори
# 735
Да допълня, че вдигането на цената на стоката съвсем не означава, че печалбата на компанията се е вдигнала. Тя всъщност може и да е намаляла.
То за можене - може, но какъв трябва да е принципът?
Говоря хипотетично.
Надценката е примерно 10%. И от 200 и от 300 лв/кг/или брой, все е 10%, и следователно в абсолютна стойност печалбата на фирмата Е повишена. Защо само фирмата ще печели от това?
Още не сме правили годишното оценяване, не очаквам чудеса, просто съм любопитна колко да си искам Grinning

# 736
Khufu го е формулирал доста добре - ако фирмата е на загуба най-много да ти се изсмеят или в най-лошият случай да ти покажат вратата.
Реално ти си фантазираш някакви си работи, които е напълно възможно да не са верни.

# 737
А сигурна ли си, че надценката е постоянна? Защото ако разходите за производство се вдигнат рязко, не е изключено търговецът да поеме част от тях и да намали печалбата си, за да не се разбягат клиентите. Тук от значение е и евентуалната конкуренция, също и еластичността на търсенето.

А и въобще заплатите се регулират от ситуацията на трудовия пазар, а не от тази на пазара за продукцията на работодателя. М/у двете има слаба и индиректна връзка.

# 738
То за можене - може, но какъв трябва да е принципът?
Говоря хипотетично.
Надценката е примерно 10%. И от 200 и от 300 лв/кг/или брой, все е 10%, и следователно в абсолютна стойност печалбата на фирмата Е повишена. Защо само фирмата ще печели от това?
Още не сме правили годишното оценяване, не очаквам чудеса, просто съм любопитна колко да си искам Grinning
А защо смяташ, че ти трябва да печелиш от това? Повече ли работиш, когато знаеш, че стоката се продава за 300 лева отколкото когато е била за 200 лева?

# 739
Задачката е по-скоро математическа, вие се отплеснахте в лирични отклонения.
Всичко е постоянно и гарантирано, клиентите няма да се разбягат Grinning и разходи се увеличават съразмерно, естествено, както и надценката и съответно печалбата. Защо тогава да не ни вдигат и заплатите аналогично? Щото си траем.
bboiko, ако заплатите не се актуализират излиза че стоките поскъпват, а работната сила поевтинява.

# 740
Задачката е по-скоро математическа, вие се отплеснахте в лирични отклонения.
Всичко е постоянно и гарантирано, клиентите няма да се разбягат Grinning и разходи се увеличават съразмерно, естествено, както и надценката и съответно печалбата. Защо тогава да не ни вдигат и заплатите аналогично? Щото си траем.
bboiko, ако заплатите не се актуализират излиза че стоките поскъпват, а работната сила поевтинява.

А стиска ли ти да си поискаш увеличението или те е страх да не ти покажат вратата?
Не разбирам защо е казуса.

# 741
  • Melmak
Защото финансовите анализи не са една проста сметка с 10% увеличение.

Ако цената на стоката се е повишила, това не е равносилно на повече печалби, нито на повече усилия и труд от твоя страна.
 Можеш да поискаш увеличение след като покажеш постигнати резултати през годината.

# 742
hechicera_, всъщност Е равносилно на по-висока стойност на положителния резултат. Писах по-горе за процентите. Нали разбирате от проценти...

(@Arielle, не ме мисли мен, аз съм безстрашна хах)

# 743
Защо тогава да не ни вдигат и заплатите аналогично? Щото си траем.

Защото това, което описваш, е валидно при партньорски взаимоотношения, т.е. ако си съдружник или акционер в компанията. Тогава имаш право на дял от печалбата.

Доколкото разбирам обаче, ти си наемен работник, а там заплащането се регулира от други фактори. Ето пример - ако повечето служители заплашите работодателя с масово напускане, вероятно ще получите повишение, без оглед на размера на печалбата.

# 744
Печалбата на една фирма не зависи само от това с каква надценка продава... поне мен са ме учили че печалбата е разликата между разходи и приходи и за да се увеличи тя, трябва да се увеличи разликата а не само приходите.
Друг е въпросът, че част от тия разходи са и заплатите все пак, но не е задължително всичкото да се вдига пропорционално и с едни и същи проценти, ама изобщо не е.
Дял от повишена печалба получават тия които получават дивиденти в тая фирма, а не наетият персонал. Само за тях са пропорционални нещата на стойността на печалбата.

# 745
Всичко е постоянно и гарантирано, клиентите няма да се разбягат
Ако става въпрос за държавната администрация, това може и да е така, донякъде само. В частна фирма няма как.
Задачата, ако въобще имаше такава, би била икономическа, не математическа, така че се образовай на тема икономиказа да си отговориш сама.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 18:58 от bboiko

# 746
Моето мнение е, освен икономическата част, зависи и от фирмата и нейната култура.

В сегашната ми фирма има повишение на заплатата, когато се покачва позицията, но съответно имаш и ясна йерархия и прозрачност. Съответно, имаш някаква мотивация.

В предходната ми фирма, повишенията бяха мираж, едни и същи хора от 100 години и това е. Съответно, заплатите се вдигаха при годишната оценка + индексация, но това непрекъснато вдигане обикновено по-късно водеше до орязване на други неща.

Та, ако не е във фирмената култура да вдига заплати “ей така”, не мисля че имат значение печалбите. Третият вариант е и да предлагат по-високи заплати на новите, за да са конкурентни на пазара, пък вие така и така сте там.

# 747
  • Melmak
hechicera_, всъщност Е равносилно на по-висока стойност на положителния резултат. Писах по-горе за процентите. Нали разбирате от проценти...

Този въпрос с цел печалба на точки ли е?

Ако ти липсват знания по финанси и икономика, то не е тук мястото за да ги наваксаш. В една фирма изчисленията на печалбата не са просто ей, така лепваме Х процента.

# 748
  • София
Хайде не я нападайте, много са си на място разсъжденията, аз я разбрах. А финансов анализ се прави в макроикономическа рамка, а не на баланс приходи, разходи, амортизация или ниво Бегеработодател Чорбаджиев. Това е едно от нещата, които различават финансите от счетоводството.

# 749
  • София
С уговорката, че не зная каква е стоката, то в последно време драстично се повишиха:
- Цени на електроенергия
- Суровини, почти всякакви
- Горива
и т.н.
то може да се окаже, че всъщност печалбата е по-ниска, както някой спомена в предните постове, а цената да се е повишила заради себестойността на изделето. Честно казано, поскъпването на стоката с 30% не може да бъде изобщо аргументация за повишаване на работната заплата на даден служител. Аргументи могат да бъдат: повишена производителност на труда, изпълнение на задачи, които не са особено типични за заеманата позиция, идеи за повишаване на ефективността (не става дума за рязане на разходи, а например за оптимиизране на дейности, с цел по-висока доходност от стоки и т.н.). Един служител трябва да бъде определян от вземащите решения за заплащане като ценен за компанията.
Та в този ред на мисли - няма пряка връзка, но ако се припознаваш в описаните аргументи за повишение - при годишна индексация - до 10%, при промяна на позиция в ново йерархично ниво - 20% за позиция + 10% за индексация. Приемам, че оценката е поне отличен. Това е особено щедро увеличение, поне според мен.

Общи условия

Активация на акаунт