Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 436
  • 771
  •   1
Отговори
# 750
От опит знам, че редовите работници и даже средното ниво много обичат да правят сметка на финансите и управлението на фирмите си и винаги знаят как е най-добре да се управлява, но почти никога не са прави, най-малкото защото нямат пълната информация. А и винаги са пристрастни.

# 751
Благодаря ви за мненията, очаквах да вникнете по-задълбочено в теорията (а именно - при равностойно увеличение в проценти на приходите и разходите защо заплатите да не се индексират по подобен начин), но каквото такова Grinning

Относно фирмената практика, (за култура няма да пиша да не ви дразня още повече), миналата година заплатата ми се вдигна с 13.2%. Знам как, кога и защо се прави, въпросът ми беше друг.

# 752
Тоест очакваше да получиш отговор, който ти харесва и, както се случва редовно, сега си недоволна Wink

# 753
Благодаря ви за мненията, очаквах да вникнете по-задълбочено в теорията (а именно - при равностойно увеличение в проценти на приходите и разходите защо заплатите да не се индексират по подобен начин), но каквото такова Grinning

Относно фирмената практика, (за култура няма да пиша да не ви дразня още повече), миналата година заплатата ми се вдигна с 13.2%. Знам как, кога и защо се прави, въпросът ми беше друг.

На практика няма такава теория. Simple Smile

# 754
  • София

Казусът ти е изключително непълен и няма как да се вникне, защото често няма връзка. Дяволът е в детайлите, а при теб са само приказки на едро.

# 755
Като работници на заплата искаме по-голямо увеличение на заплатите, особено виждайки инфлацията. Няма нищо по-нормално от това. Обаче не само крайният продукт е увеличен с 30%, има и други разходи, които са се повишили. За съжаление не виждам как ще се нормализират нещата....

# 756
  • Somewhere far away
Айде пак злобни коментарчета. Нормално е да искаме увеличение на заплатите.

# 757
  • Бургас
Понеже заговорихте за икономика и финанси, да вземем да си припомним как се определя цената на дадена стока/услуга.
Трудът е стока, ресурс, който влиза в ценообразуването, така че, баш на място пита съфорумката, но повечето не я разбрахте.

# 758
...
Казусът ти е изключително непълен и няма как да се вникне, защото често няма връзка. Дяволът е в детайлите, а при теб са само приказки на едро.
Не ме разбрахте, не питам за себе си, нямам личен проблем, питам по принцип.
Ако стойностите и на приходите и на разходите на една фирма се увеличават с по 30%, то и разликата им се увеличава с 30%. Така ли е? Значи и делът за РЗ от тази разлика би трябвало да се увеличи с нещо подобно. Колкото "по-подобно" толкова по-добре Grinning

# 759
Не, не е така, но нямам 5 г. за да ти го обяснявам.

# 760
Значи и делът за РЗ от тази разлика би трябвало да се увеличи с нещо подобно. Колкото "по-подобно" толкова по-добре Grinning

Не, не трябва, тъй като РЗ се влияе основно от други фактори, което се опитваме да обясним. И в тази връзка, ако за момент приемем, че е така, ако в следващия период приходите рязко намалеят по някаква причина, трябва ли по тази логика и РЗ да ги последва? 🙂

# 761
  • София
Ами тя ги следва. Разходите за заплата в рецесия намаляват. Това става чрез намаляване на персонала. Това, че на Пенка от екип продажби като самостоятелна единица не ѝ се пипа надолу заплатата и то само защото не може по КТ, не значи, че цялостно разходи за заплати на компанията не са намалени.

# 762
Не визирам намаляване на персонала, а на заплатите на действащите служители. Първата хипотеза у нас е все още е относителна рядкост.

Ако РЗ беше плътно привързана към резултатите на дружеството, то тя би трябвало да варира всяка година в частния сектор.

# 763

Според мен това е хубаво увеличение. Особено, ако е всяка година.

# 764
  • София
Да, разбрах какво визирате няколко потребители, но смятам, че заплатите се гледат наедно и те действително мърдат спрямо представянето на компанията и икономическата обстановка. Просто хората гледат на собствената си равнина.

Общи условия

Активация на акаунт