Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 26 426
  • 771
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Лайтс, пробвай да изготвиш цифрово колко би струвало тя да продължи да е там. Колко работа отгоре трябва да свършат остсналите, как след Х време, шансът да напусне и някой от работещите е голям и тогава ще трябва да търсят не 1, а двама и ако продължат да държат, жената, напускащите ще са повече. Опитай да се да ги убедиш да ѝ предложат 6 заплати (колкото време остава до навършването на 3г). Говори и с юристите на фирмата. Нея едва ли ще успееш да убедиш да си върши работата, така че натискай тези над теб.
Била съм в ситуацията на лайт и аз. Но плътно до мен бяха ХР през целия процес близо 4 месеца. И с адвокатът на фирмата говорихме тогава. Сложно е, както и да го гледаш и се разчита на служителят да се съгласи за Х заплати. По принцип фирмите имат бюджет за такива разходи, не е извънреден такъв.. просто явно нямат опит.

# 46
Няма ли възможност за налагане на санкции за неизпълнение на работата?

Ако се наложат за период от два месеца, то сама ще си тръгне.

Наблюдението ми е, че във всеки колектив има поне по един такъв екземляр.

# 47
Доколкото разбрах цялата фирма сте ХО. Видях и, че пишеш, че нява вариант за присъствено. Различно стоят нещата, когато сте в офиса.
Като се замисля, ако съм работодател, не бих била склонна да давам дори 4 заплати на някоя, която я носят на гърба си.

Как е минала изпитателния срок тази жена?
Да ме извинява, ама да пусне филтър в ексела, не е велико умение.....

Нейната работа след това къде отива, т.е. зависи ли нечия друга от нейната или директно при клиент? Ако започнат да постъпват оплаквания, няма ли на началството да му "светне лампата", че има проблем?

# 48
Работила съм хоум офис.

От хоум офис до хоум офис явно има разлика.

В договора ни беше описан точният адрес, от който ще се извършва работата.

Работно време от 9-18ч., с точно регламентирани почивки.

Работата се гледа в реално време, също и комуникацията с клиента.

Ако клиент ме задържи с две минути, пиша на Тийм лидер и следователно ги компенсирам в почивката.

Предупреждавали са ни дори да не пушим в работно време, камо ли да готвим, простираме или излезем до магазина.

Оценка на работата ежемесечно, разговори с QA отдел, относно представянето.

Нямате ясно изградени правила за работа.

# 49
  • София
Просто не са на поточната линия. Не давай такива робски отношения за добър пример.

# 50
  • София
Истината е, че в голяма част от екипите има хора, които е трябвало да бъдат освобождавани по време на изпитателния срок, но по една или друга причина не са - или от съжаление, или поради фрийз, в който знаеш, че дори и този човке да не е чак топ пърформър, върши някаква работа и няма да можеш да наемеш друг, или поради пропуск от страна на мениджмънта. Според мен, малко прибързано се нападна потребителката с казуса - разбирам я, тя е оставена сама да реши казус, който явно трудно би се решил без намеса на висш мениджмънт, на който явно не му се занимава. Също така, голяма част от компаниите и екипите не са организирани блестящо, така че също е нормално да има хора, които се скатават и го карат както дойде, докато нещата не станат сериозни и не си проличи колко човекът не се справя.
Аз ходя с удоволствие на работа - харесвам си колегите, естеството на работата, клиентите, работата ме удовлетворява. Това по повод въпрос, зададен по-напред в темата.

# 51
Наистина ли мениджър е казал думата извърча на подчинен?! Колкото и зле да се представя служител, това е недопустимо. Може да се каже абсолютно същото с други не толкова неприятни и по-важното - непрофесионални думи.

# 52
  • Somewhere far away
Като цяло явно доста безхаберие и непрофесионално отношение цари в тази фирма.

# 53
Аз смятам, че на живо е по-зле картинката. Тук нещата са омекотени и е възможно някои да са спестени. По-зле имам предвид за държанието на мениджъра към подчинената. Разбира се, това е мое мнение и не мога да знам дали е така, но такова усещане имам.

# 54
  • София
Нямаме представа каква е фирмата и дейността и. Ако е 100% ХО, може би е аутсорсинг някакъв. Съчувствам и на двете страни. Не е лесно да обучиш някой онлайн. Има хора, които още се спичат от работа с различен софтуеър.  Знам, че е странно, но и млади хора забиват понякога.

# 55
  • София
Изчетох много внимателно казуса на Лайт Он.

Няколко неща искам да кажа:
1. Минах през подобно нещо. Така де, разбирам чудесно Лайт Он, защото при мен уж трябваше да е по-лесно, заради липсата на защита по Кодекса на труда, но не беше. 6 месеца ми отне да видя, че с конвенционални методи на мотивация нещата няма да се случат. Сложен е на план за подобряване на представянето, но... този план няма никаква тежест за нищо, да не говорим, че в българския закон такова чудо не съществува.
2. Аз лично имах пълната подкрепа на ХР, юристи и директори. И к'во? Оказа се, че законът е на страната на служителя. Дисциплинарно уволнение - на практика не знам какво трябва да направи даден служител, за да бъде дисциплинарно уволнен. Дори там закона е много на страната на служителя, процедурата се рестартира и изобщо е ужасно рисково за компанията, та този вариант е хубаво да се изключи като възможен.
3. Ако трябва да се спази законовата рамка, то е практически невъзможно да бъде освободен служител, освен ако не бъде съкратен щата или подобни.
4. Понеже широко се прокламира - дайте и Х заплати и се разделете по взаимно съгласие. Съгласна съм, че това е начин, но особено при слабо представяне, чисто политически е леко абсурден: хем даден служител не се справя, а и компанията му дава Х заплати, за да си ходи. Ми то всеки, който реши, че не му се работи ще се опита да го докара да напуска с много заплати, което не е никак честно към хората, които си вършат работата качествено.

Лайт он, не зная какво ниво мениджър си, но според мен имаш само един полезен ход: търси начин да преместиш дамата в друг екип. Разбирам раздразнанието ти, но особено ако нямаш подкрепата на по-висшия мениджмънт, това е единственият ти полезен ход. Въздържай се от оценки и емоционалин реакции, коментари за раздяла и т.н. Ескалирай по-често към по-висшия мениджмънт и искай подкрепа.

# 56
  • София
Да я премести в друг екип, че да я натресе на друг мениджър, той да се оправя с нея и на него да му заема място, на което иначе може да вземе някой съвестен кадър да му работи. Грам колегиалност не виждам към другия мениджър, ще реши своя проблем като го прехвърли на него.

# 57
Абсолютно прехвърлянето на топката не е добро решение, защото след време пак ще ѝ натресат на нея същия тип служител, но прехвърлен от друг екип. Така много бързо става токсична цялата фирма.

чисто политически е леко абсурден: хем даден служител не се справя, а и компанията му дава Х заплати, за да си ходи. Ми то всеки, който реши, че не му се работи ще се опита да го докара да напуска с много заплати, което не е никак честно към хората, които си вършат работата качествено.
Съгласен съм изцяло с това, само че тук опираме до проблема, че определени категории служители са свръх защитени от закона в България и съответно масово злоупотребяват с това. Това поражда ответни реакции при назначаването, но тази тема вече няколко пъти сме я дъвкали.
Затова аз посъветвах да тръгнат по пътя на дисциплинарните наказания, който най-отговаря на описаното поведение, а това да ѝ го оставят като вратичка за да спестят в време и пари на фирмата поради особеностите на случая - защитата от КТ на майката. В крайна сметка фирмите не им е работа и да раздават справедливост и се налага да си оптимизират ресурсите.
Минаването през дисциплинарни наказания дава ясен сигнал на всеки, който реши да прави същия номер, че може и да се опари. Затова е важно да се мине от там, дори да не се стигне до уволнение.
Дисциплинарното уволнение е трудно, но със сигурност не и невъзможно.

# 58
Прехвърляне в друг екип с преназначаване и изпитателен срок може ли да се направи? Тя няма да е съгласна най-вероятно.

# 59
  • София
Всъщност, преместването в друг екип не е задължително прецакване на колегите. Ако динамиката на работата и задачите са по-различни, би могла колежката да пасне по-добре там. При нас сме имали немалко случаи, в които човек, непасващ в един екип, пасва много добре в друг и всички са доволни. Разбира се, не става дума за хора, които не искат да положат усилие да разбат базови неща, по-скоро са хора, които примерно, не могат да мултитаскват толкова добре, доста индивидуални играчи са, искат да имат по-монотонна или пък по-динамична работа и т.н. Сега, не мога да преценя от описанията на Лайтс он, дали това би било възможно или дали изобщо колежката и би положила усилия в който и да е екип.

Общи условия

Активация на акаунт