Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 90

• 28 303
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
При мен на прегледа в 10та седмица ме гледаха само с коремен.

# 451
При мен само първия преглед - за установяване на бременноста в 6г.с. беше с вагинален. После в 8, 10 и 12 бяха с коремен само (бях и с отлепване и се наложи по-често да ме гледат). След това в 16 беше с вагинален за измерване на шийката и коремен за плода. Втората фетална също ми беше с коремен и вагинален (22г.с.). И сега вече по преценка на доктора ме гледат с вагинален за измерване на шийката, защото имаха съмнения за скъсяване.

# 452
Здравейте, вчера бях на втора фетална морфология. Всички измервания бяха наред, органите на бебето бяха в добре и в норма. Едно нещо ме притесни и то е че докторът спомена, че в мозъка се вижда малка кистичка. Каза, че е толкова малка, че даже не прилича и на киста и изобщо да не я мисля и да не се притеснявам, но все пак ще я проверим другия месец. Да, обаче аз направих грешката да чета в гугъл и се уплаших, защото пише че това е признак за синдром на едуардс. Бхс ми беше 1:100000, но пак много се притеснявам. Друг маркер, за който четох е че юмруците на бебето са сивити. На прегледа моето бебе беше с ръце пред лицето и сякаш юмручетата бяха свити. Докторът не го спомена, само преброи кокалчетата и каза, че са добре. Много съм изплашена, въпреки успокоенията на доктора. Някой бил ли е в подобна ситуация? Докторът не спомена за амниоцентеза или други изследвания и не знам какво да правя.

# 453
При мен още на 7ма

# 454
Момичета, какво използвахте през бременността за запушен нос (не съм болна, използвам капки от години). Нищо на основата на солен разтвор не помага.  Някоя от вас използвала ли е Инфлуназал спрей и дали действа?

Предписвали са ми тези таблетки,, за смучене са, но отпушват носа

# 455
Момичета в 14 г.с. и 5 дни съм, вчера ми беше доста напрегнат ден на работа с много нерви плюс семейни. Вечерта усещах корема си твърд от двете страни а днес чувствам някакви леки иглички ту отляво ту отдясно. Дали е нормално? Защото започвам да се тревожа и за бебенцето и чета някакви страхотии за прееклампсия. Кръвното ми преди малко беше 120 на 80 а обикновено е 90 на 65. БХС показа нисък риск от прееклампсия.

# 456
От коя седмица започват прегледите с коремен ехограф?
При мен от самото начало, 5-6та.

# 457
Момичета в 14 г.с. и 5 дни съм, вчера ми беше доста напрегнат ден на работа с много нерви плюс семейни. Вечерта усещах корема си твърд от двете страни а днес чувствам някакви леки иглички ту отляво ту отдясно. Дали е нормално? Защото започвам да се тревожа и за бебенцето и чета някакви страхотии за прееклампсия. Кръвното ми преди малко беше 120 на 80 а обикновено е 90 на 65. БХС показа нисък риск от прееклампсия.

Здрасти, по принцип и в най-спокойно емоционално състояние, матката си се разширява и е нормално да има бодежки, присвивания и т.н. Ако не се лъжа при мен точно в тези седмици 14-15 имаше доста наболвания ту отляво, ту отдясно. Обясниха ми че е нормално и да си пия но шпа когато се обади нещо. В последствие и магнезий ми изписаха. Пишете все пак на АГто ако се притеснявате и прегледът не е скоро

# 458
Привет, дами! Откакто съм забременяла имам болки в тазовото дъно, но от няколко дена са просто нетърпими, страшен дискомфорт ми е това и болка, като съм сама с детето навън ми се налага да спирам по пейките да почина за да прпдължим до колата, а това е макс на 2000/3000 крачки(което за мен попринцип в нищо). Спомням си, че след първата бременност бях така доста дълго, може би повече от половин година и като започнах да тренирам се успокои, но реално забременях година и половина след първото ми раджане и сега напр се плаша, ако това ще продължи до края(26 седмица съм). Два пъти ме е проверявал гинвколога ми за пролапс, нищо ми няма, вс е наред, не се изпускам. Някой изпитвал ли е такива болки? Чудя се дали да не отида и на физиотерапевт, просто не съм запозната и нямам близки, които са минали през това, ако постът е за друга група, моля насочете ме!

# 459
Здравейте, как стои въпроса с болничните? Пуснах си от началото на 4тия месец при АГ който ме следи уж по здравна каса. Преди да занеса направлението, каза вземи си направление и от тук нататък всичко ще е безплатно. Е да ама не знам кое е всичко защото пак си ми взима както преди 40лв за "консултация " на всеки 5 минутен преглед, настоява да ходя на 2 седмици. Болничния ми го пусна през комисия и там също плащам по 30лв.
Колко често се ходи за тази комисия? Веднъж месечно?
Отделно се следя в Селена при Ставрев и той сам ме пита пуснала ли съм си болничен без изобщо да отварям тема. Но ми се струва малко множко да ходя и при него Веднъж месечно и отделно още 2 пъти месечно по ЗК където пак плащам а качеството на прегледа е.... съмнително.
Как се случва "преместването" на болничен от един АГ на друг?

# 460
Здравейте, как стои въпроса с болничните? Пуснах си от началото на 4тия месец при АГ който ме следи уж по здравна каса. Преди да занеса направлението, каза вземи си направление и от тук нататък всичко ще е безплатно. Е да ама не знам кое е всичко защото пак си ми взима както преди 40лв за "консултация " на всеки 5 минутен преглед, настоява да ходя на 2 седмици. Болничния ми го пусна през комисия и там също плащам по 30лв.
Колко често се ходи за тази комисия? Веднъж месечно?
Отделно се следя в Селена при Ставрев и той сам ме пита пуснала ли съм си болничен без изобщо да отварям тема. Но ми се струва малко множко да ходя и при него Веднъж месечно и отделно още 2 пъти месечно по ЗК където пак плащам а качеството на прегледа е.... съмнително.
Как се случва "преместването" на болничен от един АГ на друг?

На мен личната ми направи някаква "регистрация", предполагам, че това е нещо като да те регистрират в системата, че си бременна. Гинеколожката, която ме следи попита дали ми е направена тази "регистрация" и си чукна в системата и излезе. От тогава насам една стотинка не ми е взимала за преглед, дори ми пусна доста кръвни изследвания и секрет, за които ми пусна направление и там също не съм плащала в лабораторията. Единственото, за което съм платила беше изследването за синдромите (мисля, че беше биохимичен скрининг), защото той нямало как да мине по каса, което не е голям проблем. За болничните, пуснах си доста рано. Гинеколожката ми ги пуска, тоест един лист и аз го нося на комисия. Пари за това никой не ми е взимал, също като си взема готовия болничен от комисията го нося на информация за печат, за който ми казаха че също съм освободена от такса, защото съм бременна. (Който попринцип струвал май към 3лв)

# 461
По каса за цялата бременност се покриват около 3 ехографа (не съм сигурна за точната бройка). Ако всеки път те гледа на ехограф може би затова те таксува. Много лекари не взимат пари при следене с ехограф по своя преценка.
 За комисия на мен ми издават направление и не ми взимат допълнителна такса. Може би е по-добре да разпиташ приятелки и познати да ти препоръчат АГ от който са доволни. Имаш право да смениш 1 път следящия те по женска консултация.

# 462
Привет, дами! Откакто съм забременяла имам болки в тазовото дъно, но от няколко дена са просто нетърпими, страшен дискомфорт ми е това и болка, като съм сама с детето навън ми се налага да спирам по пейките да почина за да прпдължим до колата, а това е макс на 2000/3000 крачки(което за мен попринцип в нищо). Спомням си, че след първата бременност бях така доста дълго, може би повече от половин година и като започнах да тренирам се успокои, но реално забременях година и половина след първото ми раджане и сега напр се плаша, ако това ще продължи до края(26 седмица съм). Два пъти ме е проверявал гинвколога ми за пролапс, нищо ми няма, вс е наред, не се изпускам. Някой изпитвал ли е такива болки? Чудя се дали да не отида и на физиотерапевт, просто не съм запозната и нямам близки, които са минали през това, ако постът е за друга група, моля насочете ме!

Не съм сигурна дали е същото, но аз имах големи болки в кръста и топка за бременни /фитнес топка ми помогна. Сега като бебето е тук, тя помага да приспя на нея бебето. Има и упражнения за бременни с топка, те също помагат.
https://youtube.com/@prenatalexercisebybb?si=G45-HvLW8fApOg2U

Ето тук има упражнения за бременни, на други места също.

# 463
MayGodBless,излъгала ви е,че всичко е безплатно.
Имате право на 2,3 прегледа безплатни с ехограф,всеки следващ се заплаща.
Следящия АГ има определен брой дни,които може да ви даде като болничен,после се минава на комисия,която се заплаща.
"Преместването" става от ЛК,отивате и искате направление за смяна на АГ,казвате при кого искате да се преместите и автоматично ви се сменя.

# 464
Като стана на въпрос,как стои въпроса с болничния, аз съм в майчинство от 20юни.
Но съм го съгласува с работодателите ми да работя до 01 май. Работата ми е напрегната и започва да ми става трудно,та въпроса ми е ще трябва ли комисия в такъв случай?

Общи условия

Активация на акаунт