Замърсен въздух

• 2 021
  • 58
  •   1
Отговори
# 15
...от януари в центъра е забранено паленето на печки, най-общо казано...

Така е, значителна част от София е обхваната от това ограничение, въпросът е дали започнат да налагат санкции за нарушаване на тази забрана.

Според мен трябват комплексни мерки и санкции при нарушаването им. Проблемите не се решават от само себе си.

# 16
Местоположението е една от причините. Но това местоположение би трябвало да има "частично лечение". Обаче въпросното "частично лечение" е възпрепятствано точно заради застрояването. Някои от новите квартали пречат на "проветряването" на София. "Манастирски ливади" например. Тук е обяснено много добре – https://bntnews.bg/
Има логика, но пък като се преместих в София през 1997 г., т.е. преди застрояването, положението беше много по-зле. Тогава не се говореше много по въпроса и признавам, че мнението ми се базира на чисто субективни усещания. За съжаление не намирам статистика за въздуха по години.

# 17
  • София
Ооо, не – въобще не твърдя, че сега е по-зле. Напротив – преди години беше по-мръсен. Просто сега не е достатъчно чист.

# 18
Аз съм родена  в София, но нямам спомен за толкова мръсен въздух.

Получавам главоболие, в очите ми боде от прахта и се замислям дали да не си купя противогаз.

# 19
Аз по принцип не го усещам, но сутринта наистина беше много тегаво. А обичайно нямам проблеми.

# 20
През последните години всъщност имаше доста по-малко седмици с мъгли, в сравнение с преди.
Обаче добрата новина е, че вече има чуваемост за подобни проблеми, има шанс чрез обществен натиск да се стигне до подобрение.
Интересно ми е дали в другите градове с проблеми с качеството на въздуха има някакво раздвижване в посока подобрение.

# 21
В този, който следя аз - не. Дори напротив, твърди се, че като планински град въздухът е много чист, но станциите друго показват. Днес гледам е приличен, но Ловеч, който е в близост, е с 500, което дори е след лилаво и е опасно. Никой нищо не казва.

# 22
Мен точно това ме дразни, че въпреки замърсения въздух никой нищо не казва и не се дава гласност по медиите.

# 23
В този, който следя аз - не. Дори напротив, твърди се, че като планински град въздухът е много чист, но станциите друго показват. Днес гледам е приличен, но Ловеч, който е в близост, е с 500, което дори е след лилаво и е опасно. Никой нищо не казва.

Ами... много неприятно за хората там. Да се надяваме, че някой някога ще посмее да даде гласност.

# 24
Аз не живея в България, но и не живея в някой огромен град. Замърсяване няма. В сравнение с България мога да отчета няколко очевидни разлики:
Тук изобщо няма толкова стари автомобили или автобуси, които да виждаш буквално как пушат и то много. Центровете на градовете са зелени зони и там влизат само автомобили със съответния еко-клас.
Улиците са асфалтирани и почти няма прах, с който да ти накрехва колата. Мете се и се мие с машини. Никога не съм виждала неремонтирана улица, по която да е пуснато движението (примерно в едната лента) и колите да правят мъгла от сив прах. В България това е обичайно и се разнася на няколко пресечки.
Хората се движат също доста с колелета и ползват също градски транспорт. На много натоварени улици, които са в жилищни райони или централни части има ограничение на скоростта 30 км/ч. Направено е за безопасност и заради шума, но се отразява и на замърсеността.
Не на последно място има много дървета и зелени площи.

# 25
Ужасен е въздуха.
Искам да вали дъжд.
Пречиствателя пощуря.

Какъв е този зелен билет?
Е, аз съм с карта, ама по-евтин ли е?

# 26
В кв.Изток от много години вечер и през нощта се усеща "аромат" на въглища! А целият квартал е към ТЕЦ. Явно, че някакво течение донася въпросния "аромат". Някои вечери не е така, а през лятото всички вечери......Но тогава няма печки......Никой не говори за отопление на газ! Доста държави отдавна го имат. В Русе се опитаха да правят нещо такова, обаче на убийствени цени! Там се случва в мъгливо време целият град да мирише така.
Колкото до автомобилите, дизеловите станаха прекалено много и имат сериозен принос в замърсеността. Бензиновите са по-слаб замърсител. Освен това дизеловите са неприятно шумни. По принцип колите станаха прекалено много и често виждаме задръствания, като в повечето коли има по един човек! Депутатите и министрите не дават пример с ползване на велосипеди, както е в някои европейски страни.

# 27
Утре го дават да вали.
Може и да дишаме.
Носа ми е все запушен от този въздух.

# 28
Цитат
Да се следи спазването на забраните за ползване на твърдо гориво и да не е ограничено само до центъра на града. Даже така извън забраната остават гетата.
Нямам идея за тази забрана и ограничението и само до центъра на града.Аз също живея в зелена зона и не съм забелязала да се отопляват около нас на твърдо гориво.Може би в някои стари изоставени сгради и така да е.Няма, няма и чуем за изгоряла сграда, защото клошари са запалили огън да се топлят.Имаше и случай с афгани, настанени в лагер, но се прибират, когато искат и така запалили някаква къща, в която се събрали.Какво ще им направят нашите власти?Нищо!По същият начин и с гетата.Дума не смеят да им кажат. Smiling Imp Нали веднага ще вреснат десетки нпо, че гражданите са дискриминирани.Васко ще мълчи като комунист на разпит, каквито са  роднините му.Колкото и да омаловажавате автомобилите мисля, че са основен замърсител.Поне така го усещам и в нормален, и във ветровит ден.Не се диша по натоварените улици и булеварди.Всички се оплаква от мръсен въздух и трафик, но не слизат от колите.Другите да го направят. За презастрояването  не съм се замислила, че също е замърсител.Може би, защото около нас не се строи както в покрайнините.
В крайна сметка щом ''най-добрият град за живеене'' се развива и просперира, значи жителите му трябва да търпят и тези ''мънички неудобства''.Това е цената на добрият живот. Joy Иначе обратно, откъдето са дошли.
В някои превозни средства днес не е имало зелен билет.Малко са отпуснали и бързо са свършили.

# 29
Не зная дали наблюдавате замърсяването на въздуха в реално време в тази карта:
https://airsofia.info/
Има и други градове в Европа, дори с по-лош въздух.
Покава, че има ветрец в момента( като се добави вятърния слой), но нещо не се вижда да се поклащат дърветата навън.

София е в котловина, така, че често се случва зимата да има такава температурна инверсия. Мъглите затискат. Днес случах, на Черни връх е по-топло, отколкото в града. А лятото вятърът довява сахарски прах.
Някога това лошо местоположение, е било преценено. Били са предвидени големи зелени коридори за проветряване. Но всичко се застрои. Дори малки квартални зелени площи изчезнаха покрай реституцията. Почти не останаха такива. Зеленината за такъв град е твърде малко, а е много необходима.
Лошото е, че този мръсен въздух ни убива много по-бързо. А мерките са само проформа. Не, че в котловина може да се направи кой знае колко, но дори и малкото, което може, не се прави. Няма глобална градоустройствена мисъл.  Така, де, от такива мерки не се забогатява, те са само разход и загуби.
Аз съм с астма и направо не ми стигат силите да ходя, когато въздухът е мръсен.

Общи условия

Активация на акаунт