Замърсен въздух

• 2 019
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
Тъй като тази тема ме вълнува от години, а и видях, че в първия пост има призив да се включат и хора извън София, ще си позволя да споделя за проблем с въздуха в родния ми град.

През 2015 година в Нова Загора беше изградена станция за биогаз в края на града. От тогава качеството на въздуха е отвратително. При нас мирише на вкиснати фекалии от станцията всеки ден. Миризмата стига и до другия край на града. Буквално е невъзможно да отвориш прозорци и да проветриш когато са експозициите с миризми (залпови).
От страна на гражданите имаше множество инициативи, редица протести със затваряне на пътища и какво ли не. Правихме протест и пред РИОСВ Стара Загора, те са дали разрешително без да се прави ОВОС. Почти всекидневно подаваме сигнали за лош въздух на зелените телефони на РИОСВ и на МОСВ.
Смениха се множество министри, директори на РИОСВ, кмет на града, но проблемите продължават. От институциите обвиняват гражданите, че сигналите са фалшиви, че миризми няма, че хората, които се борят за чист въздух имат политически амбиции. Всичко това, за да защитят интересите на инвеститора, но не и на гражданите.
Единственият начин за решаване на проблема е централата да бъде затворена, но това няма да стане, защото крупния бизнесмен, който си пие питиетата със силните на деня, получава много пари за производството на зелена енергия.
Положението е отчайващо, респираторните проблеми на децата процентно са скочили много, но точна статистика не се води. Хора, участващи в протестите и подписките бяха освобождавани от работните си места под натиска на общинска администрация. Така е в малкия град.
Решение няма 10-та година, вече сме отчаяни, че нещо ще се промени. Най-тежко е през зимата по време на мъглите и през цялото лято, когато е абсолютно невъзможно да отвориш прозорец.
Съжалявам за дългия пост, болно ми е.

# 31
Това звучи, както бяха проблемите в Русе в края на соца. От техните протести май тръгнаха и промените.
Наистина е отчайващо.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 19:49 от Diorela

# 32
Много е тъжно и звучи безнадеждно. Но моля ви не се отказвайте и упорито продължавайте да си търсите правата, и дано някой ден на някой му просветне, че проблем има и той да се реши.

# 33
Тъй като тази тема ме вълнува от години, а и видях, че в първия пост има призив да се включат и хора извън София, ще си позволя да споделя за проблем с въздуха в родния ми град.

През 2015 година в Нова Загора беше изградена станция за биогаз в края на града. От тогава качеството на въздуха е отвратително. При нас мирише на вкиснати фекалии от станцията всеки ден. Миризмата стига и до другия край на града. Буквално е невъзможно да отвориш прозорци и да проветриш когато са експозициите с миризми (залпови).
От страна на гражданите имаше множество инициативи, редица протести със затваряне на пътища и какво ли не. Правихме протест и пред РИОСВ Стара Загора, те са дали разрешително без да се прави ОВОС. Почти всекидневно подаваме сигнали за лош въздух на зелените телефони на РИОСВ и на МОСВ.
Смениха се множество министри, директори на РИОСВ, кмет на града, но проблемите продължават. От институциите обвиняват гражданите, че сигналите са фалшиви, че миризми няма, че хората, които се борят за чист въздух имат политически амбиции. Всичко това, за да защитят интересите на инвеститора, но не и на гражданите.
Единственият начин за решаване на проблема е централата да бъде затворена, но това няма да стане, защото крупния бизнесмен, който си пие питиетата със силните на деня, получава много пари за производството на зелена енергия.
Положението е отчайващо, респираторните проблеми на децата процентно са скочили много, но точна статистика не се води. Хора, участващи в протестите и подписките бяха освобождавани от работните си места под натиска на общинска администрация. Така е в малкия град.
Решение няма 10-та година, вече сме отчаяни, че нещо ще се промени. Най-тежко е през зимата по време на мъглите и през цялото лято, когато е абсолютно невъзможно да отвориш прозорец.
Съжалявам за дългия пост, болно ми е.
Здравейте, много съжалявам че така са стекли обстоятелствата. Пробвали ли сте да изпратите писмо подписка до всякакви медии и да дадете интервюта, за тези от тях, които пожелаят да ви отразят? Ако не сте, направете го, не се отказвайте. И на мен ми стана мъчно като ви прочетох.

# 34
Пробвано е. Единствено 7/8 направиха интервю. Изключително непрофесионално и неефективно. Доста хора се отказаха от борбата, но жената, която я поведе все още се държи. Дори в европейската комисия в Брюксел ходиха. И нищо.

# 35
Основните проблеми с фини прахови частици идва от няколко източника 1. Прекаленото застрояване- В определени квартали има прекалено много изкопи които водят до запрашване особено през лятото Инертни материали се разкарват из града без покривало Тук контолните органи трябва да си вършат работата . 2 Отоплението на твърдо гориво и изобщо всякакви боклуци. Който не вярва,че е проблем може да се опита да вземе на един дъх отсечката между булевард Възкресение и Тодор Александров. Едно от решенията тук е да не се дават помощи за дърва и въглища , а да се помогне на хората да минат на климатик. 3 Паркирането в зелени площи - кал през зимата и прах през лятото Тук контрол и нетърпимост от страна на всички нас като видим съседа че е паркирал "на зелена тревичка".  4 Част от автопарка - за съжаление дори и по-нови коли с изкормен филтър на твърди частици са в движение. Тук с новите промени в годишните прегледи трябва да има резултат. Основното решение на повечето проблеми е адекватен градски транспорт.

# 36
Строителството и калта генерират много кал и прах, но само малка част от него са опасните ФИНИ прахови частици. Те ни цапат колите и обувките, правят яките на ризите само след един ден да са черни и други такива, но като цяло частици над 10 микрона се филтрират в носа и не отиват в дробовете. За сметка на това наистина фините частици, които се натрупват в алвеолите на белите дробове, се генерират горенето на дърва, от дизеловите двигатели,  от полените на дървета и треви...

# 37
В много райони има недостиг на електрически ток, осбено при това масово презастрояване.  ЕРП-тата упражняват рекет върху хората да си изграждат сами тропостове, което е непосилно за повечето. Така, че няма как да се избяга от отоплението с печки.
Справка, тази тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1732937
Има печки, наречени ракетни печки ( rocket stove), при които изгарянето е много добро и почти няма пушек. Икономични и постигат добър КПД. Произвежданите у нас такива печки са Гамера. Може да се стимулира производството и използването на такива печки.
Чела съм преди няколко години, че се произвеждат такива мини ракетни печки за бедни райони. На тях може да се сготви с малко количество дървени клечки и в същото време произвеждат електричество за захранване на ел. крушка, зареждане на телефон. Тази технология може да се развие.

# 38
В много райони има недостиг на електрически ток, осбено при това масово презастрояване.  ЕРП-тата упражняват рекет върху хората да си изграждат сами тропостове, което е непосилно за повечето. Така, че няма как да се избяга от отоплението с печки.
Справка, тази тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1732937
Има печки, наречени ракетни печки ( rocket stove), при които изгарянето е много добро и почти няма пушек. Икономични и постигат добър КПД. Произвежданите у нас такива печки са Гамера. Може да се стимулира производството и използването на такива печки.
Чела съм преди няколко години, че се произвеждат такива мини ракетни печки за бедни райони. На тях може да се сготви с малко количество дървени клечки и в същото време произвеждат електричество за захранване на ел. крушка, зареждане на телефон. Тази технология може да се развие.
Съгласен съм, че има много места с проблеми с електричеството и това се дължи на застрояването и не само. Когато са изчислявани тези мрежи и са строени товарът е бил сравнително нисък. Какво е имало на село едно време - осветление , печка Раховец , бойлер и телевизор. А сега? Съдомиялна, пералня , климатик, телевизор на всеки етаж. Представи си някой тръгне да си зарежда и електричката... Случая да ЕРП с трафпостовете е малко по-различен. Там нарочно забавят изплащането на трафопостовете , да се включат в лимита на признатите разходи от КЕВР (тоест това което КЕВР би признал за формиране цената на тока).
За ракетните печки съм чувал но май не са разпространени , защото малко хора знаят за тях. А и много хора не биха се преорентирали към нов източник на топло заради данданията с ремонтите.

# 39
Намерих тези мини раакетни печки, генериращи електричество - Biolite Basecamp. Вече ги продават и за къмпинг.
https://2fumbe.com/index.php/product/biolite-basecamp-firewood-stove/

Ето какво представлява тази екологична миниатюрна печка, на която можете да си сготвите, да си заредите телефона, да си светите, да се стоплите, при това без дим, при това с няколко тънки клонки.

Скрит текст:

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 17:09 от Diorela

# 40
  • София
Аз чак се зачудвам на показаната карта за въздуха. Излиза, че в ниското в Дружба въздухът е по-добър от т.нар. южни квартали, по-близо до Витоша. А в Люлин ветровете са известни, вярно че има много жители и коли, но все пак...Чудя се доколко са верни данните и дали станциите редовно се калибрират.

# 41
"Манастирски Ливади" е един от най-безумните квартали в София. Всички новопостроени блокчета там са все едно хотели на Слънчака. Направо е подтискащо там.

Трябвало е кварталът да си остане ливади и от екологична, и от естетическа гледна точка.

# 42
"Манастирски Ливади" е един от най-безумните квартали в София. Всички новопостроени блокчета там са все едно хотели на Слънчака. Направо е подтискащо там.

Трябвало е кварталът да си остане ливади и от екологична, и от естетическа гледна точка.

Когато са строени панелните квартали е имало някаква мисъл как да се подредят блоковете да има вентилация, накъде духат ветровете и така нататък. При новите квартали мисълта е как да бутаме още една розова кооперацийка между двете жълти. Laughing

# 43
  • София
Когато са строени панелните квартали е имало някаква мисъл как да се подредят блоковете да има вентилация, накъде духат ветровете и така нататък. При новите квартали мисълта е как да бутаме още една розова кооперацийка между двете жълти. Laughing
Не съм сигурна, че при соца са отчитали точно вентилация и ветрове, но поне има разстояния между блоковете.
Обаче живеещите в НС обясняват колко зле са панелките и че онези квартали са гета. Нали тяхното е построено и "техният" прахоляк вече го няма, сега може да имат претенции.
Не целя да обидя някого заради това, че е имал пари да купи ново.

# 44
Не съм сигурна, че при соца са отчитали точно вентилация и ветрове, но поне има разстояния между блоковете.
Обаче живеещите в НС обясняват колко зле са панелките и че онези квартали са гета. Нали тяхното е построено и "техният" прахоляк вече го няма, сега може да имат претенции.
Не целя да обидя някого заради това, че е имал пари да купи ново.
Докато бях студент (2009 трябва да е било) трябваше да уча по Хигиена от стар соц учебник (от 80те май). В темата за чистотата на въздуха имаше карта на ветровете в София и начина на подреждаме на сградите в жилищните комплекси. 
Живея и в НС и панелка и мога да кажа ,че и двете си имат предимства и недостатъци , но това е май за раздела на имоти. 
И едно допълнение - липсата на адекватни озеленяване също влияе неблагоприятно на чистотата на въздуха.

Общи условия

Активация на акаунт