За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 241
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
Мами, относно поникването на зъбките имам някакво вътрешно притеснение, че последно когато беше на 8 месеца и поникна зъбче, след това нищо (вече е на година и 2 седмици). Общо зъбките са 6. Да се притеснявам ли или това е нещо нормално?

Не, въобще няма от какво да се притеснявате. Ще се появат зъбчетата, няма къде да идат Wink. И двете ми деца до годинката бяха само с по 2 зъба.

# 586
  • Пловдив
Стомахът няма нужда да почива, това са някакви остарели разбирания.
Възможно е, за мен водещо е да спим през нощта пълноценно, затова съм се придържала на хранене на поискване, отделно, че аз самата, ако съм яла и легна времево, около храненето, изпитвам дискомфорт и по-трудно заспивам. Никога по време на майчинството не съм страдала от безсъние и т.н., дали такива деца съм родила, дали от на поискване така се е случило не знам.

# 587
Стомахът няма нужда да почива, това са някакви остарели разбирания.
Възможно е, за мен водещо е да спим през нощта пълноценно, затова съм се придържала на хранене на поискване, отделно, че аз самата, ако съм яла и легна времево, около храненето, изпитвам дискомфорт и по-трудно заспивам. Никога по време на майчинството не съм страдала от безсъние и т.н., дали такива деца съм родила, дали от на поискване така се е случило не знам.

Хранене на поискване е най-доброто за едно бебе и то постепенно само си спи колкото му трябва. Това за почиването на стомаха едно време са го казвали на майките и за да не хранят бебето през нощта, а да го залъгват по други начини - дори когато се дере от глад и не заспива. Ако бебчето естествено не си яде през нощта вече (и е над рожденото тегло), проблем няма

# 588
Здравейте мамита
от два дена малката се научи да се обръща от гръб по корем и след това обратно по гръб, но доста често се случва да си пусне главата от по-височко при обръщането, дали може по-някакъв начин това да е опасно за здравето й
Предимно я слагам на климчето за игра и едно одеяло или на леглото  на матрака. Също така оня ден баба ми я е оставила на леглото отново на леглото и тя по-енергично се е преобърнала и тупнала главата на матрака.
Също и притеснително ли е това че когато я държим към нас все още неможе напълно стабилно да контролира главата си напълно права постоянно, по принцип си я държи, но в някои случай я мята на зад, извива гръб на зад, което съответно налага придържане все още - на 4 месеца и 2 седмици е
Извинявам се за нелепия въпрос и параноята.

# 589
  • до най-прекрасния мъж
Опитвах се да храня на 3 часа в началото. Предвид че детето беше с рефлукс и колики, обърнат режим и всички хубавини, произлизащи от това, по някое време реших, че не стане ли да яде през нощта, няма да будя. Така те подобри и сънят значително. През деня хранех на приблизително 3 часа, нощем ако и когато се събуди. Доста бързо се регулираха нещата. Преди това, точно заспи, дойде време да я будя за ядене и ми се събираха 2-3 часа сън. На 3 м вече не ядеше нощем изобщо и си мина на 5 хранения.

# 590
Здравейте ! По колко грама пюре трябва да изяжда на обяд бебе на 5 месеца . Започнах да е захранвам този месец когато навърши 5 месеца . Горе - долу от 10 дни се захранваме като има дни , в които и давам по 20 и такива по 40 г пюре . Прочетох че когато се въвежда нов зеленчук напр морков задължително се комбинира с нещо тоест морков 10 гр и картоф например 30. А дали не е много 40 грама за бебе на 5 месеца , което захранвам от 10 дни или трябва постепенно с 10 гр да увеличавам . Днес я заболя коремчето и имам чувството , че нещо не правя правилно

# 591
Здравейте ! По колко грама пюре трябва да изяжда на обяд бебе на 5 месеца . Започнах да е захранвам този месец когато навърши 5 месеца . Горе - долу от 10 дни се захранваме като има дни , в които и давам по 20 и такива по 40 г пюре . Прочетох че когато се въвежда нов зеленчук напр морков задължително се комбинира с нещо тоест морков 10 гр и картоф например 30. А дали не е много 40 грама за бебе на 5 месеца , което захранвам от 10 дни или трябва постепенно с 10 гр да увеличавам . Днес я заболя коремчето и имам чувството , че нещо не правя правилно
Леле, каква е тази математика, какво е това нещо😄. Аз захранвах от началото на 4 месец, без комбинации. Примерно ще въвеждам морков. Взимам чист морков първия ден 2-3 лъжички, втория половин пюре, а третия цялото пюре за 4 месечно бебе, но не помня по колко бяха бурканчетата. Със сигурност повече от 40 г.на всеки три дни вкарвах нов зеленчук. След като вкарах 5-6, започван с комбинации. Например морков и картов и т.н.

# 592
Леле, каква е тази математика, какво е това нещо😄. Аз захранвах от началото на 4 месец, без комбинации. Примерно ще въвеждам морков. Взимам чист морков първия ден 2-3 лъжички, втория половин пюре, а третия цялото пюре за 4 месечно бебе, но не помня по колко бяха бурканчетата. Със сигурност повече от 40 г.на всеки три дни вкарвах нов зеленчук. След като вкарах 5-6, започван с комбинации. Например морков и картов и т.н.

А може ли ако например три дни е яла тиква по 20 грама , на четвъртия да яде картоф ,който го е яла предишната седмица по 30 гр и сега да и дам 40 от него ?

# 593

А може ли ако например три дни е яла тиква по 20 грама , на четвъртия да яде картоф ,който го е яла предишната седмица по 30 гр и сега да и дам 40 от него ?
Веднъж захранено бебче с дадена храна е захранено и след това може да си го храните с нея. Важно е да се установи дали бебето има алергия към някоя храна. След като е яло продукта х и сте видяли, че няма нежелани реакции към него, то може да му го давате спокойно.

# 594
Съвременните препоръки са децата да започнат захранване след навършване на 6 месеца. Някакъв проблем ли има детето, понеже в такива случаи се препоръчва такова по-ранно захранване и може би педиатъра ще Ви насочи в грамажите?

# 595
  • Варна
Има и друг аспект освен приетите хранителни вещества и то е зрялост на храносмилателната система.

# 596
Момичета имате ли мнение за омнибиотик панда? Педиатърката днес ни го изписа и каза, че могат да се усилят коликите. Дадохме му половин доза, така ни предписа за по-лесно изхождане, но сега вечерта не спря да плаче,не иска да яде, свива се… дали може да е от пандата ?

# 597
Момичета имате ли мнение за омнибиотик панда? Педиатърката днес ни го изписа и каза, че могат да се усилят коликите. Дадохме му половин доза, така ни предписа за по-лесно изхождане, но сега вечерта не спря да плаче,не иска да яде, свива се… дали може да е от пандата ?

Може да! И вероятно е от нея.

# 598
Проучванията казват, че след 6 месеца вече няма нужда от кърма, тъй като бебето си е набавило всичко нужно, но въпреки всичко има майки, който кърмят до три години, което си е пълен абсурд. За мен е много по-логично да се захрани по-рано бебето, тъй като от плодове и зеленчуци може да си набави много витамини и минерали.

Не знам това къде сте го чели, но няма такива легитимни проучвания. Според съвременните проучвания преди 6-тия месец стомахът на новороденото изобщо не е готов да преработва твърда храна. След това твърда храна да се предлага за разнообразие и за да се запознае организмът на бебето с различните алергени, но кърмата/АМ трябва да е основната храна първите 12 месеца. Съвременните препоръки са бебетата да се кърмят до 2 годишна възраст.

# 599
  • Пловдив
Водете се по детето, баткото го захраних на 4м и половина, почти от раз заместихме хранения, АМ покрай годинката го премахнах от менюто. С кеф си му готвих, рецепти издирвах да му разнообразно и т.н.
Дете номер 2 ще стане на 7 месеца и още няма заместено хранене. 🤐🤦🏽‍♀️ чак ми убива и желанието за приготвянето на храната му.

Общи условия

Активация на акаунт