За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 281
  • 765
  •   1
Отговори
# 540
Като стана въпрос за хранене, на нас педиатърката вчера ни каза да намалим до 6 хранения по 110мл. Струва ми се малко, до сега бяхме на 7 по 80- 90-100-120..колкото му се папка , на ден по около 600мл, рядко 6 или 8 пъти ще е. Но малкия си има апетит и не мисля кат осе събуди и е гладен, да гледам бройката и да не му дам ако ще превишиме 6... На 1 месец е и 5 дни. Не е да е наддал много, даже аз го меря да е качил 1кг за 3 седмици, а педиатърката 700гр. Та не е това да е причината. Дръпнал е с 3 см

Като довод дава това че при хранене се активират куп органи, а трябва да си почиват и затова е и против хранене на поискване и по-чести..
Вие какво мислите по този въпрос?

В новородения период аз давах, когато бебчето си поискаше. Случвало се е да огладнее на втория час и давам, няма как да чакам още 1 час, че да сме на режим. През нощта също- случвало се е да ставам на всеки 3 час, понякога през 2 часа, както дойде. После вече, да кажем след 3 месец, си направихме някакъв режим, но пак си беше според ситуацията и си бях на принципа да се водя от нуждите на детето.

# 541
Като стана въпрос за хранене, на нас педиатърката вчера ни каза да намалим до 6 хранения по 110мл. Струва ми се малко, до сега бяхме на 7 по 80- 90-100-120..колкото му се папка , на ден по около 600мл, рядко 6 или 8 пъти ще е. Но малкия си има апетит и не мисля кат осе събуди и е гладен, да гледам бройката и да не му дам ако ще превишиме 6... На 1 месец е и 5 дни. Не е да е наддал много, даже аз го меря да е качил 1кг за 3 седмици, а педиатърката 700гр. Та не е това да е причината. Дръпнал е с 3 см

Като довод дава това че при хранене се активират куп органи, а трябва да си почиват и затова е и против хранене на поискване и по-чести..
Вие какво мислите по този въпрос?

Пълни глупости от преди половин век в противоречие със сегашния научен консенсус. Мога да дам линкове към авторитетни организации и с обяснение защо, ако има интерес. Но детето най-добре си знае нуждите и като минава през скок в растежа, има нужда от повече ядене и да се лиши в този момент влияе на развитието му. Органите нямат нужда от почивка, имат нужда от хранителни вещества, за да растат правилно - това важи особено за мозъка, който сега се развива с огромни темпове и му трябва колкото му трябва, за да се развие правилно

# 542
  • Варна
И аз мисля тези препоръки за изостанали, а аргументите ми звучат не като от педиатър, ами от баби или лели, които все се мислят за многознайки.
За разлика от възрастния индивид, бебетата не се тъпчат умишлено, от скука или от чревоугодничество.
Винаги съм се водила по детето, макар че беше на АМ.

# 543
  • Пловдив
И двете деца си ги отгледах на поискване, при все, че първото беше изцяло на АМ. И двете са си правили пауза от храна от 6-8ч на нощ.
Първото си ядеше цялото шише, второто едно шише може да си го яде до следващото хранене, където има една дума 🤦🏽‍♀️

# 544
  • София
Момичета, как почиствате крустите около челото/ веждите?

С марлено компресче, напоено (но не много, не да капе) с бебешко олио.

# 545
  • Пловдив
Момичета, слагате ли слънцезащита сега на бебчетата? Хем са в зимно кошче, но пак стига малко слънце по челцата им.

# 546
Не, никога не съм слагала слънцезащита, когато децата бяха бебета. Единствено през лятото избягвам горещите часове навън, зимата обаче не съм се замисляла въобще. Мажа стриктно със слънцезащитен крем само когато са на плаж/планина.

# 547
Кога е необходим антибиотик според вас?
Бебе на година, от седмица се изхожда по-често, не е вода, но не е и твърдо, от понеделник с температура около 37,4° течни безцветни сополи, влажна кашлица и зачервено гърло. Гърдите са чисти-днес бяхме на лекар, не е вдигана температура по-висока от 37,7°. Приема Авирон и медикаменти за сополите, гърло и кашлица.
Кога трябва да потърся отново лекар и да се обсъди по-сериозно лечение?

# 548
Момичета, слагате ли слънцезащита сега на бебчетата? Хем са в зимно кошче, но пак стига малко слънце по челцата им.

Слънцезащитно не се препоръчва преди 6 месеца, след това специално за бебета.

Това кога е необходим антибиотик е решение на лекар, по форумите няма как да знаем. Това ми изглежда като да е вирусно, но аз не съм лекар

# 549
Антибиотик за без причина не одобрявам нито на деца, нито на възрастни. Щом лекаря не е дал, вероятно е преценил, че не е нужно. Виж за изхождане то може да пробваш с пробиотик. Те като цяло уж и за имунитета помагат.

# 550
Кой е най удачния пробиотик при разтройство? Давам прахчета Ентерол само

# 551
Здравейте! Бих искала да питам мамитата , които ползват АМ на Хип понеже на 2 пише , че се дава на 6 + месеца и захранване , а моето бебе е на 5 м и започнах да е захранвам сега ли трябва да сменя 1 с 2 ?

# 552
Здравейте! Бих искала да питам мамитата , които ползват АМ на Хип понеже на 2 пише , че се дава на 6 + месеца и захранване , а моето бебе е на 5 м и започнах да е захранвам сега ли трябва да сменя 1 с 2 ?

Аз не съм на АМ, но това, че имало нужда да сменя АМ на определени месеци, е чист маркетинг, защото в много страни рекламата на млека за под 6 месеца е забранена и фирмите измислят тези млека за след 6 месеца, за да могат тях да рекламират, а и да продължат да си продават млеката за всеки един етап след това. Няма проблем да се кара на АМ 1 до годинката и след това няма никаква нужда от АМ - след годинката спокойно може да се мине на животинско мляко.

# 553

Слънцезащитно не се препоръчва преди 6 месеца, след това специално за бебета.

Подкрепям горното мнение.
Започнах да слагам на малката като навърши 6 месеца. Ползвах на Мустела.
Да попитам днес от бързане взех тази слънцезащита, но на нея пише за деца и възрастни. Дете на годинка тогава може ли да я използва?

# 554
Кога е необходим антибиотик според вас?
Бебе на година, от седмица се изхожда по-често, не е вода, но не е и твърдо, от понеделник с температура около 37,4° течни безцветни сополи, влажна кашлица и зачервено гърло. Гърдите са чисти-днес бяхме на лекар, не е вдигана температура по-висока от 37,7°. Приема Авирон и медикаменти за сополите, гърло и кашлица.
Кога трябва да потърся отново лекар и да се обсъди по-сериозно лечение?
Дъщеря ми получи силни болки в корема и разтройство от Аверона. Лично аз съм доволна от пробиотик от Линекс прахчета. При разстройство много и помага на моето момиче Рекомфорт. Може би един гърлен секрет е добре да пуснете

Общи условия

Активация на акаунт