Банята - тема 48

• 28 897
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
А има ли ГК в тия бани?
Щото и моите в които няма картон са само с фугин и са наред.

Сега ходих да огледам, че като писах имах предвид само една баня на която беше спукан външният ъгъл на тесен и висок куфар. Бях и вдигнала мерника заради белите фуги, те бяха бели точно 3-4 месеца и после започнаха да си сменят цвета, което изглеждаше ужасно на фона на белите плочки.
И им разказах играта, сега са сиви😂

Иначе структурите са вградени в цяла стена от картон, не в куфар, там ъглите са само вътрешни с фугин и са здрави.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 10:04 от Чи лу

# 421
офтопик. винаги съм се учудвала на думата "Фугин" - звучи като нещо за почистване на тръби . Фугираща смес използват продавачите на този продукт.
не си спомням по нашия картон има ли или няма силикон, но пък сме мазали всичко с хидроизолация до горе и навсякъде.

# 422
  • Банско
Има кучешки тоалетни. Напишете dog toilet в гугъл и разгледайте.

Много благодаря за съвета, не знаех че има и за кучета. Ще разгледам и ще купя.

# 423
То затова пиша, че шансовете нарстват драстично. Факт е, че стандартната фугираща смес има склонност към напукване в ъглите в следствие на движения. Просто майсторите се застраховат предварително, за да не им звънят и да ги викат на пожар, когато вече има теч някъде.

# 424
Няма ГК, само куфарите са с ГК и пак нямам пукнатини.

# 425
  • Варна
Дами, кажете какъв тип мивка за баня избрахте, какъв плот и какъв тип батерия? Предимства и недостатъци? Доволни ли сте от избора си или бихте променили нещо. Шкафът не ме вълнува засега. Но над него детайлите ми убягват.

1. Мивка върху плот. С вградена стенна батерия или стояща? Мен ме притеснява, че ще е вечно влажно / мухлясало, пожълтяло зад нея. С какъв плот я съчетахте? С ПВЦ или камък?
Скрит текст:

2. Мивка за вграждане. Имам такава под плот от технически камък със стояща батерия. Страхотно е, практично е, много лесно за чистене. Но сега ще имам в едната баня шкафче 60 см и този вариант май няма да е приложим. Не намирам такива малки мивки и да ми остане плот да си сложа поне четките за зъби.
Скрит текст:

3. Цял керамичен плот с мивка върху целия шкаф. Стандартно изпълнение. Така се продават повечето ПВЦ шкафове. Имам, практично е. Ноооо..........не съм сигурна.
Скрит текст:

4. И сега нещо, което е модерно, малко скъпо. Изглежда много лесно за поддръжка. Но пак по някаква причина не ми допада. Прави се от плочките на банята или друга акцентна. Може и с микроцимент (вижте Конкрета), но не ми вдъхва доверие. А и цената.........
Скрит текст:

Пропуснах ли нещо?

# 426
  • София
😂 Пропусна свободностояща мивка, моите са така.
Върху плот не харесвам влага по ъглите, понякога направо локвички, трудно чистене.
За смесителите от мивка са ми не от стена, държа да са високи и да се въртят. Едната ми е с една ръкохватка, другата с кранчета, нямам проблем и с двата вида.

# 427
Ние сме със стенни смесители и в двете бани. В едната с купа върху дървен плот - не се мокри зад купата, мокри се към диспенсъра за сапун, но не е мухлясало, пожълтяло и тн. Със сигурност не изисква по-различна поддръжка от всяка друга мивка/плот. В другата баня сме с цял керамичен плот върху шкаф, заради мястото - в специфична "ниша" е и нямаше как да имам плот. Също ми е ок, стандартно изпълнение.  За конкрета си имам едно наум. Първо, защото съм комуникирала с тях за трапезна маса - лоша комуникация, смяна на цените през седмица, и то значително. В понеделник ми казват Х, в петък 3Х. Отделно ми попадна наскоро видео за излющени мивки, със сменен цвят.
Дами, кажете какъв тип мивка за баня избрахте, какъв плот и какъв тип батерия? Предимства и недостатъци? Доволни ли сте от избора си или бихте променили нещо. Шкафът не ме вълнува засега. Но над него детайлите ми убягват.

1. Мивка върху плот. С вградена стенна батерия или стояща? Мен ме притеснява, че ще е вечно влажно / мухлясало, пожълтяло зад нея. С какъв плот я съчетахте? С ПВЦ или камък?

Скрит текст:

3. Цял керамичен плот с мивка върху целия шкаф. Стандартно изпълнение. Така се продават повечето ПВЦ шкафове. Имам, практично е. Ноооо..........не съм сигурна.
Скрит текст:

4. И сега нещо, което е модерно, малко скъпо. Изглежда много лесно за поддръжка. Но пак по някаква причина не ми допада. Прави се от плочките на банята или друга акцентна. Може и с микроцимент (вижте Конкрета), но не ми вдъхва доверие. А и цената.........
Скрит текст:

Пропуснах ли нещо?

# 428
Аз се спрях на стенна батерия с една ръкохватка (Рока) и полувградена мивка, пак на Рока: https://www.roca.bg/produkti/umivalnik-za-vgrazhdane-ot-finecera … .0?sku=A327527000
Втората показана снимка горе е подобен вариант. Полувградена, защото над плота видимо излиза 7 см и останалата част отива под плот. Предимства: можеш да си направиш по-висок шкаф, така че ръбът на мивката все пак да ти е удобен като се миеш (има стандарт - от пода 85-87 см). Ако си с мивка над плот, плотът трябва да е по-нисък, за да е по стандарта. Иначе се вдига много ръба на мивката и не е удобно. Освен ако сте много високи. Друго предимство - чисти се лесно навсякъде около мивката. Но това важи и за поставената отгоре.
Според мен, има по-модерен и елегантен вид от вградените под плот за баня. Мивката на последната снимка - също много хубава мивка, виждала съм такива, даже по едно време обмислях и този вариант. Освен че е скъпа, може би е по-трудно да се съчетае с шкаф, а и няма смисъл, защото ще се скрие красотата й. Други недостатъци не виждам за нея. А, да, ако се чукне ръбчето, ще те заболи сърцето, защото не можеш просто да я подмениш, както да речем мивката - да свалиш старата и да си монтираш нова. Не, че и другите са евтини, ама...
Колкото до батерията. Имам и двата варианта - и монтирана на мивка - стояща, и стенна. Стенната е по-елегантна, удобна е за работа. Удобно е да се миеш на нея. Много се радвам,
че сложихме такава. Недостатък - трябва да планираш много добре височини и местоположение, защото вътрешното тяло на стенната батерия се монтира преди плочките, под замазката на стената. Стоящата  - ами стояща, нямам какво много да кажа за нея - всички знаят. За мен тя е по-неудобна,  напр. трябва повече да се навеждаш като си миеш лицето, просто защото е по-ниско.

# 429
На мен ми харесва мивката да е върху плот. И така ще я правя.
Аз пък съм в търсене на бойлер. Тъй като искам да е над вратата в банята трябва да е тесен, не повече от 40 см, а това е трудна работа. Повечето са над 40 см в диаметър. Има едни марка Тедан, но са ми много неизвестни. Само те са 39,5 см широки. Държа да е 80 литров.
Някой, някога да е виждал не толкова широки?

# 430
  • София
Много ми харесват като визия мивките от речен камък върху дървен плот с жив ръб . Но не съм сигурна доколко са практични, колко поддръжка ще искат, какви са рисковете да се прецакат и се колебая. Ако някой има такава, ще се радвам да сподели опит.
Скрит текст:

# 431
Във ваканционен апартамент на морето мивката беше върху плот. Да, красиво ми е, заглеждах преди тази почивка такива мивки. Но след като ги изпитах на живо се отказах - не е за мен. Капе/пръска/тече върху плота - докато се миеш, докато се сапунисваш, докато спираш водата, докато стигнеш до кърпа, за да се избършеш.

# 432
Е, колко да тече върху плота? То и ако си с мивка под плот пак ще тече върху плота. Само че плота - взимаш кърпа и го забърсваш, ако е напръскало. Може би с мивка върху шкаф не тече толкова, но пак се стича. Пръска и по пода даже. Зависи как се миеш и шляпаш с водата. В едната баня ми е такава - като мия мивката, винаги ми потича отстрани и трябва също да бърша веднага, защото и шкафът е МДФ и може да се издуе. Даже в ъгълчето, където се е стичала вода без да видя се е понадул малко шкафът. На 2,5 г ! Там дори кърпата ми е закачена отстрани на релса, монтирана на самия шкаф. Честно, на тази мивка повече й слугувам.Така че, от тази гледна точка, не виждам недостатък на поставена мивка върху плот.

# 433
  • София
И аз съм на същата вълна, Angel. Моите размишления - имам вариант 1, същият като картинка 1, но с плот от стъкло. Никога, никога повече!! Най-непрактичното нещо на света, чисто е до първото ползване след почистване. Иначе стои красиво. Имам и вариант 2, но с лек борд на мивката в/у който е батерията, голям плот от 1,5м, удобно за козметиките, за почистване, понеже е някакъв гранит, нищо не личи по него, въобще е супер. Сега се колебая дали да сложа шкаф, като на снимката, тъй като харесах един с дървени вратички досущ като плочката, с която облицовахме вградената тоалетна, която се пада в съседство. Ясно ми е, че това шкафче при нашия начин на експлоатация няма да издържи години наред. Иначе в тоалетната ще сложа само мивка със стояща батерия. На мен са ми удобни стоящите, но когато съм купувала досега винаги си меря по мивката колко трябва да е, така че да е достатъчно високо за миене на ръцете и струята да пада към центъра на мивката под наклон, а не отвесно.

# 434
Е, колко да тече върху плота? То и ако си с мивка под плот пак ще тече върху плота.

Най-мокро беше зад мивката, там, където е и стоящия смесител, и отстрани - в моя случай отдясно, защото съм десничарка. Като се пресягаш да спреш смесителя, от мократа ти ръка се стича вода.
Беше мивка върху плот/шкаф от някакъв материал като дървесен. Не беше естествено дърво, нямам представа какво е било - МДФ или нещо подобно. Като тръгна да бърша, отива толкова много хартия. А след като съм бърсала, нали пак трябва да си измия ръцете? И се получава нон-стоп бърсане и мокротия.
И как ли няма да пръска като си миеш лицето и зъбите?

В банята, която правихме, е шкаф-мивка, т.е. няма нищо отстрани на мивката, шкафът е със същия размер и форма под мивката.

Аз си мисля, че може да се държим по-толерантно, все пак идеята е да споделим мнение и опит. Ехидни забележки не помагат, поне според мен.

Общи условия

Активация на акаунт