Преместване от София в Стара Загора

• 4 260
  • 91
  •   1
Отговори
# 15
Ще те помоля да престанеш да ми слагаш думи в устата. Никъде не съм писала, че частна болница е равна на добри специалисти.
Ще се изненадаш, но и тук напоследък се напълни с много бездомни кучета. И въпреки хилядите сигнали на граждани, не се прави много по въпроса. Което ми дава идея за авторката. Тук може да провери какви сигнали се подават към общината и колко от тях се повтарят.
Не е твоя работа аз защо живея тук, дали ми харесва и темата не е за мен. Пита авторката дали си заслужава преместване от София в Стара Загора и аз и отговарям според мен. И в София има магазини на пешеходно разстояние. Не е особеност на Стара Загора.

# 16
Като ниво на шума, като забързаност на всекидневието, като обороти на живот, като чистота на въздуха - Стара Загора бие София отвсякъде. В Стара Загора времето тече по-бавно, разстоянията са по-малки, някак усещаш, че имаш време за всичко.

Работа... Зависи какво търсиш и каква заплата очакваш. Софийските заплати са рядкост тук, но и софийските цени също не са се наложили все още. За сравнение: сметката за 5 души в Щастливеца в София преди месец ни беше колкото сметката за 8 души в Уникато в Стара Загора преди десетина дни, хем в Уникато поръчахме и вино. Не знам как са цените в старозагорския Щастливец, но Уникато е от скъпите ресторанти.

Има "една" опера, но не знам колко опери биха ви трябвали и колко очаквате да има. Има ежегоден фестивал на оперното и балетното изкуство ноември-декември, през лятото има спектакли на античния форум със световноизвестни солисти. Театърът ще го оправят, няма да е вечен този ремонт, има и куклен театър на чудесно ниво със спектакли за възрастни и за деца. Кина има, не е да няма. По едно във всеки мол (общо два), то на град 130 хил. души не знам колко кина се очаква да има.

Освен големите вериги като Кауфланд, Билла и Лидл, има местна верига супермаркети, СиБиЕс, супер заредени на нормални цени, и ги има навсякъде из града.

Медицинска грижа - има частни болници, Тракия и Берое, сега строят нова от веригата мисля Сърце и мозък, но ще отнеме известно време. Това, че са частни, не означава, че специалистите са добри. Не го пиша случайно или наизуст. Няколко ДКЦ-та, Окръжна болница, множество лаборатории и частни кабинети на всякакви специалисти. Поне три основни училища на отлично ниво, поне четири гимназии на същото (езикова, математическа, търговска, строителен техникум). Места в градините има, доколкото съм чувала (не съм се интересувала). Банки и всякакви бизнеси - бол и на пешеходно разстояние, където и да се намирате. Централен парк и огромен парк Аязмото, с какъвто не могат да се похвалят много градове.

Ако избягвате Железник, Трите чучура, Зора и района около стария Кауфланд за живеене, сте си супер. В Самарите и Казански също не бих се забила. Селянията е концентрирана в тези горните, а около Кауфланд вечер си правеха гонки лятото и не е приятно. Не знам дали са спрели. Абе, оглеждайте се за жилище в центъра и сте вие (като погледнеш картата, да е в тази основната част с правите улици, не в израстъците по края, дето се вижда, че са добавени допълнително).

Ако имаме дете, и ние на момента бихме се върнали в Стара Загора (аз съм оттук, а мъжът ми обожава града).

# 17
С една опера започвам броенето, не че трябва да има няколко опери. Сравняваме София и Стара Загора и за мен откъм културни събития втория няма как да бие първия. Сигурно някога ще заработи и Театъра. Дано него го отопляват. Grinning В стария мол, което за мен не е мол, няма кино. То даже вече се казва търговски център, в който най-вървежните магазини са Джъмбо, Пепко, Синсей и Уайкики. Киното, доколкото знам е едно, в МОЛ Галерия. Изключих за Кукления театър.

# 18
  • Melmak
Мисля, че по културен живот София много изпъква. Това не е учудващо и не значи, че други градове нямат културен живот. Но .. разни кинофестивали, като Синелибри.. ами в София имаше куп прожекции, няколко в Плд и това беше. Кина сигурно имате, но колко от тях са немейнстрийм? Има ли кино като Г8, Дом на киното, Влайкова? Може и да има, аз да не знам.

Разбира се и Сф има богат нощен живот, който не е от интерес за всеки.

В нашата фирма (голяма, международна, технологична) наемаха хора отвсякъде, докато беше пандемия, защото се разраствахме. И като приключи безофисното положение, казаха - връщаме ви в офиса. А много от хората не бяха от Сф. Съответно не се релокираха и напуснаха. Ние сме хибридно. Разбира се, това не е случая на всеки.

По едно време мислехме да си купим морски дом в едно градче и да си живеем там основно. Мм е изцяло хоум офис, но аз не съм. Като се замислих какво означава да живееш там постоянно.. и осъзнах, че не е моето.

# 19
Няма такива кина, но това е и много нишово предпочитание. Прожекции имаше от изданията на Мастър ъф арт фестивала, всички по-големи заглавия минаха в Дом на архитекта и в библиотеката. Не гостуват и примерно звезди като Андре Рийо (не ми е сред любимците, цитирам го като голямо име), няма и големи концерти по стадиони и прочее. Има Мидалидаре Рок, който е фестивал, който се случва на трийсетина километра от Стара Загора и събира хора от цяла България с големи хедлайнери всяка година.

Няма и летище, което е голям минус за мен, но то Пловдив като има, че голяма работа, три полета на ден има, а някои дни няма и толкова.

Вижте, да сравнявате Стара Загора и София е като да сравнявате портокали и домати. И двете са плодове, ама нямат много общо иначе. Не е като да сравнявате София и, примерно, Павликени, но пак нямат твърде общо, с предимства и недостатъци и на двете.  Едно време като се е случвало да излизаме вечер, ходехме само в "Паша", защото само Паша и Ил Мондо не бяха чалга. Сега не знам и това дали е останало. Не знам авторката какво търси, аз мога да кажа за опера и театър. Чалга клубове със сигурност има. Днес до Верея видях някакъв пиано бар, не знам каква е ситуацията в него. Нощният живот категорично не може да се сравнява с този в София,  но на мен никога не ми е бил приоритет и не съм нито експерт, нито ми е липсвал. Нито пък може да се сравняват възможностите за забавление в град с почти 2 милиона и град със 130-140 хиляди души. Предполагам се подразбира, всъщност.

# 20
С малко дете дали ще имат време и сили за културен живот. В София повечето хора имат време да ходят на културни събития след работа. Докато се замъкнеш до централната част с все градски транспорт, задръствания и хора, след работа и ще можеш спокойно да поспиш в театъра.
По-малкия град винаги ще бие София по точки, когато става въпрос за отглеждане на малко дете.

# 21
С малко дете дали ще имат време и сили за културен живот. В София повечето хора имат време да ходят на културни събития след работа. Докато се замъкнеш до централната част с все градски транспорт, задръствания и хора, след работа и ще можеш спокойно да поспиш в театъра.
По-малкия град винаги ще бие София по точки, когато става въпрос за отглеждане на малко дете.

Децата са малки 5-6 години, а после? Хубави училища?

# 22
Фантастични.
Второ, Пето, Шесто ОУ, няколко гимназии на отлично ниво (по-горе като ги изреждах, пропуснах и руската, но все пак другите четири са по-напред като качество).

Като цяло основните училища са на добро ниво, изброените три се отличават.

# 23
Хубави училища има и в Стара Загора. И гимназии също.
Да не говорим, че в малкия град учителите се раздават повече. И подготовка за след 7 клас е по-добра и по-евтина. Детето ще може само да ходи на училище, на извънкласни дейности, да се вижда с приятели без да се ангажират родителите и да се превръщат в таксиметрови шофьори.

# 24
  • Melmak
Е, сега с бебе нямало да имат културен и социален живот. Като гледам приятелките ми с деца, да, заети са, но реално ако не излизат понякога ще изперкат. Откак се обебиха повечето не пропускат излизане освен ако бащата нещо не може да поеме грижата за детето или са болни. Просто няма как да излизат и двамата без детегледачка или баба. Ама сами си казват, че оценяват всяко събитие, културно или просто вечеря доста повече от преди бебетата.

Аз съм работещ човек и си се мъкна до центъра и за кино, и за театър, и за ресторанти. Разбира се, че споменатите кина са нишови. Но подобни фестивали и прожекции имат публика, просто ако в София има няколко такива места, то в СЗ може едно да бъде достатъчно.

Но пак казвам, София има много минуси, не ги отричам, те са си там и толкова. Човек трябва да прецени в неговите очи кои са минусите.

# 25
Човек обикновено първо си намира работа и после се мести. Изключвам работата от вкъщи, която явно не е случаят на авторката.

# 26
Такъв ход не бих направила. Няма място за сравнение въобще.

# 27
Човек обикновено първо си намира работа и после се мести. Изключвам работата от вкъщи, която явно не е случаят на авторката.
Аз мисля, че това е нейният случай. Тя да каже.

София определено е супер за студентски живот. Но с годините сякаш човек иска повече спокойствие, а и винаги може да се върне специално за училище на детето, ако толкова държи да е софийско. Ние това уж сме решили, но имам усещането, че оттам в Богомилово бих отишла.😅
Но в стз има добри училища, аз като бях ученичка, а не беше толкова отдавна бяхме на едно от челните места по матури и подготовка на ученици след 7 клас.
Въпреки че дори в София не използваме градски транспорт, понеже живеем близо до централните части, и като цяло ресторанти, театри и кино са ни на пешеходно разстояние. Но само мисълта да обикалям с количка по паветата и мръсния въздух, да пътуваме час до детска градина, ако изобщо приемат детето ми на такава, после до работа и да губим време в трафик и не искам да преживявам целия този стрес и загуба на време.
Не бих останала в София заради барове и клубове, или кина. Има нишови културни неща и в стз, да, по-малко, но който търси намира, а съм хващала хора да казват, че просто няма, когато реално или не се интересуват от този тип неща, и не биха ходили и в София, или въобще не са потърсили.
Но авторката трябва добре да помисли за приоритетите си, дали наистина иска, а не да се окаже, че се мести и не й харесва и се чувства зле, и съжалява като други, че не си е струвало, но вече е късно. Оставете си и вратичка, винаги да може да се върнете, изговорете го.
Според мен е най-важно с кого си, аз лично мога да живея навсякъде, макар по-малките градове винаги да са ме карали да се чувствам по-добре, и съм сменяла доста и извън Бг, и тук няколко града. И не изключвам пак да сменя след време, ако ми омръзне. Поговорете си с партньора, това са важни решения. Дано не ви кара да живеете с родителите му, ако той е оттам.

# 28
Аз мисля, че това е нейният случай. Тя да каже.

Явно не е, защото иска информация относно възможностите за работа.

# 29
Засега може да работи отвкъщи, щом е готова да се мести. Но пита, за да знае за бъдещето, защото няма гаранции, че винаги ще си намира дистанционно работа.
Аз също мисля това за себе си, дали винаги ще намирам, защото държа да е отвкъщи, макар разстоянията там да са пешеходни наистина, но се чувствам доста по-отпочинала така, ставам доста по-късно, имаме повече време с мъжа ми. А преди се губи поне час за отиване и връщане, макар че ходих пеша дори в София 😅, ако трябваше да седя в задръствания нямаше да издържа толкова години в София.
Оттук би ми липсвало наистина летището, ако трябва да летя и живея в Стз ще губя още два дни. Биха ми липсвали и интернационалните ресторанти, тип мулти култи (иракски, марокански, афгански и т.н.), разни такива сладкарници и кафенета -японски , турски и т.н. неща, които там наистина няма, а доста харесвам и посещавам често.

Общи условия

Активация на акаунт