Преместване от София в Стара Загора

• 4 256
  • 91
  •   1
Отговори
# 30
Щом пита дали си заслужава преместване, значи не е готова за такова, според мен. Когато си готов за нещо, не разпитваш други дали си заслужава. Не е дала никаква информация авторката и не се знае работи ли сега или не. Не всяка работа става да се върши дистанционно, така че не знам какво те наведе на мисълта, че това е нейния случай.
Стига си ме обсъждала, пък макар и завоалирано. Не е за мен темата.

# 31
А защо пропускате циганите, които са както в киното, така и в болница Тракия. Те са навсякъде и по много. И това е сега, мислете какво ще е след 10 години в това отношение.  Избирайки определени, предпочитани  квартали за живеене по никакъв начин не може да ви изолира от тях, точно защото не може да се сравнява със София, където кварталите се усещат като отделни градове.

# 32
country strong, и аз ходих в ил мондо 😆, бях го забравила, живо ли е още? Както и в дръмс, в него почти всеки ден като тийн, сега по Коледа пак бяхме да изпием по бира. 😊
Цигани в стз има само горе в Лозенец. Не са се населили в блока до вас. В София пък е пълно с бежанци и то по централните части, групи мъже, след време сигурно ще са повече, както е тръгнало. Повечето цигани са по селата или изнесени към Германия.

# 33
Само в Лозенец? Не сте виждали цигани в банките, в хипермаркетите, в мола, в частните болници, при нотариус?
Темата ми е интересна, защото купих апартамент в Стара Загора, въпреки че нямам общо с града, но ме впечатли една новострояща се сграда в района на мол Галерия през 2021г и реших, че си заслужава инвестицията. Два от апартаментите в тази сграда вече са препродадени на цигани.
Ако някой е решил, че Стара Загора е по-добрия избор от София, то няма как да се убеди в противното, не е и нужно всъщност.

# 34
Само в Лозенец? Не сте виждали цигани в банките, в хипермаркетите, в мола, в частните болници, при нотариус?
Темата ми е интересна, защото купих апартамент в Стара Загора, въпреки че нямам общо с града, но ме впечатли една новострояща се сграда в района на мол Галерия през 2021г и реших, че си заслужава инвестицията. Два от апартаментите в тази сграда вече са препродадени на цигани.
Ако някой е решил, че Стара Загора е по-добрия избор от София, то няма как да се убеди в противното, не е и нужно всъщност.
Честно казано не съм. Но знам, че са чести пациенти в държавната и винаги идват на тумби, което е проблем, ако се случи нещо лошо с техен близък. Но от това страдат основно медиците. Има и доста благодарни, ако помогнеш с лекарски грижи. Не са приятни, но не са и някакъв битов проблем там.
Да се нанесат в блока вече наистина е проблем. Но като цяло не съм чувала за подобни случаи, а съм живяла там 18 г, имам и много познати, които учиха в София и се върнаха. Обикновено се знаят такива неща.
За мен в София няма как да се отглежда малко дете нормално, и това ми е основна мотивация за местенето. Стават с  хронични дихателни проблеми, трябва да израсте в здрава и спокойна среда.
Около стз има места за разходка като Сините камъни, Пловдив е близо, Казанлък и  много любими местенца за хранене като язовира, куция шаран и т.н. човек трябва да познава града като купува апартамент, и аз като дете мислих, че всеки квартал Лозенец е цигански и съжалявах някакви хора, които купили в София в Лозенец. 😆
Турция също е близо с кола от Стз, а аз обожавам Истанбул и като цяло ходя по няколко пъти до Турция годишно, не на пазар.

# 35
  • SF
Ами статистически най-много деца се раждат и отглеждат в София. Чак пък да се сдобиват с дихателни проблеми. Може и с двигателни да се сдобиват, защото ги возят с коли до училище и обратно, до тренировки и обратно, до танци и обратно, френски, актьорско майсторство или други дейности.
Много хора, родени в по-малките градове, твърдят, че няма да понесат лудницата в София, пък дойдоха и останаха.
Аз оценявам много красивите градове като Стара Загора. Наистина е много приятен град. Последния път, когато бях там, центърът беше разкопан заради ремонтни дейности и не успях да му се насладя истински, но пак го видях като красив град на липите. За един ден обиколихме кво-що, ядохме в ресторант на центъра не лоши пици, но не и невероятни и хайде бегом към лудницата ни.
В София поне печки не се палят. На село сега чадят отвсякъде.

# 36
Погледнах какво е замърсяването на въздуха в Стара Загора в момента. Станциите са много по-малко от тези в София. Към момента въздухът е толкова мръсен, колкото на много места в София и по-малко мръсен от други, но със сигурност не е чист. Попадна ми и тази статия. Според нея Стара Загора е един от най-мръсните градове в Европа. Има и сравнение със София, което не е в полза на Стара Загора.
https://www.zazemiata.org/air-quality-bulgaria-eu-070924/

В София бием камбаната, а другаде - не и на края чисто било.

# 37
  • Out of the Mix
Една от причините за смока са точно печките в покрайнините, циганските райони и "депа".
Това, че на много домакинства смениха уж с климатици и ги "поевропейчиха и озелениха", виждаме, че не дава резултат.
Старите таралясници също са фактор, като проблемът е, че вече са безобразно много. Старите дизели под Евро 6 трябва да се забранят.
Винаги, когато имам възможност гледам да ходя пеша, и всеки ден движа поне по 3-5 км., не за друго, а защото трябва движение.
Имам приятел с две деца, като детската градина им е на не повече от 800 м. до 1 км. по диагонал.
Но понеже се пада от другата страна на главния булевард и няма откъде да се мине, всеки божи ден вади колата от гаража (добре, че има и гараж, защото ще трябва и да размръзва зимата), за да ги закара буквално за 2-3 мин. шофиране, а с часа пик кеси 30 мин. докато се предвижи в посока, защото тогава всичко живо кара дечурлига и ходи на работа.

Иначе по темата, не бих живял в друг град.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 11:38 от Revoker

# 38
София определено е супер за студентски живот. Но с годините сякаш човек иска повече спокойствие, а и винаги може да се върне специално за училище на детето, ако толкова държи да е софийско.
Преместиш ли се веднъж, последствията са много трайни, касаят живота ти 10-20г напред, а понякога и до живот.

За да се предположи бъдещето е по-добре да се предположи конкретен вариант като пример, после друг и да се сравнят.
Например, ако дадено семейство няма собствено жилище и се премести в Ст З, а след 15-20г реши да се върне обратно в София, тогава може апартамент под наем да е 3ст - 7-8 хил лв, а студио 3-4 хил лв.
За покупка, отново умножаваме х4 на сегашните цени и добиваме 3млн за 3ст и половин милион за студио.

Какво ще работи това семейство в Ст З тия 20г, че да финансира ученето на детето в София след 20г?
А ако са 2 деца?

От друга страна, ако теглят кредит сега, и купят в София, той ще е изплатен след 20г и ще имат къде да живеят в София завинаги.

Ако на всяка цена искаш да избягаш от София и не те интересуват обективни предимста и недостатъци, това е съвсем отделен въпрос. Но в тоя случай не би отворил/а тема "дали".

# 39
зависи какво разбирате под млади хора. майка ми е от стз - имам роднини там и редовно си ходим. аз не бих се преместила в стз от софия, по-скоро бих отишла в пловдив.
градът през последните години е пълен с хора от съседните градове и села - димитровград, сливен, ямбол, хасково и др. каша от различни култури ценности, всеки с Хкултурата си- както казва леля. млади има - ученици и студенти. чалготека имаше май, и 2-3 заведения с жива музика. ресторанти има. да, за градина няма да се притеснявате, места има - повечето деца се отглеждат вкъщи. около леля ми децата тръгват на градина на 4-5 години. до тогава  по цял ден бордюр парти пред блока. паркове има, слава богу. има музеи. жалко за театъра, още се ремонтира след псоледния ремонт.
като цяло, целият град е в разкопки към момента - редовно се правят отремонтирания на вече ремонтирани части от улици. прашно е - последните няколко лета е ужас.
ако искате хубаво училище, ще трябва да идете по към центъра.
но да, общо взето, градът е все така "затворен". хората са доста нацупени, гледат те преценяващо, ако не те познават лично почват да те обсъждат като ги отминеш...както се пееше в 'Красавицата и Звяра" - "Така е в този скучен малък град."

# 40
  • Melmak
Кокозавър, как децата се отглеждат до 4-5 години вкъщи? Баба и дядо ли?

Сега един колега ми се оплакваше за фестивала, който предстои лятото в СЗ. Няма много места за настаняване, цените са избухнали. Ден година храни като навсякъде в БГ. Хубаво е да има такива събития, но и някак да се хване добре човекопотока, не просто да се надуят едни цени на нощувки.

# 41
Първите18г от живота си съм живяла там, не бих се върнала за нищо на света! Много цигани, дори по мое време, и проблеми съм имала с тях, сега сигурно са още повече. Мощна чалга култура. За деца до първи клас би било приемливо, по-нататък - твърдо не. И го казвам като родител, чийто дете прекосява половин София всеки ден до училище. Средата е много важна в училищна възраст.

# 42
Скрит текст:
Погледнах какво е замърсяването на въздуха в Стара Загора в момента. Станциите са много по-малко от тези в София. Към момента въздухът е толкова мръсен, колкото на много места в София и по-малко мръсен от други, но със сигурност не е чист. Попадна ми и тази статия. Според нея Стара Загора е един от най-мръсните градове в Европа. Има и сравнение със София, което не е в полза на Стара Загора.
https://www.zazemiata.org/air-quality-bulgaria-eu-070924/

В София бием камбаната, а другаде - не и на края чисто било.

Разликата в два коренно различни типа манталитет събрана в едно изречение.
Повечето хора свикват с проблемите, омаловажават ги и накрая се сърдят, когато някой им ги посочи.
--------------

Според мен авторката е решила да се премести и критичните мнения едва ли ще променят решението ѝ. Обикновено е така.

# 43
Авторката повече не се включи да каже какво работи, къде биха живели, за да й се дадат обективни съвети. Мъжът й оттам ли е, родителите му там ли живеят, защо той иска да се мести.
И аз първите 18 г живях в стз, не залитнах по чалгата никога, нито пропуших и т.н. От чалга бих се притеснявала и в София, според мен домашната среда и възпитание са определящи за това в каква среда ще попаднеш.

В нашия случай имаме апартамент в София и уж бихме се върнали за първи клас, защото имаме настоящ адрес, а мъжът ми има и постоянен. Имаме дом и в стз, НО там ще имаме помощ за дете и доста по-лесен достъп до детска градина. А тук ще трябва да го гледаме сами, да нямаме достатъчно време за нас като двойка и да плащаме на непозната бавачка да гледа детето ни, което е финансово трудно и не винаги можеш да се довериш лесно. Аз обичам по-лесното отколкото бъхтене, всъщност мъжът ми предложи този вариант, защото ме познава.
Може би има хора, които веднъж направят ли промяна тя променя живота им за 20г, но аз се чувствам като номад и лесно сменям среда и се адаптирам. Може и да започне да ми липсва София, макар че съм мислила и за Варна като добър вариант. Той също е живял на доста места и му харесва така, по някакъв начин ни омръзва мястото след определено време.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 14:04 от Tanya Valcheva

# 44
Това, което ми прави впечатление тук, в Стара Загора, е че хората не се оплакват. Повечето смятат, че това няма да донесе добри резултати, дори може да ти навреди. И в някаква част са прави. За да се промени нещо трябва гражданите да имат някаква позиция и да я защитават, да си търсят правата. Просто голяма част от хората тук не го правят. Така беше и като бях ученичка, така е и сега. Като си идваш от време навреме, много неща не ти правят впечатление, но като постоиш повечко и се виждат негативите. Друг е въпроса, че щом за мен са негативи, не означава автоматично, че и за другите ще е така. Различни хора сме, с различни потребности, различни възгледи и желания. И слава богу, защото няма как всички да се заселим в един град в страната.

Общи условия

Активация на акаунт