Преместване от София в Стара Загора

• 4 244
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
Това, което ми прави впечатление тук, в Стара Загора, е че хората не се оплакват. Повечето смятат, че това няма да донесе добри резултати, дори може да ти навреди.

Колкото по-малко е населеното място, толкова повече избуяват разни цекочоковци, а хората се свиват, свиват.
Не е само в СЗ, искам да кажа, доста разпространено е.

# 46
вторката повече не се включи да каже какво работи, къде биха живели, за да й се дадат обективни съвети. Мъжът й оттам ли е, родителите му там ли живеят, защо той иска да се мести.
И аз първите 18 г живях в стз, не залитнах по чалгата никога, нито пропуших и т.н. От чалга бих се притеснявала и в София, според мен домашната среда и възпитание са определящи за това в каква среда ще попаднеш.

В нашия случай имаме апартамент в София и уж бихме се върнали за първи клас, защото имаме настоящ адрес, а мъжът ми има и постоянен. Имаме дом и в стз, НО там ще имаме помощ за дете и доста по-лесен достъп до детска градина. А тук ще трябва да го гледаме сами, да нямаме достатъчно време за нас като двойка и да плащаме на непозната бавачка да гледа детето ни, което е финансово трудно и не винаги можеш да се довериш лесно. Аз обичам по-лесното отколкото бъхтене, всъщност мъжът ми предложи този вариант, защото ме познава.
Може би има хора, които веднъж направят ли промяна тя променя живота им за 20г, но аз се чувствам като номад и лесно сменям среда и се адаптирам. Може и да започне да ми липсва София, макар че съм мислила и за Варна като добър вариант. Той също е живял на доста места и му харесва така, по някакъв начин ни омръзва мястото след определено време.
Да, ама сега включваш в казуса и собствено жилище на 2те места. Което неимоверно много улеснява местенето и промяната на решението. Отделно помощ от родители, отделно възможност да работите и на 2те места сравнително сходни по доходност неща.
За мен това е най-същественото, като се дава съвет, а не "как се чувстваш". Защото чувствата (най-често) следват средата и бита, а не обратното.
Ако някой няма жилище на 2те места, няма родители на 2те места, работи за 2 пъти по-малко пари, накрая това ще се окаже решаващо за това как ТОЙ/ТЯ се чувства след преместването.

# 47
Кокозавър, как децата се отглеждат до 4-5 години вкъщи? Баба и дядо ли?

не само. повечето хора в стз са в сектора с услугите - шофьори, продавачи, сервитьори. не малка част от майките си сменят работата след майчинство и стоят повече от 2 години в майчинство. в квартала на леля ми всичките са м/у 4 и 7 години в майчинство. просто жената решава, че няма смисъл за заплатата си, да бърза да се връща и стои с детето/децата. или са напуснали работа като са зебременяли и търсят нова с години.... градът е малък, за съжаление. няма мн фирми/предприятия, още по-малко са тези шефове които са ок да си тръгваш към 4.30 -5 следобед да си вземеш детето.

# 48
По важно е как живееш, от това къде живееш.
Предпочитам апартамент 150 квадрата в  Стара Загора, или друг областен град, пред студио 9 квадрата в Париж.

# 49
Скрит текст:
Това, което ми прави впечатление тук, в Стара Загора, е че хората не се оплакват. Повечето смятат, че това няма да донесе добри резултати, дори може да ти навреди.

Колкото по-малко е населеното място, толкова повече избуяват разни цекочоковци, а хората се свиват, свиват.
Съгласна съм с теб. Просто сега говорим за Стара Загора и за това за нея конкретно пиша наблюденията си.

Дописвам.
Скрит текст:

не само. повечето хора в стз са в сектора с услугите - шофьори, продавачи, сервитьори. не малка част от майките си сменят работата след майчинство и стоят повече от 2 години в майчинство. в квартала на леля ми всичките са м/у 4 и 7 години в майчинство. просто жената решава, че няма смисъл за заплатата си, да бърза да се връща и стои с детето/децата. или са напуснали работа като са зебременяли и търсят нова с години....
градът е малък, за съжаление. няма мн фирми/предприятия, още по-малко са тези шефове които са ок да си тръгваш към 4.30 -5 следобед да си вземеш детето.
"Любима" случка от родния град Стара Загора. От фирмата, в която работех тук, писали имейл на служителка в майчинство, че собственика не желаел повече да и плаща осигуровките и или да се връщала на работа или да напуска. И тя напуснала, без да сезира Инспекцията по труда, защото в местната са му приятели.

# 50
А защо точно Стара Загора искате? Имате ли нещо общо с града? От там ли сте? Без тези подробности и уточнение дистанционно ли ще работите, наистина е трудно да се даде адекватен съвет.
Не познавам добре града, при последното ни ходене там, което беше миналото лято, и на мен ми направи впечатление, че има страшно много цигани. Също и лошото обслужване по заведенията. Иначе - зависи какво търсите и искате. Има и предимства, разбира се.
Защо не се насочите към морски град - Бургас, Варна? Не че и те са цвете, но според мен, са по-добре от Стара Загора.

# 51
Аз работя дистанционно за Софийска фирма.
Имаме жилище в София и в Стара Загора
Нямаме дете
Мъжът ми предпочита Ст З заради спокойствието

# 52
Мъжът ми предпочита Ст З заради спокойствието

Щом имате два апартамента и нямате деца - пробвайте. не рискувате нищо. Но най-вероятно ще ви писне от това спокойствие.

# 53
Ако и мъжа ти работи дистанционно или има такава опция, аз ако съм на ваше място, бих пробвала за няколко месеца да поживея в Стара Загора и да преценя дали това е моето място за живеене.

# 54
При така описаната ситуацията - опитайте. Щом нямате деца и няма да се съобразявате с училища, на този етап, наистина не губите нищо. Ако не ви хареса, ще се върнете в София и готово.

# 55
Скрит текст:

Съгласна съм с теб. Просто сега говорим за Стара Загора и за това за нея конкретно пиша наблюденията си.

Дописвам.
Скрит текст:

не само. повечето хора в стз са в сектора с услугите - шофьори, продавачи, сервитьори. не малка част от майките си сменят работата след майчинство и стоят повече от 2 години в майчинство. в квартала на леля ми всичките са м/у 4 и 7 години в майчинство. просто жената решава, че няма смисъл за заплатата си, да бърза да се връща и стои с детето/децата. или са напуснали работа като са зебременяли и търсят нова с години....
градът е малък, за съжаление. няма мн фирми/предприятия, още по-малко са тези шефове които са ок да си тръгваш към 4.30 -5 следобед да си вземеш детето.
"Любима" случка от родния град Стара Загора. От фирмата, в която работех тук, писали имейл на служителка в майчинство, че собственика не желаел повече да и плаща осигуровките и или да се връщала на работа или да напуска. И тя напуснала, без да сезира Инспекцията по труда, защото в местната са му приятели.

братовчедка ми си в стз и тя имаше колежка, чието дете се наложи да влезне в болница. не й дали на жената да си вземе отпуска да е с него -  "нямало как да се плаща на човек да си мята крачолите извън офиса"!! наложило се да напусне.

# 56
вторката повече не се включи да каже какво работи, къде биха живели, за да й се дадат обективни съвети. Мъжът й оттам ли е, родителите му там ли живеят, защо той иска да се мести.
И аз първите 18 г живях в стз, не залитнах по чалгата никога, нито пропуших и т.н. От чалга бих се притеснявала и в София, според мен домашната среда и възпитание са определящи за това в каква среда ще попаднеш.

В нашия случай имаме апартамент в София и уж бихме се върнали за първи клас, защото имаме настоящ адрес, а мъжът ми има и постоянен. Имаме дом и в стз, НО там ще имаме помощ за дете и доста по-лесен достъп до детска градина. А тук ще трябва да го гледаме сами, да нямаме достатъчно време за нас като двойка и да плащаме на непозната бавачка да гледа детето ни, което е финансово трудно и не винаги можеш да се довериш лесно. Аз обичам по-лесното отколкото бъхтене, всъщност мъжът ми предложи този вариант, защото ме познава.
Може би има хора, които веднъж направят ли промяна тя променя живота им за 20г, но аз се чувствам като номад и лесно сменям среда и се адаптирам. Може и да започне да ми липсва София, макар че съм мислила и за Варна като добър вариант. Той също е живял на доста места и му харесва така, по някакъв начин ни омръзва мястото след определено време.
Да, ама сега включваш в казуса и собствено жилище на 2те места. Което неимоверно много улеснява местенето и промяната на решението. Отделно помощ от родители, отделно възможност да работите и на 2те места сравнително сходни по доходност неща.
За мен това е най-същественото, като се дава съвет, а не "как се чувстваш". Защото чувствата (най-често) следват средата и бита, а не обратното.
Ако някой няма жилище на 2те места, няма родители на 2те места, работи за 2 пъти по-малко пари, накрая това ще се окаже решаващо за това как ТОЙ/ТЯ се чувства след преместването.

Да, доста по-различно е, когато имаш собствено жилище и на двете места. Особено като се има предвид, че наемът на софийското жилище е горе-долу колкото масовата старозагорска заплата.

Авторката пита още в началото дали ще може да си намерят работа в Стара Загора, т.е. нямат работа, която ще могат да вършат дистанционно, а ще разчитат на старозагорския пазар на труда. Вероятно им изглежда като хубава идея да се преместят някъде, където имат осигурено жилище, вместо да плащат наем в София, но действително, направят ли го, връщането обратно в София ще е много трудно.

За замърсяването, в Сливен например в ТЕЦ е разрешено да се горят битови отпадъци (смесени), които са канцерогенни. Такова нещо в София се съмнявам да разрешат. И не горят гуми по селата.

# 57
Здравейте. Понеже имам вече опит с преместване от София в друг град, ще кажа че зависи от човека, зависи от възможностите зависи от много неща.

Ето и защо да се преместите в Стара Загора
- По малко кучета. В София имаше новини за хора срещу които кучета са хапали човек и собственика не е направил нещо а само се е смеел отстрани. Такива изроди трудно ще намерите в Стара Загора. Също отхапани лица на деца, огромни улици които децата не могат да пресичат нормално.
- София не се прави за пешеходци. Средната скорост е много по висока и това допринася за инциденти. Пътната маркировка на големи булеварди е направо изтрита или я няма. В малките градове дори да няма такава, като цяло трафика е по малък, улиците и кръстовищата са по малко , и с всичко се свиква много по бързо.
- В София мръсния въздух е в пъти по гаден от Стара Загора. Дори по новините казаха че е най замърсената столица в европа. Финните прахови частици вече са набити в дърветата, в сградите, и духне ли вятър дори цялата мръсотия лети из въздуха. Според закона за запазване на мръсотията, мръсотията не се губи, тя само се премества от едно място на друго. И финните прахови частици са толкова набити във всичко че не можеш да докоснеш нищо, което да няма такива, въпреки че не ги виждате. Има карта за мръсния въздух, тук  https://airtube.info/?pos=42.67614124695132,23.32285881042481,15   Може да си направите сравнението сами със Стара Загора. Като цяло всички градове са по добри от София. Само Горна Оряховица минаваше София по едно време.
- Средата за децата не е да се возят по колите. В София освен ако не живееш до някакъв парк, трудно се намират пространства за каквото и да било. Направо се чудиш как да пуснеш детето си да излезе. Понякога просто за да се разходиш някъде трябва да пътуваш половин час за да си на нормално място. Не дай си боже да трябва да го караш всяка сутрин до училище. Губиш своето време, губиш и от здравето на детето. В някакъв момент когато порасне трябва само да си ходи на училище, а не да се тревожиш кой луд ще го сгази на пешеходна пътека в София, и дали изобщо ще стигне.
- Детските градини са голямо предимство тъй като не трябва да плащаш подкупи на Софийските кметове по райони за да приемат детето в детска градина. Приема е по лесен.
- В малките градове е много по спокойно. Да хората са по-простовати, но хората бързат по малко. Движат се по спокойно. В София всеки бърза за някъде. Огромните пространства да изминеш нещо пеш. Сигурно ако сте били студент, знаете какво е да търсиш здравното за нова здравна книжка на другия край на София, или какво е да ходиш до Илиянци и да сменяш три транспорта на отиване и три на връщане. Всички разстояния са безсмилено големи, защото се строят големи улици за колите които трудно се пресичат и губят времето на хората. Направиха една единствена улица по стандарт в центъра, и те вдигнаха протести, защото на Софианци им е по важно да се движат с коли.
- В София много се краде. Три пъти ми рязаха ФАП филтъра. Един път на пежо. Два пъти на тойотата. И затова и много коли хвърлят финни прахови частици като обезумели. Сега уж няма да могат да се регистрират такива коли, но вярвам че пак ще измислят нещо. 5 години по късно, нищо не се е променило с въздуха.
- В София цените са по високи. Не ям дюнери от доста време вече, но сега цените в София са по 10 лева. Докато в стара загора не. Тоест цените на услугите е по висока, защото наемите са по високи и заплатите на служителите са по високи. В Стара Загора ако работите в онлайн средите реално ще имате заплата почти колкото за София, но цени на услуги ще са по ниски. Разбира се не всички услуги са така. Но ремонти на коли, приготвяна храна, шивашки услуги, понякога и зъболекари, пострижка, козметични услуги. забавленията за деца са по евтини, защото детските центрове не гонят такива цени, след като и заплатите са по ниски.
- София е пълна с хора жадни за успех. Пуши се навсякъде, по спирки, в метрото дори, в автобуси, никой не се съобразява. Просто е плачевно. А пушето е отвратителен навик, но ги разбирам. Как може да не пушат като живеят егати изнервения живот. Автобусните линии закъсняват. Полицията блокира понякога цели квартали. Може да се стои в задръстване с часове. Това го няма в малките градове. На Светофар не се стои повече от 4 зелени сигнала и това е рядко. 
- Фитнеси... В София има ли фитнес под 80 лева. Да, разбира се има, но зависи в кой квартал си. В този в който бях няма фитнес за под 130 лева. В малките градове може да се намери и за 50 , 55 някой долнопробен, колкото да си блъскам.
- Опашки. В София направо ми беше писнало от опашки. Вярно че и в маките градове ги има, но в София направо при някои лични лекари, трябва да си запазиш цяла сутрин, направо ден отпуска, за да отидеш на лекар и като водиш детето си на знаеш още колко бацили ще хване.
- Шумове. Като цяло може би не обръщате внимание на това, но тук шумовете са ужасни. Сега трябваше да живее в София за няколко месеца, и  то не са багери, кранове, валяци, трактори, каруци, кучета, спираха тока няколко пъти, защото копаят и свалят стълнове направо. Нямате идея колко е долнопробно, а се намирам в един уж от най реномираните квартали, квартала на богатите. Пълна кочина.
- Паркирането това няма защо да го обяснявам.

Интересното е че дори да намерите данни за заболеваемост на децата, тя няма да е коректна, поради вероятно по ниското образование в Стара Загора. По вероятно е родители с по високо образование да полагат по информирани решения и да пазят по добре децата си. Все пак ми е интересно ако има такава статистика дали наистина Стара Загора ще е по назад от София както смятам че би трябвало да е, чисто статистически.

# 58
За кучетата. Последните години се завърнаха с пълна сила в Стара Загора. На места на големи глутници. Зад Общината изброих 8 една вечер. Постнах по-назад сайта за сигнали на Общината. Като прочетете 2-3 страници от сигналите за бездомни кучета, ще ви се промени мнението. Такива изроди като описания не населяват само София. Навсякъде ги има.
В Стара Загора нищо, че средната скорост е по-ниска. Тук шофьорите не спират на пешеходни пътеки, включително и тези от градския транспорт.

# 59
В Стара Загора нищо, че средната скорост е по-ниска. Тук шофьорите не спират на пешеходни пътеки, включително и тези от градския транспорт.
Това не е вярно. Сигурно има такива, които не спират, като навсякъде, но не може да се обобщава така. Моите наблюдения са, че масово спират, единици са тези, които си правят оглушки.

Общи условия

Активация на акаунт