Нямам приятели

• 3 802
  • 64
  •   2
Отговори
# 45
  • София
Но защо на лично съобщение - напишете тук книгата, моля!

Нищо проитив нямам да я напиша, но да не се сметне за реклама.
Ок, с риск да изтрият. Казва се The Confidence Gap, Russ Harris, на английски съм я чела, не знам дали е издадена на български.
Книгата е супер, но какво общо има с темата? Не забелязвам по нищо авторката да има проблеми със самочувствието, тъкмо напротив.

# 46
Тя самата написа в първия си пост, че "няма самочувствие". ))

А и е напълно възможно в нейната област на компетентност - следване, хоби, работа, да пращи от самочувствие, но в социален план не толкова. #socialanxiety

# 47
  • София
Тя самата написа в първия си пост, че "няма самочувствие". ))

А и е напълно възможно в нейната област на компетентност - следване, хоби, работа да пращи от самочувствие, но в социален план не толкова. #socialanxiety
Тя го е написала, но това не личи в историята и не мисля, че е вярно. Тя не харесва хората, тя ги разкарва, защото усеща, че и завиждат. Това е друго, не е ниско самочувствие. Според мен, разбира се.

# 48
Бояна, а защо се хващаш за думата "завиждат"? Авторката се опитва да синтезира някак с думи негативно отношение, което усеща. А щом се чувства така - то няма място за приятелтво.
Да, резонно е в основата да стои ниско самочувствие, желание за повече  внимание, отхвърляне и куп неща, които от няколко поста и то докарали автора в отбранителна позиция няма как а разберем. 
Не съм запозната с книгата. Благодаря, че бе препоръчана! Веднага я препратих на близко дете, на която може да е в полза.

Доброто самочувствие и самооценка са в основата и на здравословните връзки, любов и приятелства. Както и в намирането на релевативна работа.

# 49
  • София
Тя никъде не даде конкретен пример, освен че усещала завист и после говорила няколко пъти с приятелката, докато последната си признала.
А защо е завиждала, как го е показвала, как е вредило това на отношенията им и дали не е било резонна ревност, понеже насреща си не е срещала съпричастност при непостигане на същата или сходна цел - нищо по въпроса.

# 50
Авторката беше написала, перифразирам, че точно когато е на дъното, ако тогава приятелите не я подкрепят, значи те са просто случайни хора за нея. Тоест, тя не е била и подкрепена в трудни моменти.
Но наистина, няма нито един пример нито за завист в добра ситуация, нито за пренебрегване в лоша. А би помогнало, за да се разбере контекстът.

# 51
  • София
Бояна, а защо се хващаш за думата "завиждат"? Авторката се опитва да синтезира някак с думи негативно отношение, което усеща. А щом се чувства така - то няма място за приятелтво.

Хващам се за думата съвсем умишлено, защото в опита и да си формулира проблема е пълно с противоречия. Ако се хванем за думите и може да изплува в някаква яснота. Обикновено "телепатията" по отношение на другите е проекция на своето собствено отношение към тях или към света.
Въпросът е дали това идва от нея или от другите, защото поне частта, в която идва от нея може нещо да се направи.
Ако проблемът е със самочувствието то предполагаемата завист от другите си е проекция на нейната завист. Иначе е по-нормално да мисли, че я презират, ако върху тях проектира отношението към себе си. Това е основата на социалната тревожност, но там параноята е, че всички ги смятат за тъпи, грозни и прочее, дума не може да става за завист. Ето затова се хващам за думата.

# 52
The Дорис, радвам се да е от полза за някого. Книгата си струва, бях я чела преди години, като бях по-малка. Навлиза в дълбочина към core confidence, което е хубаво, защото просто се изприщвам от съвети да се повиши самочувствието, като се подобри външен вид, което е масово.

Не че визията не е важна, не че не трябва да се работи и по нея, но просто е супер повърхностно, а и всички след една определена възраст ще я загубим, и тогава не ми се мисли какви кризи ще настъпват за някои, разчитащи само или предимно на визия.

# 53
Uncommon явно е разбрал/а думите ми.
"Авторката беше написала, перифразирам, че точно когато е на дъното, ако тогава приятелите не я подкрепят, значи те са просто случайни хора за нея. Тоест, тя не е била и подкрепена в трудни моменти."

Бояна-наистина не знам от къде да започна,но първо ще  отговоря на следния ваш коментар:
"Тя го е написала, но това не личи в историята и не мисля, че е вярно. Тя не харесва хората, тя ги разкарва, защото усеща, че и завиждат. Това е друго, не е ниско самочувствие. Според мен, разбира се."
На първо място ще кажа,че за пореден път правите заключения за мен,а наистина не ме познавате.Не случайно профилът ми е анонимен-за да не се притеснявам да бъда искрена в поста си, защото така или иначе никой не знае кой стой зад този профил- в този ред на мисли-каква е ползват ми да лъжа?Въпреки това вие отговаряте: "това не личи в историята -Не е вярно".Аз няма да се мъча да доказвам истинността на написаното-ако искате вярвайте.
От коментарите ви само започвам да се чудя дали вие самата сте компетентна по темата/имате ли с кого да разговаряте/имате ли собствени приятели, защото ако коментарите ми бяха настроени както вашите,аз трябваше да напиша,че разкаравате хората, защото веднага нападате и слагате етикети.Дали пък вашето държание към мен не отразява проекция на вашите взаимоотношения?Забележете как коментарът ми е във ваш стил и се замислете как бихте се почувствали да получавате такива отговори.Относно "великата завист" няколко коментара по-горе помолих да не пробразвате темата-не всяко мое приятелство е приключило заради завист-дала съм го като пример ,а вие се хванахте за него като удавник за сламка.
Все пак Ви благодаря Бояна,както и на всеки коментиращ,който е отделил от личното си време,за да ми помогне.Чета и размишлявам над всеки коментар,дори да не отговаря на моите виждания,но има мнения,с които просто не мога да се съглася.

# 54
Ами чувства се нападната така, че минава в защита и се оплита. Нормално е.
Не мисля, че е необходимо да се пише трактат защо се оттегляш от приятел - не го усещаш близък и това щеш или не щеш е край на приятелството. Няма драма. Трябва да се научи да влизат и създава нови приятелства. А това никак не е лесно.

За себе си анализирам, че като млада много лесно скъсявах дистанцията и имах много приятели. Сега 30 години по-късно осъзнавам, че никакви приятели не са били и времето ги е отсяло.
Дъщеря ми пък създава малко - единици приятели, не си досаждат често, не се натоварват с ежедневна драма, но ми се струва, че са стойностни приятелства. Тя бе моя урок, че всеки се движи с неговия темп и потребности дори и в това,
За това в тази тема се опитвам да разбера потребностите на авторката, а не да и търся косури и да и начуквам канчето защо се разделяла с приятели. За да остане сам сама - значи нещо в тях не е било ок за нея! Толкова!  Не правя компромиси с приятелствата си и не съветвам никой да го прави. Познати много! 

Хареса ми съвета да се придържа към това да е приятел, какъвто иска да е. Но това не винаги означава, че ще получи същото.

# 55
  • София
Радвам се да е от полза за някого. Книгата си струва, бях я чела преди години, като бях по-малка. Навлиза в дълбочина към core confidence, което е хубаво, защото просто се изприщвам от съвети да се повиши самочувствието, като се подобри външен вид, което е масово.

Не че визията не е важна, не че не трябва да се работи и по нея, но просто е супер повърхностно, а и всички след една определена възраст ще я загубим, и тогава не ми се мисли какви кризи ще настъпват за някои, разчитащи само или предимно на визия.
Човек трябва да се приеме, дори не да се харесва, за да е добре със самочувствието. Съветите за външния вид са нелепи, защото повечето хора не са особено красиви, а и човек е свеж за кратко

.

Бояна-наистина не знам от къде да започна,но първо ще  отговоря на следния ваш коментар:
"Тя го е написала, но това не личи в историята и не мисля, че е вярно. Тя не харесва хората, тя ги разкарва, защото усеща, че и завиждат. Това е друго, не е ниско самочувствие. Според мен, разбира се."
На първо място ще кажа,че за пореден път правите заключения за мен,а наистина не ме познавате.Не случайно профилът ми е анонимен-за да не се притеснявам да бъда искрена в поста си, защото така или иначе никой не знае кой стой зад този профил- в този ред на мисли-каква е ползват ми да лъжа?Въпреки това вие отговаряте: "това не личи в историята -Не е вярно".Аз няма да се мъча да доказвам истинността на написаното-ако искате вярвайте.
От коментарите ви само започвам да се чудя дали вие самата сте компетентна по темата/имате ли с кого да разговаряте/имате ли собствени приятели, защото ако коментарите ми бяха настроени както вашите,аз трябваше да напиша,че разкаравате хората, защото веднага нападате и слагате етикети.Дали пък вашето държание към мен не отразява проекция на вашите взаимоотношения?Забележете как коментарът ми е във ваш стил и се замислете как бихте се почувствали да получавате такива отговори.Относно "великата завист" няколко коментара по-горе помолих да не пробразвате темата-не всяко мое приятелство е приключило заради завист-дала съм го като пример ,а вие се хванахте за него като удавник за сламка.
Все пак Ви благодаря Бояна,както и на всеки коментиращ,който е отделил от личното си време,за да ми помогне.Чета и размишлявам над всеки коментар,дори да не отговаря на моите виждания,но има мнения,с които просто не мога да се съглася.
Не се чувствам никак от коментарите ви, защото не рядко, когато хората не са съгласни стават нападателни. Нямам за цел да ви лепя етикети, а да ви провокирам да мислите. Не знам какъв човек сте, но е по-важно дали вие знаете. Още сте млада, както отбелязах много пъти, и тепърва ще се дооформите като личност. Това е единственото ми мнение за вас, с което също можете да не се съгласите.
Иначе, имам 30 000 поста вероятно и две книги, четете и ме коментирайте, ако това ще ви помогне с нещо. Все пак помнете, че не аз съм пуснала тема с проблем и не виждам повод да ми се сърдите. Това, че опитвам да помогна далеч не означава, че успявам. Може и приятелите да се опитват да са приятели, но да не успяват. Не всеки има капацитет за приятел и не винаги. Това не означава нищо лошо нито за него, нито за вас.

# 56
...
Човек трябва да се приеме, дори не да се харесва, за да е добре със самочувствието. Съветите за външния вид са нелепи, защото повечето хора не са особено красиви, а и човек е свеж за кратко

Има един много хубав филм по темата за външния вид и приемането такъв, какъвто си. The Substance. Многопластов, наситен, пълен с истини и поуки, но не ги "спелува", по-скоро загатва, и не всеки ги разбира. Два пъти го гледах. Simple Smile

А на завиждащите не им пише на челото “завиждам”, по-прикрити са. Като видиш с очите си как когато на теб ти е зле, те се усмихват, и не могат да скрият усмивката си, и ти стават ясни истинските им чувства. Не знам, аз съм като авторката и като The Дорис в това отношение - не мога да толерирам злоради хора като близки приятели, лицемерие. Отиват много навън по кръгчето на The Дорис с приятелите/познатите, ставам много заета за тях, сериозна дистанция се въввежда.

# 57
  • София

А на завиждащите не им пише на челото “завиждам”, по-прикрити са. Като видиш с очите си как когато на теб ти е зле, те се усмихват, и не могат да скрият усмивката си, и ти стават ясни истинските им чувства. Не знам, аз съм като авторката и като The Дорис в това отношение - не мога да толерирам злоради хора като близки приятели, лицемерие. Отиват много навън по кръгчето на The Дорис с приятелите/познатите, ставам много заета за тях, сериозна дистанция се въввежда.
То кой може да ги понася? За мен има да типа хора – едните имат усещане и разбиране за екип, отбор, семейство и те са на принципа, че ако някой от нас е добре всички сме добре, ако някой от нас страда всички страдаме с него. Те имат капацитет да са приятели. Другият тип са в постоянно съизмерване и съревнование, постоянно търсят да превъзхождат или да ги превъзхождат, те са с чувството, че ако ти постигнеш нещо или се сдобиеш с нещо сякаш го отнемаш от тях и като галеник на съдбата си виновен за техните липси, а ако страдаш пък ги натоварваш, те не могат да са приятели, поне според моите разбирания.
И няма нужда човек да ги усеща, достатъчно е да види как коментират други хора.
Друг въпрос е, че при младите на 20 в момента, нещата са доста по-различни. Цялото поколение е фиксирано върху повърхностното, парите, външния вид, някак още не са се научили на близост с другите хора, или нямат нужда от такава. Има сериозни проучвания по въпроса. Това е допълнителна пречка, но пак да кажа, никой не е толкова уникален, че да се налага вечно да стои сам. Ще се намерят приятели и за авторката.

# 58
  • Out of the Mix
Изкефи ме The Substance.
Кака (леля) Деми взе Златен Глобус.
Близки приятели и лицемерие не вървят ръка за ръка.

# 59
Скрит текст:

То кой може да ги понася? За мен има да типа хора – едните имат усещане и разбиране за екип, отбор, семейство и те са на принципа, че ако някой от нас е добре всички сме добре, ако някой от нас страда всички страдаме с него. Те имат капацитет да са приятели. Другият тип са в постоянно съизмерване и съревнование, постоянно търсят да превъзхождат или да ги превъзхождат, те са с чувството, че ако ти постигнеш нещо или се сдобиеш с нещо сякаш го отнемаш от тях и като галеник на съдбата си виновен за техните липси, а ако страдаш пък ги натоварваш, те не могат да са приятели, поне според моите разбирания.
И няма нужда човек да ги усеща, достатъчно е да види как коментират други хора.
Друг въпрос е, че при младите на 20 в момента, нещата са доста по-различни. Цялото поколение е фиксирано върху повърхностното, парите, външния вид, някак още не са се научили на близост с другите хора, или нямат нужда от такава. Има сериозни проучвания по въпроса. Това е допълнителна пречка, но пак да кажа, никой не е толкова уникален, че да се налага вечно да стои сам. Ще се намерят приятели и за авторката.

Съгласна съм, но ние не знаем от кой тип е авторката. Лично аз имам по-различен прочит за нея от "егоцентрик" с чувство за превъзходство, разбира се на база какво тя е споделила. Прилича ми по-скоро на интровертно момиче, без особено голямо самочувствие, опит и социални умения, което не е упрек към нея,  произтича от липсата на самочувствие. Нормално е във връзката й да е била концентрирана повече върху мъжа, и сега, свободна, да й липсва мрежата за сигурност, която дават приятелите, и да се чувства самотна. Нищо егоцентрично не виждам, от моя прочит, разбира се.

А, че на 21 не може да посочи точно с пръст какво негативно в поведението на другите не й харесва, с конкретика, но все пак да усеща неестественост, също за мен е разбираемо.

Скрит текст:
При мен прикритата завист на една приятелка се разкри в пълната си форма на по-голяма възраст, но връщайки лентата /защото аз помня като младо слонче/ и на 21 е имало "стрелички", неуместни коментарчета, тълкуване на мои действия в негативното, без то да е така, или изтъкване на негативно в ситуации около мен, които 99% от другите хора възприемат изключително благоприятно и положително. Индикации е имало, но аз не съм била достатъчно осъзната, или тя доста прикрита. С годините съм наблюдавала и как проявява неприкрита злорадост към друг човек в уязвима ситуация, която би следвало да предизвика съчувствие, но у нея - не, злорадство. Дали е лош човек? Най-вероятно не. Има си вътрешните борби. Дали аз искам такава приятелка около себе си? Отговорът също е "не".

Ривоукър, актрисите ли те изкефиха? Шегувам се Simple Smile
Филмът е един от най-добрите за годината, с номинации за такъв на Оскарите, за най-добър сценарий, един куп награди.

Общи условия

Активация на акаунт