ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 3

• 20 277
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Zimk, при мен нямаше дефицит през бременността и не съм пила даже желязо тогава, но може да има общо, че са близнаци също.

И ние похъркваме отвреме навреме, но установих, че е повече, когато въздухът е сух. Тук сега е доста студено и става такъв вечер (чак аз се оплаках от гърлото от това). Имаме овлажнител за въздух и сякаш той намали похъркването, аз също чистих нослетата и нямаше всъщност нищо вътре.

# 286
При нас хъркането започна след няколко седмици. След раждането беше чист и нищо не се чуваше. Сух въздух. И ние сме с овлажнител, но да ви кажа не забелязвам съществена разлика. Има малко подобрение, ама... минимално.
Аз съм притеснена по-скоро за самия въздух. Не знам как е във вашите градове, но при нас е ужас. Сутринта даже все едно въздуха миришеше.
При приети за максимално допустими 50 микрограма/ м3, при нас са около 200. Почти всеки ден. И като излезем навън е едно такова странно - грее слънце, а все едно има мъгла, една кафява. Ужасна работа. Хем сме със сравнително голяма надморска височина и нямаме софийския трафик.
Много болна тема ми е, защото знам какво е да детето ти да получава по 3 бронхита на месец и никой да не знае от какво, на 2 годинки. Почти всяка седмица бяхме в спешното за урбазон. Продължи близо година.
И сега искам да предпазя поне малко бебчо. Но как да стане - да не излизаме, да не отварям прозорци.... Най-тъпанарското е, че проблема идва от две места - ромската махала, в която постоянно горят гуми, кабели и всякакви боклуци и един завод. Всички знаят и никой нищо не прави. Когато идва мобилна лаборатория - винаги всичко е наред 🤨

# 287
При нас хъркането започна след няколко седмици. След раждането беше чист и нищо не се чуваше. Сух въздух. И ние сме с овлажнител, но да ви кажа не забелязвам съществена разлика. Има малко подобрение, ама... минимално.
Аз съм притеснена по-скоро за самия въздух. Не знам как е във вашите градове, но при нас е ужас. Сутринта даже все едно въздуха миришеше.
При приети за максимално допустими 50 микрограма/ м3, при нас са около 200. Почти всеки ден. И като излезем навън е едно такова странно - грее слънце, а все едно има мъгла, една кафява. Ужасна работа. Хем сме със сравнително голяма надморска височина и нямаме софийския трафик.
Много болна тема ми е, защото знам какво е да детето ти да получава по 3 бронхита на месец и никой да не знае от какво, на 2 годинки. Почти всяка седмица бяхме в спешното за урбазон. Продължи близо година.
И сега искам да предпазя поне малко бебчо. Но как да стане - да не излизаме, да не отварям прозорци.... Най-тъпанарското е, че проблема идва от две места - ромската махала, в която постоянно горят гуми, кабели и всякакви боклуци и един завод. Всички знаят и никой нищо не прави. Когато идва мобилна лаборатория - винаги всичко е наред 🤨

Leyla, нямам думи! На твое място не знам как бих постъпила, сигурно бих търсила начин да се преместя.
То сега ми се върти в главата….аз не знам още колко дълго ще оцелея, казват “отнема цяло село да се отгледа дете”, явно има защо. Имам нужда от женска помощ, майка каза, че чак Април може да дойде 🤷🏼♀
Не знам индивидуално ли е, възраст ли е, тялото ми е все уморено и всичко ми е в пъти по-трудно. Тек май бяхме само 2-3 мами, 40-годишни, кажете другите как се чувствате физически?
И сама на себе си не мога да помогна, цялото ми внимание е върху мъничката, дори баща и да седи до мен и да я е гушнал. Всичко хубаво, обаче взех да губя надежда, сами като сме през деня с нея, ни ям, ни пия 🤷🏼♀
Има ли някоя друга мама в същата ситуация?

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 23:52 от MayaJane

# 288
ZMK, пиши ако видиш ефект от кърмата и сополките. Моята е със запушено носле (странно, нощно време) и пробвах с аспиратор, никаква работа.

За мен по-големият проблем със сополите е, че от тях може да се получи отит (както и стана, милото сега пие антибиотик) и се надявам така поне да помогне да не се стига до там в бъдеще.

Mayajane, защо точно женска помощ?

# 289
Вашите бебенца издаваха/издават ли странен звук от нослето, нещо като прихъркване все едно? Педиатъра каза, че било нормално, обясни го, че е свързано нещо с носоглътката, но аз го чувам този звук още от родилното, имам чувството, че все едно му е запушен носа, а е чист, проверих…

Честито бебче! 😍

Проветрявайте стаята и да не е много горещо вътре,  от сухия въздух им прохъркват нослетата, също и е нормално при новородени, физиологично е. Можеш да капеш по капка физ.разтвор в ноздричките по 2-3 пъти на ден.

За фонтанелата не съм сигурна, май отзад на главата не я усещам, а отгоре не е затворена.

Кърма може и в очите да се капе, уж помагала ако има възпаление.

# 290
Аз бих посъветвала и да си вземете термометър, който мери и влажността и ако е ниска, да пуснете овлажнител. Че от сухия въздух много се дразни нослето. То и на възрастните де, не само на бебетата. Също и пречиствател на въздуха.

Сега се сетих какво е другото нещо, което правя за съня - бял шум по цяла нощ. Гледаме да е към 40-50 децибела, по-силно го пускаме само ако бебето реве истерично и да се успокои. Но като вече е спокойна, го намаляме и по цяла нощ го държим. Мисля, че помага, а и на нас също добре ни се отразява на съня мисля

# 291
Наскоро консултантка по детски сън ми каза, че белият шум помага за заспиването, но държи съня повърхностен, затова не е препоръчително да включен през цялата нощ. Обаче все забравям да проверя на какво е базирано това твърдение.

Какви овлажнители използвате? Ние вече два вида връщаме, защото нямат никакъв ефект, та приемам препоръки.

# 292
И при нас имаше похъркване, после откриха рефлукс и казаха, че е от него и в интерес на истината с овладяването и това спря, сега като го чуя и знам, че се е засилил.

За фонтанелата имаме една голяма отпред и другата не я напипвам, но не ми се и мачка много там🙂.

Мая, аз съм на твоите години и мога да ти кажа, че си има значение изобщо не е както предните ми пъти, когото отглеждах бебенца, сега кръст ме боли, трудно ставам от клек, дори ощи ми е трудно да си вдигна крака по-високо за да се обуя да кажем. И мъжът ми се оплаква😂 от годинките си. А сега сме и в болница😓😓😓😓, направихме пневмония, не се знае от вирус или от задавяне. Вкъщи имаше болни и той беше без апетит от известно време, изхождаше зелено и последните два дни много се потеше, убийте ме не знам имаше ли температура с единия термометър да, а с този в дупето не. И последната вечер преди да се разболее го събудих в 22 да го храня, че все с тези напъни да не се обезводни и когато го вдигнах да се оригне, се закашля и задави драматично. И така си продължи няколко часа, отидохме на кабинет и там снимка и рисунак. Един лекар казва вирус, друг от задавяне… иначе потекоха и здраво сополи още вечерта със задавянето не знам. Сега е с абокат на ръчичката и спинка върху мен утре ще е трети ден, не знам има ли подобрение, бледничък със синки под очите, страх ме е, още по-трудно го храня, но знам, че скоро всичко ще е наред… надявам се…

# 293
И при нас имаше похъркване, после откриха рефлукс и казаха, че е от него и в интерес на истината с овладяването и това спря, сега като го чуя и знам, че се е засилил.

За фонтанелата имаме една голяма отпред и другата не я напипвам, но не ми се и мачка много там🙂.

Мая, аз съм на твоите години и мога да ти кажа, че си има значение изобщо не е както предните ми пъти, когото отглеждах бебенца, сега кръст ме боли, трудно ставам от клек, дори ощи ми е трудно да си вдигна крака по-високо за да се обуя да кажем. И мъжът ми се оплаква😂 от годинките си. А сега сме и в болница😓😓😓😓, направихме пневмония, не се знае от вирус или от задавяне. Вкъщи имаше болни и той беше без апетит от известно време, изхождаше зелено и последните два дни много се потеше, убийте ме не знам имаше ли температура с единия термометър да, а с този в дупето не. И последната вечер преди да се разболее го събудих в 22 да го храня, че все с тези напъни да не се обезводни и когато го вдигнах да се оригне, се закашля и задави драматично. И така си продължи няколко часа, отидохме на кабинет и там снимка и рисунак. Един лекар казва вирус, друг от задавяне… иначе потекоха и здраво сополи още вечерта със задавянето не знам. Сега е с абокат на ръчичката и спинка върху мен утре ще е трети ден, не знам има ли подобрение, бледничък със синки под очите, страх ме е, още по-трудно го храня, но знам, че скоро всичко ще е наред… надявам се…

Isibel, 🤗🤗🤗🤗🤗 Прегръщам ви! Ще оздравее! Какво казват докторите като очаквано подобрение, на антибиотик ли е? Вкъщи дава ли му нещо да пие? Ей, там ме е най-шубе, то няма какво да им се даде на тези бебенца, един Калпол тук (на основата на парацетамол) или детски парацетамол.

*благодаря, че се включи по моите терзания, Isibel, какъв ти клек, търкалям се сато някой сумист да стана от легнало положение на пода 🤦🏼♀

Вие, мами, правите ли нещо специфично за изграждане на имунитета на бебето?

Аз ще я водя на хомеопат в понеделник, предлагали имуностимуланти, но знам ли, както Sweety каза, да се внимава с имунитета.

Попаднах на препоръка за ароматно масло от градински чай за имунитет сега в грипните времена, но се оказа, че не става за бебета. Така попаднах на консултант от Дотера и се чудя сега, не съм вярвала много в действието на досега досега или ми липсват базови познания просто. Има ли някой, с опит н ароматерапия?

ZMK, под женска енергия май имам предвид конкретно майка, че тя знае как да ме гледа и гледа първо за детето си ❤

# 294
Isibel, голям стрес е това в болница! Дано да оздравявате скоро.

Не е чак толкова лесно да даваме антибиотика на бебето. Мирише сладко и май е и сладък на вкус (много лепкав), ама бебка все го плюе. Май най-накрая му намерихме чалъма, без да трябва да презареждаме спринцовката - много бавно и на много малки части.

За имунитета на бебето - той сам се изгражда. Кърменето естествено помага

# 295
Isibel, милата душица, бързо да оздравявате! Ужасно е в болница, но поне знаеш, че сте на сигурно място и се грижат за бебчето.

Сега проверих и при нас още е отворена задната фонтанела. Това какво индикира? Според мен има още време да се затвори.

# 296
  • София
Кураж, Изибел, и това ще мине!

За имунитет я извеждаме напрактика всеки ден и не я навличаме. Да чукна на дърво, не е боледувала, но и ние не сме, поне не с нищо заразно. Също така още стерилизираме шишенцата, но гледам да не прекалявам с чистотата, бибата като се търколи на креватчето или в количката, си й я давам пак, целувам си я доста, не си мия ръцете след всяко нещо преди да я пипам, изобщо гледам да има "здравословен" обмен на микроби Joy Поне така си го представям, пък колко наистина е така, не знам Sweat Smile

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 12:06 от Лъвица

# 297
Успех Изибел! Бързо се оправяйте!

Лъвица, и тук така казват. Основният имунитет се формира към 3-4 месец и после се засилва постепенно, но и тук даже в неонатологията казваха да не се прекалява с мерките (казват, че шишетата се стерилизират веднъж след купуване и след това вода и бебешко веро са достатъчни). Като цяло казват, че не е добре пълна изолация и защото в един момент бебетата тръгват на ясла, градина и т.н.

Тази тема е много трудна за повечето майки. Така, че MayaJane не си сама в желанието да усилиш имунитета и предполагам много ги е страх. Аз например трудно приемах посещенията (и все още) и осъзнах защо. С близнаци цяла бременност слушах, че излизат рано, че е рискова и т.н. и добих нерационален страх, че в корема в ОК, но вън е опасно. И минах първите месеци през много страх и миене на ръцете до кръв - все още не мога да кажа, че съм се отървала от мислите и тези компулсии да чистя, но помага да се дискутира това с педиатрите, които ще потвърдят, че е важно да се живее в истинския свят, които в неонатологията описаха като пълен с микроби. Да си мама за пръв път не е лесно, но мисля, че Sweety веднъж направи един коментар по повод неизмито шише и страха на една мама, че след няколко месеца като почнат да си пъхат камъчета в устите ще разберем ние с чистотата. Не трябва съвсем да ги пускаме да ближат пода, но спомнете си какво сме правили като деца.

# 298
Ние имахме слуз и кръв в акото и се наложи по спешност да търся доктор, понеже нашата ЛЛ е в отпуска и с изключен телефон и чакахме с още 5-6 кашлящи деца, направо бях на тръни да не хванем нещо. За щастие  доктора каза, че не е нищо притеснително и предположи, че е малка рагада или с моята храна го раздразних. Вчера беше наред, дано се е успокоило вече.
Бързо да оздравявате, Изибел!

# 299
Днес изгря слънчице, рядкост в Англия, но е 6 градуса. Абре и до 8 следобяд, но ми се струва, че след разходките в студеното последните 2 дни, нослето и започна да се запушва много нощем , чак трудно диша.

Мамите с опит, мислите ли, че има закономерност? Стоят ли вкъщи бебетата, здрави, но със запушено носле? (то все се чудиш дали няма да слезе към гърдичките).

Джу, Лъвица, благодаря за отговорите.

Лъвица, ти ли говореше за ненавричане и щях да питам дали е с ританки в чувалчето за спане или по боси крачета?

Isibel, дано да сте по-добре 🤗 Пиши като можеш, стискам палци, мисля ви.

Общи условия

Активация на акаунт