ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 тема 3

• 20 312
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Вчера като се къпах, забелязах, че почва да ми пада повече коса. Пия витамини на Pregnacare и ползвам шампоан и масло против косопад на Орифлейм.  Ползвах ги преди и по време на бременността. Помагат,  но не спира косопада.
Наш бебо е започнал да си разглежда ръцете,  много е сладък, и на активната гимнастика се опитва днес упорито със юмруче да хване една висулка,  ма не става докато не разпери пръстчета. Нещо й говори,  опитва,  опитва и накрая с по-силен вик ми оповести, че му стига толкова 🙂
Помолих родителите ми да извадят книжки от моето детство и вчера взехме няколко. Едни гумени със животни и едни с твърди корици и повдигащи се картинки вътре-Снежанка и Цар жаба. Сега ще му чета от тях.
Денем като сме вкъщи само двамата пускам Дарик радио да боботи, че инак има моменти на пълна тишина и е леко депресиращо. Аз не мога нон стоп да му дудна. А така малко музика,  малко мъжки гласове нещо обсъждат. По принцип освен нощем,  не го пазим от шумове, свикна с кафе автомата, кой ужасно бръмчи, с миялна, аспиратор... обича ние да си говорим и той да ни слуша, зарязва всичко. А ако аз го нося и говоря с някого по телефона,  се унася и заспива. Установихме още,  че ако е на ръце заспал, трябва да изчакаме 10 мин и  чак тогава да го оставим да спи. Все още спим в хола с него, за да са ми под ръка млякото и помпата и да не търча от спалнята и обратно. Когато отпадне нощно хранене, ще спим в спалнята. Не,че сега чат пат не спим там.  😌

# 451
Mamamishka,
Много хубава идея със старите книжки.
🥰

Zimko,
Не изпадай в паника. Говорим за единичен случай. И за съвсем гладко пюре за вкус.

Оттук ми хрумва идеята за плодово АМ например с вкус на боровинки.

# 452
И на нас ни изписаха по-ранно захранване, но той най-накрая започна да се храни и няма да бързаме засега. Вчера си поръчах наръчник за захранването, подготвям се.

При нас започнаха здраво зъбки, лиги, сополки и  понякога за кратко  вдига 37.2. Мажем Бочко гел и хомеопатия и се справяме някак. Неприятно е, но е бебешко и се радваме, че сме добре вече.
Относно хремата, няколко неща спазваме, аспиратор само в краен случай, пръскаме преди и след с физиологичен разтвор. Правим и инхалации с физиологичен разтвор. Използваме едно  стикче споделено от Суити с етерични масла и сме много доволни. Научихме, че за да работи аспиратора добре трябва да се запушва едната ноздра и дърпаш с другата. И още нещо влажността в стаята трябва да е правилна, също така и температурата. Споделих на някой може да му е полезно. Стикчето за по-добро дишане е на Колийф, маже се на гърдичките и гръбчето, а може и на чаршафчето например и така се вдишва и отпушва носле.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 18:13 от Isibel

# 453
Isibel,
А какъв е наръчникът, може ли да споделиш?

Споделям тук тази таблица, може да е полезна  Simple Smile

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 19:15 от Juji 1

# 454
Здравейте ние с Йоана 4-ти ден вече ядем пюре започнах с морков от днес и вкарах и картоф.Не беше качила нито грам на консултацията и педиатърката каза да започваме със захранването.За сега има желание и си изяжда всичко,което и дам на 4+ месеца е .

# 455
Да ви споделя набързо едно видео за захранването, което една приятелка ми прати. Не ми е останало време да го изгледам цялото, но в момента било много нашумяло по мама групите.
https://www.youtube.com/live/zshHboX-6mM?si=oWGgHd_sI-B73MS5

# 456
Аз днес напипах доста напред и къса юздичката на бебето... Вчера я видях да се плези с езиче като змийско леко раздвоено на върха и това ме провокира да проверя...
Четох  в нета и отговаря на доста от посочените симптоми... Не знам какво да правя и към кого да се обърна. Пише, че все още малко лекари се наемат да правят процедура за скъсяване на юздичката на толкова малко бебе  Sad , а пък щяло да и помогне за оформяне на устната кухина, зъбите, храносмилане, дишане, всичко...

# 457
Жужи, доколкото знам, в София има поне няколко клиники, които диагностицират и третират юздички. Наистина е много добра идея да види специалист и да даде насока. Ние срязахме скъсената юздичка тази седмица основно заради рисковете за по-нататък, но не във всички случаи се налага да се реже.

# 458
Juji 1, какво е това шише с лъжичка? Стана ми интересно.

# 459
  • UK
Здравейте, набързо се включвам. Да кажа само, че усиленото слюнчене, което започва към 3-4 месец, не е непременно знак, че започват да никнат зъби. И изобщо никненето на зъби не е чак такъв драматичен процес. Нещо естествено е и рядко причинява дългосрочен дискомфорт.

Сънят при нас не бих казала, че е добре, но станс по-предвидим. Установихме режим от 3 дневни дремки, 2 по 30-40мин макс и една по-дълга в количката ако вървя бързо и с постоянно темпо Grinning
През нощта съм доволна ако се събуди в 3 чак (като преди това съм го хранила в 8 и 11.30), и после в малките часове до сутринта се буди още 2-3 пъти поне. Надявам се в един момент поне тези ранни будения да изчезнат.

# 460
Въпрос към кърмещите мами - как изглежда дневното ви меню? Мен пак ме гони безапетитие и се насилвам да ям. Благодарна ще съм за максимални подробности какво, колко и кога ядете, за да се опитам да подобря и моето хранене.

# 461
Ljoli, същите сме с нощните будения. При нас дневните дремки са по-скоро 4, но ако не излезем навън с количката са по 30-40 минути всяка максимум. Днес дори най-кратката му е 17 минути. И няма заспиване след нея, то не са усмивки, напъване да сяда и да гледа. Уж го приспивам на време, всичко както трябва правя “по учебник” и пак си е същото. Освен това нощния сън сякаш не се влияе от дневния, дори перфектно да е било всичко през деня. То и приспиването е трудно, а пък навън е студено да излизаме всеки ден с количката.

За мен е кошмарно това будене, нито денем, нито нощем успявам да се наспя. Аз си го броя като 4-5 пъти поне да се буди, същото е като при вас.

Утре имам среща с консултант и ще споделя какво ми е казала, но нямам много надежди. Аз самата не виждам голям “проблем” за оправяне в “режима” ни, не виждам как ще се оправим.

Допълвам се да отговоря на moonlit. Аз ставам, пия кафе с мляко, към 10 често закусвам с филийки с масло, чедър и някакъв слайс (чоризо, прошуто, мортадела) или овесени ядки с кисело мляко. Втори вариант за филийките: майонеза, пушена сьомга, авокадо. Трети вариант: майонеза, намачкано авокадо с лимон и чери домати, яйца на очи (правя ги без мазно или с малко масло на тигана за палачинки). Хляб взимам уж протеинов, със семена и филийките са доста малки, но засищат.

Обядвам каквото имам сготвено или си правя бъркани/салата с риба тон. За следобедна закуска или когато не ми се яде нищо, хапвам протеиново кисело мляко (овкусено, на YoPro взимам в момента, но и в Lidl има много избор). За вечеря пак ям каквото има сготвено, рядко си поръчваме суши, пица, KFC или гирос. От време на време хапвам шоколад, ако ми се яде сладко. За междинно, ако съм леко гладна, също ползвам овесено мляко и кокосова вода, банан или ябълка.  

Понякога пропускам закуска или вечеря.

Не ми е перфектно менюто, почти не ям плодове, но не съм гладна и дори успявам да отслабна без да ми намалее кърмата. Иначе нямам мотивация да готвя, но често ядем месо или риба на скара/тиган със зеленчуци (взимам от замразените микс). Правя сирене по шопски, пържоли на фурна, мусака, пиле с ориз, пилешка супа, спагети. Това са горе-долу нещата, които и малката яде. Grinning

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 14:21 от mommy22

# 462
Въпрос към кърмещите мами - как изглежда дневното ви меню? Мен пак ме гони безапетитие и се насилвам да ям. Благодарна ще съм за максимални подробности какво, колко и кога ядете, за да се опитам да подобря и моето хранене.
Всяка сутрин закусвам овесени ядки с банан + чай за кърмачки, на обяд гледам да ям супа, но и също така и второ, защото супата не ме засища, второто е от типа на пиле с ориз/мусака/спанак с ориз/ салата с пилешко, нещо такова и вечер ям също супа и салата или нещо такова. Ако ми се яде хляб, ям пълнозърнест. Пия доста вода и поне 1-2 чая на ден. Също и плодове- круши, грозде, киви,ябълки, а и понякога фурми също😄. Онзи ден ядох домашен бургер за вечеря със салата🥲. Общо взето май не ми е толкова разнообразно менюто, но бебето напоследък доста се обрива и не знам дали е  от храните или акне, или от брадатата на баща му😄, гледам да се храня максимално чисто, без сосове и подобни, дори не ям и кисело мляко, защото в болницата беше станал на червени петна и разбрах, че е от него, същото така и никаква захар/ шоколад не консумирам.
Надявам се да съм била поне малко полезна. 😊

# 463
  • UK

Аз съм си гладна по цял ден.
Сутрин обикновено си правя гранола с кисело мляко и плод. Веднъж на 2 седмици правя една тава гранола, в която слагам овесени ядки, тиквени и слънчогледови семки, чия семена, ленено семе и сусам, нарязани на едро орехи, всичко разбърквам с разропено кокосово масло и 2-3 суп.л. Кленов сироп или мед и пека във фурна на 140-150С докато поизсъхне и се зачерви.
По обяд ям бъркани яйца и хляб или ако има нещо останало от вечеря.
Следобед гледам да хапна плод, но често просто ям нещо сладко, често правя домашни сладкиши.
Вечер задължително ядем нещо с месо или паста. Намирам си рецепти от интернет, често от един сайт Simple Home Edit се казва. Най-често с пиле или кайма. Към яденето обикновено има някакъв ориз и/или салата. Вечеряме към 7, после понякога вечер ми се хапва още нещо, но обикновено просто пия вода и си стоя гладна хаха. Почти не ядем навън и аз готвя ежедневно защото не ми се купуват боклуци.

# 464
Благодаря,  Moonlite Бързо възстановяване на вас!

Фрида,
Шишето е с такъв накрайник лъжичка:

https://visvitalis.bg/product/kikka-boo-shishe-silikonovo-s-laji … -90ml-31302020065

Общи условия

Активация на акаунт