Мамник - нов български сериал

• 53 358
  • 751
  •   15
Отговори
# 255
Не съм чела книгата и по-добре.
Хареса ми епизода, ще гледам и занапред.
Много ми харесва актьорската игра на момиченцето в ролята на малката Божана - Виктория Юрукова.
Озвучаването този път не е толкова зле за разлика от други БГ продукции.

# 256
  • София
Хареса ми първи епизод. Аз съм голям фен на книгата. Смятам, че трябва задължително да се прочете. Митко и Камен са ми топ. Божана горе-долу. Чакам Лазар с нетърпение.

# 257
  • Галифрей
Артистът който играе Делян се казва Димитър Захариев.

Хитро е как показваха детайли с подсказки. Следват си сюжета на книгата и ми харесва как са го показали. Кучета виждаха Мамника но все още хората  не са го видели. Голям звяр е това се пригответе за още убийства. С нетърпение чакам за другата седмица ❤🫶

# 258
Не мога да го сравня с Дяволското гърло, който много ми беше харесал. Този не ме грабва. Артистите ми харесват. Не ми харесва да ми говорят на диалект, разбрахме къде се развива действието, достатъчно е. Хем не ги разбирам, хем не ги чувам. И обстановката, така ли живеят хората през 2020? Някак прекалено скромно, да не кажа друго.

# 259
Книгата я четох по време на празниците, така че още ми е прясна историята в главата 😄 Като за първи епизод ми хареса. Разбира се, имам някои забележки - смъртта на бащата на Божана; гласовете, с които говори мамникът; естествено, звукът - понякога беше прекалено силен, понякога пък едва се чуваше - това така и не го оправиха толкова години. Почти не се сещам за българска продукция с нормален звук. Друго - в книгата Емил и Венци делят една стая в старческия дом, а след земетресението при тях идват Георги и Венета. Тук са направили Емил и Георги съквартиранти. Но да кажем, че това не е кой знае от какво значение.
С актьорската игра нямам проблеми, поне засега - все пак актьорите са млади, тепърва прохождащи в киното (тук имам предвид Екатерина Лазаревска). Актьорът, който играе, Митко си го спомням от рекламите на бира "Каменица" преди години - даже в една от тях участваха и Стоичков, и Трифон Иванов.
Забелязах и, че в сериала са подредили събитията хронологично - книгата започва там, откъдето свърши епизода, а всичко останало е ретроспекция.

Доволна съм, чакам следващите епизоди, дано не ги развалят!

# 260
Сигурно и аз ще следя сериала, но не ме грабна началото. Някак мудно беше действието, не се разбра много какво се случва. Вероятно няма и как, след като никой не знае от героите. Доста зловеща атмосфера, там са се справили супер и идва другото ми притеснение. Дали няма да стане хорър, а не трилър, защото тогава няма да го гледам.
Харесва ми, че виждам нови лица в актьорския състав. Писнало ми е от Вергов, Башар, Луиза, Яна Маринова и т.н.

# 261
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Мудничко ми е началото, книгата по-грабва естествено. Защо лещи за Божана, колко пъти наблегнаха на очилата в книгата. Иначе актрисата ми е леко дървена и много пасивна засега, Митачето ме кефи, кучето също. Чакам си и аз Лазар Grinning, но вече има снимки как изглежда, мииии дано да е добър актьора. Трябваше като начало да пуснат дълъг пилотен или два епизода накуп. Малко на Туин Пийкс са се опитали да го докарат на атмосфера, само дето музиката не е така завладяваща.

# 262
  • Варна
Трябваше като начало да пуснат дълъг пилотен или два епизода накуп. Малко на Туин Пийкс са се опитали да го докарат на атмосфера, само дето музиката не е така завладяваща.
Сакън! Трябваше да е по-динамично началото, отказа ме. По-добре беше да беше започнало с убийството /както някой писа че започвала книгата/ и оттам да се разплита. Да ти даде причина да продължиш да гледаш.
Иначе кучета, полицаи, баби и дядовци, мрак, сивота... можеха да пуснат пряко включване от  центъра на някое село, нямаше да схвана разликата.

Може да му дам втори шанс уикенда, може би щях да издържа да догледам, ако не беше на гърба на Сандокан. Но издържането щеше да е само от ..патриотизъм, засега.

# 263
  • София
Да се самодопълня (след преспиване).
Диалектът не ми пречи - даже мисля, че е доста смекчен, самият трънски (от вицове и Уикито, примерно) е бая по-неразбираем за градската аудитория. Вече казах, че в 1 епизод (от 12) не може да има всичко - колкото и надъханият (от книга и анонси) зрител да иска прочетеното или очакваното да му минат като на един дъх. Затова епизодът не ми е муден, а изображенията - съвсем на място (нощно, мрачно, студено, мистично) и явно задаващи стилистиката на изразните средства в разказа. (Дяволо, ако не бъркам - още в анонса за следващата серия го има ждрелото. Което - за мен - е по-въздействащо от Триградското - минавано не веднъж лете, през деня по оня тесен път с отбивките за изчакване.)
Звукът - съвсем приличен си е. Разисквали сме и друг път по повод "шаблона" на БГ озвучаването от N-години насам: да не се чува какво говорят героите. Днес върнах назад от телевизора и пуснах на виртуално 7.1 (при мен, всъщност, колоните са 5) - всичко си излиза с осезаемо въздействие. Проблемът ни е в сигнала, натаманен за стереозвук за ефирното излъчване - който губи/чупи поне 2+1 канала в общия микс и преобладаващо в 9 от 10 наши филма никой не си взема поука в името на добруването на драгия зрител. (А който гледа с "интернетски сигнал" на устройство - не ТВ апарат с пряк сигнал от антена или сателит - ще има проблеми с "разхвърлянето" на цифровия звук към звуковите устройства. Въпрос на настройки.)
Актьорите. Понеже не съм чел, за 50 мин. не ща да им отправям очаквания и инатливи забележки. Такива са (едни - познати, други - не, вторите са голям плюс за мен). Била Божана слаба или по-дебела? С очила или с лещи?... Това са впечатления на читатели, които са я "виждали" в книгата. Радвам се на питомците в старческия дом - именно известни "стари" актьори правят оригиналното им присъствие забележимо.
Питанка към чЕлите (но и гледали "Мостът", пример само): разнооката и червенокоса Божана трябва ли да бъде по-темерутеста и шантаво-инфантилна като София Хелин, която и в действителност си има проблем и във филма "играе" и "себе си" на моменти?
Излъчването на сериала - тук ми изниква неудоволствието. Защо точно в четвъртък? При само 1 епизод седмично? Но, каквото-такова.

# 264
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Заради хетерохромията си Божана носи слънчеви очила, за да не се смущават хората в нейно присъствие, както и на самата нея не и е ок. Това не е читателско очакване и хрумка, а важен детайл. Има и други, но хората са толерантни, знаят, че това е сериал и поне засега няма големи критики. Така, че хайде като не си запознат да не се изказваш неподготвен и да кастриш чуждото мнение и виждане. За теб всичко може да е наред (звук, картина, актьори), но слава богу все още има критично мислещи в този форум, които споделят впечатленията си от показания продукт.

# 265
EmBrother, София Хелин не можем да сравняваме с това девойче. То даже е твърде миловидно за героинята си.
Актрисата носи тъмна леща, иначе е синеока. И да, тъмните очила са съществен детайл, отдавам липсата им на нощния епизод.

# 266
В началото на сериала излезе текст, че сериалът е по романа на Васил Попов. На мен ми харесаха много от нещата снощи, но споделям общото мнение за твърде бавно протичащи действия.

Видях, че в следващия епизод ще се появи Гринго, който ще играе Лазар. Струва ми се от трейлъра на сериала, че ще има някаква любов между него и Божана. Пак казвам, че не съм чела книгата и може би вие знаете какво се случва, но аз предполагам.

Също така ми се стори, че може би Делян ще бъде жертва на това създание. Представен като син, оставил баща си в старчески дом, незаинтересован много от него, а бащата разочарован, че е оставен в дома. В промото за следващия епизод една жена се обади на Емил и му каза, че откакто Делян е тръгнал да го вземе, не го е чувала.

# 267
  • София
"Така, че хайде като не си запознат да не се изказваш неподготвен и да кастриш чуждото мнение и виждане. /.../"
Понеже съм "незапознат", гледам сериал, базиран по книга - като филм, такъв, какъвто е. И не "кастря", а споделям мнение - както всеки друг в темата, именно понеже е във форум, където всеки може да го направи. ("Критично мислещите" ги чета и размислям върху мненията им и не си отстоявам личното мнение, заяждайки се. Те могат критично и да пишат книги и да правят филми, вместо други, които да оценяваме. Simple Smile)
Няма и как да е С.Хелин. Приемам, че примерът ми е твърде неравнопоставен.

# 268
  • Галифрей
Трябваше като начало да пуснат дълъг пилотен или два епизода накуп. Малко на Туин Пийкс са се опитали да го докарат на атмосфера, само дето музиката не е така завладяваща.
Сакън! Трябваше да е по-динамично началото, отказа ме. По-добре беше да беше започнало с убийството /както някой писа че започвала книгата/ и оттам да се разплита. Да ти даде причина да продължиш да гледаш.
Иначе кучета, полицаи, баби и дядовци, мрак, сивота... можеха да пуснат пряко включване от  центъра на някое село, нямаше да схвана разликата.

Може да му дам втори шанс уикенда, може би щях да издържа да догледам, ако не беше на гърба на Сандокан. Но издържането щеше да е само от ..патриотизъм, засега.

Ам какво по-драматично от това? Божана от малка са я тормозили защото е червенокоса и има хетерохромия.Тя има силен и буен характер, Изгубила е баща си и всички около нея простовати. Почти целият сюжет се върти около старците. Някой избива хора направо ги разсъска и горкото куче също. Ще продължи да избива. Как да не драматично? Иначе е фантастика с бг фолклора.
Но не ви кара на сила да го гледате, щом не ви харесва не го.

Някой да знае къде го има онлайн? 🥺

# 269
  • Варна
Скрит текст:
Иначе кучета, полицаи, баби и дядовци, мрак, сивота... можеха да пуснат пряко включване от  центъра на някое село, нямаше да схвана разликата.

Ам какво по-драматично от това? Божана от малка са я тормозили защото е червенокоса и има хетерохромия.Тя има силен и буен характер, Изгубила е баща си и всички около нея простовати. Почти целият сюжет се върти около старците. Някой избива хора направо ги разсъска и горкото куче също. Ще продължи да избива. Как да не драматично? Иначе е фантастика с бг фолклора.
Но не ви кара на сила да го гледате, щом не ви харесва не го.

Някой да знае къде го има онлайн? 🥺
Динамично съм писала, не драматично.
Но като каза сега за началото и Божана и баща й, малко крийпи ми идваха отношенията им. Той как я стресна в началото/чак си казах какъв е тоя хамавия/ и един или два пъти я натискаше да я гушка. Не им идваше естествено като баща-дъщеря, да го бяха пропуснали, освен ако няма нещо друго там /дано не/

Общи условия

Активация на акаунт