Мамник - нов български сериал

• 30 622
  • 446
  •   14
Отговори
# 375
  • България
Не харесвам актьора, който играе Камен. Нищо не му разбирам като говори. Много изкуствено играе в опита си да изиграе гадняр.
А някой знае ли що за име е Почекаин. Още в книгата ми направи впечатление, че е някакво много странно.
Каквото е Йордан Ръсин. Странно.

# 376
Много ми харесва Божана на мен, не съм чела книгата и нямам изграден образ на героинята.

Имам въпрос, този глас/гласове само потърпевшият ли ги чува в главата си, или се чуват реално?  Много ми харесва как са ги направили.

В книгата мисля, че се чува реално.

Не е спойлър и не издавам детайли, но за всеки случай го слагам в скрит текст:

Скрит текст:
Има един момент, в който Митко и Божана са свидетели на това как един от героите се сблъсква с чудовището и то му говори. След това от разговора между Митко и Божана става ясно, че и Митко е чул думите.

Как са го решили в сериала не знам.

За мен диалектът на героите беше голяма част от чара на романа.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 17:33 от Cool_Cat

# 377
  • Галифрей
Hezel не съм пускала никакви спойлери, а направих леко съврение. Те са променили някой неща това е. Реагираш все съм издала всичко. Не съм това е безобидно.

# 378
  • España
Аз книгата съм я чела още преди да знаех  , че ще се прави филм . През цялото време ,докато четях, си мислех , че ако някога ще бъде екранизирана , за ролята на Божана трябва да извикат Ева Тепавичарова : . Точно така си представях тази рижава къдрокоска . Пък и на възраст Ева е горе /долу , колкото Божана…около или малко над 40-те …Така че , в този смисъл , съм леко разочарована от “прекалено младата и правокоса  филмова Божана “ .
Иначе , първи епизод си вървеше като в романа , не бих се оплакала от бавно действие или липса на “ударно начало” ( зрителите постепенно ще бъдат вкарани в сюжета) .
А и , честно казано, още ме е яд за “Есента на Демона “ ( както и за “Алфа” в известна степен) , който започна толкова добре с ударен пилотен епизод и постепенно спихна , а краят беше трагичен ( даже Владо Карамазов нямаше как да го реабилитира в моите очи ….те пък и за капак го убиха накрая…)
Та….да се върна на “Мамник” : като за първи епизод , в общи линии ми хареса : не ми беше нито прекалено тъмен ; нито прекалено мрачен ; нито прекалено заглушен ….

# 379
Аз се радвам че избраха непознати лица за Божана и Лазар,докато четях си изградих някакъв мой образ,не се покрива с екранния но не е и задължително за да е хубава екранизацията.Тъй де сериал по мотивите.Според мен ще филмират и трите книги,въпреки че с третата много ще се озорят с ефектите.
Аз лично споделих мнението си за хейтърите във фейса,тук диалога и критиката са аргументирани и няма глупости от тамошните "сравнения".
Гледах си на тв,самсунг смарт не много актуален модел,нямах проблеми с тъмните сцени и звука(уви видях убитото куче 😭).

# 380
Вина и Пътят на честта на Виктор Божинов определено са му попадения . Особенно Вина който бях отписала преди време , но ми стана любим сериал . Очаквам и за него да направят още един сезон , защото в страницата на сериала се споменава за такъв . Аз бих се радвала , защото не останах доволна от завършека на втори сезон , но то си е за отделна тема . " Мамник " не съм чела книгата , и честно казано не съжалявам че първо гледам сериала . И да се пускат спойлери не ми разваля нищо , пропускам коментарите , много по лесно ми е , вместо да се карам защо някой без да иска във еуфорията си е издал нещо , не е нещо чак пък толкова страшно че да се нападаме . Очаквам да видя какво ще стане със синът на Емил защото от промото за следващият епизод се споменава че е изчезнал .

# 381
Е, не си приписвай всичко, Диана, чети темата, има доста спойлери

# 382
  • София
На мен ми хареса първият епизод, почти приключвам книгата. Много ми я похвалиха и очаквах повече като стил, но историята е интересна. Дразнят ме е и мен неточностите с възрастите в книгата, ще видим тук дали ще намерят начин да ги избегнат. Има разминавания с нея още в първата серия, но не дразнят и звучат по-логично. Добро начало и не разбирам целия хейт. Ще рече някой, че книгата е шедьовър на литературното изкуство.

# 383
Дочетох "Аждер". Попов отново е оставил отворен финал. Нищо чудно да стане българският Джордж Мартин Simple Smile

# 384
Първи епизод е качен в зелка.орг - за такива като мен без телевизия Simple Smile
Изгледах го с удоволствие, настроих си звука и на еквалайзера, и на самия плеър, и определено си промених цялостната нагласа към положителна. Операторът е брилянтен, много пипнати цветове, сцени и детайли, немного, но изключително стилни. Не ми е тъмен филма, има и много хубаво зимно слънце в него. Явно в онлайн стрийма на БНТ 1 звукът не е бил окей, защото сваленият HD файл е с много добро качество и всичко в диалозите се разбира. Засега се придържат към книгата и действието изобщо не е мудно.
Благодарско на бързаците от Зелката.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 03:09 от BillieCross

# 385
  • Sofia
Както писах по-назад в темата, не съм чела книгата, тоест сериала го гледам просто като сериал, без да търся моменти от книгата и без да знам за какво става въпрос (изобщо).

Първото ми впечатление е, че всичко се развива адски мудно и на моменти честно казано не виждах какъв е смисълът да гледам половин час описание на земетресение и старчески дом... На три пъти се пробвах да го изгледам до край. Мъка. За сравнение Дяволското гърло ме залепи за екрана още от първите минути и не ме пускаше до последно.
Направо се ядосах на себе си. Реших да изслушам донякъде аудио книгата (вече приключих 3-ти епизод), за да видя има ли изобщо смисъл да си губя времето с тоя сериал. Засега аудио книгата ме грабва и ми дава желания да я продължа. Така че ще му дам шанс на сериала, но само заради аудио книгата.

Спойлер (за тези, които не са гледали първи епизод):
Скрит текст:
Мисля си, че мудното развитие в първи епизод се дължи на това, че не започнаха веднага с убийството и инцидента с кучето (както е в книгата), ами половин час ни занимават с представяне на героите и местността и човек се чуди за какво изобщо става въпрос.
Просто липсва този първоначален момент, който да ти привлече вниманието и да те накара да изглеждаш епизода.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 11:49 от Brin de muguet

# 386
Аз също оценявам сезон 1 на Дяволското гърло като извадка за най-доброто от българските сериали. Просто с нетърпение се чакаше всеки епизод и винаги имаше напрежение какво следва. Част от очарованието обаче беше в музиката и режисурата с прекрасните кадри от Родопите. Тук действието се развива засега нощно време, тъмно, мрачно или в старческия дом. То няма раздвижване и екшън, динамика, напрягаш се да гледаш и слушаш. Надявам се в следващите епизоди да се пораздвижат нещата, да видим и от красотата на Трънското ждрело. Иначе на мен ми хареса как свърши епизода. Ако бяха почнали с тази сцена и завършили с разследването, нямаше да е същия ефекта.

# 387
Мисля че трябва да престанем да сравняваме сериала със " Игра на Тронове " , " Странни неща " и " То - Добре Дошли в Дери " , тези сериали нямат нищо общо със " Мамник " ,особено " Игра на Тронове" . Ако ми хареса сериала , със сигурност ще искам да прочета книгата някой ден. Интересен ми е образа на Галя Александрова , другите персонажи в сторческият дом също , но нейният в доста голяма мистерия за сега ми стой . Като знам какво направи тази жена в " Пътят на честта " се надявам да и дадат по голяма роля . Екатерина ми е симпатична , и не намирам играта и за дървена . По скоро обрана , но не и статична . Ще гледам още един път първи епизод , преди да се излъчи вторият .

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 17:18 от Жасмина 94

# 388
  • София
Поотдръпнах се, понеже съм от ония - не чели книгата - дето звукът им е бил наред, виждали са дървета в тъмна гора и не ги дразни динамиката в преамбюла на историята. Simple Smile
Радвам се на повечето мнения от последните няколко страници; но е нормално - всеки със споделеното си. Тук поне не се пише като в СМ.
Скрит текст:
Както е рекла Ант. Руменова (уебкафето), ако поредицата успее да задържи "равновесие между локалната легенда, психологическата мотивация и мистерията", той може "да се окаже сериал, който не само се гледа, а и се обсъжда, дава смислени теми за разговор". Е, вече се случва.
С.Недкова (Славейковия площад) отбелязва другия край: засега "естетическите резултати" са "малко съмнителни". Но пише и, че "е трудно да се говори за качеството на цял сериал само от първия му епизод, а не е и честно. /.../ и първият препъникамък е, че БНТ очевидно не е забелязала, че зрителските ритуали за гледане на сериали вече са трайно променени заради стрийминг платформите."

# 389
Какви чудовища, аз още мисля, че ще излезе човек това зло.

Спрете се с тия спойлери директно в коментара!

Общи условия

Активация на акаунт